Last news in Fakti

10 Януари, 2018 13:07 1 411 9

Нов институт ще бори катастрофите, искат ел. фишове за всички нарушения

  • руслан вуцов-
  • институт за пътна безопасност-
  • катастрофи

Нужно е силно взаимодействие между държава и общество, смята председателят на института

Невъзможността на държавата да се противопостави на ефективно на пътнотранспортните произшествия в страната е причина за създаването в края на миналата година на Институт за пътна безопасност. Това казаха на пресконференция по повод обявяването на задачите, които си поставя новата структура. Неин председател е Руслан Вуцов, а Полина Пешева, Настимир Ананиев, Диана Русинова и Богдан Милчев са сред експертите, на които ще се разчита.

Институтът представлява независима неправителствена организация, която се стреми да обедини експертния потенциал на гражданското общество с цел да подпомага дейността на институциите по отношението проблемите на безопасността на движението.

Стана ясно, че Швеция - страната, която дава най-малко жертви на пътя, има такава структура от 90-е.

Екипът предлага две конкретни стъпки за нормализиране на пътната обстановка в страната. Първата е да се създаде организация с административен капацитет, който да извършва постоянен мониторинг на пътнотранспортната обстановка и да подпомага Министерски съвет при взимане на решения. Втората стъпка е да се приеме спешно нова национална стратегия за единна държавна политика по безопасност на движението.

Сред конкретните предложения са още да се разшири обхвата на глобите. Електронни фишове да има за всички нарушения, а не само за превишена скорост, да се подобри стимулирането на хората да плащат глобите си чрез намаления.

"Нужна е нова философия за глобите, 200 лева ти струва да минеш на червено, а 400 лева, ако те хванат да караш без винетка - кое е обаче по-опасно?", отбеляза Диана Русинова.

Тя съобщи, че е разработена методология във връзка с опасните пешеходни пътеки и становище е изпратено до прокуратурата.

Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи приветства новия институт и попита как обаче ще се преборим с чувството на безнаказаност у българите. "Не мога да отговоря с една дума, но трябва да започнем да променяме средата", отговори Вуцов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    4 3 Отговор
    Нови пиявици на държавната софра. Ще смучат, ще говорят, но ефект никакъв. Просто дайде фишовете на ЧСИ-тата и глобите ще се плащат веднага. Задължете КАТ да ги изпраща не след 1-2 месеца , а до 1-2 дни. Въведете проверка на задълженията на шофьора при спиране за рутинна проверка и ако има такива спрете автомобила както е в САЩ.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Пепа Русо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    Каква държавна софра?! Неправителствена организация е!
  • 3 Русенец

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    Неправителственна но с държавна субсидия и сграда ! Като гледам мутрите в президиума се сещам колко са неправителствени. Все бивши депутати, полицаи и хрантутници !
  • 4 Гнида

    6 1 Отговор
    Я нови хрантутници .....
  • 5 попо

    4 0 Отговор
    Нищо няма да направят- ще се избият българите със автокатастрофи.
  • 6 Софиянец

    2 2 Отговор
    Каква сграда бе хора...? Не чух нищо за сгради или държавни пари, пък слушах цялата пресконференция. Говореше се за промени на закони, за събираемост на глоби, за опасности, за КАТ... Ама най-интересното да плюете без да сте чули нищо... Поредните коментатори, за които всичко е черно, ама да се промени и нещо... мен не ме пипайте...
  • 7 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Как е възможно, неправителствена организация с гръмкото име ИНСТИТУТ ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ, имаща приоритети по пътната безопасност да е неправителствена ???
    И тези хорица ще работят, ще вземат важни решения, касаещи целия народ, ще ги предлагат на правителства ,министри и парламенти да ги узаконяват и то БЕЗ ПАРИ.
    Тези специалисти на снимката,/ те ще са шефовете - мозъка/ веднага ще трябва да привлекат поне още 60 сътрудници /още по-големи специалисти/ които също ще работят БЕЗ ПАРИ.
    Ще променят " интонационната среда "?! Айде, стига бе ....!
    За това ли "пътният данък" остана в добавка на 100 левовата винетка ?
    Вай,вай ... Чудя се аз защо сме най-бедната нация в Европа. Той всеки тука работел БЕЗ ПАРИ ! За полза роду и неговото благо......
  • 8 росен

    0 0 Отговор
    Това ми напомня за един виц от едно време. "Събрало се политбюро и решили да направят комитет по транспорта. Но имало много "наши" люде, а местата не били много и тогава решили да направят Комитет по отиване и Комитет по връщане" И сега картината е същата. Б.Б. е възприел доста от Т.Ж. като му беше охрана.
  • 9 Morgoth

    0 0 Отговор
    Със скоростта на справяне с проблемите на пътя, много преди да сме успели ще навлязат автономните коли и всичко ще си дойде от самосебеси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове