Last news in Fakti

26 Октомври, 2017 11:20 5 304 13

Съдят мъж за нарушение с кола, която е продал преди 2 г.

  • мъж-
  • нарушение-
  • кола-
  • продажба

При пътна проверка полицията в Гърция хваща трето лице да управлява автомобила без книжка

Да те съдят за кола, която си продал преди две години. Звучи абсурдно, но заради пропуски в закона е напълно възможно. Историята на Стоян Вътков, който е принуден да се оправдава за чуждо нарушение, разказа екип на „Здравей, България.

Преди две години Стоян продава колата си. Тази година обаче той получава призовка от Гърция. Срещу него е образувано дело.

При пътна проверка полицията в Гърция хваща трето лице да управлява автомобила без книжка и съдят Стоян като виновен за това, че е предоставил автомобила, който е негова собственост, на неправоспособен водач. Същият този автомобил, който е продал преди две години и би трябвало вече да не е негов и по документи.

По закон новият собственик е длъжен да прехвърли талоните на негово име и да смени номерата на колата до две седмици след сключване на сделката.

От Пътна полиция потвърдиха за NOVA, че документално Стоян е изряден, но отказаха да застанат пред камерата, за да отговорят как, след като колата е отписана, той продължава да бъде неин собственик.

Така с голям талон на името на Стоян всички налични доказателства на полицаите в Гърция водят към него, а за некоректния купувач у нас има санкция – глоба от около 50 лева.И докато в закона не е помислено и никой не е длъжен да търси новия собственик, за Стоян остава само да чака делото следващия месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 държава ли бе да я опишеш

    27 1 Отговор
    Гадно! Да си имаш работа с гръцки съдилища не си е работа !
    Не му остава нищо освен да намери купувача дет си кара с неговия талон и регистрация и да им го закара в чувал, като преди това го поотъркаля малко да омекне !
  • 2 JEEP

    22 1 Отговор
    Ако е изповядал сделката при нотариус, едно преведено и легализирано копие от договора би следвало да е достатъчно гърците да погнат истинският виновник. Ако са се разбрали примерно ключове срещу пари, или някакъв договор по между си, да си сърба попарата
  • 3 Зъби

    15 2 Отговор
    Гърците са си прави, грешката си е при нас.
  • 4 Гуру

    12 0 Отговор
    За това трябва да се забрани смяната на собственост, особено на автомобили, с пълномощно или с фактура на Ваше име, издадена от джамбаза в автокъщата. Можеш да смениш собствеността на автомобила в Общината само като собственик, но не и като упълномощител, а това се доказва с нотариален акт. Селските пръчки имат 5000 да си купят кола, а нямат 40 за нотариус? Сега Стоян, предполагам е на същото дередже, е все още собственик и ще си носи последствията!
  • 5 квак

    3 5 Отговор
    като замине за северна корея нема го търсат хахах нито ше го фанат там
  • 6 Иво

    7 1 Отговор
    Това е честа практика у нас при хора, които не си плащат данъците на колите. Като продадат и не прехвърлят при нотариус, защото висят с хиляди левове... А какво би станало, ако новият собственик убие някого на пътя? Никой не мисли, докато не се "обърне колата"...

    Коментиран от #9

  • 7 Бай Благой

    3 1 Отговор
    Като невежа по казуса...да питам....ако продадеш колата и изповядаш сделката пред нотариус...не можеш ли да идеш директно в КАТ и Данъчното и с договора да отпишеш колата от твое име?
    За данъчното става...само за КАТ не съм сигурен...!!?

    Коментиран от #8

  • 8 Иво

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Благой":

    Длъжен си да отидеш да я отпишеш , точно срещу такива случаи. Иначе оня ако не я обяви , което също е длъжен да направи, данъците ти вървят на теб...От известно време КАТ и община са свързани що се касае до регистрация и сделки с автомобили

    Коментиран от #11

  • 9 Бай Благой

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иво":

    В някои обяви съм виждал част от описание: "Задължително нотариално прехвърляне".
    И как може да има хора, на които им се свидят 40-50лв айде 100лв за нотариус и да ти е мирна главата...?

    Коментиран от #10

  • 10 Иво

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Благой":

    Колега, проблемът не е в нотариалната такса. Проблемът е, че не можеш да прехвърлиш при нотариус , ако висиш с данъци. На една кола 150 коня, 15 годишна , данакът на година е около 200 лева на година. Смятай, ако не е плащан 10 - ина години колко се е натрупал с лихвите. Най-вероятно повече , от колкото струва самата кола, която се продава...

    Коментиран от #12

  • 11 Те така е у наше село

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    КАТ и община са свързани когато си купиш кола и ти я зачисляват в данъчното автоматично. Ако обаче си продавач, се ходи в данъчното лично с договора за да я отпишат от твоето име. Тъпо е но това е процедурата.
    Чувал съм, че по подобен начин може и в КАТ да се иде за отписване - в случай че продавача не си изпълни задължението да си смени талоните с нови на негово име.
  • 12 Бай Благой

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иво":

    Да....значи плащайте си данъците навреме е извода.
    Аз лично познавам много хора, които дори не са си регистрирали колата в данъчното - респективно, не плащат данъци - а успяват да минат технически преглед :)
    А от кога реално са свързани КАТ и общините?
    Аз честно казано за първи път чувам за тази връзка - може би не гледам новини достатъчно.
  • 13 чичо Пешо

    3 0 Отговор
    От миналата година са вързани КАТ и данъчното.Затова сега е на тоя хал момчето,защото не са плащани данъци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове