Last news in Fakti

29 Октомври, 2017 17:36 1 110 9

Станишев: Ние си свършихме работата, а управляващите се цупят

  • сергей станишев-
  • пес-
  • бсп

Социалистът с няколко въпроса към правителството

Станишев: Ние си свършихме работата, а управляващите се цупят - 1

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отбеляза, че БСП е дала своя сериозен принос за председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Станишев не остана безмълвен след днешната пресконференция на ГЕРБ и "захапа" управляващите с няколко конкретни въпроса във Facebook.

Доволен съм, че приетата вчера на Kонгреса на БСП Политическа визия за бъдещето на ЕС ​откри същностната дискусия за председателството и за мястото на България в променяща се Европа.​

Всички искаме председателството на България да е успешно. Но това ​не ​ става ​с​ ​троснат тон и ​ декларации. ​Затова в​чера БСП даде своя сериозен принос - с визия и конкретни предложения.

Има няколко ключови въпроса, по които трябва да чуем мнението на правителството и да изработим национално съгласие:

1. Какви са вижданията на кабинета за 5-те сценария от Бялата книга на Жан-Клод Юнкер, кой от сценариите е най-добър за България и за ЕС, и как търсим нашите партньори сред другите държави-членки, за да го постигнем? Най-разгорещената част на дискусията предстои, а много от страните не са изоставили идеята за Европа на няколко скорости. Затова БСП вчера ясно заяви: искаме България в ядрото, а не в периферията на ЕС.

Това може да стане с влизането на страната ни в Шенген и в Еврозоната, както и с равноправното ни участие в политиките по сигурност и отбрана. Ако и ГЕРБ искат това, нека видим координирани действия по присъединяването на държавата ни в Шенгенското пространство и приемането на Пътна карта за Еврозоната. И да, това не са приоритети на председателството, но са най-важните в настоящия дневен ред на страната ни.

Ако сега пропуснем този прозорец от възможности, после много дълго ще го чакаме да се отвори отново. А дотогава ще седим в периферията.

2. ПЕС и БСП категорично се обявяват за Социална Европа. Предстои заседание на Европейския съвет в Гьотеборг следващия месец, посветено специално на социалната политика. То беше инициирано от нас, европейските социалисти, и ще бъде домакинствано от Стефан Льовен, който е от нашето политическо семейство. Очаква се приемането на специална декларация, която да постави Европейския социален стълб в центъра на европейската политика и бюджет за следващите години.

На срещата ни миналата седмица Стефан изрично подчерта, че позицията на българското председателство ще е решаваща за отстояването на социалната политика в бъдещето на Съюза.

Готови ли са управляващите да поемат този ангажимент, за да върнем Европа на гражданите и да се борим заедно за достойно заплащане и социална защита във всички сектори? Европейските граждани отдавна очакват това от институциите на ЕС и ако българското правителство го постави като приоритет в председателството, ще получи подкрепата не само на БСП, но и на ПЕС, и на всички леви партии и премиери. Нещо повече, на всички европейци!

3. По време на нашето председателство ще започне обсъждането на Многогодишната финансова рамка - бюджетът на ЕС за следващите 7 години. Заради новите предизвикателства пред Съюза и излизането на Великобритания, десницата в Европа предлага орязване на кохезионната и на селскостопанската политика с до 30%, както и промяна в принципа на финансиране - от безвъзмездно към проектно.

Досега България е бенефициент от еврофондовете и не е тайна, че повече от 70% от публичните инвестиции са с европейски средства. Интересът на България е ясен: запазване на размера и на принципите на финансиране на кохезионната и на общата селскостопанска политика. И запълване на "дупките" в бюджета със собствени приходи за ЕС, като например данъка върху финансовите транзакции. Ако ГЕРБ отстои категорично и твърдо националния интерес на страната в тази дискусия, те категорично ще получат подкрепата на всички политически сили и на гражданите на България.

А това е интересът и на целия ЕС, за да има солидарност и сближаване, а не растящи неравенства. Такава ​е ​позицията на социалистите. И българското правителство ще получи подкрепа и от групата ни в ЕП,​ и от премиерите ни в Съвета, ако застане категорично зад това предложение.

4. Даването на европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани е друг важен приоритет. Никой не бива да остане зад борда. Но това няма да стане със снимки. А със сериозна работа по приемането на Софийска декларация, подобна на Солунската през 2003 година. Освен политическата дипломация, тук трябва да включим и икономическата. Защото само през повишаването на стандарта на живот и растежа на икономиката може да мине по-бързото присъединяване на тези държави. А България има и политически, и икономически интерес това да стане възможно най-бързо.

Това е голямата картина и не бива да я "скриваме" зад досиета и ремонти. Битката за Нова Европа ще се води ежедневно и ще започне точно по време на председателството на България.

Нека не пропускаме шанса да се борим за силен и единен ЕС, обединен около своите принципи: солидарност, справедливост и възможности за всеки. Това е основата и на националното съгласие.

Ако ГЕРБ иска подкрепата на БСП, нека направим смислен, а не театрален, дебат в парламента. Тогава и българското правителство ще е силно - с мандат от Народното събрание и от цялата нация да отстоява интересите на българските, и на европейските граждани.

Ние свършихме нашата работа - предложихме визия и конкретни стъпки. А управляващите вместо да се цупят обидено, нека влязат в дебата.

Но смислено. Не с "фейк" аргументи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bgbgbg

    13 3 Отговор
    А тоя доказан некадърник изпълзя ит дупката и се изходи,вместо заедно с престъпната си партия да си мълчат и да не мътят водата,щото са доказали че за нищо не стават!
  • 2 Другар

    10 2 Отговор
    Това недоразумение изпълзя,защото в момента кака му от Крушовица се опитва да души,точно тези които му духнаха под опашката навремето!Иначе толкова време не се чуваше нито за ПЕС,нито за на ПЕСА кучката!Хахахахах
  • 3 OMG WTF

    9 3 Отговор
    Аз имам само един въпрос към СерГЕЙ - защо избяга в Брюксел? Нали се кълнеше, че кандидатурата ти за евродупетат е просто ей така? И ако те изберат ще се откажеш от мястото си?
  • 4 НАГЛОСТ $

    9 2 Отговор
    Каква работа сте свършили ДРУГАРЮ Станишев???Фейк явление сте Вие и вашата партия!!!Винаги сте били Фейк и като управляващи и като опозиция през всичките години преди 89 и след това фактите са крестящи!!Брутална НАГЛОСТ доказала се след всички загуби на парламентарни избори и Фейка че не сте губещи!?На турцизъм това се казва Гйонсурат!!!Другарката Курнелия Нинова е най големия Фейк който сте имали в партията!!!Безсрамници
  • 5 Курнела

    9 2 Отговор
    Божееее,точно това ли нещо говори за социална политика,дето няма един работен ден.Е питам аз от къде да дойдат парите за социални нужди?Нали някой трябва да ги изработи,майка ти ли да е това?
  • 6 ЗЕВС

    8 1 Отговор
    През далечната 2008 г. БСП се обявява за социална политика, и какво стана? Сергей Станишев като министър председател въведе плоския данък за физически лица!
    Браво Станишев точно в духа на социалната идея!
    2017 г.ПЕС и БСП категорично се обявяват за Социална Европа, достойно заплащане и социална защита във всички сектори? Пак думи на същия демагог! До кога бе другарю Станишев вие и столетницата си мислите, че с едни същи лозунги ще продължавате да лъжете хората?
  • 7 Гостенин

    2 6 Отговор
    И все пак след '89 г.България беше най-добре точно при Станишев.Имаше ръст,общак тогава не работеше за по-малко от 1000лв. по обектите.Ами сравнете раждаемоста тогава и сега и си направете изводите къде отидоха едни 9 год.от живота ни ,в които тъпчем само на едно място.1000лв.заплата преди 8год ????
  • 8 Дарвин

    5 1 Отговор
    Абе Серго,
    Ти каква точно работа си свършил през целия си жалък и мизерен животец??
    Ако има някой, който може да се нарече търтей и безделник, то това си ти.

    Коментиран от #9

  • 9 червения милионер

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дарвин":

    Е*ач на любопитни!
    С това се занимава преди години и оправи около 7 милиона, които се чудиха, дали ще ги оправи, ами оправи ги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове