Last news in Fakti

12 Декември, 2017 12:58 2 192 25

Искат двойно по-скъпа "Синя зона" в София

  • синя зона-
  • замърсяване-
  • автомобили-
  • софия-
  • въздух

Столичният общински съвет ще гласува предложения за по-чист въздух

Искат двойно по-скъпа "Синя зона" в София - 1
Снимка: Личен архив

Столична община иска двойно поскъпване на "синята зона" при замърсяване на въздуха от 200 микрограма на куб. Причината е, че от общината искат да вземат мерки за чист въздух в столицата. Предлага се обособяване на зони с ниски емисии чрез временно ограничаване на движението на автомобили. Предлага се и промяна в организацията на движение в зона Център. Освен това общината има идея транспортът в столицата да е еко. Амбицията е до 2019 г. всички превозни средства на градския транспорт да са екологични.

Новите предложения бяха представени от зам.-кмета по екология Йоана Христова.. Те ще бъдат предложени за гласуване от Столичния общински съвет.

Сред идеите са и ограничаване на сметоизвозващите коли в центъра. Ще се анализира ефекта от т.нар. легнали полицаи. Товарните автомобили се оказват най-големите замърсители в София. Вдигат таксата за тези над 4 тона на 120 лева месечно, а тези над 30 тона ще плащат 150 лева такса на месец.

Въвежда се такса за работа на строителни машини като валяци и багери в центъра и Зона 1 ще плащат нова такса 60 лева месечно. Повече буферни паркинги иска от СО, защото трафикът след септември 2017 г. се е увеличил 6 пъти. Двойно увеличение на синята зона, предлага още СО. Общината моли гражданите да не използват твърдо битово гориво, а да преминат на алтернативно.

Въвежда се безплатно паркиране до изчерпване на местата в буферните паркинги при използване на градски транспорт. За доказателство ще служат билетите. Столична община също така умолява гражданите да не ползват колите си, а да ползват градския транспорт. Ще се забранява движението на превозни моторни средства в зона Център при превишаване на фините прахови частици във въздуха.

Предвижда се плаващо работно време за чиновниците при мръсен въздух. Крайна мярка е пълна забрана за автомобили и безплатен градски транспорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    31 5 Отговор
    Само така. 10 лв на час за зоната.Хахаха .
  • 2 СоФФчето

    27 6 Отговор
    Ууудрииии........по оФФцетееее.....
  • 3 КАЛДЪРМЪША

    21 2 Отговор
    Малко е СПИРАШ КОЛА НА СИНЯ ЗОНА МПС-то за държавата оставя
  • 4 ХХХ

    23 1 Отговор
    Направо да вкарват крайната мярка, какво толкова умуват:
    "Крайна мярка е пълна забрана за автомобили и безплатен градски транспорт."

    А, чакайте, Столична община няма да се откаже от прибирането на пари от хората. Даже прогнозирам, че към 2020 г. може да има само сини зони, че ще им е по-оферта и доходоносно.
  • 5 Бесен Язовец

    19 3 Отговор
    Ако могат и с г...т си ще крдът от ГЕРБ!
  • 6 червен гей

    17 4 Отговор
    Е с тея парички да си купат свещички.
  • 7 Селянинът с колелото

    18 4 Отговор
    Браво, 100 лв на ден. Аз нямам кола , имам колело. Айди наздраве.
    Все интересни теми, неели време да смените кметовете? Мислете решавайте.
  • 8 Пурко

    18 4 Отговор
    Това са мокрите сънища на една тиквена семка. Да ви е честита вечната герберастия другари софиянци.
  • 9 Кака Гинка

    17 3 Отговор
    Пука ѝ на Столична община за чистотата на въздуха - искат повече парички от такси и глоби.Ама откъде да ги вземат хората,бе?А и улиците са дупка до дупка и на платното,и на тротоарите;трябва май да се научим да хвърчим,но пък тогава ще ни искат такса "въздушен коридор"!То бива пладнешки обир,ама това тяхното вече не знам какво е...
  • 10 Бесен

    20 1 Отговор
    Данчето ще спре ли да ползва служебните коли и безплатния паркинг пред общината? Ще озаптят ли циганите да горят каквото им падне? Ще намалят ли данъците на колите с ниски емисии? Ще оправят ли малоумните светофари които създават задръствания? Или, важно е да влезе пара в касата на общината. Няколко дни подред минавам по Дондуков, един велосипедист не видях.
  • 11 Браво на София

    12 8 Отговор
    Aз съм за. Всички селяни в последните 3 години препълниха софия със своите кошници и кочини. Къде да тръгне човек, все кола извира от кьоше или прекичка. Все коли на рояк, задръстване ужасно. И всеки кара и паркира както иска. Ето затова марш! Ходете си по селата обратно и там хем няма да плащате гражданска а селска отговорност, хем няма да имате никакви харчове по зони.
  • 12 Софиянец

    22 2 Отговор
    До кога ще най-нагло ще лъжете???
    Основното замърсяване в столицата е от отоплението на твърдо гориво и най-вече боклуците,които горят ромите. Най-големия трафик в София е Орлов мост ,но отдавна там не е най-замърсения въздух.
    Минете през тиха зимна нощ но бул. К.Величков,покрай "маалата"-може да няма нито един автомобил, но не се диша и и не се вижда повече от 100м.Дали автомобилите са виновни???
    В Лондон и много други градове отдавна е забранено отоплението на твърдо гориво.
    Всички търпим всякаквата мърсотия на м...лите, а сега да плащаме и още по-скъпа синя зона и т.н. само защото в Столична община не смеят да кажат основния проблем за мръсния въздух.

    Коментиран от #14

  • 13 Изрод

    11 13 Отговор
    Онзи ден бях на зъболекар, лекар, в трамваи, по магазини, изумих се челно. Не бях чувал такава масова във всичките тези места мЯкаща и пЯкаща реч от имам чувството орляк хиляди човека от дълбоката провинцИЯ които са наводнили Столицата силно и нагло от известно време - навсякъде там що има человеци. Какво стана, откъде тия дойдоха тия ора бре? Това пари да пътуват да се сноват по улиците без работа цял ден бре. Откъде тия уж бедни хора от прованса дойдоха и занаскачаха на всички паркоместа и тротоари със калните си топорчещи коли мръсни от кал и все с регистрации ВА / НА / МА БА все Изток тия люде бре.

    Нагла работа бре.
    Това е прав колегата в последните 3-4 години откъде станаха двойно повече коли бре, откъде са тия се появиха бре и взимат залъка на Софиянеца? Аз съм роден у София в Майчин дом и никога от дете не помним такива да са идвали и пълнили София като кошер. Да си ходат обратно бе.
  • 14 Бесен Язовец

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянец":

    Грешиш, манги в полите на Витоша не живеят и точно там липсата на вятър образува зимата смога над София
  • 15 Гого

    5 7 Отговор
    И 20 лева са им малко на селяните от София нали си умират да живеят в мизерия мръсен въздух като скотове!

    Коментиран от #20

  • 16 Скорпион29

    6 2 Отговор
    Всички занаеме какво се случва идеята е какво да правиме? Не е само в София по-всички краища на БГ. където Октобода ГЕРБ има пипала е така
  • 17 Хората са виновни

    7 1 Отговор
    Хората са виновни, а няма наказание за общината - не мие улиците, не контролира вкарването на кал в града, не контролира строежите, самите те ползват автомобили непрекъснато и Московска не може да се ползва, и сега вдигане на цените. Направете ги 100 на час и няма да има коли
  • 18 Марио

    5 1 Отговор
    Те само пари искат да взимат.За това тая държава е на това дередже.Само тъпи и безсмислени закони.
  • 19 Столичанин

    2 4 Отговор
    А аз искам автомобилите с не софийска регистрация-на околовръстния!
  • 20 Баста

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гого":

    Бягай бързо на село! Цапаш околната среда.... и по възможност не се връщай!
  • 21 Антон

    2 3 Отговор
    Не двойна, на петорна и дори по-висока цена да я направят!
    Крайно време е СЕЛТАКА да разбере че не е задължително с кола да се движи из София.
    Дойдоха от селата най-големите утрепки и донесоха селянията си.
    Няма отърване от такива
  • 22 сойкаПрисмехулка

    6 1 Отговор
    И аз искам минималната пенсия да е 2000лв. Искам минималната заплата да е 4000лв. и да няма престъпност, корупция, задръствания и дупки по пътищата, ама нема.
  • 23 Боримир

    0 2 Отговор
    Така трябва да си плащат наглите софета.Ако не им харесва да идат да живеят на село.
  • 24 радев

    0 0 Отговор
    и автоматчици на всеки ъгъл.ЗА ДЕБИЛИ НЕ ЗНАМ НО АБДАЛИ, ЯКО
  • 25 Я изкарай Гано

    0 0 Отговор
    Сега в София, по-късно и в други градове
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове