4 Декември, 2017 09:57 1 918 15

България се "топи" с 50 000 души годишно

  • застаряване-
  • емиграция-
  • население-
  • българия

Застаряване и емиграция са двата водещи фактора

България се "топи" с 50 000 души годишно - 1
Снимка: Shutterstock

Три са проблемите, водещи до демографскита ситуация в България - ниска раждаемост, миграция, смъртност.

Темпът на намаляване на населението годишно е 48-50 000, което е един български град. Това каза бившият социален министър и съветник по социалната политика Христина Христова в сутрешния блок на bTV.

„Численото намаляване е съпроводен със застаряване на населението, което директно се отразява върху осигурителния модел“, допълни тя. 48% от напускащите родината са в детеродна възраст, става ясно от представените данни.

„На 100 души напускащи пазара на труда постъпват на работа 63 млади. Това е коефицент на демографско заместване. Тук се полагат усилия от правителството, като учене през целия живот, налага се да се пригаждат работните места. Пригаждането на системата на здравеопазване и образование. 50-60-годишните ще станат източник на работна сила на пазара на труда в бъдеще“, прогнозира Христова.

„Застаряването е ключов фактор на пазара на труда. В същото време има тенденция на намаляване на смъртността“. „27 г. е средната възраст за раждане на първо дете. 539 000 по-малко жени във фертилна възраст до 2030 г.“, отбеляза тя друга негативна тенденция.

„В София, Варна и Пловдив живеят 1/3 от населението на България. Имаме вътрешна миграция. Трябва да се работи в посока да станат по-привлекателни селата. Те се съживяват чрез европейската програмата за развитие на селските райони“, каза още Христова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    29 0 Отговор
    Политиците се постараха да направят отвратителни и дразнещи регионите извън столицата и два-три големи града и после се чудят защо имало миграция и емиграция. Не е от хубаво. В развитите страни улегналите хора със семейства се изнасят от града в околните села в къщи с дворове, редовен транспорт и уредени, китни къщички, а у нас заселват цигани в селата, които колят, бият и грабят и малкото останало жители. Леко-полеко остават тук-там постоянни жители, те застаряват и само вегетират с пенсиите си, друго е работещо семейство с доходи от 1000-2000лв.
  • 2 Здравейте

    6 7 Отговор
    Моето предложение за подобряване на раждаемостта е: 1. Увеличете майчинството в рамките на 1, 5 години. 2. Съкратете продължителността му от 2 г., на 1,5 години.

    След като детенцето стане на 1,5 години, майката спокойно може да се върне на работа. Сега момичетата стоят и си губят времето в парковете, и се чудят на кого да се оплачат за малкото пари, които получават.

    Така ще имат мотивация да се раждат дечица, а майките им ще се върнат на работа половин година по-скоро.

    Казвам го от позицията си на майка с 2 деца, не е като да нямам наблюдения и опит
    ;-)
  • 3 АХА

    20 3 Отговор
    Плащаме си цената за Евроинтеграцията !
  • 4 Дедо Грую

    21 3 Отговор
    Планът Ран-Ът в действие , стриктно спазван от всяко правителство. Резултатите са видни от всички.
  • 5 незнайко

    17 5 Отговор
    А защо се топи БЪЛГАРИЯ ??? Защото Европа иска това !!! Получавали сме субсидии от ЕС. Защо не ни кажат колко ни е членството на година ??? Защото е повече от това което получаваме !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дядо поп

    22 0 Отговор
    Мога да направя аналог с дивите животни.Когато затвориш
    едни диви животни в клетка те спират да се размножават.
    Същото е и с българите,поставени сме в клетка от закони
    наредби,разрешителни,лицензи облагодетелстващи тия на
    власт и чиновниците и спъващи обикновените хора.Едно е
    ограничения в свръх развита икономика друго е
    ограничения в прохождаща.Пак аналогия с растенията-ако
    едно растение почнеш да го кастриш преди да е развило
    корени то може да увехне и да загине.Същото е и с нас,
    започнаха с евростандарти и норми,който дават предимство
    на захапалите кокала и никакъв шанс за младите.Примерно
    един млад човек иска да се занимава с транспорт,ами то
    освен камиона,то са лицензи,професионални компетентно-
    сти и,какви ли не излишни простотии,който за да ги
    преодолее му трябват стотици хиляди и пак няма гаранция
    че ще се докопа до работа,която да му върне парите,ако ги
    вземе на заем.Да не говорим,че е невъзможно да ги
    изкара с труд.Общо взето печелившия бизнес с малки
    изключения го въртят хора близки до сегашна и предишни
    власти всичко друго вегетира и спасението е на терминал2.
  • 8 БАЙ ДОБРИ

    6 3 Отговор
    Не ставайте смешници, всеки млад работлив ще замине на вънка. Младите знаят че с тези 500 600 лв нямат никакво бъдеще в BG . Добре че заминават младите, хем ще се видят с пари хем ще получават нормална пенсия. Представете си два милионаи половина ако бяха тук , глад мизерия болести и т н. . Освен това , хиените гушкат валутата им при обмен. Просто едно ТКЗС без полза за хората.
  • 9 ртвъвтъвт

    12 2 Отговор
    Кви села беееее? Айде иди на село да живееш , да те оберат и изнасилят циганите, а полицайте да се крият из храстите ,дано хванат некой без колан или фарове. Върви на село ,дати спира водата и тока по 5 пъти на ден, а лятоска почти да не идва водата,както е в доста села.Върви н а село ,детето ти да учи в селското училище, ако въобще има, със всичките циганчета и да остане полуграмотно.
  • 10 Кантарджиев

    5 2 Отговор
    За съжаление ще заминат хората , в канада са били около 100 000 души. Очаквам да станат 300 000 за кратко време , а ние тук само баеме защо заминавали. Ами да им дадат шанс на хората да живеят нормално бе. Аз съм на село, имам си папане и малка заплата не мога да се оплача. Да му мислите вие гражданите с големите заплати и големите разходи.
  • 11 мамо аз съм пилот

    12 0 Отговор
    и аз съм от село и всеки ден пътувам по час и половина до работа и толкова на обратно. Работя в София, но правичката си казвам че не бих живял там. Харесвам си селото, но при нас работа няма. Това са три часа на ден, които аз губя, а тези рапони ме карат да развивам селски туризъм и да прислугвам на лигавите софиянци. Тази държава отдавна е умряла. Аз съм казал че пропадне ли тази работа, на която съм в момента, следващата ще е навън, все пак съм на 31 и имам още време.

    Коментиран от #12

  • 12 К.К.

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "мамо аз съм пилот":

    Как си на 31 така ще станеш и на много без да ги усетиш, не си губи времето!
  • 13 Различен

    3 0 Отговор
    Три били проблемите на България??
    Ма голям смях!!!!
    Проблема на България е един и се казва Узаконена престъпност, създадена от престъпниците в НС! Тази узаконена престъпност води до липсата на социална справедливост и извращаване на думата социалност, която става вече нарицателност за простотията ни и дупедавството към нЕкои "социални"!
    Престъпници на всички етажи от властта, създаващи закони в техен интерес, за определена сделка или бизнес!
    Престъпници в НС, подкупни, некадърни и финансово заинтересовани, тази простотия в тази държава да продължава до безкрайност, за да могат те да си ловят рибата в мътната вода!
    Престъпници прокурори, адвокати и съдии, раздаващи присъди според парата или според родата!
    Престъпници в полицията, глобяващи и рекетиращи нормалните граждани и продажни и любвеобилни, към криминалните престъпници!/нали са си от едно котило/
    Престъпни срещи ежедневно и на всякъде в живота, без притеснения от съд, присъди и справедливост.
    Рекет от държава, общини, фирми и отделни личности и структури, като полицията!
    Рекет в образУванието и здравеопазването!
    Демагогия заливаща ни от тАлАвизия, радио и всякакви информационни източници, подвластни на престъпниците, жонглиращи както им изнася с информация и закони!
    И т.н.н.!
  • 14 бай село

    3 0 Отговор
    Каква изненада , оказа се , че имало един политик , който не е сляп! Браво на госпожата , че епрогледнала , но струва ми се позакъсняла, късно е чадо няма връщане! Виж за едно нещо е много права , че селата трябва да станат привлекателни. Ами направете ги , разгонете селяните от София и другите големи градове , че ще се издушите , набъчкани сте като в копърка , а селата пустеят, пък и въздуха е чист и ще ви се отрази много добре! Очаква ме ви!!
  • 15 бай село

    4 0 Отговор
    До мамо аз съм пилот! Ами моето момче , щом си пилот литвай докато не са ти отрязали крилцата, че после ще плачеш много!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове