26 Декември, 2017 08:56 8 416 33

По-скъпа гражданска отговорност за небрежните шофьори през 2018 г.

  • гражданска отговорност-
  • катастрофа-
  • кола-
  • шофьори

Какво става, ако купим кола с лоша история?

По-скъпа гражданска отговорност за небрежните шофьори през 2018 г. - 1
Снимка: Shutterstock.com

Застраховката "Гражданска отговорност" за водачите на автомобили вече ще зависи от това дали имат нарушения. До месеци тя поскъпва драстично за провинилите се шофьори, предаде bTV.

Формулата, според която ще се изчислява кой колко да плаща, ще включва поведението ни на пътя за година назад.

До въвеждането на системата гражданската отговорност няма да поскъпва, обещават от Асоциацията на застрахователите. Средната полица ще остане 200 лева.

Очаква се шофьорите с най-лоша история да плащат 200% повече от средната стойност на застраховката в момента, което означава почти 600 лева, а за онези, които нямат нарушения, полицата да е наполовина.

Идеята застраховката да е по-евтина за изрядните и по-скъпа за джигитите има почти 10-годишна история.

От Комисията за финансов надзор този път са категорични - така наречената система "бонус малус" ще влезе в сила през 2018 г.

"Нашите първоначални срокове, които запазваме, са до края на март да имаме нормативната уредба, която да бъде приета", заяви Ралица Агайн.

Консултант, нает от комисията, изготвя конкретната формула, според която ще се изчислява кой колко да плаща.

Тъй като у нас този тип застраховка е свързана с автомобила, а не с шофьора, собствениците ще трябва да внимават на кого дават колата си.

Данните за автомобилите ще се получават директно от системата - така срещу името на собственика ще се появява коефициент например +100% или пък минус 20%.

Подготвяйки новите правила, експертите ще трябва да изчистят и въпроса какво се случва с кола, с която са извършени множество нарушения и след е купена от изряден шофьор. Дали натрупаните "грехове" на автомобила ще вървят с него?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    56 1 Отговор
    Абе че ще направите голяма каша е ясно.
    Иначе не е лоша идея, ако фонкционира правилно
    Дет се вика ''А ДАНО, АМА НАДА ЛИ"
  • 2 гост

    32 3 Отговор
    Всичко са празни приказки за повишаване на цената. Застрахователите към момента не са наясно какви ще са критериите и системата, така че за въвеждане не може и да става дума. Но цената се е повишла с близо 30лв за последната година, без реално подобряване на системата или без наглаждаване на добрите шофьори. Подобни промени не се правят посредата на годината, а се обсъждат, разясняват и се пускат в началото на годината, за да няма ощетени, които са си направили стандартни застраховки месец преди промените.

    Коментиран от #4

  • 3 Петър

    31 1 Отговор
    Да, като идея не е лоша но неграмотниците по държавни безработни служби ще направят поредният качамак,пример:Забранено е тютюнопушенето в районите около училищата-дотук добре ама до училището има тротоар, а под училището на партера има две кафенета и те имат маси на тротоара и как ще бъде глобен тоя дето пуши в кафенето но се намира в района на училището
  • 4 Антон

    9 16 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Винаги когато го пуснат по твойта логика ще има някой ощетен, не е задължително застраховката да свършва в края на годината. Ти си спазвай правилника и не го мисли.
    Ганета разберете, тръгнали сме по правия път и постопенно нещата ще станат кактоже в западна европа - щавене за всичко, по тази причина там са толкова кротки и примерни. И наш ханя ще го разбере, просто трябва още малко време

    Коментиран от #18

  • 5 onq s konq

    30 0 Отговор
    Застрахователят е хладен и пресметлив човек дори повече от банкера и ако даде на някого нещо,то ще си го вземе десетократно от другите.Не случайно и девизът му е "Застрахован не се съжалява".
  • 6 Гост

    40 2 Отговор
    Пълна глупост. Гражданската отговорност се сключва за автомобил, а нарушенията са на лицето. как ще ги обвържеш двете. колата е на жена ми, която отказва да шофира. Ако аз съм редовен нарушител, как ще ме санкционират. Освен това, ако веднъж вече са те санкционирали с акт е абсолютно противоконституционно да те наказват втори път. Основен принцип - не можеш да бъдеш наказван два пъти за едно и също нарушение.

    Коментиран от #11

  • 7 imamzlatentalon

    30 1 Отговор
    А, ще има ли бонуси в цената за тези с златен талон, не няма да има :)))
  • 8 Driving pleasure

    37 0 Отговор
    Защо "драгия" застраховател не се гръмне? Не няма да стане по-евтина застраховката за изрядните, просто намериха начин да изцедят още пари от джигитите! За 20 год имам един фиш написан, че съм си забравил кнжката, няма да стане по-евтино за мен.
    Престъпници в костюми!
  • 9 Гого

    26 2 Отговор
    Лично не вярвам да се случи във България всичко е наопаки обещаваха ни хубави пътища винетките скочиха а пътищата са си на същото ново. Цените на услугите скачат а качеството е същото тока и водата ние по скъпа даже и от Американците а получаваме заплати в пъти по малко от тях!
  • 10 Коментар

    19 0 Отговор
    А за тези Който Нямат НАРУШЕНИЕ ЩЕ СЕ НАМАЛИ ЛИ.ИЛИ САМО ЩЕ СЕ ВДИГА
  • 11 Гост с име

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Пенчо бре чети. Гражданската е вързана с колата, затова съветват да внимава жена ти на кого си дава колата да я кара. По-високата гражданска не е второ наказание а допълнителна вноска, защото има по-голяма вероятност да направиш щета. Това ако мине този проект де.
  • 12 Застраховател

    24 1 Отговор
    А какво се случва, драги ми управляващи, ако колата е на сина ми (който е на 4 години)... Бонус-малус на собственика. Що за глупост? ЗАСТРАХОВКАТА ТРЯБВА ДА Е ПЕРСОНАЛНА. Имам книжка-имам история, имам и собствен коефициент. Няма значение каква кола карам...
    Чудя се защо не я направят персонална и кому не е угодно това...

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Петър

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Застраховател":

    Е може ли да се чудиш на кого е угодна тая простотия,на мутрите застрахователи и в частност на държавата-пари,пари,пари ега ви попарят очите казваше баба ми
  • 14 Марио

    9 1 Отговор
    Нищо няма да направите с този закон.Само гледате как да взимате пари.В Германия като няма ограничения на скоростта ,защо няма толкова много инциденти,ПТП-та и други лоши произшествия.Оправете ни пътищата от парите за скъпите винетки и другите неща,които плащаме скъпо.Не се чудете как да взимате пари от хората.Друг е въпроса,че от този закон ще плащат тези със скъпите коли.Тези с дръгелите на които не им пука,бутат се и като паркират си те удрят нищо няма да плащат
    Пак само ще се вземат пари само от по-заможните.Те и те нарушават,но ако ще има закон защо не е за всички.Пак е измислено за пари.
  • 15 Някой

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Застраховател":

    Не я правят персонална, защото как ще вземат пари за втора, трета застраховка на хората които имат повече от една кола.
    Всичко е за пари

    Коментиран от #17

  • 16 Патриот

    10 2 Отговор
    Вместо по-скъпа гражданска за джигитите, не може ли по-евтина за съвестните водачи?
  • 17 ivj

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    Те не вземат пари,ний самички си ги даваме,и ако искаш да си караш колите ще плащаш грагданска

    Коментиран от #23, #24, #32

  • 18 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Антон":

    Много си далеч от нормалното разбиране. Когато се правят подобни системни промени трябва да има общественно обсъждане, ясни критерии, ясни изисквания и ясни проценти. Така всеки ще може да си пресметне какво ще плаща ако е изряден и ако не е. И промените трябва да се обявят и приемат година по-рано, така всеки ще знае и ще е наясно. Аз съм подписал гражданска преди 2 дена, а вчера казват, че от март ще влиза в действие промяна, която никой застраховател не може да ти обясни. Та ако е ясно и аз знам, че вместо 250лв ще платя 150лв, то тогава ще си направя гражданска до март и ще си спестя едни 100лв. Междувременно гражданската е с 30лв по-висока, защо? И никой към днешна дата не може да ти каже колко ще плащаш. Как може да се допуска подобна неяснота в пространството за нещо толкова важно? Само и единственно с цел да увеличат таксите, а не да я направят справедлива.
  • 19 сойкаПрисмехулка

    10 4 Отговор
    Всичко се прави за пари, а не се мисли как да намалеят ПТП-та и съответно загиналите по пътищата. Полицията попринцип си глобява, а сега се дава власт и на застрахователите да глобяват, наказвайки нарушителите с по-скъпа гражданска. Това реално е втора глоба за едно и също нарушение. Вместо да се пълнят гушите на затрахователи, които правят пари от въздуха, то по-добре полицията да продължи да си глобява, като освен това превишаването на скоростта с над 101км/ч. да се наказва и преследва от закона като опит за убийство. Това ще рече, че ако в града ограничението е 50км/ч и някой се изхвърчи със 151км/ч. да лежи в затвора, защото очевидно се опитва да убие някой, след като кара толкова бързо в града. Съответно, ако извън града ограничението е 90км/ч, то да влизаш в панделата, ако караш със 191км/ч. По този начин малко биха си позволили да се правят на пилоти по пътищата, тъй като рискуват прекалено много- личната си свобода, семейство, работа и благосъстояние.
  • 20 onq s konq

    9 2 Отговор
    Да направете я 1000 лв гражданската, така всеки пилот ще си сменя е36-ката ТДС всяка година или ще плати на катаджиите ама по-висока гражданска няма да плати. Също така от къде на къде бонуса ще е 10-20% а наказанието 200%? Не може ли да са по равно, при всяко нарушение с 20% по-скъпа гражданска, какво е това 200%? Ами ако изпревариш неправилно 2 пъти значи гражданската ще ти стане 400 лв, а ако си примерен ще е 180 лв каквато си беше до скоро, така ли? Каква е тая простотия?

    Коментиран от #21

  • 21 onq s konq

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Хубо раздаваш акъл на който го иска и не иска,АМА ЩО С МОЯ НИК...ПАК?Искаш да станеш" някой" изведнъж и да ти се чува думата ли?И как така извеснъж забрави да вкарваш граматични грешки,или ти омръзна като клошар-мошеник да се правиш на "сакат", след "работа" да тичаш като сърничка?А знаеш ли че всичко в живота се изменя,но "роден шушомига" си е до гроб?Ееех...мъка, мъкаааа...
  • 22 От село

    4 0 Отговор
    Всички сме шофьори за пример!!! Аз винаги карам изван града с 89км/ч а вие?
  • 23 Някой

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "ivj":

    Обясни ми ако имам повече от една кола защо трябва да плащам повече от 1 гражданска отговорност? Отговорността е моя, на водача. А аз повече от една кола не мога да шофирам в един и същи момент.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 abv

    0 1 Отговор
    При новата система има един проблем.

    Пример: Водач нарушител прехвърля автомобила на съпругата или друго лице за една година докато изтече давностния срок и съпругата му, която няма нарушения ползва евтина застраховка.
    Решение : При прехвърляне на автомобила от водач нарушител на роднини, същите да не могат да ползват евтина полица.
  • 26 мутри са това

    2 0 Отговор
    идеята е изпортена от мутрите , които държат застр компании лев инс , и тн , и боко им съдейства със закони и кфн също , но на птп не изплащат ....
  • 27 Орнела мути

    3 0 Отговор
    Добър е процента 100 на 20 за тези който намат нарушение защо пак не е 100% или поне хайде 90% ???
  • 28 Спиро

    2 0 Отговор
    Глупости невероятни. Това го говорят от години и........НИЩО. Само вдигат без причина цената. Вкарваме толкова пари и къде отиват....питам. Май трябва да се застраховаме в Лапландия. Или в моята си лична застрахователна, здравно-осигурителна компания. до кога да им пълним гушите........
  • 29 Изряден

    2 0 Отговор
    Аз имам златен талон и какво застраховка ми за следващата година е със 30 лева по скъпа. Такаче каквото и да говорят изряден не изряден цената ще се покачва.
  • 30 пешо

    0 0 Отговор
    Вече има система за проследяване , дали превозното средство има гражданска или не. Сега изграждат система за проследяване нарушенията извършени от водачите на тази кола, защо ще има бонус за собствениците внимавали на кого дават превозното си средство и санкции за тези които не внимава. Включително и работодателите.Проблем ще е за тези, които не прехвърлят превозното си средство.
  • 31 Morgoth

    2 0 Отговор
    В цялата работа виждам едно скрито повишаване на застраховките с много голям малус и много малък бонус. Ако ще наказваме още повече нарушителите по-добре отново да вдигнем глобите, не че това ще помогне, но поне парите ще отиват в държавата, а сега ще хрантутим и застрахователите.
  • 32 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ivj":

    На същият принцип когато Бойко Борисов беше обикновена мутра нямаше рекет.
    Просто хората влизаха в магазина и искаха пари. Не беше задължително да даваш. Никой не те караше насила.
  • 33 Шишо Бакшишо

    1 0 Отговор
    Значи като се замисля майка ми има книжка от 30+години и нито едно нарушение,защото никога не шофира.Баварецо 500 коня го пишем на нейно име и пак съм бърз и яростен и си карам с 250 км. и палим гуми на всеки светофар ако изобщо спрем....като се замисля още повече се сетих че в Англия аз и жена ми карахме една кола а имахме отделни застраховки според стажа и шофьорското хистори персонално.Ааа и там нямъше свинетки.Това ме накара да се запитам ако имам 2 коли в България мога ли едновременно и двете да ги карам по прословутите магистрали и да износвам асвалта че ми искат и на двете да купувам свинетка вместо да е към документите на водача и да важи за колата с която в момента е на пътя.И пак се сетих за англичаните...аве тея са много прости...как така нямат свинетки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове