Last news in Fakti

9 Декември, 2017 17:47 5 909 38

През 2018 г. Ердоган идва в София и Кърджали

  • ердоган-
  • лозански договор-
  • българия

Турският президент пита премиера Борисов защо смесените региони живеят зле

Турският президент Реджеп Ердоган идва през 2018-та в София, а после в Кърджали. Това разкрива сайтът „24Родопи“.

Ердоган стъпва сериозно на Балканите.

През октомври бе за два дни в Белград. На 7 декември в Атина хвърли бомбата – поиска актуализация на Лозанския договор от 1923 година, който урежда границите на Турция и Гърция и статута на малцинствата (Договорът касае 11 държави, в това число и България - б. р.). На 8 декември уважи петъчната обедна молитва в Старата джамия в Комотини и отправи силни послания към 150-те хиляди турци и помаци, които живеят в Северна Гърция.

Рано или късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще дойде и в България.

Кога? Къде ще стъпи? Какво ще каже?

Следващите президентски избори в Турция са през 2019-та година, а още отсега Анкара изненадва приятно с новини изселниците и техните близки в България - всички дошли от България ще получат временни удостоверения за пребиваване, нашенци ще учат безплатно медицина в Турция, хеликоптери-линейки ще идват в Кърджалийско за тежко болни, които ще бъдат транспортирани до здравни заведения в южната съседка, и т.н., и т. н.

Ердоган е наясно, че лесно вдига адреналина на българите, а думите и изявите му имат дълготраен ефект, затова няма да рискува да „рита по кокалчетата“ приятеля си Бойко Борисов през 2019-та, която е изборна година и за българския премиер и лидер на ГЕРБ.

Тайпи, както Борисов нарича Ердоган, и Бойко ще се видят в Истанбул на 7 януари 2018 година. Заедно, на брега на Златния рог, ще открият цялостно реставрираната българската православна църква "Свети Стефан". За ремонта й Ердоган похарчи 15 милиона турски лири (около 6,7 милиона лева).

Двамата неофициално ще фиксират дата за посещението на турския президент в България през 2018-та година. За два дни – първия в София, втория – в Кърджали!

Споко! Няма да се говори за прекрояване на граници, стъпки към автономия или други понятия,

които биха пратили посрещачите на Ердоган на българска земя в политическото небитие. Пред гръцкия премиер Алексис Ципрас Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България. Прави го не за първи път.

Но турският президент ще си позволи критика. Той е наясно, че при функционираща с дефекти парламентарна демокрация не може да има функционираща на макс икономика и работещи по европейски еталон институции, но не приляга точно на президент на държава в извънредно положение да фиксира това.

Акцентът в изявлението на Ердоган в България ще бъде върху условията на живот в смесените региони у нас.

„Приятелю Бойко, отчитате ръст в икономиката, което е много хубаво. Но защо се получава така, че Брутният вътрешен продукт (БВП) в страната е 12 339 лева на човек, в Шумен е 7577 лева, а в Кърджали е едва 6472 лева? Защо в страната БВП расте, а в смесените региони се свива? Защо средната годишна заплата в България е 10 535 лева, а в Кърджали – 7648 лева? Защо живеещите в бедност в Кърджали са 43,3 %, или двойно повече от тези в страната? Защо чуждите инвестиции в област Кърджали са едва 1167 евро на човек при 3250 евро на човек в страната?... “, това ще отбележи Ердоган, преди да отправи посланията, които от смесените региони в България да стигнат до роднините с избирателни права в Турция. Поне това показва логиката на действията на турския президент и пламенните му речи по отношения на градовете, които са в сърцето му. Кърджали е един от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    59 19 Отговор
    Въобще не е добре дошъл в България, а посещение в Кърджали е недопустимо! Ще нанесе непправими вреди на крехката етническа стабилност в региона.
    Бойко, посади си топки и се научи да казваш "Не". Или просто се разкарай.
  • 2 хмел

    43 14 Отговор
    Не ни е притрябвал.Изобщо.След тази визита про-турски настроените ДПС ще станат адски нагли и не е изключено да възникнат сблъсъци с неизвестен изход.При бай Тошо посещението щеше да се органичи до един банкет в София,разходка край морето във Варна и оттам направо от летището-вкъщи.

    Коментиран от #5

  • 3 Кой го е канил....

    27 8 Отговор
    ..да се оправя с него. Да си ги взима директно хората от смесените региони и да не ни занимава.
  • 4 Тираджия

    39 11 Отговор
    Аз също съм мюсюлманин г-нЕрдоган,и ме боли шалтера за вас!Но най-лошото е,че България сама се разоражи и сега сме най уязвими.Бре,бре,големи надежди има тоя васал на ПуТиНя!

    Коментиран от #10

  • 5 хахаха

    17 9 Отговор

    До коментар #2 от "хмел":

    "Публикувано във факти.бг: След тази визита про-турски настроените ДПС ще станат адски нагли и не е изключено да възникнат сблъсъци с неизвестен изход"
    Каскет, явно си единствения, който не е разбрал, че ДПС не са "про-турски", а "про-руски"!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 jambazina

    27 3 Отговор
    Като знам наще кви са подлоги, сигурно на 3-ти Март ще го поканят.
  • 8 Хасан

    16 17 Отговор
    Аз не разбрах това новина ли е или просто художествена измислица...в смесените райони са под управлениетона ДПС и има гокяма корупция,няма гражданско движение ..Българите могат да създадат много партии ..леви и десни,но ако турците направят веднага се обвиняват за агенти и провокатори...цялата държавна машина се стяга да се подкрепи ДПС

    Коментиран от #22

  • 9 qqqqq

    5 5 Отговор
    Идва да набива обрачи и да дърпа уши.
  • 10 Гост с име

    27 6 Отговор

    До коментар #4 от "Тираджия":

    Браво. Позиция на българин мюсюлманин за разлика от серсема асан, който уж българин ама се към турция върти г.за. Ама не ще да иде там иска в Европа мискинина.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост с име

    15 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Ти да не си от ония пратеници на дианета дето трябва да облъчват българите мюсюлмани? Много приличаш на мазния местан по мислене.

    Коментиран от #18

  • 17 МИР НЕМИР

    10 17 Отговор
    Бойко го е страх от Ердоган и затова му се прави на приятел, въобще не е такъв, Бойко е просто страхлив двуличен коварен КРАДЕЦ, Нинова е същата. Ако Турция нападне България и махнат тези крадливи комунисти от власт ще се подобри положението в България ! Ако не ни нападнат турците ще измрат от нищета и ще избягат от България(както и повечето некомунистически българи). Само турция/САЩ могат да ни освободят от крадливите комунисти ! Срам за Турция е, че не нападат България, просто е СРАМ, че са оставили българските турци живеят по-зле от сирийци. Този мир е СРАМОТА !!! Турците да си подобрят отношенията САЩ и да идват в София с танковете това е единственото решение на проблема наречен БКП !!!

    Коментиран от #19, #23, #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ще дойдат

    8 11 Отговор
    Турция греши като не напада България, най-бедните турци са в България и това е резултат от политиката на българското правителството. САЩ също грешат като си мислят , че могат да разчитат на червената номенклатура управляваща България. България е червена къртица в НАТО всички го знаят.
  • 21 Гост

    11 2 Отговор
    ИДВА ДА ПОДГОТВИ ОКУПАЦИЯТА.
    С любезното съдействие на тиквата .
  • 22 Иван

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Да те питам аз как може да има турски партии в БЪЛГАРИЯ ? Ти видял ли си някъде по света етнически партии в чужда за тях страна ? Май тази кретения само в България я има . И още повече че турците са ни разрушили държавата тотално , избили са милиони българи и 500 години ни е нямало на картата . Това ако беше някоя друга страна , не турски партии , ами жив турчин няма да има . Но българите са пословично тъпи и затова и си патят .
    Аз ако съм турчин, ако съм истински турчин от Турция няма да мръдна . Какъв да го търся по другите държави ? Отделно каква Турция ? Цялата днешна територия на република Турция не е Турска . Тя е ТРАКИЙСКА .Цяла малаазия поне от 15 век преди новата ера е тракийска земя . После влиза в Римската империя , а след това във Византия .Турците са пустинни пришълци и варвари , нищо друго .

    Коментиран от #36, #37

  • 23 Нази

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "МИР НЕМИР":

    Аз съм абсолютен националист , но с всеки изминал ден се убеждавам , че идеята ти е уникално и единствено решение за БГ!!! СЕРИОЗНО ГОВОРЯ!!!

    Коментиран от #24, #25

  • 24 гост

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Нази":

    Абе що така мишките чакат все някой друг да им свърши работата . Абе вие ако осъзнаете един ден какви сте сами ще се гръмнете бе .
    Като дойдат турците какво си мислите че ще стане с вас ? Само с вазелин ще ви мажат .
    Все по често ми се случва да се отвращавам от сънародниците си .
    Затова ли загинаха Левски и Ботев ? Днес една политическа мафия съставена от БКП измет да унищожава народа . И дегенериралия народ турчин да му се е приискало . Дебили , нищо друго не сте . Не народ , а мърша ,мърша .
  • 25 ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ

    10 5 Отговор

    До коментар #23 от "Нази":

    Пази Боже от такива националисти като теб. С такива националисти турци не ни трябват.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Uflaf

    4 4 Отговор
    Референдум за този толкова важен въпрос. Съгласни ли сте с разходи по визитата на Ердоган. Кой ще плаща всичко от охрана до пилафа? Нали сме много зле според него. И да не забрави да отговори на Бойко защо са толкова зле в анадолската част всичките поданици на османския падишах ? Да отдели хеликоптери за тамошните хора . Нашите ако искат ще отидат сами в Турция .Защото имат възможност.Щом за едни избори с хиляди се разхождат ,що да не отидат ако са болни. Иначе може да излезе, че Борисов го оставя да си развява разединяваща народа ни политика и внедрените партии срещу едни 6,7 милиона за
  • 28 Зъл

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "МИР НЕМИР":

    Хасане, спри да пишеш от различни никове. Аз пък искам да дойдат руснаците и да стане путинова диктатура. Пак да ти сменят името и да си Сергей, дето ще ти гори най добре. А Ердо го е страх от Русия, та чак вони. Защото както казаха рашките, за 10 минути ще направят Турция гладка като стъкло. Ако пък си българин и пишеш такива глупости, то ти си за бесилка ПРЕДАТЕЛЮ. Ние, истинските българи няма да оставим такива като теб ненаказани. А мислиш ли, че на Ердо му пука за турците тук. Изобщо, та на тях в Турция им викат гяури и ги имат за втора ръка хора. Просто той е поредния луд, който проповядва война и империализъм. Потъпква демокрацията и човешките свободи. Един мръсен диктатор е той, дано свърши като Хитлер и Мусолини.

    Коментиран от #33, #35

  • 29 Политолога

    3 5 Отговор
    Ердоган управлява Турция като диктатор, на официални посещения в съседни държави предевява териториални претенции. И всячески се стреми да влезе в Европейския съюз. Но с такава политика и диктат още 100 години ще си бъдат кандидати. Първо: трябва истинска демокрация, признаване на Арменския геноцид от 1915 г. Политиката на България е много балансирана, отстояват се нашите интереси
  • 30 стефан

    3 2 Отговор
    защо в Анадола бвп е по малък от Истанбул>???
  • 31 Зъл

    4 3 Отговор
    Да се прекроят границите на Турция. На кюрдите да се даде пълна независимост. Това не са терористи, а бойци за свобода. Имал съм кюрди състуденти и те са много по готини и сърдечни от двуличните, надути турци.
  • 32 Пламен

    4 4 Отговор
    Ще дойде в България на 30 февруари.Боли го газа за Хората тук.На всеки му е ясно че турци в България НЯМА.Има БЪЛГАРИ МЮСУЛМАНИ.Кво да търси тук,Да ни връща заграбените земи и да ни плаща обезщетение за геноцида ли?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Зъл":

    Хасан е танкист, по време на казармата когато го подготвяха да стреля, имаше лоши преживявания с кашиците! През възрожденския процес, на границата не го харесаха ходжите и го върнаха обратно! Днес всичко е доста странно и объркано в главата му! Тук го наричате Хасан, искате да го правите Сергей, а на Босфора му викат Гяур! Не го съдете, поклон пред драмата на Катъра!
  • 36 Бай Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Това майка ти ли го каза или баба ти?
  • 37 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Искаш да кажеш че български гражданин от турски,ромски,помашки,арменски произход не може да има обществен живот,да се занимава с политика,да избира и да бъде избран,да създава политическа партия,да затваря партия...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове