9 Ноември, 2017 15:14 1 124 5

Десните са против ограничаването на кеша до 5000 лв.

  • лев-
  • сметки-
  • брой

Увеличаване на сивата икономика. Хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил

Парламентът прие на първо четене намаляване на прага на кешовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лева. Това е четвърти опит на ГЕРБ и финансовия министър. Досега разумът надделяваше и тези скандални промени бяха спирани, но липсата на опозиция в Парламента води до такива абсурдни ситуации. Това е поредният пример, в който ГЕРБ облагодетелства големите играчи за сметка на допълнителни разходи за малкия бизнес и обикновения гражданин.

Това в официалната позиция на ПП „Движение Да България“ и ПП „Демократи за силна България“ / Нова Република за намаляването на прага за кешови плащания на 5000 лева.

До какво ще доведат тези мерки:

1/ Съществени допълнителни приходи за банките от такси и комисионни.

2/Не стигнаха 3 години на ГЕРБ и финансовия министър да изпълнят закона за акцизите и данъчните складове и да монтират контролни измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари. Властта освобождава от контрол „големите” и прилага все по-рестриктивни мерки към „малките”.

3/ Увеличаване на сивата икономика. Хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил. В районите със слабо развита банкова мрежа това ще означава разходи за транспорт до друго населено място. Налагането на подобни разходи ще мотивира много хора да декларират по-ниски стойности на сключените сделки, за да си спестят разходи.

4/ В по-слабо развитите икономически региони има и по-слабо развита банкова мрежа. Намаляването на прага за кешови плащания ще се отрази особено негативно точно на най-бедните региони.

5/ Във връзка с горното, в районите със слабо развита банкова мрежа, възможностите за правене на бизнес съществено ще се затруднят, защото например дори седмичното зареждане на магазин е на стойност над 5 хил. лева.

6/ Гражданите, които стриктно спазват закона ще понесат значителни негативни последствия в сравнение с тези, които са склонни да декларират занижени стойности на сделките, защото ще бъдат принудени да убеждават другата страна за откриване на банкови сметки и понасяне на допълнителни разходи.

7/ Намеса на държавата и банките в личното пространство на гражданите, за които ще се събира информация за повечето покупки. Ако тази информация не се съхранява достатъчно внимателно може да се превърне в обект на незаконна търговия и основание за изнудване и тормоз над граждани.

Призоваваме депутатите, които не са се сдружили с монополистите и твърдят, че работят за гражданите и малкия и среден бизнес да отхвърлят тези скандални предложения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 2 Отговор
    Явно е "обещано" на банките срещу "Услуги", че ще се свали лимита на кешовите плащания и докато не го направят няма да спрат да си бутат тоя закон. Колко пъти трябва да се гласува против в Парламента този закон, за да спрат да го предлагат отново за гласуване. А един въпрос на референдум като мине после не знам колко години не може после да се пита пак. Парата над всичко.
  • 2 Андрешко

    13 4 Отговор
    За мен няма никакви притеснения, аз съм си прост българин на заплата и 5000 наведнъж мога само да ги сънувам. Карам кола за 800-900, беше 1600 навремето, жилище с първоначална вноска над 5000 скоро няма да го бъде и така.... имам още година учене и "До свидания Болгарии".
  • 3 dede

    5 2 Отговор
    Това намаляне на парите от 10000 на 5000 не е със търговска цел- това е предпоследния етап от новия световен ред. Последния етап е да бият чипове под кожата на хората и който откаже ще има големи санкции. Да си ги бият министрите и депутатите от този парламент и това правителство.
  • 4 Morgoth

    1 8 Отговор
    Колко са хората, които нямат никаква банкова сметка, но въпреки това имат 5000 лева? Колко са хората, които нямат банкова сметка, ще получат 5000 лева и въпреки това за тях е по-добре да продължат да нямат сметка, а да държат парите под юргана? А защо са им там -
    за да са им на удобно място за хвърляне през прозореца ли? Между другото голямата далавера на банките от един паричен трансфер до 10000 лева е един лев. Но да продължим - колко са фирмите боравещи със суми от порядъка на 5000 без никакви банкови сметки? И по-важният въпрос - колко от тях си плащат данъците?
    Причината за голямото съпротивление срещу тази мярка е единствено, че тя пречи много на укриването на данъци, а то е пък една от причините да сме бедни.
    Съвсем друг е въпроса, че ГЕРБ трябва да се погрижат дребният бизнес да е конкурентоспособен. Но разрешаването на малките фирми да не си плащат данъците определено не е начина.
  • 5 Иван

    6 0 Отговор
    Защо тези 80% българи не прогледнат най накрая че една гадна мафия е заграбила държавата , изсмуква и унищожава всичко , гаври се с народа и го умъртвява . Само 7,62 е изхода , друг няма . Да видим кога тези 80 % ще се усетят какво става и кой ,кой е в държавата .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове