Last news in Fakti

15 Декември, 2017 20:43 993 4

Йотова: Ще преборим негативните стереотипи за Балканите

  • илияна йотова-
  • мария коля-царуха-
  • солун-
  • гърция-
  • балканите

Вицепрезидентът се срещна с зам.-министър на вътрешните работи Мария Коля-Царуха

Йотова: Ще преборим негативните стереотипи за Балканите - 1

“Имаме амбицията 15 години по-късно да продължим Солунския процес. През шестте месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз вниманието на цяла Европа ще бъде насочено към Балканите. Една от нашите задачи е да преодолеем стереотипите, че тази част на Европа е по-слабо развита", отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Солун с гръцкия зам.-министър на вътрешните работи, отговарящ за въпросите на областите Македония и Тракия, Мария Коля-Царуха.

Илияна Йотова заяви, че помощта на Гърция по подготовката на българското председателство е много важна. “Ще разчитаме на Вас и през следващите 6 месеца”, подчерта тя.

“Ние сме членове на голямото семейство на Европейския съюз. Като част от Балканите, от Югоизточна Европа ние сме в още по-близки отношения. Разбира се, съществуват и актуални проблеми, които, убедена съм, ще преодолеем в рамките на доброто сътрудничество”, отбеляза от своя страна Мария Коля-Царуха.

“Изправени сме пред прекалено много предизвикателства, за да си позволим да се задълбочаваме в миналото. Пред нас стои голямата задача да развиваме регионите от двете страни на границата”, отбеляза Илияна Йотова. “Убедена съм, че имаме потенциал да задълбочаваме добрите си отношения, затова зачестиха и двустранните срещи на високо ниво, и срещите в четиристранен формат”, заяви вицепрезидентът.

Една от важните теми, засегнати на срещата, бе мигрантската криза. Илияна Йотова сподели работата си по този злободневен въпрос в качеството си на евродепутат и подчерта доброто сътрудничеството с гръцкия еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

“В началото Европа остави страните по външните граници, каквито са България и Гърция, да се справят сами с мигрантската криза”, изтъкна тя. “Костваше ни много усилия в убеждаването, че решенията не може да се вземат някъде в канцелариите на Брюксел, без да се отчитат спецификите на държавите членки”, подчерта вицепрезидентът. По думите ѝ споразумението с Турция на практика не работи. Илияна Йотова изтъкна, че именно по време на нашето председателство на Съвета на ЕС ще започне триалогът по промените в Дъблинското споразумение. Тя изрази опасенията си, че в настоящите предложения за промени има много неяснота. По думите ѝ текстът навярно ще бъде блокиран в Европейския съвет, като се има предвид отпорът на страните от Вишеградската четворка относно проявата на солидарност и квотното разпределение.

“Този въпрос е изключително важен за Гърция. Не е възможно да приемаме толкова много хора, а в същото време страните на север от нашата да затварят границите си”, категорична бе Мария Коля-Царуха. “Гърция ще бъде до България, ще бъде неин помощник при обсъждането на тези въпроси”, увери тя.

Двете обсъдиха и проблема за името на Република Македония. “Надяваме се на положително решение, което не засяга нашата история”, отбеляза Мария Коля-Царуха. От своя страна вицепрезидентът изрази увереност, че през 2018 г. въпросът ще бъде решен с приемлив компромис за всички страни от региона.

Двустранните проекти между България и Гърция и възможностите за нови инициативи бяха акцент на разговора на вицепрезидента с Вула Патулиду, зам.-областен управител на област Централна Македония. Двете подчертаха интензивния туристически обмен между България и Гърция. Вицепрезидентът отбеляза, че освен големите инфраструктурни и енергийни проекти трябва да развиваме и т.нар. меки връзки и проекти, свързани с култура и образование. “България работи последователно за откриването на още контролно-пропускателни пунктове”, заяви Илияна Йотова.

“До края на този програмен период има още какво да използваме при трансграничните проекти, за да не се връщат парите в Брюксел”, отбеляза вицепрезидентът. “Да убедим Европа да спре тенденцията по замяна на еврофондовете с инвестиционни проекти – това е важната ни задача през първата половина на 2019 г.”, изтъкна Илияна Йотова и добави, че запазването на Кохезионната политика е сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС.

“Трябва да насърчим нашите сънародници да участват в тези проекти. 10 години след членството ни в Европейския съюз хората не знаят как да се възползват от европейските проекти”, отбеляза Илияна Йотова. Вула Патулиду сподели, че в Гърция съществува същия проблем.

Вицепрезидентът отбеляза, че голям процент от финансирането на българските общини идва от европейските фондове и без тях положението им ще се утежни, което ще доведе до миграция на младите хора, особено от пограничните региони, и ще се задълбочи демографската криза.

Повдигнат бе и въпросът за двойните стандарти в Европа. “Не можем ние на Балканите да бъдем робите на Европа, да има такова разделение между Севера и Юга”, категорична бе Вула Патулиду.

По-късно Илияна Йотова се срещна с кмета на Солун Янис Бутарис. Той сподели за развитието на основните проекти в града, както и идеята производителите на вино в Солун и Мелник да направят т.нар път на виното. “Имаме голямо желание да реализираме общи идеи с Пловдив, която ще бъде културна столица на Европа през 2019 г.”, отбеляза Бутарис.

В делегацията, водена от вицепрезидента, са Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, и Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анонимен

    0 0 Отговор
    Илиянке, не са стереотипи, а твърди факти.
    Ще ги преодолеем, само когато кликата от БСП, заедно с клонингите си ГЕРБ и ДПС си направите ритуално харакири.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 факт

    0 0 Отговор
    ЛОШОТО Е ЧЕ СИ ВЯРВА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове