Last news in Fakti

28 Декември, 2017 19:30 2 469 14

Борисов: Строим лифт и пазим Пирин. Симеонов и Ангелкова щастливи

  • банско-
  • лифт-
  • валери симеонов

Министрите Валери Симеонов и Николина Ангелкова са доволни от решението

Борисов: Строим лифт и пазим Пирин. Симеонов и Ангелкова щастливи - 1
Снимка: БТА

"Благодаря на премиера Борисов, тъй като, доколкото имам информация, за тази точка – конкретно за лифта, тя е била по негово настояване", каза Симеонов на брифинг след решението на правителството да даде зелена светлина за строителство на втори кабинков лифт в Банско.

Наскоро Борисов заяви, че сам би вкарал за разглеждане точка за втория лифт. Изявлението си той направи след остри критики към него именно от Валери Симеонов след отлагане на решението за лифта.

На брифинга днес вицепремиерът каза още, че с приетите решения ще бъде направена сериозна крачка не само по отношение на решаване на проблема на ски-зона Банско, а и за създаване на условия за планинския туризъм в Пирин. Той оповести, че предстои по същия начин да се подходи и към другите планински курорти в Стара планина, Родопите и Витоша.

"Условията за зимен туризъм у нас са перфектни и не отстъпват по никакъв начин на световно известните планински курорти", смята Симеонов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев информира, че правителството е взело решение и за възстановяване на Държавното спортно съоръжение "Заека" на Витоша.
За едноименния лифт (в случая влек) Симеонов каза, че предстои възстановяването на "държавния лифт" на Витоша.

С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин. Правителството е за втори лифт над Банско, но нищо в Пирин няма да се прави без съответните процедури по екологичното законодателство. Така пък министър-председателят Бойко Борисов обобщи дискусията по приемането на промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Премиерът посочи, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за управление на Пирин.

„В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че, лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва“, подчерта министър-председателят. Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме – за втория лифт в Банско", посочи премиерът Борисов.

„Аз лично като министър на туризма съм много щастлива, че днес се прие тази точка като изменение и допълнение на съществуващия план за управление на Национален парк „Пирин“ в частта за норми и режими и други свързани подобни дейности. Има, разбира се, уточнение, че всяко инвестиционно намерение, което следва след това като възможности за изграждане на туристическа кабинкова линия или съпътстваща инфраструктура, следва да премине абсолютно всички процедури и като оценка въздействието на околната среда, и относно всичко друго, свързано с действащото европейско и национално законодателство“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова и уточни, че целта на всички, свързани с проекта, е с развитието на туризма максимално да се опазва и околната среда.

„Но с днешното решение на Министерски съвет се отваря възможността вече да се проведе инвестиционно намерение от страна на концесионера за изграждане на втора кабинкова линия – нещо, което е изключително важно за развитието на Банско. И аз искам изключително много да благодаря на премиера Борисов, на всички колеги и на министър Димов като вносител, че се прие това решение и оттук нататък абсолютно всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера, така че да продължим да развиваме Банско като зимен туристически център. И не само това, ние настоявахме за изграждането на втора кабинкова линия и с оглед превръщането на курорта в целогодишен такъв. Защото една от главните цели на правителството е България на четири сезона, целогодишна туристическа дестинация, а по този начин ще се даде по-екологичен достъп до планината през цялата година“, обясни министър Ангелкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 9 Отговор
    Видите ли доволно ухилени физиономии на политици пред медиите, значи нещата са много зле.
  • 2 Гост

    16 8 Отговор
    Олигарсите отново победиха....честито на всички българи...
  • 3 Байкушевата мура

    15 8 Отговор
    Който иска да види природа на Пирин да побърза. Щом Борисов казва, значи ще му разкажат играта. Който не вярва, да отиде да види качественото изпълнение на Тракия - бабуна до бабуна и коловози. На който не му се ходи до там, да види Дондуков - тротоарът е на бабуни. Да не говорим за другите неща. Фалшива новина: Валери Симеонов отрязал Байкушевата мура за греди за новите строежи.
  • 4 Петко

    12 8 Отговор
    Тоа без далавера нема да пръдне!
  • 5 Гнида

    8 7 Отговор
    Отваряй Терминал 3, па прави както си знаеш - за себе си! Ама Началника горе бди и не забравя
  • 6 3PO

    11 6 Отговор
    Дано да им приседне тоя път на тия мародери...
  • 7 Бойко

    12 6 Отговор
    бойко за пореден път доказваш, че си подлога на корупцията и олигарсите.
  • 8 бойко суджука

    9 7 Отговор
    Ей няма наяждане това пра.се.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Голям прос

    8 5 Отговор
    Десет лифта сложете, кръстосайте ги с прекачване. Да могат милионери и депутати хубаво да разгледат къде са си заровили парите
  • 11 Боклуци

    10 3 Отговор
    Бъдете проклети ,мръсни, алчни политици, съсипахте тази хубава държава ,,, България,,, дано- Господ ви накаже
  • 12 МУНЧО ПАПУНЯКА

    4 10 Отговор
    АЛО КОМ ПАРТИЯТА !!!!
    Вие не сте хората, които имате думата да коментирате развитието на туризма в Пирин. Хората живеещи там са правоимащи на какъвто и да било коментар. Щом те искат втори лифт, значи е нужен. Кои сте Вие да си врете гагите там където не Ви е работа и да сеете негативизма СИ в социалните мрежи. Затворете си плювалниците и никога вече не ги отваряйте.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Цветан

    1 2 Отговор
    този лифт е крайно време да го има. трябва да се развиваме, не да стоим на едно място
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове