Last news in Fakti

11 Декември, 2017 08:57 4 101 23

Мюсюлманин взема 100 000 лв. по дело за Възродителния процес

  • възродителен процес-
  • дело-
  • мюсюлманин

Прокуратурата пледира, че разследването е много сложно, защото има много обвиняеми и стотици пострадали

Мюсюлманин взема 100 000 лв. по дело за Възродителния процес - 1
Снимка: Shutterstock.com

Пострадал от т.нар. възродителен процес осъди прокуратурата по закона за отговорността на държавата за нарушено право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. На Ш.С.М. трябва да му бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991-2017 г., защото претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани.

Това разкрива в. „Сега“.

Гражданинът ще бъде обезщетен и за излъганите му очаквания за възмездие за погазените права и достойнство, емоционално напрежение и загуба на доверие в институциите, както и здравословни проблеми. Става дума за принудителната смяна на имената на ислямизираните български граждани, довела до репресии през 80-те години. Досъдебното производство, образувано през 1991 г., още не е приключило.

Софийският районен съд се е произнесъл преди седмица, видя в. „Сега“ в деловодната му система. Решението на съдия Даяна Топалова, което подлежи на обжалване,

може да повлече стотици дела срещу прокуратурата.

Ш.С.М. иска 100 000 лв. обезщетение, но е предявил само частичен иск за 5001 лв. Съдът е съгласен, че "справедливият размер на обезщетението е 100 000 лв., и удовлетворява изцяло частичния иск."

В исковата си молба, подадена през март, Ш.С.М. твърди, че е пострадал от престъпления - побой, въдворяване в лагера "Белене" и заточение по време на т.нар. Възродителен процес, за които е образувано следствено дело №1/1991 г., което не е приключено досега.

Прокуратурата пледира, че разследването е много сложно, защото има много обвиняеми и стотици пострадали, чието поведение е допринесло за забавянето, както и че е трябвало да бъдат изпратени съдебни поръчки в чужбина. Според обвинителите вредите на Ш.С.М. са причинени не от неразумния срок на разследването, а от репресиите през т.нар. възродителен процес. Търсеното обезщетение е завишено и не отговаря на вредите, на икономическия стандарт в страната и на съдебната практика по аналогични случаи, твърдят прокурорите.

Съдът не е съгласен. "Няма фактическа и правна сложност, която да обоснове провеждане на досъдебно производство с продължителност, надхвърляща почти два пъти абсолютната давност, с която се погасява наказателното преследване за престъплението, което се разследва. По същество това поведение представлява отказ от правосъдие, тъй като изключва възможността за упражняване на правата на пострадал в рамките на един човешки живот", пише съдията.

В решението се разказва как след образуването на разследването през 1991 г. до 1998 г. делото е разглеждано относително ритмично и бързо, като в този период обвиняемите са предавани на съд два пъти.

И двата пъти съдът е връщал делото на прокуратурата, защото не са били посочени пострадалите от престъплението.

От 1998 г. до 2001 г. не са извършвани никакви действия по посочването им. В периода 2001-2004 г. са установени и разпитани 312 пострадали от общо 446. Това е косвено доказателство за неоправданото бездействие от близо 10 г. за установяване на пострадалите. От 2002 г. до сега останалите 134-ма души не са разпитани - заради неправилно оформена съдебна поръчка или по други неясни причини.

"Изпълнението на задължението за пълно и всестранно разследване е било въпрос на организация и воля, при положение че е на разположение ресурс на цяла една държава", пише съдията.

Още през декември 2003 г. е изтекла абсолютната давност по делото, обяснява през 2007 г. зам. главният прокурор Валери Първанов след заседанието на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията.

Той бе поканен във връзка с писма на наши изселници в Турция до европейските институции,

че делото не е стигнало до съд. Първанов припомни на депутатите, че то е образувано през 1991 г. срещу бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински. Първоначално обвинението е било по глава първа от НК - за подбуждане към расова или национална вражда и омраза. През 1992 г. Първанов го преквалифицира във военно длъжностно престъпление. Внесено е във Върховния съд през 1993 г., но военният съдия Николай Чирипов го връща с указания да се издирят всички пострадали.

Според Първанов, цитиран от радио "Дарик", делото не може да се прекрати, преди да се разпитат тези хора. Ако от разпитите им се открият нови престъпления и се повдигне ново обвинение, което предвижда по-тежко наказание и давността е по-дълга, тогава делото може да се възобнови.

Макар и да няма приключило разследване и осъдени за Възродителния процес, районният съдия Топалова говори за престъпление, което е "резултат от действията на конкретни висши държавни служители (...) и за изпълнение на деянието е използван целият държавен ресурс и най-вече на силови министерства. Репресията е била насочена към ищеца само поради етническия му произход с цел насилствена промяна на етнокултурната му идентичност, но същевременно с това пострадалият е бил използван като средство за подчиняване на останалите в общността. Начинът на засягане на правата, освен че е изключително мъчителен и грубо потъпкващ човешкото достойнство, засяга по такъв начин основните му човешки права, че има за последица гражданска смърт на пострадалия за този период.

Горното съдът счита за проявление на изключителен държавен произвол,

подриващ устоите на правовата държава и нарушаващ основни международни демократични стандарти за етническо самоопределяне на индивида".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГНЕВЕН

    61 27 Отговор
    А ние кога ще ги съдим за 500 години клане и геноцид...Сталн ви трябва на вас--Сталин...Та тогава да видите вашите права и свободи...а не НПО-тата да унищожават Българина..

    Коментиран от #3, #6, #23

  • 2 Изненадан

    37 9 Отговор
    Е как така ............. нали Доган и Станишев се цунаха на Орлов мост!
    Пито - платено
  • 3 Еднаквомислим

    39 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГНЕВЕН":

    И ние можем да ги съдим от името на нашите прародители.
  • 4 А ТАКА

    19 25 Отговор
    Да плащат комунягите , те го измислиха и правиха тези зулуми. Защо държавата да плаща? Все още си живеят спокойно , и богато Газдовците от белене. Всеки който е бил в концлагер да съди държавата и ще вземе някой лев. Иначе 200 лв , ни жив ни умрял. А колко хора без съд и присъда си заминаха от този свят ? Комунистите правеха тези извръщение, и редно е те да са отговорни за деянията на БКП и ДС .
  • 5 Дидо

    40 12 Отговор
    Тогава Батак да заведе колективен иск за 100 000 милиона долара... И защо само Батак?

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БЪРЗИ И ЯРОСТНИ

    23 3 Отговор
    Лелееее кви пари ще прават турците и помаците сега. Щом един е успял да пробие съдебната ни система, значи край. Малиииии ще плащами от европарите.
  • 8 Оня

    37 10 Отговор
    Българите живеят в България, румънците в Румъния, турците в Турция..... и т.н. Като се има за турчин да си живее в Турция !!!

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Гоуст

    10 15 Отговор

    До коментар #8 от "Оня":

    А руснаците и русофилите в Русия

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    8 31 Отговор

    До коментар #5 от "Дидо":

    Батак е мит!Приказка,която цели да повдигне "умрелия"дух...

    Коментиран от #12, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петко

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Или си дьонме, или от някое нпо, което е същото.
    Още Митхат паша е писал на времето в един френски вестник, че мюсулманите в България са хора от същия народ, приели тази религия по различно време и начин.
    Предателите са винаги по - усърдни от господарите си, за да се докажат и оправдаят за гнусното си деяние.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Оня":

    Българите живеят в българия.. нещо не мога да схвана.. повечето не са ли вече в германия, америка англиа и т.н.. това ще речи ли чи всички там трябва да си сменят имината според държавата в която са ??

    Коментиран от #17

  • 15 Гара Буново

    15 6 Отговор
    Сега и ние завеждаме дело. Да видим за едни може, а за други не. Мърши такива продажни. После стой в тази държава. Едните са вечно репресирани и навсякъде са с предимство,а местните християни кучета ги яли.
  • 16 Трак

    15 6 Отговор
    Давайте да завеждаме колективно дело с/у поробителите като започнем от гара Буново,Ахмед Муса ,Катуница и се върнем 500 год назад
  • 17 Англиа Манглиа

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Да бе най вече в Англиа са такива като теб от маалата.
  • 18 Гост

    1 1 Отговор
    Явно никога не си излизал навън от това село което си
  • 19 Малоумник

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    ....не си ли ходил в Батак , не си ли виждал черквата ? Или си турчин ?
  • 20 Севар

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Петко":

    Да само , че има разлика - помаците са станали мюсюлмани с ятаган над главата и дръвник под нея , а сегашните български турци са станали такива заради някакви облаги . Сиреч сегашните турци в България са продажните тогавашни българи . Има много доказателства пък и ако не вярват да си направят генетични изследвания.....
  • 21 Патриот

    7 3 Отговор
    Много реване да смяната на имената.
    А когато тия са рязали глави било просто "присъствие".
  • 22 батко бугар

    5 3 Отговор
    Не е било хубаво да им се сменят имената. Факт. Но не е хубаво и да плаща държавата за нещо, което други са измислили и сторили.
    И защо турция да не плати за всичките изнасилени девойки, заклани момци, отвлечени за еничари деца, помохамеданчени българи, откраднато имане и земя и не на последно място за промиване на мозъците на съвременните български граждани?
    Предлагам да извикаме юристката и да стартираме дело срещу нашите поробители - "присъствалите", дето и сега искат да правят същото. И ако започнат да реват, в смисъл "видиш ли, то османската империя не е съвременна турция..." ще им кажа, че НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, не е съвременна България!!!
    Но ЛИЦЕМЕРИТЕ ще си проличат по следващите коментари и минусите на тоя!!!
    "По делата им ще ги познаете..."
  • 23 555

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГНЕВЕН":

    Е че ние отглеждаме в момента 2-3 милиона ромчета които ще тормозят децата ни / да не говорим за убийства и изнасилвания щот модератора ще изтрие коментара/ , какво може да се очаква от такава "нация"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове