4 Януари, 2018 17:10 3 887 31

Искат газ анализатори за КАТ в цялата страна

  • газ анализатор-
  • кат-
  • регистрация-
  • автомобили-
  • замърсяване

Нено Димов ще преговаря с Европейската комисия за възможността да се финансира осигуряването им

Искат газ анализатори за КАТ в цялата страна - 1
Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще преговаря с Европейската комисия за възможността да се финансира осигуряването на газ анализатори за пунктовете на КАТ в цялата страна. Това съобщи той днес в базата на Столичния КАТ, където заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и началника на Столичната „Пътна полиция“ комисар Тенчо Тенев беше представена новата техника. Столичната община закупи и предостави седем нови газ анализатора за измерване на отработените газове на автомобилите при извършване на регистрация и текущ контрол на Отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

„Това е една от първите крачки в посока на подобряване качеството на атмосферния въздух. Но тъй като само в София няма да е достатъчно, трябва да осигурим газ анализатори и в другите 27 от общо 28-те пункта в страната“, каза министър Димов. Той поясни, че в момента по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС) не е допустимо финансиране на подобен тип дейност. Затова министърът ще преговаря с ЕК да одобри МВР като бенефициент по проект, по който да се закупи техника за всички пунктове на КАТ. Според министър Димов е възможно този проект да се осъществи до края на тази или началото на следващата година.

„По този начин ще се преборим с един от двата големи източника на замърсяване на въздуха – пътния трафик, другият е битовото отопление“, каза още Нено Димов. Той насърчи усилията на Столичната община в мерките за подобряване на чистотата на въздуха и заяви, че ще бъде засилен също контролът в пунктовете за технически преглед, в автосервизите и по пътищата.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че решението на Столичната община и СДВР за съвместната инициатива за закупуване на газ анализатори е взето с цел да не се допускат в движение автомобили, които не отговарят на изискванията и замърсяват въздуха. Стойността на уредите е около 70 хил. лв. Комисар Тенчо Тенев съобщи, че ако при автомобил се установят стойности на отработените газове над допустимите, няма да бъде регистриран, а при проверка по улиците в София - ще бъде спиран от движение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    28 1 Отговор
    Усвояване на средства усещам..... Ама куките на улицата пак ще ги е яд, че лешоядите нагоре ще отвлекат парсата и пак чичо Пейчо с пасата ще го отнесе....
  • 2 марков

    27 2 Отговор
    ами оправете качеството на бензина и тогава копуваите анализатори.
  • 3 Петър

    23 0 Отговор
    Обръщам се към всички журналисти-Ограмотете се поне малко,плескате предимно глупости когато новината е свързана с елементарна техническа грамотност или с много цифри и тогава правите пълен и здрав качамак,слушах преди малко изказване по темата на един неграмотен министър на вътрешните работи и също неграмотен шеф на КАТ,не е важно автомобила да има катализатор за да е в еко норми,в България поне 30% от МПС са без такъв оригинално,писна ми от тъпанари по най високите етажи на държавната безработна служба,ще взема да прежаля 2000,3000 лева и ще внеса един МОСКВИЧ от Литва,Латвия или Естония-мито няма да пращам защото ще е от ЕС и да видя как ще си биете празните глави и ще ми го регистрирате и ще питате за още

    Коментиран от #5

  • 4 Варна

    22 1 Отговор
    Ако хората имаха възможност да си сменят колите с нови до сега да са го направили.
    Глупавият държавен чиновник, който си е гласувал сам високата заплата въобще няма на идея от къде тези хора ще намират пари да си купуват катализатори или филтри за твърди частици. А онези хора, които са по селата и малките градчета чиито коли струват по- малко от филтъра за твърди частици?

    Коментиран от #9

  • 5 Анонимен

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Колата ще я регистрират без проблем. Проблема идва за коли с Евро 4 и нагоре, защото всички заводски данни са манипулирани от производителя и те няма да могат да минат теста за CO. Другото е че новите газ анализатори за много по прецизни от старите с които са правени измерванията. Третият проблем е че колите са замервани като нови и никой няма данни за емисията на двигателя след дългогодишната употреба. Всичко се прави за да не могат да се регистрират стари автомобили, но и не помагат за да можем да си купим нови.
  • 6 причината

    16 3 Отговор
    Горивата ни не струват ! ТОВА Е !
  • 7 Антонн

    14 0 Отговор
    Тоест газ анализатора струва 10000лв.
    Ако може за останалите 27 пункта,да ги подсигоря аз.
    За цената ще се разберем!
    И бусове ще намерим,че много техника се събра.
    В патрулката има:
    Камера или радар.
    Дрегер.
    Тест за наркотици.
    Принтер за / електронните фишове/.
    Газ анализатор.
    Стенд за проверка и регулиране на фарове.
  • 8 гост

    7 9 Отговор
    Бързо дизеларките към моргите , докато не е паднала нацяло цената , след половин година ще приемат само за скрап ! Не чакайте , ще съжалявате !
  • 9 гост

    10 17 Отговор

    До коментар #4 от "Варна":

    Колко пъти трябва да ви се обяснява , че никой не е длъжен да ви осигурява "коли" !!! Хора с десет пъти по-големи от вашите заплати на запад ползват обществен транспорт и велосипеди почти целогодишно ! И се спестяват задръствания и паркоместа !

    Коментиран от #11, #13

  • 10 герберизми

    22 0 Отговор
    Първо да сложат газанализатори в циганските махали !
    Докога кметицата Йорданка, ще се прави на улава, че колите са й виновни. Факт е че повече от половината коли ги нямаше в София по празниците , а измереното замърсяване бе по- голямо дори от преди! Та първо да сложи в махалите газанализатори може и без анализатори да реши проблема там с любимите избиратели на ГЕРБ и тогава да отупват, като чували едва свързаващите двата края бледолики !
  • 11 Гого

    10 9 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Гостенино качвай се на колелото и бегай в планината а аз ще си шпоря чипосания дизелак както ми е кеф,а и маска слагай ,че много къдя..

    Коментиран от #12

  • 12 Густо Майна

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "Гого":

    Значи смяташ, че е изключително етично и респектиращо, като "заразяваш" с ракови заболявания, така ли?! Доказано - изгорелите газове от дизеловото гориво са силен карциноген!!!
  • 13 Варна

    26 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Аз драги, разполагам с достатъчно съвременна кола от евростандартите, която отговоря на нормите, но има един куп хора, които чиновника без да мисли ги задължава в момента да направят разходи, които и без това идват в повече за издръжката на живот.
    Като ми разсъждават така като теб обикновено имам желание да раздавам шутове.
    - Има хора които не могат да си позволят подобни разходи защото не могат да си позволят кола за повече от 2-3000 лв
    Не ти ли стига данъчното облагане към момента?
    - 39% от доходити ти ги вземат под формата на осигуравки
    - Чукат те с 20% ДДС
    - Слагат ти го със средно 400лв. на тон акциз за горивата и на това отговоре акциза се облага с ДДС въпреки, че дрънкат че не се допеска двойно данъчно облагане!
    - Ако имаш фирма ще платиш и 10% данък печалба
    - Карат те сам да определиш колко от ДДСто да не ти го признаят под формата на Данък Уикенд
    - А ако решиш да разпределиш печалбата ще трябва да платиш още 5% данък.
    - Като отидеш в болницата доплащаш
    - А за кирливите пътища плащаш данък автомобили, Задължават те да правиш застраховка и си купуваш не знам защо предвид пътищата в страната винетка!
    Това за много голяма част от хората навътре в страната идва в повече!
    Трябва да си голямо говедо да се приемаш за нещо повече!
    Не се дръж като цървул а мисли да ли това е мярката за оправяне с въздуха!
    - По големият замърсител са строежите в градовете и това, че фирмите за почистване не чистят. Лугата която се хвърля зимата, лигнит

    Коментиран от #14, #15

  • 14 гост

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    Колкото и да му обяснявате , няма да Ви разбере . А това е самата истина , което Вие казвате !

    Коментиран от #19

  • 15 гост

    1 11 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    Браво ! Сега слизай от кошника и марш в метрото , докато не са те спрели с новите джаджи , че такива процентчета ще ти извъртят , че ще забравиш всички глупости дето си ги зубрил половин ден !

    Коментиран от #18

  • 16 РАМБО

    12 1 Отговор
    До #13 Варна
    Абсолютно прав си !
    Каквито и да са автомобилните двигатели ПРАХ НЕ ПРАВЯТ !!!
    Горивата са калпави , " европейски " са само цените им !
    Ама смее ли някой да пипне свещенния Лукойл - никой , нито едно правителство , по-голям монополист в България няма !
    Всичко това е хвърляне на ПРАХ в очите на българите !

    Коментиран от #20

  • 17 Веселин Маринов

    7 0 Отговор
    Единия "гост" който защитава Столична община е Константин Карагьозов
  • 18 Варна

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Ти май нещо не разбираш !?!
    - К`во метро бе?
    - Чети пак какво пише като име на гост: - ВАРНА!
    Просто не ми се прави на отворен, а ми мисли малко повече, тая простотия с катализаторите до какво води и какъв ще е ефекта. Ако си някой цървул дето продава авто части и вече смята "големите пари" от катализатори... - Тогава бих разбрал интимната ти мисъл! - Във всички останали случаи... - Май по- добре е да не изразяваш мисли ... - Не ти се отдава много!

    Коментиран от #23

  • 19 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Така е! - Няма!
  • 20 Варна

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "РАМБО":

    Факторите са много разбира се!
    -Въпросът е там, че група малоумни чиновници в момента няма да направят нищо освен да затормозят и без това изтормозеното бедно население навътре в страната.
    Въпросният многознайко, малко по- нагоре, явно въобще не му идва на ум, че има много населени места където няма особено редовен обществен транспорт, колата е от жизненоважно значение. Да отнемеш възможността хората да си ползват колите където най - близкото място за лекар е на 15-20 км. или пък хората които живеят в планината щото нямали катализатор... - Не приказки, а сопа трябва!
    Има недорасляци, които не са излизали от тъпият си град, но пък имат претенцията че са наясно как са нещата в страната. Онзи по- нагоре явно е такъв... - Цървул!
  • 21 Лост

    9 1 Отговор
    Аз живея в малък град от селски тип и тука колите са ни най-малкия проблем! Ще се издушим сами от печки на твърдо гориво и от една фабрика построена на 5 метра от къщите дето бълва пушеци от изгорели пластмаси! После идват АБСОЛЮТНО всички товарни камиончета, бусове, камиони, трактори и т.н. и чак след това са старите дизели от 90-те дето са изтърбушени. Първо оправете товарните коли, заводите, печките, огньовете по дворовете и старите дизели от 90-те и чак тогава скачайте на другите коли. Това е за 90% от страната! За София, Варна и Пловдив може вече да се приемат по-големи рестрикции за централните части понеже там има и прахово замърсяване от улиците и задръствания и т.н..
  • 22 onq s konq

    7 0 Отговор
    За да не замърсяват печките ви въздуха, трябва задължително да са боядисани с боя за печки "Щъркел".
  • 23 МАК

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Варна":

    Моля те недей хаби думи със този душевно болен човек “гост”.все му пречат дизеловите коли !! Горивата най на първо място трябва да оправятзащото основно всички еко боклучави системи излизат извън строя и почват да замърсяват в пъти повече отколкото без тях доказан факт!!мойте две коли една дизел другата бензин и двете са без еко боклуците гарантирам че са по нормите !!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ники

    4 0 Отговор
    "газ анализатори" - обръщам внимание на недоучилия драскач, че в българския език не се допускат 2 съществителни едно след друго.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Driving pleasure

    4 0 Отговор
    да допълне че не били стигнали символите

    ... ама айде веднъж за разнообразие да почнем с равнение по доходите му, а останалото ще го натъкмим и без да ни извивате ръцете!
  • 28 Бай Благой

    8 0 Отговор
    Като София беше празна по празниците, защо имаше пак завишени норми на прахови частици и не се дишаше?
    Най-големия замърсител е кюмюра и боклуците, които се горят в печките при ниска температура.
    Основната причина е че хората се научиха да крадат "топло" от топлофикация....но и Топлофикация се научи да краде от гражданите....та за това много хора направиха "развод по италиански" с този субект- Топлофикация.
    От там...какво му остава на човек освен да си запали кюмбето...а за С*ганите изобщо не ми се говори...там 100% са на кюмюр...
    А това е просто е едно усвояване на пари за тези газ анализатори...които пак ще бъдат "байпасирани" за "наши и ваши".
  • 29 ошашавен

    3 0 Отговор
    нали ходим на годишни технически прегледи ,как така ще ме спират и ще ми мерят газовете и ще ми спират колата която е технически изправна

    Коментиран от #30

  • 30 МАК

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "ошашавен":

    Това е с цел дасе краде от нормалните хора да им пълним гушите на безмислената организация наречена КАТ
  • 31 СТАРАТА КОЛА

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Има един много по голям замърсител но умишлено него споменават.
    Журналята да идат да снимат излитащите самолети и ще видят ква смрат е.Ами товарните камиони и бусове.но там не се пипа щот правителството зависи от бизнесмените.А старите коли ги карат бедните от тях нищо не зависи пък и с какво ще платят на адвокати да си търсят правата. Критерия по които се спират за проверка е стар автомобил ане автомобил замърсяващ околната среда
    КЪДЕ СА ЗЕЛЕНИТЕ ИЛИ ТУК НЯМА ДАЛАВЕРА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове