Last news in Fakti

6 Декември, 2017 13:53 29 413 19

Без договор регистрираме кола в КАТ

  • кат-
  • регистрация-
  • кола-
  • автомобил

Служебно ще прекратяват регистрацията на автомобил

От 27 декември продавачите на коли вече няма да бъдат длъжни да представят пред „Пътната полиция“ договор за покупко-продажба.

Тогава трябва да заработи връзката между полицията и нотариусите, съобщи началникът на “Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

След 27-и декември купувачът на превозно средство, което е било регистрирано в България, както и купувачът - български гражданин, който е закупил превозно средство от Европа, в срок от един месец трябва да регистрира превозното средство, уточни той.

"До момента в действащия закон нямаше срокове, в които превозното средство да бъде регистрирано. Изтече ли едномесечният срок, ако не е извършена пререгистрация на превозното средство, не е сменено свидетелството за регистрация, той подлежи на санкция през втория месец, а след изтичане на втория месец - автоматично, служебно ще му бъде прекратена регистрацията", допълни Рановски, цитиран от БНР.

Годишно в България над 350 хиляди автомобила сменят собственика си.

Мерките, които взема Пътна полиция, дават положителен резултат. Това отчете по време на работен семинар с журналисти началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главната дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски. На него присъстваха окръжният прокурор на Ловеч Кирил Петров, директорът на ОДМВР- Ловеч ст. комисар Милен Маринов, Радостина Петкова - началник от РУМВР- Троян, д-р Марчо Марков от „Пирогов“, доц. Васил Атанасов от ВМА, Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението, както и началниците на Пътна полиция от всичките 28 области на страната.

Комисар Бойко Рановски представи данни за пътнотранспортните произшествия от първите 10 месеца на тази и миналата година. За този период на тази година са станали 6422 тежки пътни инцидента - за сравнение, за същия период на миналата година те са били 518 повече. Загиналите за тази година до края на октомври са 622, с 42 по-малко от тези през 2016 г., а ранените – 8082 или с 667 по-малко за същия период от 2016 г. По отношение на контролната дейност през първите 10 месеца на тази година са издадени 306 911 фиша, 322324 електронни фиша и 192 258 акта, а през миналата - 50 259 фиша, 35 397електронни фиша и 22 745 актовете.

Като тревожна тенденция комисар Рановски определи растящия брой на заловените шофьори, управлявали моторни превозни средства след употреба на наркотици. За периода те са общо 2559, най-много са установените случаи в Бургас – 379, Стара Загора – 249 и в столицата – 238. Изведеният от статистиката брой на засечените нарушители е и показател за въведените по-строги мерки и контрол на пътя, посочи началникът на отдел „Пътна полиция“.

Вчера пък стана ясно, че свалянето на регистрационни номера заради изтекла шофьорска книжка може да отпадне.

До полемиката се стигна, след като икономистът Владимир Каролев остана без номерата на колата си по тази причина.

"Слизайки от магистралата на път за Дупница ме спряха за рутинна проверка. Полицаите видяха, че ми е изтекла книжката и ми свалиха номерата. Проблемът е, че не ми казаха, че 6 месеца автомобилът ми няма да бъде в движение. Нарушил съм закон, но наказанието е неправомерно на провинението, тъй като в една и съща клауза от закона са приравнени употребата на алкохол и липсата на книжка с изтичането на книжката. Въпреки това подкрепям свалянето на номерата за тежките провинения", коментира той пред медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    45 5 Отговор
    Може ли някой да ми обясни как без договор а ще има връска с нотариус.Каква е ползата от това,че няма пренасяме лист хартия.

    Коментиран от #2, #18

  • 2 един

    44 10 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    Ползата е, че като си продадеш колата, не трябва да ходиш в КАТ да я отчисляваш, а нотариуса ще има тази грижа. Затова пък когато купиш кола, не може да пасуваш и да си караш на името на стария собственик, иначе до 2 месеца ще е дерегистрирана. Досега срока беше 14 дни, сега става 1 месец. Промените са изцяло положителни според мен.

    Коментиран от #4, #6, #12

  • 3 Фдффдд

    13 8 Отговор
    Номерата да се свалят и за причинено ПТП, НЕ САМО за наркотици. Що се касае за изтекла книжка, та тя се подновява с медицинско от личен лекар за 1 Мин. и 15 лв. Това е все едно да лежиш в затвора за наркотици и за изтекла книжка...
  • 4 незнайко

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Прав сте. Много хора са изгорели с данъци по продадени коли, без нотариален договор и без пререгистрация !
  • 5 Driving pleasure

    32 1 Отговор
    при 620 загинали за 10 месеца това са по 60 човека на месец с други думи тия 42 "липсващи" спокойно могат да бъдат надминати до края на годината, още повече липсват 2 от месеците с лошо време и традиционно повече жертви. По 1 човек на ден да загива а средното за страната е почти 2 ще имаме колкото ако не и повече жертви
    С ДВЕ ДУМИ МЕРКИТЕ НЕ РАБОТЯТ!!! САМО ДЕРАТ ПАРИ!!!
  • 6 Driving pleasure

    37 3 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    А ти имаш вярва на КАТ и нотариусите ли :)
    Аре по-добре да си занеса документите, и пак няма гаранция, че в някой слънев ден няма да ми дойде честитка какво и колко съм дължал...
    Ако подадената информация е с копие до мен като собственик и след обработването и получа уведомление за приключването на регистрацията на мое име, която да верифицирам ще им кажа даже браво.
    А още по-голямо БРАВО ще им кажа ако махнат нотариусите от тази сладка хранилка - в белите държави кола се купува с един типов договор и връчване на пари и ключ на ръка и кой от къде е...
  • 7 стига бе

    31 2 Отговор
    Това с нищо не УЛЕСНЯВА ГРАЖДАНИТЕ.
  • 8 Шаран БГ

    32 1 Отговор
    Кой е този бюрократ или администратор на държавна хранилка, който ще заработи в полза на гражданите и в ущърб на държавната хазна, т.е. във вреда на собствената си заплата??
    Няма такова "животно" - поне по нашите земи.
    Чувал съм, че англичаните умуват с десетилетия преди да "изумуват" някакъв закон, но той остава такъв със столетия !
    Нашите "гении" умуват ден- на другия ремонтират закона !?! ?
    Че това закон ли е ?
    Работят като по българска автомагистрала - днес режим лентата , утре правим ремонта.....
  • 9 Тихомир

    41 0 Отговор
    От години си купувам и законно регистрирам коли в Литва, покупката е с двустранен договор между продавача и купувача с личните данни и тези на автомобила, никакви нотариусите. С договора за покупко продажба бившия вече собственик сваля колата от регистрация на свое име и уведомява купувача, който в 14 дневен срок я регистрира на свое име. Процедурата трае около 15 минути и струва 15,48 Евро, ако новият собственик не желае да сменя номерата на колата, ако иска други номера плаща още около 20 Евро и чака половин час да му изработят номерата, взема си ги и си ги монтира на колата, няма пломби, и единственото, което се плаща е застраховката, която е по евтина отколкото у нас и се формира от стажа на шофьора и това имал ли е сериозни нарушения в последните 2,ако не се лъжа, години. Техническият преглед е веднъж на две години, струва също около 15 Евро, но проверяват обстойно и ако има забележки ти дават две седмици да ги отстраниш, ако се забавиш плащаш отново за преглед. Проста система, която работи., но у нас няма да я въведат, по простата причина, че няма да е изгодна на много служби, нотариусите, общини, фирми на някои катаджийски шефове за регистрация и тебе. На.
  • 10 Анатема

    23 1 Отговор
    На следващите избори ще гласувам за хора,който са го-
    тови да махнат нотариусите от продажбата на коли и
    действително искат да направят движението по-сигурно
    без да натоварват административно хората.Та сегашните
    гледат повече да напълнят хазната и джобовете на застра-
    хователи, собственици на сервизи вносители на гуми и,кой
    ли не за сметка на шофьорите.
  • 11 Радето

    20 0 Отговор
    В България, всичко става по най трудния, най скъпия и най бавния начин!
  • 12 Той

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Глупости пишеш-колата се отчислява от данъчното в общината,къв КАТ те гони кви 5 лева!!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Гоголондон

    9 0 Отговор
    Няма какво да мислят тези граовци,нека видят как в Англия една кола щом е регистрирана тя остава с този номер до бракуването й ,независимо колко собственика е сменила и кога е регистрирана.Не е необходимо да се ползват нотариуси.Продавача ти дава отрязък от удостоверението за собственост с твоето име и адрес ,останалото от удостоверението с твои данни изпраща в КАТ по пощата и ти получаваш удостоверението си за собственост по пощата.НЯМА Е НАШАТА БЮРОКРАЦИЯ И ГУБЕНЕ НА ДНИ НЕРВИ И ПАРИ .АМА КОЙ ДА ИМ КАЖЕ ,А И НЕ ПИТАТ , ТАКА СА НАМЕРИЛИ ДА СЕ ПРАВЯТ НА РАБОТНИ И УМНИ
  • 14 892@

    1 0 Отговор
    Целият шум е за пари.
  • 15 Петър

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Той":

    МПС то се отчислява и в КАТ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 koko

    4 3 Отговор
    А колите които стоят в автокъщите с месеци какво се случва или търговците пак се измъкват и да го отнесат обикновените граждани.
  • 18 Ники Дудука

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    ВръЗка, връска, гъска
  • 19 RealTrue

    0 0 Отговор
    Това в цивилизованите държави е недопустимо. В никоя държава от Евросъюза нямат право да ти прекратят чуждестранната регистрация.В Англия е пълно с коли с чужда регистрация и никой не ги закача,защото има право на свободно придвижване и право на собственост и ги съдят,но делата в Европейския съд тепърва предстоят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове