11 Декември, 2017 20:18 1 377 3

Прокопиев: Действията на КОНПИ са произвол, целящ репресия

  • иво прокопиев-
  • конпи-
  • имущество

Корумпираният политически елит мачка опонентите си с "гражданска конфискация", твърди бизнесменът

Прокопиев: Действията на КОНПИ са произвол, целящ репресия - 1

Бизнесменът и съиздател на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев обвини Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) в произвол и репресия заради започналата процедура по налагане на запор на част от имуществото му. Позицията си той разпространи няколко часа след като стана ясно, че утре председателят на Комисията Пламен Георгиев ще даде специална пресконференция по въпроса.

Миналата седмица стана ясно, че по искане на Комисията за гражданска конфискация Бургаският окръжен съд е запорирал имот на Иво Прокопиев и съпругата му Галя в местността Буджака край Созопол. Причината е несъответствие с около 14 милиона лева на доходите и имуществото на Прокопиев.

Ето цялата позиция на Иво Прокопиев:

През миналата седмица Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) започна процедура за налагане на запор на мое лично имущество, на имущество на семейството ми и на дружества с мое участие. Бяха запорирани 100% от дяловете във фирмата - мажоритарен акционер в "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник", както и други акции и дялове на фирми с мое участие, също и идеална част от недвижим имот. Обезпечителните мерки не засягат всекидневното функциониране на засегнатите фирми, изплащането на заплати и изпълнението на търговски ангажименти.

След като се запознах с претенциите на КОНПИ, оценявам действията на комисията като грубо незачитане на закона и пренебрегване на обективните факти. Началото на процедурата на КОНПИ за предварителни обезпечения за евентуален бъдещ иск за конфискация почива на две груби манипулации. По отношение на личните доходи и придобитото имущество за 10-годишния период между 2007 и 2016 година КОНПИ абсолютно мошенически игнорира значителна част от доходите на семейството ми, като в същото време брои двойно и тройно всички разходи. Напълно е пренебрегната предоставената от мен пълна информация за имущественото ми състояние, както и резултатите от пълните данъчни ревизии на мен и съпругата ми Галя Прокопиева за същия период. Т.нар. "несъответствие" между доходи и имущество е само повод да се започне производство, в което да се формулира още по-безумна претенция на комисията, свързана със сделката за "Каолин".

Второ, основното твърдение на КОНПИ, въз основа на което са поискани обезпечителните мерки, е, че сделката за "Каолин" "заобикаля закона". Цитират се дословно твърденията на прокуратурата от 2002 година, по времето на главния прокурор Никола Филчев. На базата на това твърдение се казва, че всички доходи от дивиденти и продажба на акции, свързани с "Каолин", подлежат на конфискация. По този начин фиктивната претенция набъбва до 199 милиона лева и комисията започва процедура за вписването на множество обезпечения.

Твърденията са абсурдни по няколко причини:

- КОНПИ няма законови правомощия да разследва или ревизира приватизационни и други сделки.
- Периодът на сделката за "Каолин", 1999-2000 година, излиза далеч извън законовия мандат на комисията, която може да проверява 10 години назад. Освен това е изтекла и абсолютната давност от 15 години.
- Твърденията на комисията от 2017 г., които пресъздават тезата на прокуратурата от 2002 година, не са верни и това вече е потвърдено от съда. В резултат на образуваните съдебни дела се установи, че при сделката за "Каолин" не са извършени законови нарушения. По проведеното разследване има влязла в сила оправдателна присъда на Окръжен съд - Разград, която през 2004 година е потвърдена окончателно с решение на Върховния касационен съд (ВКС).
- Очевидно КОНПИ се поставя над закона и Върховния касационен съд. Действията на КОНПИ са произвол, който цели репресия, подчиняване на редакционното съдържание на "Капитал" и "Дневник" и разрушаване на икономическата база на изданията.

Активното мероприятие на КОНПИ срещу мен е нагледна илюстрация как т.нар. инструмент на "гражданска конфискация", попаднал в ръцете на корумпиран политически елит, ще се използва единствено за мачкане на обществените опоненти на статуквото. Дори правото на ЕС (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент) допуска конфискация само при влязла в сила присъда. Случаят показва колко опасно може да бъде превратното прилагане на подобен закон, който вменява презумпция за виновност и атакуваната страна може да се защити едва след налагането на обезпечителните мерки. Той противоречи на основни човешки права и правни принципи, гарантиращи презумпция за невиновност, равенство пред закона и защита на собствеността. Използван срещу медии, той е силен инструмент за цензура.

Проверката на КОНПИ започна, след като прокуратурата повдигна абсурдни обвинения във връзка с приватизацията на миноритарния дял на ЕВН на борсата и по този начин показа как на практика действа целият механизъм за натиск чрез фалшиви обвинения и запори на истинско имущество. Всички действия на КОНПИ по наложените обезпечения са обжалвани в срок пред Бургаския апелативен съд. Продължавам да съм оптимист, че все още България е правова държава и по съдебен път ще бъде сложен край на този политически произвол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    5 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Истината винаги боли

    5 0 Отговор
    Замазване на очите на простият народ,след седмица всичко ще се забрави и разграбването на това което е останало,ще продължи с двойна сила в най крадливата държава в Европа и наоколо.....
  • 3 Гост

    5 1 Отговор
    Прокопчооо,не лъжи ма мастиооо!С командирчето се правехте на Господ,сега пък на умряло куче замяза!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове