21 Ноември, 2017 19:17 2 348 65

81% от българите смятат, че жената трябва да е домакиня

  • проучване-
  • полово равенство-
  • домакиня

Това сочи ново проучване на „Евробарометър”

81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, а на мъжа да печели пари. Това сочи ново проучване на „Евробарометър” за половото равенство в Европейския съюз, съобщава Нова тв.

България попада и в челните позиции по още два критерия – страната ни е на първо място по полови стереотипи.

И е в челната четворка на общества, които смятат, че е по-вероятно жените да взимат решения, базирани на емоциите си.

Голяма част от българите смятат и че в политиката, а и в работната среда у нас е постигнато полово равенство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепа Русо

    8 56 Отговор
    Примитиви. Това са българските мъже. Няма изненада.

    Коментиран от #3, #6, #9, #38

  • 2 Гост

    33 14 Отговор
    Много ясно , на жената мястото е във вкъщи. Като се прибере мъжа , трябва да му е направена салатата , сипана ракията , изпран и нахранен. Иначе никакъв секс за жената.

    Коментиран от #5

  • 3 Кренвирша Пепо

    32 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пепа Русо":

    Зле си! Новите "мъже"(които не са ходили в казарма) в България искат жена им да изкарва пари и да ги хрантути!
    Съответно допитваните са били предимно жени..които са желаели да са домакини и господари на домовете си, а мъжете им да се бъхтат и да им снасят, докато жените им цял ден се чудят с кой да си начешат митрите

    Коментиран от #62

  • 4 Бесен Язовец

    27 7 Отговор
    Е ква да е ? Да ходи по- кръчмите до 6 ч.ли?

    Коментиран от #55

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мъж

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пепа Русо":

    Е па защо се оплаквате. Аз съм съгласен моята да ходи да работи , а аз цял ден да си седя във вкъщи пред телевизора и да гледам футбол. Тя какво мислиш ,че прави , всичките сериали ги знае на изуст . На всичкото от горе ми ги и разказва като се прибера , та ми става лошо.
  • 7 Гост с име

    39 2 Отговор
    Всъщност проблема е, не че жените искат да работят а че днешното поколение не стават за домакини с малки изключения разбира се.. Искат да вземат някой да им плаща висенето по моловете и почивките в чужбина ама не могат една мусака да направят.
  • 8 Горда феминистка

    19 9 Отговор
    През 2017 година жените ходят на работа и изкарват пари, а мъжете раждат деца и ги кърмят! Който не е съгласен е фашист, женомразец и изнасилвач!

    Коментиран от #10

  • 9 Антон

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пепа Русо":

    Понеже третоповите еврогейове вегани са истински мъже. Ти какво очакваш от нации даващи начало на педофили, хомосексуалисти инцест. Какво очакваш от джони водопроводчика или франсоа мекии.
    Аман от лелки отричащи всичко наше и готови да си вдигнат краката само защото е чужденце, при комунизма ви разбирам че сте си мечтали за дънки и цигарки кент, ама сега не мога да го разбера

    Коментиран от #23

  • 10 ЦК на Българската Комунистическа Партия

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Горда феминистка":

    Не сме съгласни с вашето мнение, Госпожо. Нито сме фашисти нито феминисти. Научно-техническият прогрес е стигнал до такива рекордни нива, че скоро самите хората ще бъдат заменени от роботи, не само мъжете от представителите на слабия пол.

    Коментиран от #65

  • 11 юрист

    2 23 Отговор
    Интересно кого са питали и дали тези “...Публикувано във факти.бг: 81% от българите...“ не са лица в третата възраст- пенсионери- мъже.
    До коментар № 8- не е нужно мъжете да раждат- достатъчно е да помагат активно на съпругата/ фактическата си съжителка. Гнусно е да искате в 21 век жените да сме единствено домакини. Явно, много Ви е неприятен фактът, че има много умни и интелигентни жени, които по законен начин изкарват отлични пари като доходи. Защо е нужно всички жени да сме САМО домакини? Която иска- да е домакиня, която иска- да работи по специалността си- лично на Вас какъв Ви е проблемът?
  • 12 Свободен

    21 2 Отговор
    А междувременно в Турция в училищата учат момичетата точно на това - че трябва да са домакини, да раждат деца и да уважават мъжете. Взех туркиня за жена точно за това - защото гледа детето, което расте щастливо...по-добре ли щеше да е ако и двамата родители по цял ден са на работа, а то стои само и няма кой да го гушне? Изкарвам достатъчно пари и за тримата, така че нямаме ядове и сме много щастливи...вие като искате карайте си жените да блъскат по цял ден за някаква заплата, щом така е модерно.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 юрист

    3 17 Отговор

    До коментар #12 от "Свободен":

    “..Публикувано във факти.бг: А междувременно в Турция в училищата учат момичетата точно на това - че трябва да са домакини, да раждат деца и да уважават мъжете....“ Само, че- Конституция на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ- не на турция- Чл. 6.
    (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, ПОЛ, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
    Много ми е интересно какво образование има съпругата Ви- дали е напр. лекар- хирург; адвокат ; съдия; прокурор; нотариус; архитект или не упражнява нито една от посочените професии и има завършено средно образование в турция? Просто питам...

    Коментиран от #14

  • 14 Свободен

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Не, не е лекар, хирург, адвокат, юрист, космонавт или пилот...обикновена жена е. Има средно образование, разбира се. Тя самата предпочита да стои вкъщи с детето, да го разхожда в парка или да гледа сериали, отколкото да ходи на работа за зашеметителната заплата от 500 лева и шефа й да е някой мазен чичка който да я сваля.

    Коментиран от #16, #19

  • 15 юрист

    3 15 Отговор

    До коментар #12 от "Свободен":

    И втори въпрос- колко лева изкарвате в България, за да стигат за “тримата“ и да задоволяват всичките Ви нужди- 4 цифрено число или 5 цифрено число месечно в България в български лева, преди всички удръжки- облагане с данък и задължителните осигуровки?

    Коментиран от #17, #50

  • 16 юрист

    2 16 Отговор

    До коментар #14 от "Свободен":

    “...Публикувано във факти.бг: Има средно образование, разбира се....“ С две думи- Вашият коментар е верен само за онези мъже- българи, които си търсят жена със средно образование, която да отгледа неговите или общите им деца-т,.е. на практика, търсят жена, която да е съгласна 24 часа в денонощието да работи като бавачка на детето Ви.....А какво точно ще препоръчате на жените- българки, които вече работят по специалността си, след като са се дипломирали като магистри?

    Коментиран от #20, #30

  • 17 Свободен

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    4-цифрено число, ама не съм счетоводител, тъй че отчети няма да ти правя...
  • 18 факт

    11 1 Отговор
    погледнете жените в парламента и работата е ясна, да си одат дома
  • 19 юрист

    2 14 Отговор

    До коментар #14 от "Свободен":

    “...Публикувано във факти.бг: отколкото да ходи на работа за зашеметителната заплата от 500 лева...“ Ами ако беше учила, нямаше да получава само по 500 лева заплата. Вие не правите ли пряка връзка между образованието на един човек- независимо мъж или жена, и размера на трудовото възнаграждение, което може да защити чрез образованието си пред един бъдещ работодател? Българският, а не турският народ, има следният химн„
    “..."Върви, народе възродени,
    към светла бъднина върви,
    с книжовността, таз сила нова,
    съдбините си ти поднови!
    Върви към мощната Просвета!
    В световните борби върви,
    от длъжност неизменно воден -
    и Бог ще те благослови!
    Напред! Науката е слънце,
    което във душите грей!
    Напред! Народността не пада
    там, дето знаньето живей!..
    .Бе време, писмеността наша
    кога обходи целий мир;
    за все световната просвета
    тя бе неизчерпаем вир...“
    Върви, народе възродени
    http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=39&WorkID=642&Level=1

    Коментиран от #21

  • 20 Свободен

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Нищо не препоръчвам, просто казвам какво съм решил аз за себе си и каква жена съм избрал...някой ако иска да си вземе жена с 3 магистърски степени, която работи 20 от 24 часа и се вижда с мъжа си няколко дни в седмицата, нищо против нямам, то си е ваша работа. Аз предпочитам старомодна жена и признавам, че вижданията ми са старомодни, но това си е моя работа и на никой не ги натяквам...просто споделям. Жена ми иска да е домакиня и е щастлива с това, между другото нямаме официален брак...имаме си доверие и без да се подписваме в общината, тъй че май не съм чаак толкова старомоден...ти що се засегна толкова и почна да ме разпитваш като следовател? Нали си много образована, мъжа ти също, ми радвай се на живота, кой те спира?

    Коментиран от #22, #26

  • 21 Свободен

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Не е учила висше образование, защото няма да е нужно при положение, че не иска да работи...знам ли, може някой ден да започне някаква работа на половин работен ден, за да не скучае, но няма планове да гради кариера и няма нужда да учи в университет.
  • 22 юрист

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Свободен":

    “...Публикувано във факти.бг: Нищо не препоръчвам, просто казвам какво съм решил аз за себе си и каква жена съм избрал...“ А- тогава се извинявам- просто разбрах по погрешен начин Вашият коментар! Останалото от коментарът Ви просто не го прочетох- цитатът е достатъчен да Ви разбера.
  • 23 Пепа Русо

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Антон":

    Краката си ги вдигам и за българи, все пак съм патриотка!
  • 24 Пазарен Либерализатор

    20 0 Отговор
    Полови стереотипи... И аз и викам на моята-иди нацепи два кубика дърва, тя вика, че не могла. Феминизъм?
  • 25 Скорпион29

    3 5 Отговор
    Господ създаде жената за да бъде командвана от мъжъси.В Китай има практика като се роди жена отива в огнището.
  • 26 юрист

    3 10 Отговор

    До коментар #20 от "Свободен":

    “...Публикувано във факти.бг: .ти що се засегна толкова и почна да ме разпитваш като следовател?...“ Никак не съм се засегнала. Аз съм семейна българка, със сключен граждански брак,намерих си брачен партньор точно по моя вкус, имам щастието любовта ни да е взаимна и се чувствам много обичана, уважавана и ценена жена. Просто попитах, защото жените с магистратура в България не сме малко и е нормално да имаме друг социален кръг и да се отсяват бъдещите/ настоящите брачни партньори по съвсем различни критерии...

    Коментиран от #27, #31, #41, #54

  • 27 Пазарен Либерализатор

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    А хрупаш ли моркова редовно?

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Бесен Язовец

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Пазарен Либерализатор":

    Кой ще и даде морков пък на тази
  • 29 юрист

    2 12 Отговор

    До коментар #27 от "Пазарен Либерализатор":

    Редовно си хапваме крем брюле с боровинки/ най- хубаво го правят в хепи-то/- много го обичаме за десерт:) Обичаме да си хапваме и круши, ябълки, грозде, печена тиква и т.н. Морковите ги стържем в зелевата салата- и нея много я хапваме. Та- какво точно за морковите? Ти не ги ли ползваш по предназначението им- за ядене или предпочиташ да им намираш нестандартна употреба в живота си?:)

    Коментиран от #32, #63

  • 30 Препоръка

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Ами на тия , дипломираните магистри -жени и много работещи и даващи акъл ще им кажа да си родят по едно две деца и после пак да си говорим

    А пък ако искат цял живот да работят и никога няма да имат радост Ама всеки си знае кое му е важно в живота А пет шест цифрените суми не са най важното освен за алчните
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Свободен

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "юрист":

    Не им обръщай внимание...щом пита, сигурно няма кой да яде неговия морков...

    Коментиран от #35

  • 33 Айде жено оди да готвиш

    5 5 Отговор
    Жената да си знае мястото, това е.
  • 34 Кики

    0 2 Отговор
    Аз мисля, че домакинската работа трябва да бъде разпределена поравно - също както у дома.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Morgoth

    9 0 Отговор
    И това прави жената дискриминирана ли?
    Който смята, че да се грижиш за дома и семейството е лесна работа да пробва. А жените които смятат, че не там е тяхното щастие да си правят кариерата, тъкмо ще има достатъчно пари в къщите им, че да си наемат чистачка и готвач.
  • 38 Morgoth

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пепа Русо":

    Абе моме, ти колко от тези 81% мислиш са мъже?
  • 39 Plovdiv

    10 0 Отговор
    A ония, без " стереотипи" я докараха дотам да ги управляват бездетни хермафродити, като меркел, льовен, мей, юнкер... Които ги напълниха с див подчовешки боклук, подписвайки така смъртната присъда на обществата си. Като всеки нормален човек съм против предразсъдъците. Но всички виждаме до какво води липсата им. Така че - решавайте...
  • 40 Редовно четящ

    9 0 Отговор
    Ей юриста що не коментираш 30,31,37
    Щото на вас много знаещите проблема ви е че не сте обективни

    Че и суми коментираш алчна такава

    На Бена като и е по важна работата от семейството и са и много важни сумите не ми в хвали
    Иначе естествено че мъжа трябва да помага вкъщи
  • 41 Знаещ

    13 1 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    Дано мъжа ти да има деца от първи брак, защото иначе горкичкия ще остане без наследници. На твоите години е ясно, че няма да му родиш. Дано и ти да имаш брат или сестра, които да имат деца и да продължат рода ти. Ще е жалко бял български род да прекъсне заради такава като теб.

    Коментиран от #42

  • 42 Бесен Язовец

    9 0 Отговор

    До коментар #41 от "Знаещ":

    Тази на колко е? Според мен е на 65г.

    Коментиран от #43

  • 43 Горе доле

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бесен Язовец":

    41-43

    Георгиева

    Коментиран от #45, #46

  • 44 no name no face no number

    8 0 Отговор
    Е какво друго да бъде??? Все пак тя ще е и майка, това автоматически означава и домакиня. Вие какво пак се опитвате да кривите нормалните неща. С тия нови ценности съсипахте раждаемостта в Европа та сега внасяме от Азия и Африка. Защо бре малоумници, ние да не би да не можем да си направим европейски деца???
  • 45 Бесен Язовец

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Горе доле":

    Даа бе мислиш ли?как го сметна?
  • 46 Знаещ

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "Горе доле":

    Около 50 годишна е. Ти се бъркаш заради 18 годишния й адвокатски стаж, но тя доста късно е започнала тази работа.

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Горе доле

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Знаещ":

    Не е присъщо на 50 г. човек да се държи така .
    На тая възраст сякаш сме изморени да се правим на най умните имприоритетите са други
    Да е жива и здрава жената о само да кажа лично аз не одобрявам намеците за деца
    Щото някой път не е избор на човека
    Иначе за другото сте прави

    Коментиран от #49, #51

  • 49 Бесен Язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Горе доле":

    Това изобщо не е жена щото пише и от никове в които се представя за мъж чист платен соросоид е който си е дежурен тука
  • 50 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    "колко лева изкарвате в България...4 цифрено число или 5 цифрено число месечно ... преди всички удръжки- облагане с данък и задължителните осигуровки?"

    Какво става, 5-цифрената заплата на мъжът ти става 4-цифрена след облагане, нали?
    Нали затова направи "случайното" уточнение "преди всички удръжки"?
    За да можеш да минеш към "голямата вълна" с пет-цифреният месечен доход, щото иначе ще си при масата с 4-цифреният (пък дори и 1000 лв.) и няма да можеш да изпъкнеш?
    Само че, почти всички нормални хора се интересуват колко им остава след облагане, а не преди това, дори и когато се осигуряват на реален доход, без пари под масата.

    НЯМА ТАКАВА КОМПЕКСАРЩИНА просто!!! Заслужаваш да кръстя на теб мерна единица за комплексираност - "Един Юрист", а за нормалните хора и производните:
    "деци_юрист" 1/10, "санти_юрист" 1/100, "мили_юрист" 1/1000

    Имам приятели в сферата на мъжът ти, които работят за 80€ на час и никога не става публично на въпрос за това колко изкарват. Имам и познати със седем цифрен годишен доход. Е, и?! НЕ СИ НЕЩО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО, нито черешката на торта.

    Коментиран от #52, #56

  • 51 Знаещ

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Горе доле":

    Ако не може да има ще ме е яд, че зачеквам темата, но си мисля, че не е там проблема, а е чиста форма на егоизъм и ламтеж за пари.

    Коментиран от #53

  • 52 Любопитем

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    Коя в сферата на мъжът и ?
  • 53 Пазарен Либерализатор

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Знаещ":

    Единствено Божията майка е заченала непорочно...
  • 54 медиатор

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    Знам как се преписва в университетите. Знам и как се завършва с блутут слушалка на държавния изпит. Не ми говори за магистратури и подобни глупости.Реалния живот е много по различен.Ако си имала късмет , с връзки да се уредиш на висока заплата , не означава че трябва да поучаваш и менторстваш по форумите. Животът е много непридвидим.
  • 55 Истината

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Ама не само по кръчмите сигурно и наркоманка трябва да е според толерастите
  • 56 Имтртесно

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    Какво работи горкия човечец ?
  • 57 Скорпион29

    7 0 Отговор
    Когато жените изземат функциите на мъжете а мъжете функциите на жените нещата не са добре баланса е нарушен.1 - жената трябва да си знае мястото 2 - трябва да оважава мъжете ( сопствения) и да го обича безгранично в добро и зло както повеляват старите традиции.А не да се дърви за всичко което не и е по кожа и после да си отмъщава като го удря по- егото.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Къртев

    1 1 Отговор
    Аз съм на мнение, че жената и мъжа трябва да живеят така, както им харесва. Домакинството в днешно време, може да не отнема, кой знае, колко време и сили, та да принадлежи, на който и да е. Пък това, което повечето засягате и коментирате си е чист мързел.
  • 61 Срангер

    2 3 Отговор
    Пак политизирате както обикновено - задъжителнп присъдтват : Меркел, Сорос и тн..
    Демократичните общества, белите страни както ги наричате и вие комунистите, когато си говорите по между си- дават избор!
    Жените имат много повече бенефити от мъжете - въпреки това избират домакинството...
    В западния "гниещ" капитализъм жените в голямата си част са домакини... А в съветския съюз? Колко жени са в къщи да гледат децата и колко в колхоза?
    Такава тема не трябва да се политизира...
    Няма жена, която е вярна на мъж с по низки доходи - когато се случи е убедена, че засужава друга категория мъже..
    А това говори еднозначно - жените искат някой да ги гледа...
  • 62 Вие ще кажете че него правите сякаш

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кренвирша Пепо":

    Я помисли малко Да видим кой върши повечето работа аве момчетата са отвратителни
  • 63 Max

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "юрист":

    Ами човека като няма с какво замества с моркови
  • 64 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Значи има надежда в българина. Забележете, че не е писано, че мъжете смятат, че жената трябва да е домакиня, а българите. Това означава, че и 81% и от анкетираните жени са съгласни да бъдат домакини и искат да са такива, а мъжа да работи и изкарва пари. Смърт на феминизма.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове