3 Ноември, 2017 11:36 19 645 26

Застрахователи: Хаос от 2018 г. в застраховките за автомобили

  • застраховки-
  • каско-
  • застраховка-
  • автомобил

Никъде все още не е определено и кой колко ще плаща за полицата, според системата, която трябва да наказва нарушителите и да поощрява редовните шофьори

Застрахователи: Хаос от 2018 г. в застраховките за автомобили - 1
Снимката е илюстративна

Застрахователи предупреждават за хаос в автомобилното застраховане от догодина. Според тях, няма яснота нито за принципите, по които ще се поощряват шофьорите, нито за наказанията, които ще им струват по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност", предупреждава БНР.

Никъде все още не е определено и кой колко ще плаща за полицата, според системата, която трябва да наказва нарушителите и да поощрява редовните шофьори.

Въпреки че до края на октомври трябваше да са готови правилата и критериите, по които ще работи системата бонус - малус, от следващата година все още нищо не е ясно, а застрахователи твърдят, че само са чували как трябва да оформят полиците.

Юрий Тодоров от Асоциация "Застрахователна сигурност" обясни: Самите застрахователи в момента не са наясно. Имаме някаква представа общо кои критерии би трябвало да са вътре, но как точно те работят се съмнявам, че на някого му е ясно. В много от системите на Запад има значение на колко си години, в кой район управляваш колата, колко деца имаш, колко често я караш, какви километри минаваш и т.н. и т.н.

Тодоров е категоричен, че при това положение не може да се изчисли и стойността на полицата и всякакви числа са спекулация: Трябва да е ясно: до тук тази премия се отнася за автомобила, а оттук нататък тя се отнася за водача.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядеитн

    73 4 Отговор
    Нагоре ве, нагоре! За изрядните +50-60%, за бабаитите +200%. За такъв серсем народ - само гърч! И аз ша плащам, нема къде да бягам...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 некойси

    71 9 Отговор
    Нещо Борисов 3 ми надхвърли всякакви очаквани ... ще успеят да бутнат държавата преди да падне кабинета едва ли не?
    Където и да бръкнеш все каши са забъркали.
  • 4 До кога

    68 1 Отговор
    Гр Отговорност на автомобил - винаги е била огромна несправедливост !
    от къде на къде автомобилът ще е носител на права и задължение и респективно ще е гражданин ?
    Нима автомобилът е този който прави нарушенията и произшествията ?
    Нима аз като съм без нарушения повече от 15 години трябва понеже кубатурата на колата ми е като на оня дето е хващан пил, със скорост и т.н. да плащам същото като него ? ?
    ама им беше по лесно - айде на кило всички - сега се правят на луди !
  • 5 Цеко

    59 1 Отговор
    Като си купиш сега автомобил със две произшествия догодина застраховката му ще е 1000 лв...така че внимавайте какво купувате.Затова в другите държави където има такава система застраховката е на водача,не на автомобила...само че ние не сме от нормалните и това е поредното което го доказва.Честито!!!

    Коментиран от #10

  • 6 Гого

    38 1 Отговор
    То цялата държава е в хаос!
  • 7 1111

    56 3 Отговор
    От двадесет години съм в този бранш, и както във всички останали сфери всичко се прави на парче. А и на всичкото отгоре се прави от хора които си нямат хал хабер от това (юристчета, председателчета и т.н.), хора които никога не са били в контакт с клиента (всички ние) и не са написали и продали една полица. За това думата "хаос" е много мека за да се нарече всичко това което ще се случи. С две думи каквато информация (вярна или невярна) има подадена за даден водач към Гаранционния Фонд, такава ще бъде и цената на полицата, като застрахователя почти няма право на корекции.
    "Честито" на всички .........
    Изхода от цялостната ситуацията в България, продължава да си е Терминал 2.
  • 8 Кърлеж

    12 7 Отговор
    Да гйрми аеца и да са свършва с тоз абсурд...само нежка ядрена авария с огромни поражения ще сложи края на това
  • 9 Антонн

    43 1 Отговор
    Обаче обещетенията където изплащат са.................... .
    Това никаде го няма,да си потърпевш и да трябва да си доплащаш за ремонта на колата.
    Защото цените според тях са калник 20лв от автоморгата,40лв боя при чичо Пешо на Горубляне и е готова.
    Значи му даваме 50лв да не е на аванта,ще си доплати 10лв.какво толкова.
    Само че за 50-60лв поне в София няма да я погледнат колата,камо ли да я ремонтират.Щом са толкова отворени защо дори по ГО,не се ремонтират колите в доверените им сервизи.
    А изплащат по експертна оценка,ама поне 2-3 пъти по занижена от реалната.Обаче знаеме да искаме повече и повече.

    Коментиран от #11

  • 10 гларус

    31 3 Отговор

    До коментар #5 от "Цеко":

    И винетките Имаш 2 коли не може да ги караш и двете но взимаш 2 винетки

    Коментиран от #12

  • 11 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Антонн":

    Прав/а си, но донякъде! Нико не те спира да отидеш да си вземеш една оферта от нормален сервиз /без да се опитваш да изкяриш или пък сервиза да надува цените, защото и това го има/, да им я представиш и тогава няма къде да ходят. Ще трябва да ти платят нормално обезщетение. За жалост, хората не си знаят правата или по-скоро не си ги търсят, защото съдебната ни система е толкова прогнила, че просто нямам думи. Дори и дело да заведеш, ще се точи с години. В нормалните държави, за два-три месеца решението е излязло, особено пък за дребни /до 5000 евро/ суми. Но, внимание, тогава ще се вдигнат и застраховките, защото е на принципа на скачените съдове. По-високи обезщетения, по-високи застраховки. Но пък това е единствения начин, да се създаде индивидуална застраховка, т.е. който спазва правилата - голяма отстъпка, който ги нарушава - голямо завишение.
  • 12 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "гларус":

    Това е друго. Две, три или пет коли можеш да караш едновременно. Е, не сам човек, разбира се, а да ги предостави за ползване на някой или някои.
  • 13 гост

    6 2 Отговор
    Редовните ще са поощреди да плащат сегашното или повече, а нарушителите - още повече.
  • 14 ЛОШ

    13 1 Отговор
    Колата се води на баба им в някое село, която баба даже няма книжка. И как точно пишат актове за нарушения на бабта, че гражданската на колата да бъде по-скъпа...
  • 15 Хихихи

    16 2 Отговор
    Англичаните отдавна са го измислили. Както шофьорската книжка се издава на човек, така и застраховката трябва да е на човек. Съответно по-младите са със по-висока застраховка ако шофират. Пак недомислици.
  • 16 Мнение

    24 1 Отговор
    ГО трябва да бъде на шофьорите, а не на колите. Колите си имат ТП и данък.
  • 17 Тенчев

    9 2 Отговор
    Ясно е едно - че се предвижда увеличение!
  • 18 Гост

    15 2 Отговор
    скоро по обявите за продажба:

    Продавам кола без регистрирани нарушения. Изгодно. :)
  • 19 Jak Sparo

    10 2 Отговор
    Решението с тази държава не е терминал 2 ,макар и българите вече да сме гости у дома си.Решението е събуждане,самоосъзнаване и АК-47 за решителните СВОБОДА илиСМЪТ за останалите хомот до гроб.
  • 20 странгер

    4 1 Отговор
    То работещи застрахователни системи за копиране от белите дързави клкото искаш, но не ги кефят по някаква прочина....
  • 21 Гост

    3 2 Отговор
    В момента ГО се прави на името на собственика на автомобила. Сега какво - един шофьор прави една ГО на свое име и кара много коли с една полица??? Или искат да направят водач да плаща полица на свое име и да фигурира номер МПС (което е както сега :д)? Тъпотиите нямат край, правят нещо дето е същото като предишното ама с цел едни 5% да са ОК, а другите 95% дето някога си са превишили с 10км/ч да дават по 500-600лв ГО за кола струваща 2000лв :д
  • 22 Борисов

    6 0 Отговор
    Могат ли тия п.....счета да обеснят как застраховка на влекач стува 3000 лв. А на камион с ремарке 500 лв.
  • 23 гого

    2 2 Отговор
    Да се закрие държавата
  • 24 Орнела мути

    4 0 Отговор
    Застраховката да е на човека не на автомобила и така ще карам колкото коли имам с една полица !!!Процентно за нарушителите се вдига 3ино и 4но а за изрядните защо не пада със същият процент а само максимум 10 20 % !!!
  • 25 Я. Петров

    1 0 Отговор
    Малко пари на Герб и првим закон в частна полза.
  • 26 jambazina

    3 0 Отговор
    Това изобщо няма да се случи!
    Нали на 100 водачи един е с тежки нарушения, останалите 99 са без. Следователно лапаницата ще приключи.
    Нарочно ще направят хаос, после ще дойде месията и ще отмени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове