Last news in Fakti

20 Декември, 2017 09:22 5 994 9

Кой превръща камионите в бомби със закъснител?

  • тир-
  • tir-
  • камион-
  • катастрофа

Екип на Нова телевизия засне как става манипулацията на тахографите в тировете

Преди седмица екип на Нова телевизия разказа за един проблем, който постоянно “убива” хора по пътищата. Шофьорите на тирове манипулират тахографите на камионите и карат часове без почивки. Екип на телевизията влезе под прикритие в автосервизите, където се монтират устройствата.

Опашките по границата са една от причините за това да има подобен тип манипулации. Целта е пестене на време, гонене на доставки и печалби.

Със скритата камера сега не е шофьор, кандидат за работа, а собственик на камион, готов да плати, на когото трябва, за да получи система за манипулация на тахографа. Препоръчват един от най-добрите майстори в занаята. Намира се в предградията на Видин.

Срещу 600 лева майсторът ще монтира платка към дигиталния тахограф, която ще прекъсва сигнала от датчика на скоростите на камиона. Така машината ще се движи, а данните на тахографа ще показват, че той не се движи. Манипулацията се задейства от магнит.

Магнитът, с който шофьорите включват режима за подправяне на данните, струва 8 лева и се продава на много места у нас. Екипът на NOVA влиза със скрита камера в магазин на автомагистрала „Хемус”, а ден по-късно – с явна камера.

Няколко дни по-късно наемаме камион и отиваме отново в малкия семеен сервиз. Платката, която спира датчика за скоростите, е готова и майсторът я монтира зад тахографа. Следва прекъсване на втория сигнал към тахографа, а синът на майстора ще добави още една екстра. Манипулация, с която камионът ще може да се движи над позволената скорост от 90 километра в час.

Прави се протокол и плащаме. Точно този момент очакват няколко институции, разположени наблизо - инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Автомобилна администрация и Икономическа полиция.

Майсторът и синът му се заключват в дома си. След няколко часа тишината е нарушена. Младият помощник в тъмния занаят излиза от вкъщи. Съпругата на майстора, която се води управител на семейния бизнес, пристига, за да спаси сина си.

По-късно страстите стихват, но институциите отново не получават достъп до гаража и документите от дейността на фирмата. По-конкретно инспекторите търсят протокола от камиона с преправения тахограф. Законът се оказва безсилен проверяващите да си свършат работата. Затова с камиона отиваме в сервиза, за да установим извършеното престъпление.

След като категорично е установено манипулирането на тахографа със скритите камери е редно да се направят замервания и в реален сертифициран сервиз. Специалист сваля тахографа и вади манипулиращата платка. Устройството е достатъчно сервизът да понесе глоба от 5000 лева. Доказателствата обаче ще отидат в прокуратурата.

По данни на Агенция „Пътна инфраструктура” страната ни прекосяват около 10 000 камиона на денонощие. Дори и само една десета от тях да са с манипулиран тахограф, по пътищата се движат 1000 бомби със закъснител. 1000 шофьори карат без необходимата почивка. Резултатът от това е видим - почти всеки ден у нас има катастрофа с участието на тир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДДДДД

    30 0 Отговор
    Хванали сте една риба от голямото море. Просто сега останалите ще са доста по внимателни.
  • 2 ББ5

    16 0 Отговор
    Сега и не могат да ги арестуват, у нас "Тома Белевците" имат връзки навсякъде - полиция, съдебна система, ДАНС ........ Всичко почва от бившите ДС-та които си присвоиха държавните активи и имат хора в цялата съдебна система - спъват строежи на инфриструктура, бойкотират всичко свързано с моделнизацията на страната, защото инак тихните внучета няма откъде да лапат ако не е от държавата
  • 3 Шофьор

    16 4 Отговор
    Проблема е че законът е малко остарял, с тези почивки и т.н. ако трябва да се кара по него един камион ще изминава по 200 км на ден. Всички го знаят но така е по добре едните изкарват от манипулацията, другите от това че ги хващат , А шофьорите както винаги са виновни.
  • 4 Будалата

    6 16 Отговор
    То че шофьорите не са стока всички знаят.
  • 5 Роман дизел

    13 0 Отговор
    Решението е едно ,истинската заплата на шофьора на договор.
  • 6 Цаца ама риба

    3 0 Отговор
    Рибата са вмирисва откъм къде ???
  • 7 Бгмафия

    6 0 Отговор
    Само не мога да разбера що се правят на изненадани . Това е практика от много години - откак има тахографи и се следи времето .То е все едно да се изненадат когато хванат дайяджия или катаджия с подкуп . Шофьорът няма никога сам да си сложи устройсво с което да манипулира тахографа ,прави го чорбаджията ,а глобите ,рушветите и стреса в повечето случаи ги отнася шофьора ,който с нищо не е виновен . По Европа почти не се нарушава и не се използват въпросните машинки, защото ги е страх но тук, заради ширещата се корупция всичко е възможно . Точно заради това смених професията ,защото ми писна от всички тези издевателства . А докато има фирми които да монтират подобни "инструменти' на камионите си , ще има и такива дето да ги правят и продават.
  • 8 007

    6 0 Отговор
    А как иначе да избуташ 15 километра опашка на ГКПП Кап. Андреево?
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    ако караш на тахошайба не е нужна да е манипулираш просто не я слагаш и караш само с шайбата в тахографа и нямаш 28 назад . Но с дигитална карта е малко по различно . Защо в Европа на никой не му минава през ум да прави далавери а във Франция 48 часовата почивка не трябва да е в камиона а в хотел или квартира наета от превозвача ,глобата е 4000 евро за шофьора и 8000 до 12000 евро за фирмата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове