Last news in Fakti

11 Декември, 2017 16:43 1 365 15

Джамбазки: Ердоган опитва ревизия на всички граници

  • лозански договор

Турската концепция за доминация на Балканите е - който е мюсюлманин, е турчин, смята евродепутатът

Турският президент Реджеп Ердоган се опитва да ревизира границите на Турция в Близкия Изток и следва политика на доминация и „натиск на Балканите”, коментира в „Здравей, България” по Нова телевизия евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Конфликтът точно в този град и на това място не е от 50 а от над 2000 години”, посочи Джамбазки за случващото се в момента в Йерусалим. „Редът в тази част на света е наложен със споразумението Сайкс-Пико от 1916 г., между Великобритания, Франция и Русия, в хода на Първата световна война, как да се преразпредели наследството на Турция”.

Джамбазки подчерта, че Турция губи заедно с България тази война. Той добави, че много хора казват, че мюсюлманите трябва да бъдат благодарни на Израел, че е запазил джамията Ал Акса.

Евродепутатът поясни, че мирният процес между Палестина и Израел в момента не върви наникъде. А това, което се случва в момента в региона е „преразпределение на територии и на влияние”.

„В целия този регион в момента върви геополитическо препозициониране. За първи път видяхме на едно място Иран, Турция и Русия от едната страна, от другата страна са Израел, Саудитска Арабия и САЩ”, каза Джамбазки.

„Турският президент е последователен в антиизраелската си политика, като вчера достигна до антисемитизъм с определението, че Израел са терористи. Това е твърдението на най-крайните палестинци. От самото начало на политическата си кариера г-н Ердоган се припознава като последователен защитник на палестинската кауза в Израел. По време на преврата в Египет, той зае страната на Мюсюлмански братя – най-радикалните изразители на политическия ислям от 1928 г. насам”, заяви Джамбазки и припомни случая с кораба „Мави Мармара“, за който Ердоган каза, че е обявяване на война от Израел.

„Той се опитва да ревизира всички граници, които Турция има след загубата на Първата световна война. Меси се във вътрешните работи на всички съседни държави, включително и България. Опитва се да инженерства на политически партии в България”, смята Джамбазки.

„В момента Ердоган вижда, че е притиснат тежко от края на войната в Сирия. И се притеснява, че американците ще обърнат внимание на Турция и на кюрдския въпрос. В един от мирните договори от 1920 г. (Севърския – бел. ред) е идеята да има кюрдска държава, което засяга две големи турски провинции – Източен Анадол и Диарбекир”, посочи Джамбазки.

Той коментира, че в момента върви пренареждане на силите в тази част на света.

„Няма повече държави като Либия, Ирак, Сирия ще бъде с променени граници. В Йемен се води война между Иран и Саудитска Арабия”, каза Джамбазки. Според него в тази ситуация Турция си търси мястото и дори воюва в Сирия и в Ирак в момента.

„Лозанският мирен договор засяга България по отношение на мюсюлманското население, която живее в Тракия. Това население е българско, то е българоговорящо. Това, че българската държава години назад не е направила необходимото, за да запази неговите права и законни интереси е наш проблем”, отчете Джамбазки. „Тук спорът между Гърция и Турция е нелеп, защото става дума за българско население”.

„Ердоган се опитва да бъде защитник на всички мюсюлмани”, смята евродепутатът. „Той следва политика на „натиск на Балканите”.

„Би могло да се провокира напрежение в българското общество със сепаратистки искания. Искането за малцинства противоречи на Конституцията. Това е сепаратизъм, защото следващото нещо е независимост”, посочи евродепутатът. „Турската концепция за доминация на Балканите не е етническа или религиозна. Тяхната концепция е следната – който е мюсюлманин, е турчин. Има мюсюлмани, които са българи, които са сърби”.

Според Джамбазки България трябва да се възползва от промяната на политическия ред в света и да започне да прави политика на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неджамбазки

    14 16 Отговор
    На този пинко дори фамилията му е турска (Джамбаз) да не се прави на голям патреот и да философства ,аман от псевдо политици на следващите избори няма да стане с биене на бабички

    Коментиран от #2

  • 2 Сссс

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Неджамбазки":

    Така е...щом стане дума за Турция и Ислямска,и започват едни говорения,едни"експерти"...ами ние имаме такива"експерти"чак за износ,да оправят света...аман...такива като този ДЖАМБАЗов,нищо добро не правят.Близачи!
  • 3 ПЪТПЪДЪКОВ

    6 9 Отговор
    Този е голям пулитик , специалист по птиците .
  • 4 Няколко реплики джамбазки

    2 5 Отговор
    "Конфликтът точно в този град и на това място не е от 50 а от над 2000 години”
    - конфликтът в този град е именно от малко по-малко от 2000 години, когато са започнали гоненията срещу последователите на Христос, но от последните 50 години ескалацията на напрежението става все по-чудовищно, защото от 1967 година насам метър по метър евреите захващат територията на палестинската автономия и става нещо като унищожаване на индианците, само че тук и резерватите ги превземат..21ви век.
    "...мюсюлманите трябва да бъдат благодарни на Израел, че е запазил джамията Ал Акса...."
    Това означава ли, че ние трябва да сме благодарни на османската империя, че около 400 години е запазила Божи гроб? (и стената на плача е останала непокътната). А между другото, израелците не бяха ли почнали да копаят под свещената за мюсюлманите джамия преди около 5-6 години? Помня имаше сблъсъци там и до ден днешен "разкопките" и се пазят от израелски войници!
  • 5 За Джамбазки

    3 4 Отговор
    "За първи път видяхме на едно място Иран, Турция и Русия от едната страна, от другата страна са Израел, Саудитска Арабия и САЩ”, каза Джамбазки."
    Дали е допустимо за политик да не знае, че държавата Израел не е призната въобще като държава от страна на Саудитска Арабия, а камоли да са на една маса..
  • 6 Боримир

    5 8 Отговор
    Изтината е че Турция набира сила и мощ и много държави и се мазнат

    Коментиран от #8

  • 7 реалист

    8 5 Отговор
    Говорете си каквото си щете ,но тук Джамбазки прави един много добър политически анализ и не бърка в нищо . Прав е във всяка дума която е казал .
  • 8 Не понасям антибългарски провокатори

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Боримир":

    Не се наричай с българско име защото само го петниш турчино. Не се прави на българин, защото не си. Ти си един обикновен турчин и нищо повече.

    Коментиран от #10

  • 9 Хасан

    2 9 Отговор
    Джамбазки е най обикновек гей..няма жена,няма гадже...

    Коментиран от #14

  • 10 Хасан

    1 9 Отговор

    До коментар #8 от "Не понасям антибългарски провокатори":

    Ти пък що се срамиш да се назовеш по име,българино????
  • 11 4321

    6 0 Отговор
    Ердоган е абсолютен диктатор. Ненавиждам такива като него, като Путин, като оня клоун Тръмп. Обсебили са цялата изпълнителна власт и наливат сол в раните не само на собствените си народи, а объркват живота на цял свят !!
  • 12 Не понасям антибългарски провокатори

    3 0 Отговор
    За мен е без значение как се наричаш Хасан, Добромир или някакъв друг за мен ти си антибългарин и от време на време ти отговарям, защото не обичам такива като теб да се опитват да провокират хората и да преиначават историческото минало. Вашата турска история няма нищо общо със действителните исторически факти и събития. Колкото и да се опитваш ти и другите хасановци като теб няма да можете да промените историята, от която е видно, че сте племе варвари, което не е донесло нищо добро и прогресивно в държавите, които сте завладели. Кажи какъв напредък, къде и на кого сте донесли? Вие сте просто едни варвари избивали всички народи по пътя, по който сте минали. Това се казва геноцид и примери за това има много. Аз не се срамувам от българското си име, но ти би трябвало да се срамуваш от своето турско такова, защото уж сам твърдиш, че си българин, а аз българско име Хасан не съм чувал. Хем си "българин" ама се казваш Хасан и постоянно защитаваш всичко турско, както и действията на Ердо. За мен ти си или провокатор или човек с неизяснен за себе си произход и с объркано самосъзнание. Какъвто и да си не ми пука за теб. Не ми харесва обаче, че ръсиш мозък и се опитваш да преиначаваш факти в МОЯТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ, която очевидно ти не считаш за своя. Като е така, какво търсиш тук? Свободен си да вървиш в турция когато пожелаеш. Ние българите не се месим и не изказваме мнение, какво да става в турция, защо ти се опитваш да се месиш тук в България ? И за твое сведение

    Коментиран от #15

  • 13 Не понасям антибългарски провокатори

    3 0 Отговор
    И за твое сведение тук в България има хора, които изповядват исляма, но се имат за българи, а не за турци, с българско самосъзнание са хората, говорят на български, турски не знаят и това, че са мюсюлмани не означава, че са турци. Казвам го, за да стане ясно, че религията не причислява хората към даден етнос, както вие турците се опитвате да вмените на всички мюсюлмани било то в България, а сега, както гледаме по телевизията и в Гърция. Нали за това ходи там този Ердо. Той всъщност ходи и в бившите сръбски републики по същия въпрос и там ли са турци ? Хасанчо светът не е турски и колкото по скоро го разберете толкова по добре за вас иначе светът просто в един момент ще се надигне и ще ви разпарчетоса. Знаем, че съвсем малко ви трябва за това и ако вашите доскорошни приятели американците решат това да стане просто ще "подкрепят", както искаш го разбирай кюрдите и с вас е свършено. Има една стара българска поговорка "Лакомо дупе кръв сере". Да не стане от големите мераци за нова османска империя да не можете да се съберете под едно дърво? Ти как мислиш коя от великите сили има интерес от нова империя, която в един момент да им стане конкуренция? Да ти кажа ли отговора никой няма интерес от такава и точно поради това никой няма да ви позволи да възстановите, каквото и да било най много да ви разпокъсат на части и всяка околна държава, от която сте заграбили територия да си я върне, а вие ще сте една палатка хора.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове