Last news in Fakti

26 Ноември, 2017 10:05 2 376 46

Костов: Горд съм с приватизацията

  • иван костов-
  • приватизация-
  • пазарна икономика

Нямам нужда от народна любов вече, признава експремиерът

“Аз съм горд с резултатите от приватизацията, защото те наистина са положителни и това се доказва с числа”. Това каза бившият премиер Иван Костов пред bTV.

Той беше категоричен, че няма основание да се твърди, че приватизацията е престъпна. По думите му това е дълбоко вкаран в представите на българското общество мит, който е неоснователен.

“Ако твърдим, че приватизацията е престъпна, къде са осъдените”, попита Костов. „Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията”, подчерта бившият премиер.

„Това, което трябва да се направи в момента, за да се излезе от този капан, в който са изпаднали и политиците, и общественото мнение, е да се направи приключителен баланс на Агенцията за приватизация”, смята той.

Той определи като необоносвана и оценката за стойността на държавната собственост, която е била приватизирана, която се повтаря до днес – за 30 милиарда. „Всъщност 30 милиарда няма”, категоричен беше Костов. „Резултатът от приватизацията по данните на НСИ, превърнат в щатски долари, е 4 825 600 000”, заяви Костов.

Той обори твърдението, че България е най-бедната държава в Европа заради приватизацията. „България е най-бедната държава в Европа, защото на два пъти претърпя колосални фалити. Фалит държавата обяви официално през март 1990 г. и спря плащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невъзможно да се рефинансират нейните плащания, нейните задължения, особено в чужбина, и изпадна в тежка дългова криза. Втората причина е финансовият колапс от 1996-1997 г.”, посочи той.

Да се твърди, че тези милиарди са откраднати, е абсолютно неоснователно, подчерта още той в разговора. „20% от приватизацията е извършена по метода на масовата приватизация. Това означава да се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от това, което са приватизирали със средствата на масовата приватизация. Следващата приватизация от 1997 г. до 2005 г. преминава на два етапа. През 1997 г. се приватизират предприятия, които са обявени за фалит. Големи 70 предприятия са обявени във фалит. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани”, обясни бившият премиер.

„Тези инвеститори, които купиха тези предприятия и ги спасиха – почти всички, с изключение на 2-3, също не могат да бъдат наречени крадци, защото върнаха живота на предприятия, които бяха умрели. Освен това да се твърдят тези неща е толкова безочливо. Стотици инвеститори от ЕС и от други страни дойдоха и приватизираха в България, тоест и тях ги обявяваме за крадци”, допълни той.

Да се твърди, че нашата пазарна икономика е родена от престъпен сговор, е много опасно, обобщи бившият премиер.

За предложените поправки в Конституцията

„Приравняването на приватизацията, за която няма нито една доказана престъпна дейност по време на нейното осъществяване, с престъпления срещу човечеството нека си остане на съвестта на тези, които го предлагат”, каза Костов по повод предложените от управляващите промени в Конституцията.

„Да твърдиш, че един обществен, политически процес, извършван в цяла Източна Европа, при това с много по-лоши резултати, е престъпление, което е извършвано в България и е равно с престъпление против човечеството, е абсолютно несъстоятелно”, убеден е той.

По думите му целта на това предложение е да бъде закрепена представата в българското общество, че нещо лошо е направено, когато е сменяна структурата на икономиката на страната.

„Но този, който го прави, трябва да осъзнава, че приватизацията е единственият начин да се създаде пазарна икономика в България, а пазарна икономика в България може да се създаде само с приватизация. Тоест сега тези, които се радват на европейските средства, на икономиката, която е пазарна, свободна, трябва да знаят, че са влезли в съдружество с „престъпници”, които са извършили „престъпна” приватизация”, изтъкна той.

Според него това е „посяване на ветрове вътре в България”, защото прави нестабилна цялата тъкан на обществото, а тя е пазарна икономика, основана на частна собственост.

„Който сее ветрове, ще жъне бури. Това не може да мине без последици, защото се атакува самата сърцевина на европейска България, нейната частна икономика, нейната пазарна икономика”, заяви Костов.

„Нямам от какво да се страхувам”, категоричен беше бившият премиер.

За АЕЦ „Белене”

Строителството на АЕЦ „Белене” е гигантски обществен риск, който ще очерни абсолютно всичко, което правят правителствата на ГЕРБ досега, каза още Иван Костов.

По думите му оценката, с която работи БАН за стойността на проекта „Белене”, е силно съмнителна. „Това е оценка от 2007 г., а сега сме 2017 г. Аналогична централа в Унгария струва 12,5 млрд. евро, а не 10, тоест тази оценка, при която казват, че проектът е възможен, е силно несъстоятелна”, отбеляза той.

По думите му фундаментална слабост е, че става дума за много архаичен, старовремски, социалистически проект, който е нежизнеспособен в условия на либерален пазар.

Има ли нужда Иван Костов от народната любов?

Премиерът на страната от 1997 г. до 2001 г., който скоро става на 68 г., призна, че не иска хората да го запомнят с нещо.

„Не ме вълнува това, правил съм това, което трябва да се направи. И дори да се разруши след това, за мен няма значение, защото съм направил това, което е трябвало да направя. Аз съм дал каквото мога, направил съм всичко според силите си. И съм го направил, защото така трябва да бъде, така съм възпитан, това съм аз. И не ме интересува, че някой ще дойде, че ще го оплюе, че ще има скандали. Не ме интересува, аз съм дълбоко убеден. И мога да го докажа в дебат с всеки, но никой не смее да дебатира по тези теми с мен”, посочи Костов.

„Нямам нужда от народна любов вече, имам нужда от истината. Истината ще излекува това общество, което в момента затъва все по-дълбоко и по-дълбоко”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин е бил прав

    75 9 Отговор
    Разстрел...
  • 2 Ранко

    78 11 Отговор
    Разпродаде даржавицата ни ,която построиха родителите ни--Само куршум..

    Коментиран от #38

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 некойси

    66 8 Отговор
    И този ще бъде записан в историята с големи букви като рушител на държавата.
  • 5 БРП к

    40 8 Отговор
    Още една рожба на Априлския пленум.
  • 6 ha ha ha

    56 7 Отговор
    Горд, че е съсипал България... ще си загася цигарата между очите му :D
  • 7 Али баба

    44 7 Отговор
    Горд е, но за себе си. Като бивш държавник трябва да е горд за държавата.
    Сам признава: "Нямам нужда от народна любов вече".
    Полу-арабин е и не му е мила България.
  • 8 Дамммммммм

    35 5 Отговор
    Още грабят...построеното от народа ни.
  • 9 Даже

    38 6 Отговор
    и тиквената хунта все още не може да надмине по кражби и пенсионерски геноцид тоя църен смелчага, който не се бои от народната любов.
  • 10 Даже

    17 5 Отговор
    и тиквената хунта все още не може да надмине по кражби и пенсионерски геноцид тоя църен смелчага, който не се бои от народната любов.
  • 11 Василев

    33 3 Отговор
    Наглец! Продаде Балкан за 150000$,Неохим за 100000$,ЕМ на ''Плама'' заради ЛукОйл,който подари на руснаците...тц тц тц...

    Коментиран от #19

  • 12 име

    22 2 Отговор
    Иване , признай си грешките! и далаверите. къде е сега сдс? а ,избирателите на сдс? тоя трябва постоянно да прави благотворителни прояви .поне малко да покаже , „е е българин и е на свобода.
  • 13 Мангал

    27 3 Отговор
    Този лингурски циганин от с Ягода,кой му даде тая власт.
  • 14 АБВ

    28 2 Отговор
    Докога ще ни показвате и занимавате с този ВАМПИР . Няма ли най после да ги видим на потсъдимата скамейка...
    Няма ли възмездие Няма ли отърване от тази БОЛШЕВИШКА зган.
    О ГОСПОДИ ела си събери верисйте...

    Коментиран от #44

  • 15 Пазарен Либерализатор

    9 8 Отговор
    И аз съм горд с приватизацията. Голям зор беше с изкупуването на тези бонове. Заслужаваше си.
  • 16 Мунчо от село

    13 3 Отговор
    Тоя май забрави полтикономиката и молбата за БКП
  • 17 Петър Милков

    27 4 Отговор
    Въпрос: Когато продадеш един хляб от името на хлебарницата и този хляб е със себестойност 10лв., а ти умишлено си занижил цената от 10лв. на 1ст. поставяйки етикет "Стар хляб",не си ли ущетил умишлено хлебарницата? А ако купувача е твой близък и зад ъгъла сте си поделили хляба, това не е ли престъпната схема "Аз на тебе-Ти на мене"? А ако си извършил това действие многократно и с различни хора от твоето обкръжение, това не е ли престъпна група, на която организатор си ти? Това е въпросната приватизация на другаря Костов. Колкото и да се ръси с пудра бял няма да стане, щото е м...л. А що се отнася до сърбежа в гърба му -не е 'щоту ша му никнат крила, а защото е кирлив изнътре!!!.... За такива като него ...каторга до края на дните му и минимални дажби храна и вода,колкото да не умре. С пожелания за дълъг живот .
  • 18 САП

    29 4 Отговор
    Костов трябва да бъде съден за държавна измяна за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй.

    За мен той е човек предал България.
  • 19 аз съм

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Василев":

    Общо взето си прав - всичко общо е взето. Само,че не е лошо по обстойно да провериш чии е Лукойл! Доколкото ми е известно чифута Ротшилд не е руснак .
  • 20 впечатлен

    30 3 Отговор
    Костов: "ГОРД СЪМ С ПРИВАТИЗАЦИЯТА!" Това е лафът на годината! Докъде сме стигнали, докъде се простира безсрамието, наглостта, безочието?! Така ни се пада! Да живее българското правосъдие и да пребъде във времето, това заслужаваме!
  • 21 Помнещ

    5 21 Отговор
    Ако си начело на фалирала държава, какво различно можеш да направиш от Костов? Самата приватизация доказа, че социалистическата икономика е безумие от финансова гледна точка.Знаем как от капитализъм става социализъм- с насилие.Обратният вариант също го видяхме. Поне нямаше насилие .

    Коментиран от #24

  • 22 Другар

    14 2 Отговор
    Е как няма да си горд,комунистически извратеняк и наглец.По това време преяде като попско дете на задушница
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХИТЛЕР

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Помнещ":

    лажец голям
  • 25 Тони

    12 2 Отговор
    Проблема не е във това, че е разпродал , а че го е разпродал на бивши комунисти, затова трябва да му се търси одговорност.
  • 26 ХИТЛЕР

    11 1 Отговор
    МИСЛЯ ЧЕ Е М...Л КРАДЛИВ
  • 27 лански

    5 7 Отговор
    Средствата то приватизацията отидоха за погасяване кражбите на комунягите,натрупали милиарди задължения от изнесени пари навън..Знае ли някой откъде са парите на Владимир Живков ,който живее като цар в Швейцария ,без да е работил и един ден ...
  • 28 НОЙ

    3 23 Отговор
    Най големия държавник на нашето време..Ако не беше Костов,още щеше да работим за 10 долара заплата и да затъваме в инфлация..припомнете си некадърното управление на Жан Виденов,докарал държавата до дъното..фалирали банки,липса на пенсионни фондове,фалит на цялата икономика ..Приватизацията беше спасителния пояс за България...

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Глупак

    14 1 Отговор
    Този вече не могат да осъдят освен за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА, което също му пасва.
    Както и на останалите престъпници.
    За това мисля, че давност няма
  • 30 Све

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "НОЙ":

    Изказваш мнението на 80%, но реалността….
    Най-големите престъпници са Сакса, Боко, Костов и Доган.
    Естествено Виденов беше почтен и затова го отстреляха всички заедно - БСП, СДС, ДПС
  • 31 АнтиГЕРБ

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "НОЙ":

    Времето здраво е изкривило спомените ти.Съгласен съм
    с това,че Жан съсипа страната ни,а заслугата за стабили-
    зацията е на валутния борд.Приватизацията и другите
    реформи на мавъра са основата за мутризацията на иконо-
    миката и геноцида на народа и най-вече по-възрастната
    му част,докато по-младата се спаси навънка.
  • 32 Ц.ц.

    2 9 Отговор
    колко много тъпаци жалко това доказва защо сме бедни никой не го слуша Костов е диамант а не паве и не го разбирате
  • 33 киро

    13 0 Отговор
    Трябваше да е в затвора заради приватизацията - БГА Балкан , Мариците и др. измами !
  • 34 Воиводата от Чавдар

    12 0 Отговор
    Кога ще търка наровете в затвора гарванът.Ама има една поговорка в чалгария гарвана на гарван ОКО не вади.
  • 35 004

    13 0 Отговор
    Иване ти беше прост изпълнител на чужда воля. Така че не си вири носа много, защото много малко са българите, които те споменават с добро.
  • 36 Разочарован

    11 0 Отговор
    Мръсник, как не те е срам! Разтури държавата. Налапа се ти за сметка на молиони българи. Господ ще те съди. Съвест имаш ли изобщо?
  • 37 Бай Пешо

    12 0 Отговор
    Кажи как си измъкна парите от КТБ ,а хиляди честни българи изгоряха!!! За такива като теб само разстрел ,Да продадеш най-печелившите отрасли на държавата .
  • 38 ГГГГГ

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ранко":

    Не разпродаде, а ПОДАРИ на "правилните"!
  • 39 Радо

    8 0 Отговор
    Най-голямото престъпление на другаря Костов е, че като премиер и представител на Мнимата опозиция на Б-я - СДС, легализира кражбата на икономиката на държавата от комунистите пред Европа, и съответно преходът приключи....това е - благата са преразпределени...партийните и комсомолски секретари станаха големите бизнесмени, и разни други тъпи цървули, верни на БКП.
  • 40 Добрин Митев

    8 0 Отговор
    Тоя,гордия,да дойде във Варна и да каже "истината"на работниците от корабостроенето,които изхвърли на улицата-завода беше доведен до фалит нарочно при неговото управление!
  • 41 БЪЛГАРИН

    1 10 Отговор
    Знае ли някой през 1997 г когато взеха власта колко пари имаше в хазната , знае ли някой колко предприятия бяха фалирали и колко задължение имаха и кой щеше да им плаща тези пари сигурно и до днес знаели някой кой докара държавата до фалит тогава , и с колко пари я оставиха на сакса и защо не питате кой окради парите та фалира държавата че ако не беше Костов да стабилизира икономиката какво щяхте да правите сега , и защо всичките правителства след него карат по същия модел и защо никой не се интересува от нищо а само дрънкате глупости , защото в тая държава не са 80 процента дебили а са 99 процента дебили.
  • 42 gnida

    7 0 Отговор
    Нагло !
  • 43 Груйо

    6 0 Отговор
    Как да има осъдени, като тогава мнозинството в парламента беше от СДС и си пишеха законите както им дойде. Направиха ужасна поземлена реформа, за което ги посочиха по-късно и поканените да пишат програмата Ран - Ът специалисти. Написаха безкрайно лош Кодекс за Социалното Осигуряване, който и досега не могат да преглътнат всички законотворци и не смеят да го променят, че да не рухне всичко и само го предъвкват, като недосварен стар фасул. Вероятно и приватизацията е била направена толкова бездарно, но понеже няма с какво да я сравним, като единствена по рода си от всички бивши социалистически държави, то няма и как да кажем, че е лоша, освен по общите показатели, които стопанството ни отчита - най0нисък брутен вътрешен продукт в европейския съюз и най-ниски трудови възнаграждения. За съжаление не на това място сме по кредитни милионери, откраднати пари от банкови институции, по измамени хора и по завлечени пари от политици.
  • 44 истината

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "АБВ":

    Цялата комунистическо-руско-депесарска паплач скочи.Браво.Пребройте се.Стройте се.Искайте премии от работодателите си.Но не забрлавяйте,че ако не беше този още щяхте да чакате на опашки за кило хляб-кило пари
  • 45 ПОТРЕСЕН

    5 0 Отговор
    КОГАТО ВСИЧКИ МОИ САНАРОДНИЦИ СА ДОВОЛНИ ОТ ДЪРЖАВАТА
    ТОГАВА МОЖЕ ДА СИ ДОВОЛЕН ОТ ДЕИСТВИЯТА СИ БОКЛУК НАГАЛ ....
  • 46 Истината

    2 0 Отговор
    Костов дето закопа и държава и народ. Безсрамник който диша нашия въздух и блажи за сметка на обикновения човек. Софиянски е следващия като него
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове