28 Декември, 2017 08:54 2 428 8

Хиляди чакат ред за домове за възрастни

  • възрастни-
  • старчески дом

40% от българите над 65 години се смятат за ненужни

Хиляди чакат ред за домове за възрастни - 1
Снимка: Shutterstock

България е сред опашкарите в грижата за възрастните хора. Пенсионерите у нас смятат за срамно да постъпят в старчески дом, а в същото време 40% от хората над 65 години се смятат за ненужни.

България отново е на едно от последните места в грижата за възрастните хора, заедно с Гърция и Румъния. Най-добре за пенсионерите си се грижат в Дания, Малта и Австрия.

Общо 3600 души са на опашка за старчески дом или специализирана институция.

У нас има 81 държавни и общински центрове за възрастни хора с капацитет от 5700 души. Въпреки това хиляди чакат за място, където да получат помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Koko

    15 1 Отговор
    България е сред опашкарите в грижата за възрастните хора, но пък за сметка на това е в челните редици по грижа за младите? Смях.

    Коментиран от #8

  • 2 гост

    6 1 Отговор
    България сигурно е на първо място да се представя пред чужденците,че е нещо повече от това,което не е, за сменка на наркомани,пияндета,крадци...
  • 3 гост

    9 0 Отговор
    Имам пресен опит точно с това. Идва момент, в който изпращането на възрътен човек в дом е неизбежно. Подадохме документи за държавен такъв където месечната вноска е 80% от пенсията, а за зимните месеци цялата пенсия, така или иначе пенсионера получава пълна грижа, така че това е много добър вариант. Но чакането беше над година и половина, а през това време пенсионера трябваше да е в частен дом, където месечната вноска беше 680лв без консумативи като памперси, лекарства и др. Та при пенсия от 280лв другите 400+ трябваше да се заплащат от близките. Така или инак пенсионера почина преди да бъде прехвърлен. Това го пиша, за да придобиете представа за разликата от частен и държавен, и имайте предвид, че частния беше от евтините, иначе може и над 800лв да е месечно, макар че не ги гледат като за толкова пари.
  • 4 мнение

    6 0 Отговор
    Отношението към възрастните хора в България е същото като това с изоставените деца. Разликата е, че напоследък се нароиха приемни семейства и слава Богу, защото отношението към децата в домовете беше повече от потресаващо. Глад, разврат, своеволие от страна на персонала, побой и какво ли още не! Да злоупотребиш с безпомощните изоставени деца е непростим грях, но на българина не му пука! С безпомощните стари хора е същото! Наскоро видяхме един общински дом за стари хора, в който пребиваващите бяха хванали краста, мръсотията беше потресаваща! Няма никакви изгледи да променим манталитета си. Това е нещо необратимо! Вулгарност и цинизъм! Затова, по-добре да не доживеем старческа възраст! Не и в България!
  • 5 Старши клошар

    5 0 Отговор
    Еееееее тук в бг. човекът не струва пукната пара , за туй сме работещи бедни.
  • 6 filo

    4 0 Отговор
    В държавен дом е много трудно да се уредиш. Чака се с години, а частния достига до 1500 лв, на месец, в зависимост от състоянието и възрастта на пенсионера. Тази сума почти никой не може да си я позволи и решението е сами да се грижим за възрастните хора.
  • 7 плам

    0 0 Отговор
    Отдавна се интересувам от тази тема,в България грижата за безпомощни и инвалиди е оставена на произвола на съдбата.Държавата трябва да впрегне всичките си сили и ресурси за да помогне на тези хора,били те деца или възрастни.На практика обаче ресурсите са нищожни,дори и с помощта на разни организации и кампании.Редовно близките харчат изцяло доходите си за грижата за техните близки.Ужасно е!
  • 8 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Koko":

    На най-първо място за размисъл е ЛИФТА В БАНСКО !!! Старите хора не могат да ходят там а младите не всички, НЯМАТ ПАРИ !!! Какво говорят за старчески домове !!! Наближава времето както с детските градини, да ги затварят поради липса на деца ! След 10 години няма да има нужда от тези домове в БЪЛГАРИЯ !!! Пенсионерите се убиват бавно и методично !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове