Last news in Fakti

30 Октомври, 2017 11:38 3 363 23

Българинът иска безплатно здравеопазване, мрази гейове и бежанци

  • ценности-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • семейство-
  • еднополови бракове-
  • сигурност

В отношението си хората не правят разлика между икономически мигранти и бежанци

Най-важните ценности за българина са семейството и мира. На трето място е сигурността. В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение. По определени теми се формират огромни мнозинства.

Консервативни възгледи ясно личат сред българите особено в отношението към бежанци, мигранти, еднополови бракове, цигани, както и спрямо легализацията на леките наркотици и проституцията.

Налице е все още сериозен дял недоверие спрямо богатите хора в България. Нещо повече, според голяма част от българите успехът зависи много повече от това кого познаваш, а не дали работиш усърдно.

Това са само част от основните изводи на първата част от проучването на изследователски център „Тренд“, възложено от Института за дясна политика. Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“.

Огромното мнозинство от българските граждани са с подчертано етатистки нагласи спрямо ролята на държавата. Над 90% от всички анкетирани са на мнение, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а 86% споделят позицията, че трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи. Българинът отчетливо изисква сериозна роля на държавата в живота си, но въпреки това не е склонен срещу това да се повишават данъците. Традиционното схващане, че подобни нагласи са наследство от социализма не е достатъчно обяснение, защото се забелязва, че сред най-младите възрастови групи съотношенията са напълно сравними с общата картина.

Българинът остава силно скептичен към допускането на бежанци и мигранти на своя територия. Нещо повече – няма разлика в отношението към бежанците и икономическите мигранти от Близкия Изток, като и в двата случая малко над 80% от всички респонденти са на мнение, че те не трябва да бъдат допускани на територията на страната.

Силно консервативно е отношението към еднополовите бракове, както и спрямо възможността хора от един пол да осиновяват деца, като и двата случая около две трети от всички анкетирани не са съгласни това да бъде разрешено в България.

Скептични оставаме и към легализацията на марихуаната (72% не са съгласни да се легализира) и проституцията (69% не са съгласни да се легализира). При въпроса за марихуаната прави впечатление, че при най-младите има отчетлива разлика, като 40% от тях смятат, че леките наркотици трябва да бъдат легализирани. Подобна зависимост във възрастта се наблюдава и относно легализацията на проституцията.

Въпреки доминиращите консервативни нагласи по тези въпроси, данните относно абортите и дали трябва или не трябва да се забранят, сочат, че 77% от всички анкетирани са на мнение, че абортите не трябва да се забраняват. Под една десета от всички жени споделят това мнение, докато мъжете са малко по-резервирани относно забраната.

Отношението към различните малцинствени групи е диференциран. Турците се приемат далеч по-добре от ромите, а отношението към бежанците е дори по-негативно в сравнение с това към ромите. Под една четвърт от респондентите биха поддържали приятелски отношения с бежанец, докато 69% няма нищо против да имат приятели турци. Подобни са съотношенията и на опцията да се живее в един жилищен вход с изброените.

На богатството в България се гледа с недоверие. 68% от всички българи са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, като само 21% са на обратното мнение. Заключението се потвърждава и от данните от друго твърдение, че в България можеш да станеш богат по честен път, като две трети от хората не са съгласни с това твърдение. При разбивката по възраст се отчита малко по-различна картина при младите в сравнение с общата такава, но въпреки това и при тях малко повече от половината имат недоверие към честното забогатяване.

Успехът в България зависи от това кого познаваш. Това твърдение се споделя от 69% от всички анкетирани, а 24% са на обратното мнение, а две трети от запитаните не са съгласни, че в България можеш да станеш богат по честен път. Нещо повече, близо половината не се съгласяват, че в България ако се трудиш усърдно можеш да успееш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BILL

    80 4 Отговор
    Значи, противно на очаквания ефект от ежедневното промиване на мозъци с европедерастка пропаганда, българина си остава здравомислещ човек :)
  • 2 Нормално

    46 1 Отговор
    Очакванията май са българинът да мрази себе си и да иска безплатно здравеопазване само за гейове и бежанци.

    Коментиран от #12

  • 3 Антигей

    58 2 Отговор
    А добър ден, а вие какво очаквахте бе? И между другото, Българинът е сравнително толерантен и не мрази гейове, мрази когато педалите си веят задниците по центъра на София и реват колко са дискриминирани!
  • 4 Реално

    46 1 Отговор
    А вие какво очаквахте...Българите са минали през векове робство-и имат инстинкта за справедливост и самосъхранение...
  • 5 Наблюдател.

    11 37 Отговор
    Глупости семейни ценности. Всеки втори разведен, децата ги бият още от родилното. Любовниците се смятат за социален статус. На кой свят живеете? Кого лъжете? Себе си лъжете.
    Че анкетиранита дават заучени отговори е ясно. Въпросът е защо са толкова некомпетентни анкетиращите.

    Коментиран от #9

  • 6 един

    43 3 Отговор
    Българите сме умен народ със силен ген, затова сме оцелели след 500 г. турско робство, иначе сега щяхме да сме турци!
  • 7 jambazina

    32 0 Отговор
    И сега като се знае какво мразим, ще се заемат да ни го натрапят.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НеНаблюдател

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател.":

    И тайничко мечтаем за гей бракове с мигранти нали? Куха градинска лейка с мнение ЛОЛ ;)
  • 10 333

    27 3 Отговор
    Българите сме РАСИСТИ и не намирам нищо лошо в това. Не трябва да се огъваме пред никой. Аз европеец не искам да ставам. Европейците са гейове и без грам мозък.Телата са им като пихтия от ГМО-то, а негри и араби спят с жените им. Бог да пази България!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пазарен Либерализатор

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нормално":

    Бежанците получават безплатно здравеопазване, до колкото има такова.
  • 13 Свободен

    16 0 Отговор
    Аз лично познавам момиче-бежанка от Сирия, имаше две сестри...
    От тогава не мразя бежанците, но говорим за истински бежанци, а не нерези от афганистан или сомалия които сега вилнеят в Германия и Швеция.
  • 14 Пазарен Либерализатор

    19 2 Отговор
    Също нямам нищо против гейовете и веганите, стига да не ми навират в лицето техните ценности и да не ме задължават да чувствам съпричастност, да си го завират където искат и да ядат каквото искат, но тихичко и кротко.
  • 15 Жидофил

    22 2 Отговор
    Тая анкета е направена само с русофили!
    Русофобите искаме да се раздават презервативи от 4 клас и редовен час по хомосексуализъм, зоофилия и БДСМ, където да се изучават теория и практика, за да са подготвени децата и да се избегнат травми! Искаме ежемесечни гей-паради и повече цветни дрехи в магазините. Ако може да се обърне специално внимание за педофилите, които са най-ощетени от русофилията - нека ги пускат поне 3 пъти седмично за 1-2 часа в детските ясли, за да разказват за Вълка и седемте козлета...

    Коментиран от #16

  • 16 OMG WTF

    2 12 Отговор

    До коментар #15 от "Жидофил":

    Коментарът на този индивид показва по нагледен начин до какво води русоробията...

    Коментиран от #22

  • 17 Гьоте

    12 4 Отговор
    Гей е диагноза и това е доказано. Просто трябва да сме толерантни (както към Епилептиците и другите заболявания), но не и да приемаме за нормално това. Никъде в природата два еднакви полови индивида не правят секс помежду си, особено когато от даденият вид са разнополови. В ДНК не е записана подобна функция на пола. Чисто биологично се отхвърля като аргумент и презумпция. Няма смисъл и от чисто размножителна функция.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Random

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гьоте":

    От какъв зор да се съобразявам с ненормални?
  • 19 Гост

    0 6 Отговор

    До коментар #17 от "Гьоте":

    Глупости, я напиши в google "хомосексуални животни" и ще видиш, че се среща в целия животински свят.
  • 20 шовинист

    21 0 Отговор
    Българите сме от малкото останали нормални бели народи. За нас още циганите са си цигани, негрите-негри и има мъже и жени, а не някакви 31 джендъра. Повече от чевърт век ни зомбират, делят ни на София и Несофия, на млади и стари, на ганьовци и джоновци, на русофили и русофоби, сини и червени и т.н. И пак оставаме нормлни. Това е подвиг не по-малък от подвига ни да оцелеем след 500 годишен варварски геноцид . Затова и България ще пребъде и ще я июа, когато франция и инглънд ще бъдат в руини и реки от кръв. Дори и тези, които още славословят прогнилия запад, дори и те ще се осъзнаят скоро и ще се събудят от дългия махмурлук.

    Коментиран от #21

  • 21 незнайко

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "шовинист":

    БРАВО ! Просто няма какво да добави човек. Все още имало здравомислещи БЪЛГАРИ !
  • 22 ITI

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "OMG WTF":

    Коментара на #15 няма начин да не е просто сарказъм. :)
  • 23 mda

    5 0 Отговор
    Тъп ама упорит, и неродените бебета разбраха че това не са никакви бежанци ама нали има грантове за усвояване продължават да повтарят едно също като латерни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове