Last news in Fakti

19 Декември, 2017 11:20 1 956 10

Джамбазки: В Асеновград видяхме отказ от правосъдие

  • асеновград-
  • съд-
  • присъди-
  • побой-
  • гребци

Присъдите на първа инстанция на нападателите от Асеновград предизвикват разочарование, възмущение и гняв

Отказ от правосъдие. Така евродепутатът и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки коментира оповестените присъди по делото за нападението над деца-спортисти в Асеновград.

Съдебни решения не се коментират. Основно правило, принцип, закон. Но все пак. Присъдите на първа инстанция на нападателите от Асеновград предизвикват разочарование, възмущение и гняв. Най-тежката присъда е година и половина, половината от които вече излежани. Половината обвиняеми получиха условни присъди и излизат на свобода. Хей така, казва Джамбазки.

Той е категоричен обаче, че такива съдебни решения са причината за все по-широкото недоверие на българското общество към цялата правосъдна система изобщо.

Евродепутатът ни припомня случая, който по думите му е типичен, конкретен и знаков.

„Юни месец тази година озверяла тълпа, повече от четиридесет души, съставена от криминално проявени типове и обвиняеми по дела за радикален ислям, нападна и преби зверски с колове, лопати, дъски и мотики група ученици, родители и треньори, които тренираха на гребна база до Асеновград.

Без повод. Има пострадали деца. Счупени ръце, счупени глави, стрес, травми и прочее. Видеозаписите са тежки за гледане. Само по някакво чудо няма загинали в това животинско клане. Все едно гледате кадри от Ракка по времето, когато беше столица на „Ислямска държава“. Неандерталци, въоръжени с брадви и мотики, вилнеят свободно по улиците и млатят минувачите по главите.“

Що за дегенерат, що за примат, що за животно трябва да си, за да нападнеш дванадесет-тринадесет годишни деца, между които и момичета, при това с брадва, кол, мотика, пита Ангел Джамбазки.

Всички до един се признаха за виновни. Всички до един. Четирима от най-агресивните, нанасяли ударите с брадви и лопати, също „отиват“ в затвора – за период от 8 месеца до една година и един месец. Тези „наказания“ са двойно по-ниски от това, което поиска прокуратурата. Смешно, жалко, тъжно. 8 месеца за нападение с брадва…, продължава коментара си той.

Ето какво още казва Ангел Джамбазки:

„Гражданският иск на бащата, чиито две деца бяха пребити, като едното е почти инвалид, беше уважен само частично. Вместо 40 000 лева синът му ще получи за счупената си ръка 8000 лева обезщетение.

Този път в съда бяха показани брадвите, лопатите и дъските, с които са били нападнати децата и треньорите им. Брадви, лопати и дъски. Любимият инструмент на „индобългарите“ за интеграция.

Има ли внятен човек на тази планета, който да си мисли и да вярва, че озверяла тълпа, съставена от криминално проявени типове и обвиняеми за радикален ислям, въоръжена с колове, дъски и брадви, нападаща беззащитни деца, не е тръгнала да убива?

А просто е тръгнала с брадвите и лопатите ей така, да се прошета в парка!? Да подиша чист въздух и да строши нечия глава. За разнообразие.

И за да е всичко като по Кафка, се оказа, че част от подсъдимите са завели контрадело срещу децата с обвинение, че те са ги нападнали и пребили. Втрещяваща наглост. Втрещяваща. Тези с брадвите, обвиняват жертвите. Обвиняват пострадалите. Това е наистина писано от Кафка.

Прочее, интересно е да се провери кой ги представлява и защитава в съда. Предполагам, че ще е много любопитно.

И сега пак ще започнат оправданията. Ама то законът е такъв, ама то понеже съкратената процедура, ама то не знам какво си…

Обаче истината е една. Такива съдебни решения тежко разочароват. Убиват вярата в правосъдието. В справедливото наказание за призната вина, за признато извършено престъпно деяние, при това тежко криминално престъпление. Тежко разочароват жертвите и близките им, че правосъдието въздава справедливост и може да ги обезщети и обезвъзмезди за понесените страдания и болки.

Тези присъди няма да превъзпитат извършителите. Подозирам, че половината от тях вече са излежали и по-големи срокове, при това преди да навършат пълнолетие. Напротив, ще им покаже, че са безнаказани. Че за тях наказание няма. Млатиш с брадва, в условията на тълпа, трошиш черепи и ръце, заплашваш с убийство – получаваш от осем месеца до година и половина, от които шест месеца вече излежани.

К’во му плащаш?“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕСТНО

    23 0 Отговор
    ОСВЕН НИЙ ДА ГИ ИНТЕГРИРАМЕ С ТТ И АК 47 .

    Коментиран от #5

  • 2 гражданин

    13 6 Отговор
    Що бе гусин депутат да е отказ от правосъдие?Тоя закон дето са го приложили съдиите да не е приет от мешерето?Не , ваш е , на 240-те тъпанари в парламента!Не съда пише и приема законите , а вие , съда само ги прилага!Като сте дали възможност за такова уродливо "правосъдие" не ревете !
  • 3 Гост

    8 3 Отговор
    Това е общоизвестен факт, г-н Джамбазки! Нали сте във властта - във Вашите ръце е да се променят законите в зависимост от условията! Действайте, работете в интерес на обществото, а не да получаваме информация, която ни е до болка позната! Вие не сте информационна агенция, нито статистическа служба! Стига с този популизъм и евтин PR!
  • 4 Гоуст

    19 0 Отговор
    И това, че цяла България гледа, се дават 8 месеца. Ми ако нямаше медиен интерес? Дори условна нямаше да получат. Мен ми писна да цъкам с уста и да се възмущавам след всяка статия. Време е за действие
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИВАН

    9 0 Отговор
    У Ж А С ! ! ! ! ! ... нашите славни царе се обръщат в гроба Българийо
  • 7 киро

    9 0 Отговор
    Всички съдии по делото да си хвърлят дипломите и да напуснат системата !!!
  • 8 Истината винаги боли

    9 0 Отговор
    Джамбазки,та нали затова съм гласувал за вас,не да ми плачете като журналистка.Вие сте на власт,то сега като не направите така че закона да бъде закон,кога??Ако не можете да направите нищо,събирайте си партакешите.Това е време разделно,вие носите кръста,народа е стадо,трябва овчар за да го води.За следващият път,овчарят може и да бъде чобанин от чужбина??
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Све

    5 0 Отговор
    Живеем в Циганистан на Боко и Сакса
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове