28 Декември, 2017 16:35 4 255 12

Искат проверки във всички столични ясли и градини

  • петиция-
  • детски ясли-
  • проверки

Във връзка с информацията, че деца се приемат в ясли и детски градини по нареждане на Директори на Дирекции и Районни кметове, Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система изиска от компетентните органи да извършат проверки във всички ясли и детски градини на територията на Столична община.

За целта е създадена и петиция.

"Проверките трябва да бъдат задълбочени и безпристрастни, за да покажат дали са налице нарушения в работата на администрацията, като следва резултатите да бъдат публично оповестени. За да се гарантира максимална коректност и прозрачност, настояваме задължително при извършване на проверките да бъдат включени граждани извън представителите на обществените съвети към проверяваните детски заведения", настояват от комитета.

Ето какво се казва още в текста на петицията:

Причината е, че много от обществените съвети са казионни, тъй като има данни, че е масова практика директорите да контролират родителите, които влизат в тях.Настояваме проверката да установи броя на децата, приети със специален прием извън установения ред, както и директорите да дадат обяснение по какъв повод и колко от тях са назначени с разпореждане от Дирекция Образование или Районната администрация.

Там, където децата, приети с протокол, са над допустимия брой, настояваме виновните лица да понесат своята отговорност. Настояваме също да се направи проверка, каква част от приетите по чл. 7, ал. 5 от Наредбата за прием на деца в последствие са станали дарители на детското заведение. Настояваме във всяка група, на всяко едно заведение, да бъде направена проверка за съответствие между ИСОЗД, НЕИСПУО и дневниците на групите, за да се провери има ли разминавания между ИСОДЗ и реално посещаващите деца и спазва ли се изискването за максимум 10 деца приети по чл.7, ал.5 от Наредбата за прием на деца в общински детски градини на територията на Столична община. Също трябва да се провери в колко детски заведения е практика деца, които вече посещават реално, все още да седят в “чакащи” в ИСОДЗ.

Настояваме във всички детски заведения да бъде извършена проверка дали се спазва Кодекса на труда и трудовото законодателство като цяло. Дали се спазват наредбите, свързани с допълнителните педагогически дейности, както и всички останали наредби, свързани с дейността на яслата или градината. От изключителна важност е колоната “СОП или хронични заболявания”! Настояваме в ИСОДЗ да бъде разделена на две, а именно: “СОП” и “Хронични заболявания”. Също така в системата да бъде отразено колко на брой групи има в яслата/градината. Задължително при прием на деца с хронични заболявания всичко да се отразява в лог-файл, както при жребия. Всички тези промени в ИСОДЗ са с цел да се постигне по-голяма прозрачност и да се даде възможност за граждански контрол.Все по-очевидно става за обществото ни, че качествен контрол от Дирекция “Образование” липсва. Същото може да се каже и за Дирекция “Здравеопазване”.

Онагледяваме твърденията си с няколко примера, които сме извадили след направена справка в ИСОДЗ: 1. Оказва се, че в район Триадица и район Лозенец, децата с хронични заболявания в яслена възраст са притеснително много. Следва да бъде отговорено на въпроса тези деца от районите ли са или извън тях? Забелязва се и че в някои градини има доста болни деца, а в други няма нито едно. 2. Фрапиращ случай е ДГ №2 Звънче - в тази градина общият брой деца е 409, от тях повече от 50% (219) са в графа “СОП или хронични заболявания” . 3. ДГ №7 Детелина (с яслени групи) - приети 402 деца, от тях 147 в графа “СОП или хронични заболявания” и 37 в “През работна група”!4. ДГ №39 Пролет - приети 354 деца, от тях 143 със “СОП или хронични заболявания”; 5. СДЯ №35, приети 102 деца, от тях 46 с хронични заболявания; 6. ДЯ №46 Мики Маус, приети 99 деца, от тях 42 с хронични заболявания;7. ДГ №17 Мечо Пух, приети 39 деца набор 2016-та. Има ли леглова база за всяко дете? 8. ДГ №199 Сарагоса, в 3 от 6-те групи има прием на деца с хронични заболявания над допустимия максимум.

Това са само част от детските заведения, в които според видимата информация има нарушения, но това в никакъв случай не означава, че желанието ни е проверката да се осъществи само и единствено в тези ясли и детски градини - настояваме да се извърши проверка в абсолютно всички столични детски заведения. Протоколите от Работната група към ИСОДЗ не се качват редовно. Към днешна дата, последният протокол е с дата май месец 2017 година. С цел граждански контрол, тези протоколи трябва да бъдат качвани в рамките на месеца, в който е проведена среща.Настояваме също и за засилен контрол при децата със СОП - там където са 3 в една група, на директорите да се напомни, че по наредба са задължени да назначат помощник на учителя.

Филиалите на детски заведения, които се помещават в части от общи сгради са претъпкани, децата нямат нито пространство, нито въздух, често липсва и дворно пространство. Настояваме да бъде направена проверка на реалните условия и доколко те са подходящи за деца. При необходимост броят на децата да бъде намален драстично още от следващата година!С оглед горепосочените нарушения, както и много други, смятаме, че г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община и г-н Тодор Чобанов - зам.кмет на направление “Култура, образование, спорт и превенция” трябва да извършат проверка на работата на Дирекция “Образование” и Дирекция “Здравеопазване”.

Независимо дали администрацията на горепосочените дирекции е съпричастна към нередностите или не е упражнила контрол, е редно виновниците да понесат своята персонална отговорност!Трябва да бъде извършена и проверка от Софийска районна прокуратура на всички факти и обстоятелства, свързани с нерагламентираните начини за подбор на деца, които да бъдат записвани в ясли и детски градини. Да бъдат проверени телефонните разпечатки, както и изпратените СМС-и, както и всякакъв вид други доказателства.Директорите на дирекции, както и директорите на ясли, детски градини и училища, са несменяеми и недосегаеми и често заемат позицията си от десетки години и това им дава благоприятна среда, за да влизат в подобни корупционни взаимоотношения. Това е и причината от ИК “За качествена и иновативна образователна система” да настояваме за въвеждане на периодично явяване на конкурс на всеки четири години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В.Гърбов

    3 0 Отговор
    Трябвс да се извършат тези проверки, но резултата какъв ли ще е?
  • 2 Марчето

    3 1 Отговор
    Директорите на детските градини в София са се сврели в миши дупки от страх и не искат да признаят натиска от Дирекция Образование" конкретно Ирена Николова и Мария Минчева за прием на деца по начин обаждане по телефона, СМС, бележки с име и ЕГН и т.н. Откакто е ГЕРБ на власт се ,,назначават" чрез ,,конкурс" директори само от ГЕРБ. Да се уволни целия състав на Дирекция ,,Образование" на първо място с Ирена Николова - ,,експерт" - виновна за тези настаняване на парашутисти на директорските постове и прием на деца извън системата, за всички интриги, които се вихрят в детските градини и в директорските колективи.
  • 3 Гост

    1 1 Отговор
    В цяла България е същото положение с детските градини
  • 4 Димитър Анатасов

    9 0 Отговор
    Кампанията срещу директорите на ДГ, оказали се "пушечно месо" в престрелката клиент-доставчик на услуга и главни виновнци за неуредиците в правилниците и наредбите за образованието, липсата на достатъчно свободни места в детските заведения, бумащината и противоречивите изисквания за всевъзможни справки, доклади, сведения, списъци, срещи с родители, баби, външни доставчици, градинари и огняри, недоволен от заплащането персонал,работа с няколко групи по 30 деца в т.ч. тези със СОП...Проста сметка шокира с обективността си- контингента заинтересовани лица с които директора е длъжен да контактува при,примерно 200 деца в една ДГ, е около 1000 души, в т.ч. родители, баби и дядовци, персонал, район, местна община, областна , съседи на ДГ,доставчици и пр.
    Целта ми да коментирам е да внеса положителен елемент в общия негативизъм към професията на директора на ДГ и се обръщам към авторите и тези подкрепили Петицията по горе -ако не е политическа заигравка, инициативата е с изместен фокус - бих предложил да проучат и се запознаят с практиката, нормите и постиженията в предучилищното възпитание в сродни в социален аспект европейски страни, като Чехия, Словакия, Румъния и да помогнат с последващи петиции за внедряване на събран положителен опит и начини за оптимизиране на регулациите регламентиращи грижите и методите за възпитание в интерес на децата. Като единственно заслужаващо внимание писание.
  • 5 Пострадал

    8 1 Отговор
    В район Лозенец, начина за влизане в детска градина е само един, през секретаря на района Страхил Минчев, мъж на Мария Минчева, до които се стига през няколко негови приятели. Първоначално е предпазлив, но опознае ли те обяснява, че жена му е повече от собственик на столичното образование. Човека не е скъпар-2000лв и документ от лекар и нямаш грижи

    Коментиран от #8

  • 6 Димитрова

    7 0 Отговор
    Идеята за конкурси на четири години, типично по нашенски ще доведе след себе си повече негатив, отколкото положителни неща. Хайде някоя директорка да знае, че догодина е на конкурс и да откаже на Минчева или бъдещия и заместник да приеме изпратено дете, да изреве срещу наложения доставчик на храни, срещу извършилата некачествен ремонт наша фирма и т.н. Според мен колкото повече свобода получат директорите и с това повече отговорност толкова по-добре ще изпълняват задълженията си. Да знаят че никои отгоре не може да им нареди нещо нередно, но допуснат ли сериозни нередности-вън.

    Коментиран от #7

  • 7 Лавината

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Димитрова":

    И как предлагате да се реализира?
  • 8 Заинтересуван

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пострадал":

    Здравейте, бих искала да се свържа с Вас. Как мога да Ви намеря или ми пишете на: [email protected]. Благодаря!
  • 9 Добрев

    4 2 Отговор
    Мария Минчева, Страхил Минчев, Ирена Николова, сина на Николова, ми те станаха организирана корумпирана група.Прокуратура има ли??? Престъпници мръсни.
  • 10 Патриот

    5 0 Отговор
    Доста конкретни факти и имена прочетох в коментарите. Дано тази история има справедлив край, а не просто да си пишем коментари под поредната статия. Който може да докаже нещо нека действа.....
  • 11 Питам

    5 1 Отговор
    В ДГ 2- 219 деца приети като хронично болни, а Директорката миналата седмица се възмущаваше на твърдението, че Дирекция Образование налага тоя прием. Това значи ли че сега сама трябва да тръгне към Сливенския затвор или е логично и експерта от Дирекцията,който отговаря за района да и прави компания.
  • 12 Гоост

    3 0 Отговор
    А на дирекция "Образование" кой ще направи проверка? Или "крадеца ще вика-дръжте крадеца"?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове