15 Ноември, 2017 14:12 6 238 63

Половината българи страдат по времената на Тодор Живков

  • тодор живков-
  • комунизъм-
  • анкета-
  • живот-
  • 10 ноември

Мнозина тъгуват по времето на комунизма

Половината българи страдат по времената на Тодор Живков - 1

Половината българи предпочитат да живеят по времето на социализма. Това става ясно от национално представително проучване на изследователски център "Тренд".

Поставени в ситуация да избират, в кой период биха предпочели да живеят - в сегашния, след 10 ноември 1989 г. или в този преди промените, респондентите са разделени на две големи групи. Двата периода са предпочитани по точно 41% от анкетираните.

Половината българи страдат по времената на Тодор Живков

Данните от изследването сочат, че само една пета от анкетираните българи на възраст между 18 и 39 г. имат желание да живеят по време на социализма в България, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели периода преди 10 ноември.

Положителните оценки за периода на строя са свързани предимно със социалните постижения на режима. Изтъкнатите сред тях са: - работа за всеки (16%), спокойствие (11%), безплатно здравеопазване и образование (8%/7%).

Едва след това идват негативните асоциации за комунистическия режим в България. По-малка част от респондентите посочват лоши страни на политическата система като цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

"Тренд" проучи и отношението към различни исторически личности, отчитайки няколко зависимости: положително отношение към фигурите от комунистическия период имат преимуществено по-възрастните хора, докато най-младите имат по-скоро отрицателно отношение към тях. Не се забелязва съществена динамика при различните демографски групи, когато се определя отношението към личности от периода след Освобождението до 1944 г. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-много високи стойности на отрицателни оценки. Положителното отношение към Желю Желев пък се споделя практически във всички възрастови групи.

Половината българи страдат по времената на Тодор Живков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорлем

    7 9 Отговор
    А останалите до 80% по какво страдат?
  • 2 смок

    21 22 Отговор
    Мързеливите да страдат. То мързела не мори а мъчи.
  • 3 Све

    40 5 Отговор
    Ако 2,5 млн българи не бяха емигрирали, щяхме да имаме 75% БЕЗРАБОТИЦА.
    За всичко това да благодарим на СДС, БСП, ДПС, ГЕРБ И НДСВ.
    Това е материалът, качеството
    80% бездушници- избиратели на горните
    ДЕБИЛИ

    Коментиран от #59

  • 4 куку руку ку

    29 6 Отговор
    Никой не страда за Живковото време. Страдаме за времето, когато хората бяха загрижеха един за друг, независимо от несгодите навличани ни от партията водач.
    Който не е живял тогава да прочете книгата на Джордж Оруел "1984". Общо взето ще придобие представа.
  • 5 Бай ГЕНЧО

    8 19 Отговор
    Вижте , тези дето останахме тук сме пенсионери, депутати , мързеливи крадливи мрънкащи готованци. Умните , кадърните и трудолюбите хора отдавна не са тука. Така че тази анкете е проведена без нормално мислещите хора. Който иска Тошево време , ами да вървят при него, на ли сме демокрация. Въпрос на виждане
  • 6 Откачен Борсук

    7 9 Отговор
    Не са половината. 80% са. Поне според "професора" от БКПС.
  • 7 Пазарен Либерализатор

    3 6 Отговор
    80%.
  • 8 jambazina

    11 10 Отговор
    Може би много хора свързват този период с детството и младостта си, затова така мислят. За съжаление младостта не може да се върне.

    Коментиран от #11

  • 9 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    16 8 Отговор
    Тодорее на кого ни остави Тодореееее върни се Тодоре върни се
  • 10 Георги

    23 6 Отговор
    Как хора под 45- годишна въздраст могат да дадат оценка??? Ами пот тази въздраст те не са живели при социализма ,че да сравняват с днешната измислена демокрация.Просто няма как да се сравняват двата режима.При социализма всеки си имаше жилище ,безплатно здравеопазване ,убразование,ток по0,2 ст.нямаше хора бъркащи в кофите ,нямаше дрога ,пристъпниците бяха в затворите .Всеки завод,фабрика имаха почивни бази за почивкка на работниците. А сега КРИМИНАЛНО проявени бизнесмени управляват цели градове и ако искаш някакъв бизнес да започнеш трябва тяхната благоволия .И така нататък.....

    Коментиран от #12, #33

  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "jambazina":

    Никои не говори за времената на младост а за времената на хубав и спокоен живот
  • 12 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Георги":

    Много точно казано
  • 13 Варна

    27 6 Отговор
    Тридесет годишните и по малките не би трябвало да вземат отношение просто защото нямат база за сравнение.
    -Тоест хората, които биха били да направят оценка са всички онези, които са били в осъзната възраст по онова и сегашното време.
    Да видим какво помня аз:
    1.- Храната ни беше храна и не беше продукт на петролната промишленост
    2.- Никой не ровеше в кофите за боклук! Нямаше бездомни, имаше навсякъде центрове за безплатно обучение включително и късно вечер.
    3.- Циганите не бяха повече от 300 хиляди и бяха задължени да работят.
    4.- Даваше се възможност да си вземеш жилище на не само на ниска цена, но и на безумно ниски лихви вкл. и чрез т.нар. взаимоспомагателни каси
    5.- Не се крадеше в такива размери и полицията (милиция) пипаше здраво! Имаше смъртно наказание, а не безнаказаност.
    6.- Имахме армия и голям резерв
    7.- Шопите не вземаха целият на страната и не го харчеха само за себе си
    8.- Тъпаци като Борисов и Цветанов- най-ниската прослойка от партийните членове не се допускаха до управление, просто защото беше ясно, че от тези хора хаир няма!
    9.- Държавата имаше стратегия за развитие и създаваше индустрии, които иначе не биха били възможни
    10.- Издръжката на живот беше изключително ниска! Отоплявахме се на ток и не ни беше проблем да си плащаме сметките, водата и данъците.
    11.- В болниците не се плащаше и макар медицината да не развита като сега, докторите бяха по- отговорни, а не алчни чиновници.
    12.- Правеха се безплатни посещения на теа

    Коментиран от #14, #15, #34

  • 14 Гост

    4 21 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    Само глупости пишете

    Коментиран от #19

  • 15 Бургас

    7 22 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    Щом ти е било толкова добре защо не хванеш самолета за Северна Корея и да поживееш в условията на перфектния социализъм.

    Коментиран от #17, #20

  • 16 Пазарен Либерализатор

    6 23 Отговор
    Ретроспекция:
    Детството ми беше щастливо, до колкото може. Ходехме на море само на л@йноморието ни, защото не пускаха в чужбина. Правеха ни на кретени чавдарчета/пионерчета/манифестации, и то задължителни.
    Поклонение пред мумията на препарирания комунист, извратено е. Бране на шипки, подарък за партията. Детски лагер-бунгала, дървеници, мизерия. Опашки за основни продукти. Дрехи и обувки-каквито има, избор почти никакъв. Чакаш 10 години за автомобил, взимаш каквато скрап ти дадат.

    Коментиран от #32

  • 17 Inspektora

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "Бургас":

    Щот в Северна Корея режима е доста по-различен от този по живково време в БГ. Пък и едва ли някой е бил и може да каже какво е в СК.
  • 18 ДЕМОКРАТИЧНА ИДИЛИЯ

    14 3 Отговор
    ДА ЖИВЕЙ НАРКО МУТРО ПОЛИТИКО ПОРНО РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 19 Варна

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Кое от твърденията според Вас не е вярно?

    Коментиран от #24

  • 20 Варна

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бургас":

    - И теб ще те питам, кое от написаното не е вярно?
    Готов съм да го коментираме, ако разбира се си свидетел на събитията, ако обаче имаш мнение по въпроса на базата на приказки... - Ще е абсолютно безсмислено!
  • 21 червен гей

    4 7 Отговор
    Страдат само язовците.
  • 22 Различен

    10 3 Отговор
    Истината е, че и тогава и сега има положителни и отрицателни неща!
    За мен предимството на оня строй бе по спокойният живот!
    Знаеш че: Чакаш 10 години за кола, 15 за апартамент, събираш пари за сватби, новобрански и балове. Но в 17 часа си си в къщи. Няма събота, няма неделя на работа! Имаш си 20 дена отпуска, а с годините и повече. Пенсионираш се на 50-сет и няколко години и си гледаш спокойни старини. Винаги можеш да си доработваш и изкарваш допълнителни пари. И 99% от хората бяха така, та не страдахме, че сме изключение!
    А сега си по 12-14 часа на работа, няма събота, няма неделя!
    За отпуска можеш само да мечтаеш. Така е в частният бизнес, ако искаш да оцеляваш и да си конкурентно способен! Иначе си с по-висок стандарт, ама за какво ти е, като не можеш да го ползваш?
  • 23 Кирил

    4 9 Отговор
    Беше много хубаво. Да ама за някой..

    Коментиран от #29

  • 24 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    Защо все гледаме назад дайте да гледаме напред за нашите деца миналото няма да се върне каквото е било. лошо за някой добро за други ама бай Тошо така то иначе дайте да градим бъдещето не миналото. Има една поговорка Задачи промениш света първо промени себеси.

    Коментиран от #28

  • 25 Гост

    1 1 Отговор
    https://www.google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://m.dnevnik.bg/video/2017/06/26/2993520_video_zashto_bulgariia_e_falirala_tri_puti_po_vreme_na/&ved=0ahUKEwiFoMzhocHXAhVBthQKHbn_BCgQFgguMAI&usg=AOvVaw1CwPgxeHbNrnmH89TqoyAe

    Коментиран от #30

  • 26 Руски тролак

    5 5 Отговор
    Като чета по коментарите ,бай Тошо -тъпото е оставил неграмотници (виж комент 10) ,мързели ,доносници и м...ли (като гледам физиономията на Тошо май е един от тях) ...а и мрънкачи.Прав е Боко-кратунякът като казва ,че има само лош матриял ,на негово място и аз бих Ви окрал .
  • 27 Гост

    5 6 Отговор
    Три пъти е фалирала България и сега ние плащаме
  • 28 Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Момент! - Тук не става въпрос, за това за което говорите!
    Това е истината с цел да се докаже, че ГЕРБ неуправляват добре, а пропагандата им е невярна! За това говорим!
    Въпросът е че в равносметка, единственото което се случва след 89 година е тотално разграбване на обществени средства и едни и същи идиоти ни управляват чрез манипулации!
    Никой не говори за носталгии!
    - По цял ден слушаш някой от ГЕРБ, който все още се оправдава с онези преди него! Те управляват от 2009 година и въпреки това продължавата да обвиняват за състоянието на държавата едни хора, които отдавна ги няма и които се справяха по- добре в много по лоша среда!
    Това не е носталгия, а оценка на извървяният преход и рекапитулация, че настоящите са изключително неподходящи за управлението.
    Но се връщам пак на първият Ви коментар! - Обвинихте ме че говоря глупости! - Така и не ми отговорихте, кое от изброеното е такова?
  • 29 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кирил":

    Взимане на властта от обикновените хора (преврат)И правене на пълна ревизия на държавата и всички политици и милионери,изземване на парите и имуществото им и ето ти едно ново начало на чисто.Без легални престъпници,без богати политици,без богати частници.всичко да се върне при обикновения българин.
  • 30 Варна

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Има няколко неверни твърдения в тази запис.
  • 31 гост

    5 2 Отговор
    Комунизма имаше недостатъци , но нацията процъфтяваше, имаше спокойствие , сигурност . Сега нацията умира, няма сигурност и спокойствие . През последните 28 години властта е заграбена от онези които бяха на висши позиции в ДС и БКП по ремето на 1989г. и те са много по лоши изверзи от онези около 1945-а защото те ограбиха всички на всеки отнеха частната собственост но избиха само елита на България , докато тези предрешени комунисти днес не само че заграбиха всичко ,но и унищожават народа .
    За тези смъртното наказание ще е милост .
  • 32 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пазарен Либерализатор":

    "Правеха ни на кретени чавдарчета/пионерчета/манифестации, и то задължителни." Ами да ти кажа всички се радвахме
    и с нетърпение чакахме вратовръзките и калпаците, това че ти си бил кретен или смотаняче е друг въпрос.

    "Бране на шипки, подарък за партията." И липа, ама забравяш, че се плащаше май, а? Е, за сладолед и малко отгоре пари, ама все пак в основното са те учили на труд, нали?

    "Детски лагер-бунгала, дървеници, мизерия." Бригади + дискотеки там, гаджета, военно. Далеч от родители. Кеф!

    Ама верно си бил бая задръстен!!! хахаха

    А по "л@йноморието" онези години на края на кея се виждаше дъното на 10 - 15 м. дълбочина. Кристална вода! Да не говорим курортите нямаха нищо общо със сегашните най-малко като чистота и спокойствие.

    Абе въпрос на гледна точка или просто на плюене на всичко, както е в твоя случай.

    Коментиран от #37

  • 33 Киро

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Георги":

    Гледам добре те е "Убразовал" режима...

    ХАХА, всички несретници, мързеливци, празноглавци и отпадъци тъжат по времето на гнусните комунисти, защото във всеки нормален строй ще бъдат и са утайка.
  • 34 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    ти сега кво?премести се в друга тема?и па почна с лъжите!!!след фирмите от един човек доминиращи икономиката ни и след подплатеността на валутите със злато,почна да пишеш нови.особено смешни .тъпаци като борисов и цветанов не се допускаха до управлението!!!само да поясним ,кво образование имаше другаря живков,кво имаше неговия предшественик другаря червенков ,а и техния другаря димитров????ква бе квалификацияна на милко балев ,пенчо кубадински и т.н. експерти в държавната ни стратегия?и ква бе тази стратегия ?маталургия без суровини и технологии ,държавно селско стопанство на тотална загуба и промишленност без никаква конвентируемост!!!три фалита от 60 та до 89 година!!!егати стратегията!циганите станаха при другаря живков доминантен в демогравско отношение етнос,след разрушаването на българското село като поминък,морал и ценности.и се живеело спокоино!!!що не питаш турците колко спокоино живяха или македонските българи в определени моменти?да в периода от 1975 до 1985 година се живя сравнително спокоино ,само дето нямаше ток и не наричаи жилище панелния коптор!!!панелната дупка правена от пияни воиници с наи- евтините възможни материали не е жилище,макар че на бившите български селяни все още им се налага да живеят в нея.и за храната писал убавеца!!!ква храна бе убавец имаше във вашия магазин?аз ще ти припомня един вид хляб до обяд,кисело мляко пак един вид както и прясно.до обяд и те свършваха.смачкани домати в зеленчука през сезона на доматите и някои и
  • 35 стоян георгиев

    3 9 Отговор
    ква храна бе убавец имаше във вашия магазин?аз ще ти припомня един вид хляб до обяд,кисело мляко пак един вид както и прясно.до обяд и те свършваха.смачкани домати в зеленчука през сезона на доматите и някои и друг нектар през другото време,сирене и кашкавал в хранителния ,когато няма кризи за тях.тва шоколад,тва луканка,тва хубави български вина и ракии ...забрави.да не говорим за цитроси,зехтин маслини и т.н. и т.н.и като толкова бе хубаво що ни пазеха като в затвора да не избягаме бе убавец?и що като падна системата избяга един милион човека в рамките на няколко години.избягаха през глава от много хубавото!аман от лъжи.и само да те светна за шопите.в софия шопите отдавна са огромно малцинство.сигурно варненците в софия са повече от шопите.

    Коментиран от #36, #38

  • 36 Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    Сега влизам, че имах ангажименти...
    - Мисля, че те предупредих за липсата на всякакви допирни точки с човек, който не знае да пише!
    Как да коментирам теми с човек, който не знае кога се ползва И и Й, както и кога се ползва главна буква, запетая, точка както и някои други правила?
    -Смешно е разбираш ли?

    Иначе не знам какво си ял ти? - Простите и неграмотните може да са нямали какво да ядат. - Те и сега нямат!

    -Масата ни никога не е била празна и постна! Единствено проблем може би бяха цитрусовите плодове, които разбира се не бяха чест внос. Въпреки това от Куба идваха редовно такива продукти!
    Във Варна имаше всичко! - Пи вас не знам!
    А градът ни беше най- богатия, по простата причина, че от тук минаваше износа и вноса на тази страна.
    Златни Пясъци, Албена и Дружба бяха пълни с туристи целогодишно и имаше абсолютно всичко, за което си мечтал.
    Това, че ти не си разполагал на село... - Това е друга тема!
    -Аз израснах в курортите. Половината ми рода работеше в туризма, а другата в морският бранш. Поради тази причина имахме и добрата храна и така наречените вносни стоки.

    Но най- важният Въпрос Стояне, че и преди и сега ще си оставаш неграмотен! - От 80-те мина много време, а ти си оставаш също толкова начетен... - Пълна скръб!
    Оставаш си селски "Бек" и това дори не подлежи на доказване!
    - Като ти чета писанията имам съмнения, че не си изкарал и средно образование. - В казармата къде беше? - При циганите в строителни войс

    Коментиран от #41

  • 37 Пазарен Либерализатор

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Аз напълно разбирам, че соцносталгиците харесват мизерията.
    Трудът се заплаща. Само робите работят за храна. Така и не разбрах защо трябва да дежурим в ленинската стая под портрета на Жоре Тарабата и да го обичаме. Бригада=няма баня, а "гаджетата" са вмирисани селски варели. Да, хубаво беше около огъня с китарите, ама не може да пееш битълс, ушаци-топачи, докладват веднага. А военното беше пълна кретения, малоумни лейтанантчета надъхват юноши как ще бият по империализма с кривите калашници.
    На морето-почивна станция, средно ниво мизерия, столова, хранене под час и под портрета на товарищ Живков, Брежнев и оня сифилистик, дето вмирисва Червения площад.
    Маргарина Linco липсва ли ти? Покрай нова година се правеше сладко от портокалови кори и се ядеше по половин банан, ако си издържал на 6 часова опашка.
    Не, благодаря. Радвам се, че отмина безвъзвратно.
  • 38 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Господин от онези 80% , големи глупости си написал .
    През комунизма храната беше истинска и под строг надзор , сега е фалшива и пълна с всякакви токсични добавки . Отрова и то с благословията на властта .
    Хората не избягаха веднага след 1989 а в последствие . Последните 5 -10 години избягаха най много хора . Но те не бягат заради комунистическия строй , а заради онези които заграбиха властта и ресурсите на държавата и заради геноцидната им политика .
    Старите комунисти и сегашните им наследници(ГЕРБ , БСП , ДПС .....) са едни същи боклуци , но тогава руснаците ги контролираха и не им позволяваха да посягат на народа . Но сега вече няма кой да ги озаптява и последиците са разграбена държава и народ и умираща нация .

    Коментиран от #39, #52

  • 39 Пазарен Либерализатор

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Това за храната го пиша за пореден път. По времето на развития социализъм измислиха хибридните високодобивни сортове пшеница, краставиците "Гергана" и т.н ГМО. Понеже се гонеше петилетката за 4 години в земеделието се пръскаше с всичко-инсектициди, пестициди, хербициди. Чак след 90-та се заговори за нитрати. Понеже и в млеконадоя имаше съревнование добитъка се зобеше с какво ли не, носачките също. Прасетата се помпаха с месокостно брашно за да наддават.
    Отгоре на това Кремиковци, Химко, Соди, Нефтохим и прочее промишлени гиганти бълваха всякакви отрови, тогава ЕКО норми нямаше. До тук с митовете за "истинската" храна през комунизма.

    Коментиран от #40, #44

  • 40 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Пазарен Либерализатор":

    С тези глупости и общи приказки от селската кръчма си личи колко и от какво разбираш . Изключително тъпо е да се изказваш за нещо от което изобщо не разбираш и не осъзнаваш .

    Коментиран от #42

  • 41 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #36 от "Варна":

    аха сега като преди.ти понеже си от варна и си израстнал по курортите ,та трябва да приемем че комунизма бил ок.я обясни кво е завършил живков бе убавец,дето не допускал тъпаци във властта.и обясни кво имаше в магазините не кво си ял ти в умрелите от гъдел комунистически курорти.или сега ще ми демонстрираш синята си кръв след като се видя колко ти е акъла?смяххх!и наи- лошото е варна да те прави смешен някои дето не знае кога е и кога е й!единствения му проблем били цитрусите!!!ти кога си ял нормална торта през соца бе убавец или си пил фреш някъде?мотал си се като талибан по албена с идеята да ти подхвърлят някоя огризка нискобюджетните западни туристи и си се радвал на нея като малко дете.и сега с купешките моабети !имало всичко във варна.във варна имаше ли автомобили?щото ладата не е!!!имаше ли телевизия щото първа програма не беше ?имахте ли право да пътувате във варна,а?аааа забравих имали сте цитруси,щото влизали от куба във варна!!!тва като фирмата ти от един човек дето спасява икономиката на региона!!!и никога варна не е била наи-богата през соца,щото сега ревеш за тва че има централизация ама спрямо тогава си е направо децентрализация.за туристите .я отвори статистиката бе убавец и виж колко бе легловата база на албена,дружба ,златните тогава и сега ,няма да смятаме обзор,бяла,кранево или разни там камчии и самата варна даже.може да поровиш и за стари снимки как изглеждаше преди и как сега курортната деиствителност около варна,както и да провериш

    Коментиран от #43, #46

  • 42 Пазарен Либерализатор

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Разбира се, при липса на аргументи личните нападки са логичен изход.
  • 43 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    провери и цените във валута тогава и сега.то кво излиза че сега е цветя и рози спрямо тогава?много повече туристи ,много повече услуги и много по-високи цени.
  • 44 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Пазарен Либерализатор":

    Нека да се включа и аз в спорът Ви.
    - Мога да твърдя със сигурност че Девненска Долина сега е по- мръсна отколкото от преди 89 година.
    - Надявам се ще се съгласиш, че като жител на областта мога да имам преки наблюдения в случая. След 2000 година също имам наблюдения понеже работих във фирма която снабдяваше с технически материали индустриалните предприятия. Работих и с Химко Враца, Солвею Соди, Агрополихим, ТЕЦ-вете за които се сетиш вкл и АЕЦ. Снабдявах и снабдявам все още кораби и редовно съм на пристанището в Девня (Варна Запад)
    И мога да твърдя съвсем сериозно, само и единствено в интерес на истината, че сега мръсотията е в поти по- голяма спрямо това което беше преди 89 година.
    Не знам от къде си, аз мога да твърдя, че тук във Варна храната беше храна. В магазините започна да има липси през 90 години, а не преди това! Малко по- нагоре на оня Стоян му обясних, че аз проблеми с храната тук не съм виждал. Искаш луканка - ядеш луканка. Искаш бира? - Ми няма проблем астиката и загорката в бифшият ПК на ЦК на БКП я купувах на 21 сотинки.
    На всеки празник баща ми купуваше по каса бира и каса кока кола. Селскостопанската продукция беше достатъчно много от Добруджата, така че на есен консервният завод Янко Костов работеше денонощно за износ. Хляба беше хубав! - Двата хлебозавода носеха пресен хляб всеки ден и нямаше проблем с глутена защото ядяхме хляб от хлебна а не от фуражна пшеница.
    Така че не знам! -Тук нещата се сговниха след 89 година

    Коментиран от #45, #48

  • 45 Пазарен Либерализатор

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Варна":

    Глутена е качество на бялото пшеничено брашно, не дефект или нежелан продукт. Така че не знаеш.

    Коментиран от #47

  • 46 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    Просто имаш късмет, че не си пред мен щото и дърво щеше да ядеш.
    Аз статистиката драги я гледам. И да израснах в комплексите .- пак да повторя! По точно израснах в това което сега наричат Слънчев Ден. Работих там от 16 годишен докато завърша университет.
    Кога съм бил ял торта? - Ти и торта ли не си ял бе? - Ти в кое село си забит? - Да не си израснал в някой краварник? Тук във всеки квартал имаше сладкарници, за това ме учудваш с този въпрос! Да не говорим, че в слънчев ден имаше сладкарски цех, така както това го имаше и на Златни Пясъци и Албена... Да не говорим, че точно срещу затвора се намира все още сладкарска кооперация която бълваше сладки... - Ти къде си бил забит бе? - Направо да те оплаче човек! За да не се повтарям прочети предходното ми изказване. - Да коли имаше и не само лади и да имаше валута и да много хора пътуваха по простата причина, че тек беше националното параходство, фериботните линии и Туризма.

    Коментиран от #49

  • 47 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Пазарен Либерализатор":

    Знаеш какво имам в предвид! - Наясно си че сега се вкарва фуражна пшеница, от която правят брашно а за да му подобрят качествата му блъскат глутен. Да ме убеждаваш, че сега ядем по- хубав хляб от преди... - Недей ! Ако смяташ така, просто няма какво да коментираме повече!

    Коментиран от #54

  • 48 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #44 от "Варна":

    тук във варна храната беше храна!!!тук в софия храната не беше храна!!!смяххх!баща ми вземаше каса кока кола на празниците!!!!охоооо,хооооо,хо!!!!липсите почнаха след 90 та година!!!!демек продължаваш със смеха.
    сега само да поясня имам леля в бургас и всяка година ходихме в бургас.да не е варна ,но 100 км не са нещо кои знае кво.бургас светеше и миришеше 30 км преди да влезем в него.леля ми постоянно се оплакваше от туризма.мотивите и бяха че заради туристите е скъпо и магазините са по-празни от нормалното,а в нормалното време бяха много празни :)!иначе ти сам показваш кви са ти били мераците бе убавец!!!!баща му вземал каса кола!!!що я вземал?аз що не вземам днес каса кола?мога да купя тир кола ако реша ама за мен колата не е ценност,но за баща ти е била!!!затова е купувал.имал е връзки купувал я.амаммасовката неможеше една тъпа кока кола да си купи.дори тази във варна!!!!и не лъжи за чистототата .сега било по-мръсно!!!ти минавал ли си през соца през разлог,златица,димитровград,русе????половината страна живееше в постоянна екокатастрофа по сегашните стандарти.чувал ли си за българските уранови мини и последиците от тях?и не ми обясняваи за шести дом дето си купувал евтина кола,тва не е българия бе убавец,въпреки че и тои бе едно постно и мизерно място през соца.колкото и да го хвалиш!

    Коментиран от #50

  • 49 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #46 от "Варна":

    мога да съм пред теб когато искаш.ще те спукам от бои!!!!нали прочете,добре!!!така ще те бия че няма да ти се вярва!!!!много харесвам такива като теб дето плашат.работил в шести дом.и трябва да ме разплачеш с това?торта свестна не е имало никъде в българия бе убавец.не ми спрягаи онези умрели соцбоклуци пълни със масло.за торта трябва блат,трябва технология ,а както знаем в соца нямаше такива работи.толумбичките и производните на тях не са торти.дори и тези в шести дом дето ги сервираха на средната по големина номенклатура.както ти казах ,боравим с различни стандарти ,мишке!!!!за мен панелката е коптор не жилище,а тортите от соца ти ги пожелавам да ги ядеш цял живот,заедно с хубавата храна и касите кока кола гепени от баща ти!било националното параходство.направо се разплаках като разбрах !!!!еи много сте пътували през соца бе направо сте се сцепили.та да завърша,пожелавам ти само храна с качеството и количеството от соца да ядеш,както и да живееш по стандартите на соца,като жилище,свободи,екология и битие.може да си го уредиш в северна корея веднага,а и не лъжи щото както ти казах ще те хвана и пак ще те направя смешен .
  • 50 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Изобщо нямаш способност да виждаш истината и продължаваш да бълваш безсмислици .
    Достатъчно съм живял през соца да знам че е по добре от сега .И тогава и сега никъде не искам да ходя , родината ми е прекрасна , народа и в едни 80% в които влизаш и ти , не струва .
    Тъпия народ позволява да се случва всичко това , 28 години държавен разпад и геноцид .

    Коментиран от #53

  • 51 Vasik Atanasova

    9 3 Отговор
    то беше някаква приказка
    аз бях много щастливо дете
    имах прекрасно детство
    РАЙ РАЙ БЕШЕ
    НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ ТОВА
    КАКТО И БАЙ ТОШО

    Коментиран от #62

  • 52 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    храната била под строг контрол!!!след като го прочетох и една сълза се отрони от окото ми ,заради щасливите времена на строгия контрол!!!как тоя строг контрол пропусна чернобил би ли ми обяснил?или храните предозирани с амониева силитра,дето в ткзс то я слагаха на корем?ама моля да бъдеш конкретен.аз ще ти разкажа една случка от моето детство свързана със строгия контрол.отиваме като деца да крадем една вечер сирене в една мандра,еи така заради тръпката и във ваните за сиренето плуваха наи-големите възможни плъхове които съм виждал.дори в казармата не съм виждал толкова големи,а не е да нямаше и там въпреки строгия контрол!!!смяххх!хората избягаха веднага след 10 ти ноември и падане на граничния контрол.бягаха масово,подобно на това как бягат сега от сирия.без документи на където хванат.отваряш нациналната статистика и гледаш,колко са българите 1989 година и колко са да речем 1993 .руснаците ги контролирали и не им позволявали да посягат на народа!!!!недеи така бе човек ще ме умориш от смях!!!!то бива бива ама немога да си взема въздух....ха,ха,ха....хо,хо,хооооооо!!!!!руснаците са инструктурите за смазването на българския народ бе убавец.нали гледаш руския до кво положение е докаран.има ли държава дето сама да е избила такова количество от собственото си население?тук затова сме зле щото се спазват инструкциите от масква,въпреки всичко!

    Коментиран от #55

  • 53 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    аз съм конкретен убавецо.ако нещо не си съгласен с мен може да опонираш.факти ,цифри ,всичко е конкретно.тва колко си живял е важно,но има и други компоненти дето са важни.аз състхо поживях през соца и не го харесвам .конкретен съм и защо!а тва дето се случва сега е функция от това което се случваше тогава.играчите са същите само смениха малко правилата.докато не се смени соцманталитета на нашия народ ние няма как да се почувстваме свободни.щом плачи половината народ за живков няма как страната да живее адекватно в новото време.
  • 54 Vasik Atanasova

    10 2 Отговор

    До коментар #47 от "Варна":

    хляба беше ДУШИЧКА ДУШИЧКА
    ЛЯТОТО МИ СТИГАШЕ САМО
    ТОПЪЛ ХЛЯБ СИРЕНЕ И ДОМАТ
    СТАРА ЗАГОРА И ДОБРУДЖА
    И НЕ СЕ ПЪЛНЕЕШЕ ОТ ТОЗИ ХЛЯБ
    ТЕ ВЪОБЩЕ РАЗВАЛИХА И ЗАКУСКИТЕ
    ХА КАКВИ ЗАКУСКИ ИМАШЕ МИЛИНКИ БАНИЦИ ПИРОЖКИ БЮРЕЦИ
    КИФЛА С МАРМАЛАД ЛОКУМКИ МАСЛЕНКИ ПО 5 СТ
    ОХЛЮВЧЕТА
    И БОЗАТА БЕШЕ СУПЕР СЛАДКА
    НЯМА ГО И СПОКОЙСТВИЕТО ОТ ОНОВА ВРЕМЕ
  • 55 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    Тези които ни управляваха преди 89-а и тези които са сега са едни и същи . Но тогава ги контролираха руснаците , всеки може да види разликите от тогава и сега .
    1.Защо храната беше истинска и чиста от отровни добавки и пълнители , а сега като влезна в магазин няма какво да си купя ?
    2.Защо тогава имаше образование , а сега ВУЗ-овете са машини за пари и едно магаре да се запише ще стане висшист ?
    3.Защо имахме здравеопазване , а сега докторите са уморили повече хора от болестите и всичко е за пари ?
    И още и още примери мога да дам .
    Защото тези простаци от БКП ги контролираха руснаците . И дебил може да направи разлика как е било и как е сега когато не контролират руснаците а корумпират американците .
    Нацията беше 8 000 000 и процъфтяваше , сега колко е ?
    Имахме армия , сега какво имаме ?
    Имахме ред, спокойствие , сега какво имаме ?
    Всяка чернилка може да влезе и да излезе през границата когато си поиска и това се направи умишлено .
    Това са чисти факти и трябва да си дебил да ги оспориш .

    Коментиран от #56, #57

  • 56 Бургас

    4 4 Отговор

    До коментар #55 от "гост":

    Ей заради такива като теб и Варна държавата никога няма да се оправи. Как може да твърдите, че политическа система като социализма е по добра от демокрацията, при положение, че имате десетки примери и доказателства за провалени соц. държави. Милиони емигранти, които предпчитат живота в демократичните страни.
    Кога глупавите ви глави ще проумеят, че липсата на истинска демокрация в БГ се дължи единствено на участието в управлението на страната на хора с навици и мислене от онова време.
    Не може да вървиш напред, а да гледаш назад. Гледайте развитите демокрации какво правят и го правете, тогава ще имате социализъм, комунизъм и всичко за което сте си мечтали.
    Във Франция и Швейцария вече мислят за безусловен базов доход полагащ се на всеки човек. Ще постигнат това, което вашият идол бай Тошо само си е мечтал.
  • 57 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "гост":

    питах те нещо в предния пост.защо като е нямало отровни пълнители в храната до 1989 година пропуснаха отровните пълнители на чернобил и огромните отровни пълнители от изкуствените торове с които се предозираше?отговори ми конкретно,не сме на пенисонерска вечеринка да ръсиш глупости и да ти се ръкопляска!а като ги повтаряш няма да постигнеш нищото щото аз пак ще ти задам тоя въпрос?тогава имало образование????обясни ми моля те кво работиха и работят образованите от онова време ?що извън калотина соцобразованието ни никъде не го смятат за образование?сега е по-зле наистина ,но сегашното е фукнция на онова тогава ,бълващо уж специалисти дето нищо не разбират.имали сме здравеопазване????а сега било по-лошо!!!абе убавец мамин ти 86 година как си се виждал да протестираш при лекарска грешка?кво инфо си имал как се развива медицината тогава?само виж или си спомни кви бяха технологиите в медицината и ги сравни със сегашните.знам къде ти е болката.сега трябва да се плаща!!!така е ,но хубавите работи струват пари за съжаление.нацията процъфтявала????що тогава излезе на улиците 1990 година тази процъфтяваща нация бе убавец?от много цъфтеж сигурно?и що избяга поне 15 % от нея веднага след падането на граничните убииства?имало армия?и кво правеше тази армия?отиде за нея половината държавно богатство за да ни пази нас от самите нас!!!хрантуткахме хиляди шапкари дето не знаеха за кво ходят на работа и давахме две години от живота си същите да се гаврят с нас напълно безс
  • 58 ккккк

    2 1 Отговор
    Аз съм израсъл във обикновено семеиство.Като по малък имахме Москвич а след години и Жигули.Предприятието на маика ми си имаше почивна база на Балчик и си ходехме редовно за по 15 дена лятото....че понякога и 2 смени изкарвахме.Имахме си къща а по късно се обзаведохме и със апартамент.Все пак бяхме 3 деца и имаше опрощаване на половината от заема които бе теглен за него.Да не говорим на какви хубави новогодишни банкети съм бил като малък и какви подаръци от фирмите където работеха нашите.Ходили сме няколко пъти на екскурзии във Източна Европа и дори за по 15дена във Източна Германия на почивка.Единствено което закъсня по времето на комунизма е това че трябваше по рано да пуснат хората да си работят за себе си. и да създават малки фирми.Както бе във Унгария...Чехия...Полша.Потребителят ВАРНА пише много верни неща.Простаците и бандитите си ги озаптяваха.Пълно бе във строителните воиски и педагогическите стаи със отрепки.Естествено винаги има изключения и не толкова виновни отнасяха някоя присъда...Сега пък да не е по истинска съдебната система.Жива анархия и корупция.
  • 59 мунчо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Све":

    При заплата от 150 лв., бананите бяха 4 лв. и то само по нова година ги пускаха.
    За телевизор се чакаше с месеци и след три-четири денонощия опашки.
    За кола се чакаше 10 г., а за гарсониера 25-30 г.
  • 60 мунчо

    1 0 Отговор
    Най-обективна картина на социализма даде другаря Петър Младенов на 10 ноември 1989 г. Който иска да се запознае с истината да го прочете.
    Тотална разруха!!?
  • 61 мунчо

    2 0 Отговор
    При бай Тошо бе толкова хубаво, че самите комунисти го свалиха! Какво по показателно от това?
  • 62 зико

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Vasik Atanasova":

    Е що го свалихте бай Тошо тогава?
  • 63 иван ладжов

    0 1 Отговор
    И тогава и сега 50 на 50. И не забравяйте че САЩ е бащата а англия майката. А Т. Живков за нула време направи България във всякакво отношение успешна. Един САЩ президент е казвал ,, на балканите има един много хитър големец,, за Т. Живков.Ние и соце започнахме да им пречим в бизнеса , и затова ни довършиха без пушка да пукне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове