Last news in Fakti

4 Ноември, 2017 12:19 10 031 14

Ром си построил незаконен ресторант върху парцел, дарен на общината

  • парцел-
  • община-
  • ресторант-
  • ново паничарево

Жител на Ново Паничарево дарил земя на община Приморско, за да се направи парк или градинка в центъра на селото. Вместо парк обаче в парцела „цъфнала” незаконна постройка на „предприемчив” ром, който решил да си направи ресторант.

Казусът стигна до Народното събрание, тъй като беззаконието е от далечната 2009 г., но до ден днешен институциите не са предприели адекватни мерки.

Бургаският депутат от БСП Николай Тишев зададе въпрос към регионалния министър Николай Нанков по време на последния парламентарен контрол, съобщи "Флагман".

„Преди няколко седмици в приемния ми ден в Бургас се срещнах с жители на село Ново Паничарево, община Приморско. На срещата ми беше поставен въпросът за незаконна постройка върху общинска собственост в центъра на селото. През последните 7-8 години са изпратени безброй жалби и сигнали до Община Приморско, РДНСК-Бургас, ДНСК, областен управител Бургас, без да има предприети каквито и да е действия от страна на общинската или държавната администрация”, каза Тишев.

Община Приморско е издала констативен акт за премахване на незаконния обект, а ДНСК се произнася, че отстраняването е изцяло в компетенциите на кмета на общината. На практика се получава прехвърляне на топката между общинска и държавна администрация, обясни още депутатът, който към въпроса си е приложил част от кореспонденцията между институциите.

Николай Тишев попита министър Нанков - какви мерки смята да предприеме за прилагане на закона и за премахване на незаконната постройка и каква административна санкция ще наложи чрез подопечната му Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) на отговорните служители на Община Приморско за неприлагането на съответния член от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Министърът не остана доволен от начина на задаване на въпроса: „Прехвърляне на топката – звучи доста така интересно, изнесено от Вашата уста, но Вие с колегите Ви от миналия петък сте ме подхванали от вашата парламентарна група. Миналата седмица беше Манол Генов.”

След това министър Нанков описа хронологията на събитията.

От нея става ясно, че е подаден сигнал още през 2009 г., след което е издаден констативен акт на 5 ноември 2009 г. Той е бил основание за събаряне на незаконния обект. Преписката е изпратена на РДНСК-Бургас за произнасяне по компетентност.

„Факт е, че три години не е имало произнасяне на РДНСК-Бургас – факт”, призна Николай Нанков.

От 26 ноември 2012 г. обаче влязло в сила изменение на ЗУТ, според което обектите 4-а, 5-а и 6-а категория са станали отговорност на местните власти. Затова казусът е върнат на кмета на Приморско, за да предприеме действия.

Той е издал заповед на 13 юли 2017 г. за премахване на едноетажната постройка.

„На 2 октомври т.г. е извършен пореден оглед на незаконния строеж от ДНСК, въпреки че споменах – е извън нашата компетентност понастоящем. (Ще кажа и какви административни действия ще предприемем - правилно зададохте въпрос, имаме такава възможност.) При който оглед е констатирано, че незаконното строителство не е премахнато, поради което е разпоредено незабавното му премахване. Имаме това право – да контролираме общинските администрации как да извършват контрола върху обектите 4-а, 5-а и 6-а категория”, заяви още Николай Нанков.

Ако в едномесечен срок не бъде премахнат обектът, ще бъде потърсена административна отговорност на виновните длъжностни лица от Община Приморско по реда, вписан в ЗУТ.

„Това са лицата евентуално, които не са предприели необходимите действия – главен архитект, упълномощено от кмета длъжностно лице. И в тази връзка ще упражним пълното си право на контрол, ако (споменах) нямаме последващи действия по компетентност от страна на общинската администрация”, добави министър Нанков.

В репликата си Николай Тишев изрази удовлетворение, че все пак са предприети действия, след като общинската администрация не искала да си изпълнява задълженията.

Депутатът обаче попита: „Трябва ли народен представител да зададе въпрос към министъра, за да има някакви последващи действия? Защото тези действия, които ДНСК е извършила последния месец, можеха да бъдат извършени (законът им позволява) и в предходните години. Обаче реакция няма.”
Тишев зададе уточняващо питане – кога изтича едномесечният срок, след който трябва да последват санкциите за администрацията в Приморско.

Министърът обаче обясни, че още се изяснява на какъв етап е процедурата и дали има някакви обжалвания в съда.
„Не мога да се съглася с факта, че поради зададения Ваш въпрос ДНСК се е размърдала”, каза още Николай Нанков, според когото проверката на министерството от 2 октомври била преди въпроса на Тишев.
Освен това заповедта на кмета на Приморско е още по-назад във времето – тя е издадена на 13 юли 2017 г.

Николай Нанков обясни, че процедурата изисква да се избере изпълнител за премахване. Заповедта може да се обжалва. Насрочва се дата и час, което също можело да бъде обжалвано…
В крайна сметка започвал да тече 30-дневен срок, след който, ако обектът не бъде съборен, трябва да последват санкциите за отговорните лица от администрацията на Община Приморско.

Към 2 октомври нямаме премахнат обект. В момента изискваме документацията, да видим в коя хипотеза сме – защо се е забавила общината. Дали поради липса на избран изпълнител, дали поради обжалване на заповедта, или пък на възлагателното писмо, уточни Николай Нанков.
Той се ангажира да уведоми в писмена форма депутата Тишев за това как министерството ще изпълни ангажимента и пълномощията си.

От разменените реплики така и не стана ясно чий е и какъв е незаконният обект.
Пред „Флагман” обаче Николай Тишев разказа, че получил информацията след среща с граждани от района. Оплакал му се лично дарителят на въпросния терен.
Човекът разказал как подарил парцела на общината с цел да се направи малък парк или градинка. Вместо това обаче циганин построил масивна метална постройка, като идеята му била това да стане ресторант.

Нарушителят предупредил дарителя да спре да подава сигнали и дори го заплашил.
Постройката била около 70-80 кв. метра. Ромът обяснявал, че има 10-годишен срок на търпимост и когато той изтече, ще активира „бизнес” начинанието си.

Вероятността това да се случи обаче изглежда рязко намалява, след като безобразието стигна вече и до парламента и ресорния министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Расист

    67 1 Отговор
    Ако правилно съм разбрал , мога да си избера едно общинско място и да си построя ресторант , хотел или каквото ми е на кеф , и да си го ползвам .
    Оп , забравих да спомена , аз съм българин.
    За мен законите важат ли? Защото ако важат , искам да съм циганин.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 ИЦО

    43 1 Отговор

    До коментар #1 от "Расист":

    Абе и аз съм на същото мнение,само дет неща да съм от калните хора.Оправията с тая паплач е една спиране на детските надбавки,за всички.Който има възможност да прави и да гледа деца,че ми е писнало от разни пумпали от всякъв оттенак да ми реват за пари пояснявайке че детето е на държавата и дефакто сме му длъжни.
  • 3 Бат Мишо

    40 3 Отговор
    къде има ЗАКОННА постройка на РОМ в тая държава ве
    бачках в данъчното в Люлин 3 години и НИГО 1 мангуста не доде да плати данък сгради веееееее
    а филиповци е 70 проц мангусти
    фанахме са и проверка що не плащат
    И НИКОЙ НЕ ФАНАХМЕ
    щото НИ 1 НЕ Е НА НЕГОВА ЗЕМЯ СТРОИЛ
    и тряяше да гърбим с глоби българите на чиито парцели мангустите са се самозаселили
    СЯКАШ ИМ БЕШЕ МАЛКО безкрайните писаници с столична общ да съборят и освободят парцелите им

    ПС тогас суджук ага беше кмет та до сега НИКОЙ НИЩООООООО
    че моля ви се ако искате новина ПИШЕТЕ МИ КОГАТ МАНГУСТА ПОСТРОИ НЕЩО ЗАКОННО ЗА ПРЪВ ПЪТ от 1989
  • 4 батко бугар

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Расист":

    Отговора е много прост. За теб и мен законите на Република България ВАЖАТ с пълна сила, та дори отговаряме и заради техните провинения. За тях не! От мен и теб ЗАВИСИ да прекратим тези форми на ГЕНОЦИД към българите. ПРОСТО трябва да принудим институциите да работят по един и същ начин към всички, без значение от етнос.
  • 5 Чудака

    9 3 Отговор
    Опа санародници не важно къв си законат трябва да е един и същ и аз съм от така на речените кални хора но за какво не съм като Сички останали плащам си като от че наш за сяка дейност към маика България неее вашно какъв си авашное какъв се чувстваш за мен сицки са еднакви .... Но да не забравяме че тези от опщината са му дали мястото на ром да прави ресторант като са прожничи иалчни нашата държава винаги щесие такъва каквато е в момента

    Коментиран от #6

  • 6 Ico

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Чудака":

    Прав си проблена не е цвета на кожата,а в манталитета или липсата на такъв.Законите трябва да са еднакви за всички.Лично аз не мразя цвета на кожата,а манталитета на твоя етнос.Имам приятели цигани и го казвам навсякаде!
  • 7 Дедо Гошо

    15 1 Отговор
    За кой ли пат ке го кажа : нема такава държава.
  • 8 Гого

    13 7 Отговор
    Да не забравяме че ромите са от електората на Герб!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 цун кай уй

    10 1 Отговор
    само простотии в тая държавица ,един път да чуя че един родолюбив българин е решил,да направи нещо хубаво и веднага ще се намери някой да се наака ,язък за тази бедна страна булгаристан
  • 11 Българин

    11 0 Отговор
    Добро утро - това не е новина !!! В БГ циганите си правят скаквото си искат и никой не ги закача !!!
  • 12 гоги

    13 2 Отговор
    Отново заглавието е грешно! РОМ е алкохолна напитка!!!
  • 13 Siegfried

    5 2 Отговор
    Гого, лъжецо,ромите са твърд електорат на ДПС (80% ) и БСП( 20% ).Те мразят ГЕРБ и
    Патриотите ,знайно защо.

    Коментиран от #14

  • 14 Гроб за ГЕРБ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Siegfried":

    Аз пък си мисля,че циганите са твърд електорат на тия с
    парите или 50 % за ГЕРБ и 45 % за ДПС ,5% за други.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове