30 Октомври, 2017 14:53 6 275 20

Плащанията да са до 5000 лв. брой, предлага кабинетът

  • плащане-
  • брой-
  • ограничаване
Плащанията да са до 5000 лв. брой, предлага кабинетът - 1
Снимка: Shutterstock.com

Предлага се нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой в страната да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв. Промяната цели намаляване на сивата икономика и е в съответствие с наложилата се практика в другите държави - членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро.

Това съобщават от правителствената пресслужба.

Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането. Мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот. По отношение на икономическите оператори и на гражданите не се очаква увеличение на административната тежест, съответно по отношение на администрацията не се очаква увеличение на разходите за администриране на предложената промяна.

За прилагане на предложените промени в проекта на ЗИД на ЗДДС не са необходими допълнителни бюджетни средства за изграждане на административен капацитет и техническа обезпеченост. Ефектът върху бюджета от предложената със законопроекта промяна в ЗДДФЛ за отпадане на регламентираната отстъпка от данъка за довнасяне по годишна данъчна декларация се оценява на допълнителни приходи в размер на 1,2 млн. лв. за 2018 година. Другите предлагани промени се очаква да окажат незначителен ефект върху приходите от данъци, който на този етап не може да бъде изчислен с точност.

С проекта не се въвеждат в националния правен ред нови норми на правото на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    77 4 Отговор
    Да бе, да пълня гушата на банките с разни комисионни!
  • 2 Нека държавата поеме

    73 1 Отговор
    Нека държавата поеме комисионните към банките.
  • 3 баи оны

    25 8 Отговор
    НАПРОТИВ
    ТАКА СХТЕ СТИМУЛИРАТ ИЗМАМИ - ВСИ4КИ ПЛАЩАНИЯ МЕЖДУ 5 И 10 ХИЛЯДИ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ НА ТЪМНО
    ГЛУПАЦИ......

    Коментиран от #4

  • 4 memento

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "баи оны":

    Абе не е баш така.

    Пример: кола за 6 хиляди лева. Таванът на кешово плащане е 5. Ти даваш 5 на ръка, и още 1000 на ръка. В договора какво пише? 5 или 6? Защото може да се окаже, че при евентуално разваляне на договора гориш.....

    Коментиран от #8

  • 5 Огнян

    51 4 Отговор
    Няма спасение за глупостта.Живеем в Народна Република България.-Абсурдистан.Управниците ни са най-големите крадци.С всеки изминал ден става все по лошо за обикновения човечец на тази държава.Колко жалко...
  • 6 сталин

    40 1 Отговор
    ИМА БАНКА ИМА ПРОБЛЕМ.. НЯМА БАНКА НЯМА ПРОБЛЕМ
  • 7 aha

    34 1 Отговор
    Да живеят БАНКИТЕ , това ни предлагат !
  • 8 Гроб за ГЕРБ

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "memento":

    Така се разваля договор,щракаш с пръсти и договора-
    разтурен и гориш.
  • 9 офе

    21 4 Отговор
    Аз съм ЗА, щом вЕС е така, не ка и у нас , но ПЪРВО да вдигнат на калапк с 1000 лева заплатите/може и сповече/, нали там са им такива заплатите. щом ще си мерим п*шките нека да е като хората
  • 10 Public Owner

    33 5 Отговор
    Аз нямам банкова сметка. След време ще искам да си продам апартамента който е законна моя собственост - трябва да си правя банкова сметка защото не може в брой и на ръка да ми платят ли? Ами аз не искам банкова сметка, нали е демокрация, не съм длъжен да имам банкова сметка, да не сме през комунизма да ме задължават да общувам с банките!? Според мен само дебили и промити мозъци ще спазват подобни ограничения.

    Коментиран от #18

  • 11 иха

    13 1 Отговор
    Само герб действа така! Стига сте затягали примката около врата на хората ,да не ви я метне народа на вас, и да стиска толкова колкото го боли!
  • 12 Куровед

    11 0 Отговор
    Държавата, това сме.Не държавата, а банките да си поемат комисионните.
  • 13 Бай УРко

    10 0 Отговор
    Ще ме фанат за шнура! И кво е наказанието, ако евентуално те хванат, че не си изпълнил това изискване? В държава дето дават условна за убийство ще те плашат с плащанията
  • 14 БАЙ ОЙ

    6 0 Отговор
    А гробарите що не забранят плащането на суми по сделки от сметки са Сейшелите

    Коментиран от #16

  • 15 Карл Маркс

    5 1 Отговор
    От икономическа гледна точка парите в брой са най-скъпото средство за разплащане. От практична гледна точка е много по-изгодно като такси да преведеш по банков път 8000 лв. на контрагент, отколкото да ги изтеглиш и да му ги платиш в брой. За хората, които не си държат парите в банки, естествено ще им е по-скъпо, но пък затова процътяват телефонните измами и кражбите.
  • 16 ВМОРО

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ ОЙ":

    Щото са крадливи комунисти - също като предходните управлявали България(БСП, НДСВ, ДПС, СДС).
  • 17 ВМОРО

    17 0 Отговор
    Аз пък предлагам ограничението на плащанията в брой да се промени от 10000 на 19500 лева. В Германия лимитът за плащане в брой е 10000 евро. Нека бъдем европейци!
  • 18 Логи Ката

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Public Owner":

    Ти може и да си "береш" без да плащаш. Ще си виновен само ако те хванат! Може да таковаш , без да свършваш - пак кажи, че не се смята!
  • 19 др Жак

    4 0 Отговор
    Е колко пъти вече ги променяхте, бре????2 Нали само преди 3 месеца се разбрахте да останат 10,000лв?!? Аман вече, понеже банките вече не се гушат толкова от лихви по кредити, сега трябва да им измислим ново кранче, а?!?
  • 20 АЛЧЕН

    4 0 Отговор
    Банките са, на тези долни ,алчни политици ,какво ли не измислиха вече , за тези разплащания,,,ту 10 000 -----ту 5000
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове