Last news in Fakti

5 Декември, 2017 08:19 5 162 31

Евростат! Българите не са алкохолиците в ЕС

  • вино-
  • бира-
  • ракия-
  • водка-
  • концентрат

Европейците са изпили алкохол за 130 млрд. евро през 2016 г.

Българските домакинства са изразходвали около 1,6% от общите си разходи за консумация на алкохолни напитки през миналата година, което е равно на средноевропейският показател, показват данни на Евростат за разходите на домакинствата за алкохол в ЕС през 2016 г., припомня бТВ.

С идентични показатели от 1,6 на сто разходи за консумация на алкохолни напитки, като дял от общите разходи, са страни като Белгия и Великобритания, което поставя страната ни сред сравнително умерените консуматори на алкохол в ЕС.

Европейците са изпили алкохол за 130 млрд. евро през 2016 г.

Страните, в които домакинствата са отделили най-много финансови средства за консумация на алкохол през 2016 г. са: Германия и Великобритания - по над 23 млрд. евро, Франция - над 20 млрд. евро, Италия - 9 млрд. евро, Испания - 5 млрд. евро, Полша - 1,7 млрд. евро, Гърция - 1,2 млрд. евро и др.

По данни на НСИ за миналата година, едно българско домакинство е консумирало средно около 60 литра бира, 5 литра вино и между 3-4 литра ракия или други концентрати. Средните годишни разходи на едно лице у нас за консумация на алкохолни напитки са варирали около 500 лева, при среден показател за ЕС от 250 евро на жител.

Същото изследване отчита, че около 80 на сто от мъжете и близо 90 на сто от жените у нас са употребявали алкохол в рамките на нормалното - под 300 милилитра на седмица.

Рискова алкохолна седмична употреба на спиртни напитки -над 300 мл, е била регистрирана при 7% от мъжете и 4% от анкетираните жени.

Освен това без компания или сами, са консумирали алкохол около 40 на сто от анкетираните мъже и 20 на сто от жените. Живеещите в градовете са имали по-голямо предпочитание към виното, докато в селата са предпочитали повече концентратите и бирата.

През 2016 г. домакинствата в ЕС са изразходвали 1,6% от общите си разходи за алкохолни напитки, което представлява общ разход от близо 130 млрд. евро или над 250 евро на жител на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 321

    69 1 Отговор
    Да, да. Но за разлика от Великобритания и Белгия, в България всеки втори вари ракия и прави вино в полупромишлени количества, които не се отчитат от измислената статистика. В цитираните две страни си купуват пиенето само от магазина с мноого малки изключения.
  • 2 Антон 1

    46 2 Отговор
    Да бе , а домашния алкохол ?
    Смятайте всичко по три !
    Само сърбите са ни конкуренция .
    По -добре такива измислени статистики да не ни заблуждават за истинското положение с консумацията , че като нищо да се успокоим и започнем да потребяваме повече .

    Коментиран от #12

  • 3 Читател

    22 2 Отговор
    Не смятайте парите, които са дали европейците за алкохол, а сметнете литрите алкохол на човек в ЕС и БГ. Ще видим тогава дали има има разлика в консумираните литри
  • 4 Пазарен Либерализатор

    30 3 Отговор
    Рискова алкохолна седмична употреба на спиртни напитки - над 300 мл...

    Тези луди ли са...

    Коментиран от #5

  • 5 Радо

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пазарен Либерализатор":

    Според мен е печатна грешка, би трябвало да е ден.

    Коментиран от #7

  • 6 6ЙД

    14 16 Отговор
    В АНГЛИЯ Е РАЗРЕШЕНО ДА СЕ КАРА КОЛА С 0,8 КОЕТО ОЗНАЧАВА ЧЕ ТЕ СА ПО УМНИ ПО ПСИХИЧЕСКИ УРАВНОВЕСЕНИ И ТЯХНАТА БИРА Е МНОГО ПО ДОБРА ОТ НАШАТА.
    ТУК КАТАДЖИИТЕ НИ ОБЪРНАХА НА СУКАЛЧЕТА О,5 Е ПОДИГРАФКА С ИСТИНСКИТЕ МЪЖЕ.
  • 7 Живеещите в градовете

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    А денят - до пладне... после консумацията прогресивно се увеличава )))
  • 8 Да бе да

    29 1 Отговор
    От нашето семейство пия само аз. До момента са 335 дена от тази година. По 300 грама ракия на ден прави около 100 литра ракия. Плюс по 2 литра бира на ден през летните месеци,за 3 месеца са около 180 литра бира. Към тези цифри трябва да добавим и около 20 литра червено вино през зимата и още 20 литра бяло вино през останалото време. Не съм го смятал във пари за да не ми се завие свят. Долу горе тези количества мисля че важат за нашите географски ширини.

    Коментиран от #19

  • 9 културен пиьница

    19 4 Отговор
    А моите 200 л. ракия и 300 л. вино на година, които си ги произвеждам, някой отчел ли ги е. На комшиьта лозето е по-гольмо от моето с половин зекър и той прави с по 100 л. повече от мен. И при нуго не са извали да го питат. Единствено лятото си купувам бира. 2 галона в жегите ми идват чудесно. Вечер пия 3 ракии със салата и спя като къпан. Тези за какви 300 мл. на седмица говорят не разбрах? Нормални ли са? Това е средното количество на ден на средно статистическиь българин. Значи количествата ги смятайте умножени по 7 и ще получите реално по колко пием. Абе щом у нас изтрезняваме с бера, а на запад се напиват с нея, смятайте колко са зле.
  • 10 The TRAPPER

    16 4 Отговор
    ХА ХА ХА Това не е вярно. Аз като стана сутрин удрям 3 бири за отскок , на обяд 1л. домашно вино , и вечер 500гр домашна гроздова.
  • 11 SDЕЧЕВ

    9 1 Отговор
    500 ЛЕВА КОЛКОТО СРЕДНОТО 250 EUR ЗА ЕС. СПРЯМО ДОХОДИТЕ Е ПЕТОРНО ЗА БГ + ДОМАШНЯКА= ПИЯНСТВОТО НА ЕДИН НАРОД УЖАС!
  • 12 един там

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Антон 1":

    Сърбите не пият колкото нас. Изобщо не ги слагай. Познавам ги много добре и съм ходил по сръбски кръчми. Не зная как и какво дори. Ходи в сръбска кръчма в сърбия да ги видиш! Малка ракия 20 мл. голяма 40. И никога не ти ь дават изст,дена или с лед, а топла. Единствено кръчмите от Ниш на изток са си като нашите и ти предлагат 50-100 мл. ракия и винаги истудена. Ама те са си българи и заради това, а тъпите сърби никакви ги няма в това отношение. Иначе пък сръбската скара си е най-доброто. В това отношение ги признавам. А да и хубава бира нямат сърбите. Много им е смотана. Те затова купуват наша. В Белкрад в кръчмите съм виждал да предлагат Каменица и Загорка.
  • 13 един там

    14 5 Отговор
    Турците също много поркат. Нищо, че смахнатата им религия го забранява. Поркат, като разпрани. Масово тираджиите, като минат границата и влязат в БГ не изтрезняват. В Стамбул масово плющат бира и раки. За мен обаче най-големите пиянки са скандинавците. Онея наистина много пият. Много от тях почват от сутринта. Водка естествено. То там друго почти не се пие. Виждал съм ги и доста тъмна бира консумират, но предимно водка. Сутрин преди да тръгнат на работа минават през магазина и си вземат по някое пищовче с водка. Хем работят, хем си поркат и се прибират наквасени. Немците и те много пият, обаче поляците ги слагам веднага след скандинавците. Онея са си направо алкохолизирани от всякъде. И жените им много пият. Лошото при тях е че пият всичко, което съдържа алкохол. Изобщо не подбират. Все едно са си поставили за цел, че трябва да се отрежат задължително.

    Коментиран от #22

  • 14 Ракийчо

    13 1 Отговор
    Каква година бе хора?... тия количества са реални но за месец...
  • 15 Петел

    4 1 Отговор
    Пука ме на черупката, аз съм от инкубатор и не пия!
  • 16 Къртев

    9 3 Отговор
    Ако не пие българинът или е болен или беден

    Коментиран от #21

  • 17 Смукател

    9 0 Отговор
    Да не забравяме и факта че в ЕС има много българи,все смукатели ха-хах,дори и с тях статистиката куца,щото и те примъкват по някоя и друга бутилчица от домашната изба наедно с луканката:Д
    А иначе нас е невъзможно да ни преценят колко пиеме щото си смучим масово домашно производство,не само защото сме бедни,ами и сме по-умни,от домашното по-добро няма.

    Коментиран от #18

  • 18 Пазарен Либерализатот

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Смукател":

    C4H8O2 знаеш ли какво е? Меден ли е казана?
  • 19 САП

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Да бе да":

    По 300 мл ракия на ден за човек особено домашна(заради алкохолния градус) си е чист алкохолизъм.

    Може да е битов алкохолизъм, но реално не изтрезняваш

    Коментиран от #20

  • 20 Да бе да

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "САП":

    Може и да си прав, и за мен цифрите са стряскащи . Но за човек който пие от дъжд на вятър сигурно са ужасяващи. Ще ти призная нещо: от тези 300 грама дори не се напивам. За напиване си требе бутилка,затова си позволих да ти чукна минус. Все пак тренирам повече от 25 години.

    Коментиран от #27

  • 21 Петел

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Къртев":

    Ооо, и пиех и пуших и..., ама реших, че съм си изпил и изпушил моето. Оставих само един порок, да са щастливи кокошките!
  • 22 Къртев

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "един там":

    Като бях в Англия се хванах с една полякиня (много красива), та поне карах един камион и не можех да пия всеки ден. Та полякинчето всяка вечер пиеше по половинка водка без мезе.
  • 23 Съглаен съм със горните коментари.Напълн

    4 1 Отговор
    Съгласен съм със горните коментари .
    Напълно неграмотна статия.Като пишеш такава статия трябва да помислиш колко хора
    си купуват а5 пъти по толкова си правят.
    Радваите се че не сме алкохолици?!!!!!
  • 24 Кака Гинка

    9 0 Отговор
    Българинът за жалост съвсем не е трезвеник.Пие на поразия предимно домашен алкохол и успешно конкурира "пиещите" нации.Тези дни даже ми попадна една нашенска поговорка,която не знаех:"който не пие от кръчмата,пие от аптеката"...
  • 25 Гост

    6 2 Отговор
    Един ден седнах във Франция да пия поръчах си пастис = масика докараха ми мастика във водна чаша вътре 50 мл мастика 150 вода.
    Изпих я някак си и поръчах двоен пастис без вода. Сервитьора си помисли че не мее разбрал. КОгато категорично повторих поръчката поклати тревожно глава. А когато си поръчах третия двоен пастис без вода дойде да ме пита дали имам семейни проблеми и че не бива така да правя акохола бил много силен. А аз само му казах спокойно аз съм българин!
  • 26 стоян георгиев

    2 6 Отговор
    голяма работа си направил !!!!поне да беше премълчал че си българин!!!да изпиеш 500 грама мастика не е героиство никъде освен у ващо село ,а признак за липса на други много важни качества!!!кои са тези качества ще попиташ?огледаи се ,почни от огледалото после огледаи в кво живееш,кво работиш ,кво семеиство имаш....аман от алкохолици дето се мислят за голямата работа!
  • 27 САП

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Да бе да":

    За това, че не се напиваш не ме изненадва. В България имаме традиция да пием и консумираме сериозни количества храна. Мазните и млечните храни забавят скоростта на разграждане на алкохола значително и затова не усещаш да се напиеш. Реално оставаш по-дълго време с по-малко количество алкохол в кръвта. Усещаш се развеслен и успокоен.

    В северните държави се пие само алкохол почти без храни(мезе) на екс и това довежда до бързо опиянение.

    Три ракии в традиционните чашки не са 300 мл те са по 50 мл това е 150 мл. Което също не добре.

    Ако пиеш 300 мл. дневно наистина имаш проблем. При подобни количества има пристрастяване на организма към алкохола. Опитай се да не пиеш няколко седмици и сам ще разбереш дали имаш проблем.

    В България е характерен битовия алкохолизъм, той е най-общо казано по-лека форма от типичния алкохолизъм на запад, но си е достатъчно опасен.

    Коментиран от #28

  • 28 САП

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "САП":

    Аз съм от тези които пият от дъжда на вятър и 300 мл да седнеш с компания вечер и да ги изпиеш изобщо не ме впечатлява с правилното ядене съм стигал и до литър, като запразним за коледа и нова година. Просто професията ми не понася алкохол, пиян ли си една грешка и два метра под земята. Електротехник съм в подстанция средно напрежение.

    Количествата за, които пишеш когато са всяка вечер са проблемни.
  • 29 Лост

    3 2 Отговор
    Пичове, гледам много хакате ама как са ви дробчетата?
  • 30 Лост

    4 2 Отговор
    Аз пия по бутилка вино на вечер, ама черния дроб взе да се обажда вече и май трябва да спирам.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове