2 Ноември, 2017 09:39 1 820 1

Бизнесът алармира: Заличават имената на българските извори, подменят ги с марки

  • извор-
  • вода-
  • бизнес-
  • бутилиране

За нуждите на Европейската общност се правят само списъци на признатите натурални минерални води и те се публикуват ежегодно

Съюзът на безалкохолната промишленост в България (СБПБ) излезе с декларация срещу измененията в Закона за храните и "изкривения и манипулиран дебат" по темата.

В СБПБ членуват едни от най-старите бутилиращи компании в страната: БУЛМИНВЕКС “Горна баня” и БК “ Горна баня”, както и Централният кооперативен съюз, “Балдаран Спринг”АД и други водещи компании в сектора.

В становището си те изразяват загриженост за "призивите за заличаване на имената на българските извори и подмяната им с търговски марки на фирмите."

"Имената на изворите са национално богатство и като такива принадлежат на потребителите, а не на производителите, затова мястото им е на етикетите", пишат от СБПБ в писмото си до медиите.

Внесен от Министерски съвет, Законопроектът за изменение на Закона за храните мина на първо четене в парламента миналата седмица.

Изрично изискване и основен принцип на европейската Директива 2009/54/ЕС е “видът на водата и имената на изворите да определят търговското описание на бутилираните натурални минерални и изворни води, а не търговските брандове”, казват от СБПБ в писмото си и продължават:

Раздел “Натурални минерални и изворни води” в законопроекта за храните съответства максимално на основните постановки и духа на Директивата. Няма нито един текст или терминология в този раздел, които да противоречат на европейския регламент – обратно на внушенията. Напротив: и термините, и разпоредбите в него са взети директно от директивата и са транспонирани коректно и точно. Всеки може да се увери в това, след като се запознае и сравни съдържанието на Директива 2009/54/ЕС и на предложения Раздел “Натурални и минерални изворни води” в законопроекта на МС. Текстът на Раздел “Води” е съобразен още със становищата на министерствата на земеделието и храните, на здравеопазването, на икономиката, както и с решението на МС от 28.06.2016 г.

В писмото си до медиите СБПБ оборват и доводите на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България точка по точка. Ето и тяхната позиция:

1. „С новия закон търговските марки ще отпаднат заради имената на изворите“

Марките не отпадат, а се запазват. Директивата изисква наред с търговската марка на етикета да се поставя ясно и четимо и името на извора, както и видът на водата (изворна или минерална), което в момента не се прави от част от производителите. Тъкмо името на извора и видът на водата гарантират правото на потребителите на информиран избор - това е залегнало като основен принцип в Директивата. Марката е част от търговското описание – то остава на етикета, както и цялата интелектуална собственост на производителите, стига да се гарантира правилното изписване на имената на българските извори съгласно европейската Директива. Не се налагат нови инвестиции в нови марки – противно на внушенията - защото старите остават на етикетите. Но имената на изворите, като словни изрази, са национално богатство и принадлежат на потребителите, а не на производителите, затова тяхното място е на етикетите. Директивата не допуска да има само търговски марки и фирмени имена на етикетите, както настоява АПБНБ.

2. “Връща се опцията на едно находище да бутилират едновременно няколко концесионера“

Не може да се върне нещо, което не си е отивало и няма как да си отиде. Нормалната и законова практика в България, откакто функционират находищата - в Горна Баня, Хисар, Велинград и др. - е те да се експлоатират от няколко производителя едновременно. Европейската директива изобщо няма изискване за „едно находище - един концесионер“, въпреки уверенията на АПБНБ в обратното. Изискването на Директивата гласи съвсем друго: “едно находище – едно търговско описание“. Това се спазва от производителите на цитираните находища и те развиват успешно собствените си търговски марки и интелектуална собственост. Твърденията, че при няколко концесионера имало опасност от замърсяване и компрометиране на находищата са нон сенс - дългогодишната практика на производителите в находищата в Горна Баня, Хисар, Велинград и т.н. го доказва.

3. „Съществуват спорни термини в Директивата и в законопроекта, които ще доведат до хаос.“

Термините, използвани в Директивата и в Раздел “Води” на законопроекта - като “търговско описание”, ”извор”, “място на екплоатация” и т.н. не само не са спорни, а са безспорни. Преводът на Директивата на официалния сайт на Европейския съюз е ясен и опитите той да бъде смислово преиначен са безпочвени и тенденциозно провокативни. С произволните си интерпретации обаче АПБНБ на практика саботира въвеждането на европейския регламент у нас, будейки съмнения, че защитава определени търговски интереси.

4. “Отпадат списъците за признаване на изворните води в законопроекта”

Европейският регламент е категоричен и не изисква създаване на списъци на признатите изворни води. Това не се прави в никоя страна на Европейския съюз и няма основателна причина да се въвежда само у нас, тъй като се създава излишна административна тежест. Изворните води се регистрират по начин, определен от раздела на законопроекта в здравното министерство, където те биват сертифицирани, а за бутилирането им се издават разрешителни за водовземане, съобразени със Закона за водите. За нуждите на Европейската общност се правят само списъци на признатите натурални минерални води и те се публикуват ежегодно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пако

    4 1 Отговор
    Ще бутилират чешмяна вода и това е проблема, манете ги тия марки и находища.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове