20 Ноември, 2017 15:44 1 896 6

Рибари вадят лодки на пътя, вземали им хляба

  • рибари-
  • протест-
  • лодки

Стотици рибари от Царево, Китен, Приморско, Лозенец, Созопол настръхнаха, след като са получили писма, че ИАРА им отнема разрешителните за стопански риболов, при това завинаги.

Днес в 16 часа е насрочена среща в залата на Община Приморско, на която рибарите ще обсъдят бъдещите си протестни действия. Те са готови да изкарат лодките си и да блокират пътя Бургас-Царево. В моменти десетки от тях са в съда в Бургас, където пишат жалби срещу наказанието им от ИАРА, съобщи burgasinfo.com.

Повечето от потърпевшите имат лодки, с които ловят риба за семействата си или за заведенията, които имат и в които предлагат прясна риба.

„Отнемат поминъка ни завинаги. Не може да допуснем това“, коментираха хората. Причината е, че не са водили риболовни дневници и не са отчитали улов.

„Ние сме си платили лицензи за риболов, които са безсрочни, а в момента искат да ни ги отнемат. Посочената причина е, че не сме пускали декларации за улов.“, коментира пред БургасИНФО Стоян Франгулов – рибар от Приморско. На него в петък му е било връчено изненадващото писмо. „Има хора, които още не знаят, че им се отнемат лиценза.“, каза той.

Според Атанас Петров от Китен в писмото от ИАРА има множество нарушения.

„Ние в момента обжалваме, ще бъдат образувани много дела. Отнема се поминъка на много хора, има рибари на по 80 години. Става дума за стотици рибари“, каза той.

Потърпевш е и Янчо Янков, който е общински съветник в Приморско и рибар от Китен.

„Всяка лодка, всеки рибар, който се занимава с риболов и с мрежи, не само с въдица, трябва да притежава разрешение за стопански риболов. Такива имат и риболовните кораби. Ние извършваме риболов за семействата, много от нас имат заведения, в които предлагаме прясна риба, на нас това ни е поминъкът. Много рядко уловът се използва за търговски нужди. Редовно си плащаме лиценза, не сме ощетили с нищо държавата. Сега, без предупреждение, ни го отнемат. Може да има и грешка от наша страна, че не се попълват тези дневници. Може би трябва да ни се обясни подробно как да става това, защото няма как хора на по 60-70 години да знаят всичко правилно. Но дори и при тази грешка не може да ни вземат разрешителното. Има наредба номер 3, според която за такова нарушение се дават три наказателни точки. Първо отнемане става при натрупани 18 точки, при това за два месеца, при 36 точки – за 4 месеца. Чак при натрупани 90 наказателни точки се отнема завинаги. Нямаме предупреждения, нямаме разяснения. Затова е въведена тази точкова система“, каза Янчо Янков.

Рибарите са изключително разтревожени. „Имаме инвентар, който струва хиляди левове, ние не можем да го ползваме, няма как и да ги продадем дори. Ние с това изхранваме семействата си.“, казаха те.

Хората подозират, че има много подадени молби за разрешително за стопански риболов и ще има замесени много интереси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гроб за ГЕРБ

    5 0 Отговор
    Защо не вземат лиценза на тези,който ни продават сире-
    не без мляко или салами без месо удрят ни в кантара и
    къде ли не?
  • 2 гост

    9 0 Отговор
    Да им ги вземат,защото всички са в нарушение,никой не попълва дневник,никой не спазва правилата за рибарските мрежи да имаш по 200 метра максимум от вид мрежа,кой знае дали плащат и данъци,половината са без капитанско право има и много без лицензи за риболов,а сега скачат и тези най много които тралят за бяла мида, на тези трябва да им се забрани да стъпват в морето изобщо до живот,такива селски тарикати да ги нямаме.Нанасят непоправими щети с тези тралове и драги на морското дъно и в частност плажовете,някой ден като изчезне бялата мида да не се чудите защо плажовете почерняват,като няма кой да филтрита водата и пясъка.Тогава ще се чешете по големите глави като телета и ще се питате брей какво направихме няма туристи никой не идва плажовете са празни също като алчните ни глави? НЕКА ИМА ПРАВИЛА ЗА НЯКОИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА И 1 ПЪТ ТЕЗИ ПРАВИЛА БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ
  • 3 гост46

    3 0 Отговор
    Трябва да се приложи и нещо подобно за река Дунав. Мрежарите са много нагли. Оставят мрежите и нощем. ИАРА гони само въдичарите и проверява да ли има повече от 2 куки.
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    Точно така да взима лицензи,има толкова млади хора които чакат с години за лиценз,а тапите дядки и чички не стъпват в морето,а имат лиценз,за какво им е да казват само,че имат пак да стои в тях в гардероба,става същата тъпотия като с ловните дружинки,няма място за нови членове пак старите дядки изобщо не ходят на лов,а и не се отказват,еми сори ама със закон не употребиш ли лиценза си и ловния билет 2 години,аут в задника и нов на твоето място.Иначе не става.
  • 5 мой

    1 0 Отговор
    НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА САМО КОЕ ОГРАНИЧАВА ИАРА ДА НЕ ИЗДАВА ЛИЦЕНЗ БЕЗ ПРОБЛЕМ НА НОВИТЕ ЛОДКИ.БРОЯТ ИМ В БЪЛГАРИЯ ИЛИ ТЕРИТОРИЯТА Е МАЛКО ЗА РИБОЛОВА.ИЛИ ДА СИ ГО ВЪРНАТ КАТО ПРЕДИ ПЛАЩАШ СИ ПО СКЪП РИБОЛОВЕН БИЛЕТ И СИ ПУСКАШ МРЕЖИТЕ СПОКОЙНО,КАКВИ СА СЕГА ТЕЗИ ЛИЦЕНЗИ КАПАЦИТЕТИ ДРАН ДРАН.
  • 6 Шаран БГ

    0 2 Отговор
    Трябва да има ред в тази държава ! Ред и постъпления в хазната!
    От къде да почнем? Естествено от най-сиромасите, от хората на тежкия труд- миньори,животновъди,зеленчукопроизводители, рибари.....
    От тези, на които може да не се дават заплати с месеци, а те нямат право дори да мърморят !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове