16 Януари, 2018 14:31 1 503 23

Забраняват паркирането в "синя зона" в София при мръсен въздух?

  • мръсен въздух-
  • забрана-
  • паркиране-
  • синя зона

Предложение: автомобилите да се делят на четни и нечетни номера и се движат в различни дни

Предлагат пълна забрана за паркиране в "синя зона" в София в дните, когато се очаква по-високи нива на замърсяване на въздуха. Освен това се предлага автомобилите да се делят на четни и нечетни номера и съответно един ден да се движат едните, другия ден другите.

В момента в общината тече финалното обсъждане на мерките срещу мръсния въздух в София.

Според общинарите четирите станции, които мерят нивата на фини прахови частици в София са крайно недостатъчни, съобщи Нова тв.

Каквото и да решат в Комисията по околна среда обаче, решението трябва да бъде гласувано в Столичния общински съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    9 9 Отговор
    Трябва постоянна и пълна забрана за коли в синя и зелена зона.

    Коментиран от #8

  • 2 Шопа

    14 2 Отговор
    От глупост на глупост.
    Как ще следят автомобилите на никой не му идва на ум.
  • 3 Павлов

    25 0 Отговор
    Проблема за мръсния въздух е главно във високите цени на билетите, всичките коли, които се караха един път седмично сега се карат всеки ден. От 1 милион коли преди година и половина сега се движат около 2 милиона и 200 000 - как си мислят от общината че въздуха ще е същия, като преди година и половина??? Това е най-лакомата общинска управа досега...!!!
  • 4 идиоти

    20 0 Отговор
    пълни идиоти са тея; тотална липса на градивно мислене
  • 5 по темата

    9 0 Отговор
    Забранявана се паркирането в Синя Зона, а само неспирното движение, което да не спира автомобилите да вдигат праха, за да правят въздуха в още по-непригоден, с което да се наливат още, и още пари в бездънните софийски мафиоти, наредили се на трибуната до Фандъкова.
  • 6 Morgoth

    20 1 Отговор
    Замърсяването се дължало 60% на колите и 40% на отоплението, ама това било на годишна база. Та сещайте в зимните дни, когато въздуха се вижда, а не само се подушва колко реално от проблема идва от колите. Да не говорим за дискриминацията на хората с малко замърсяващи автомобили на фона на старите дизеларки.
    Ако ме свалят от колата в половината от дните ще се консултирам с адвокат за да съдя общината.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Подкрепям

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    И да вземат и да започнат да мият улиците. То трябва да се трътне от някъде. Докато не ги измият тази прах ще си седи. Кое е толкова сложно????
    Не става да минават едип път годишна напролет и да искат да е чисто. И не говоря само за центъра а и за крайните квартали
  • 9 ванко

    9 1 Отговор
    Фини прахови частици не излизат от ауспусите на автомобилите, което некадърните общинари не осъзнават, а са вследствие на голямата мърсотия по улици и тротоарите в София. Разнася се навсякъде и във въздуха, и така дишаме прахоляка, който общината трябва да измие от улиците и тротоарите. Главният виновник е кметицата, която не си върши работата, а чак след това са автомобилите.

    Коментиран от #10

  • 10 Шопа

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ванко":

    Прав си човече, миене трябва и то редовно.
    Да се следят камиони, багери и всякакви видове строително пътна и земекопна техника когато напуска/излиза от обекта измил си си е калта от гумите и шасито.
    Да не говорим, че повечето строително - ремонтни работи по сгради и др. обекти не се затварят по начин който да ограничава прахоляка.
  • 11 Прост

    16 1 Отговор
    Какви коли? Въздуха мирише на кюмюр!
  • 12 Пепо

    6 0 Отговор
    Та има ли някой само с една кола?! Това с номерата нема да промени нищо.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Друг

    4 2 Отговор
    Ex кумунизъм много лошо беше миеха улиците 2 пъти в седмицата хората се отопляваха нат ток, парно, подово, калорифери, радиатори. А сега беден е народа беден топлят се с каквото намерят горят туби,гуми всякакви пласмаси и проблема не е само в софия
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 за толкова крадене толкова напъване

    6 0 Отговор
    Бюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
    през 2010 година ще бъде 1.2 милиарда лева
    за 2011 г. 1,3 млрд. лева.
    за 2012-г. 1,272 млрд. лв
    за 2013 г. 1.190 млрд
    за 2014 г. 1,465 млрд. лева.
    за 2015г 1.49 млрд. лв
    за 2016г. 1.26 млрд. лева
    за 2017г с 63 млн. лв. повече от м.г. и възлиза на общо 1325 млрд. лв
    за 2018г над 1,43 млрд. лв. Това е със 104,9 млн. лв. повече от заложеното за 2017 г.
    Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
    Метрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!!!
    Цялото СИЕ на Фандъкова може ли да покаже
    де факто нещо по тая сметка!!!
    какво ОЩЕ има да изплащаме рали Дакар,Боевски или ....
  • 17 Лъжа

    6 0 Отговор
    Отворете https://airsofia.info/ и вижте какво е положението около София. Вероятно колите от "синя зона" са замърсили въздуха в Драгоман, Сливница и Своге. Пълни глупости. Отоплението на въглища и дърва прави мизерията. От април до октомври дните с въздух извън норма се броят на пръсти, въпреки трафика. Всичко е от печките, а не от колите.
  • 18 Аве Фюрер

    2 0 Отговор
    А как столична високомалоумна община ще обясни високото замърсяване по празниците при липса на автомобили ? И с какво затваряне на синя зона ще оправи нещата когато тази зона е една много малка част от София ? Това просто са поредните опити да се прикрие некадърното ръководство в ощината и истинските замърсители от околната индустрия .
  • 19 Гошо

    2 0 Отговор
    Към всички: успокойте се, моля. Както обикновено, авторът на статията е спестил важна информация с цел да звучи по-скандално. Това са едни от многото предложения на граждани във връзка с мръсния въздух и тепърва ще бъдат обсъждани от общината. Нищо не е прието все още.

    Сред предложенията има и много такива, насочени срещу отопляването на твърдо гориво, горенето на боклуци и т.н., така че това не е акция на общината, насочена единствено към автомобилния транспорт, както ни се представя в статията.

    Коментиран от #21

  • 20 До кога БЕ

    0 0 Отговор
    А КОГА ЩЕ ЗАБРАНЯТ ПАЛЕНЕТО НА ПЕЧКИ , КЮМБЕТА И ДОМАШНИ КОТЛЕТА В КОИТО СЕ ИЗГАРЯТ ВСЯКАКВИ БОКЛУЦИ И ОТ КОИТО В СЪЩНОСТ ИДВА ТОВА ЗАМЪРСЯВАНЕТО ???? А ?????
    КАЛТА ПО УЛИЦИТЕ , И ТЯ ЛИ ИДВА ОТ КОЛИТЕ НИ ?????
  • 21 До кога БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гошо":

    Е МИ ДА ВЗЕМАТ ДА НИ ЗАБРАНЯТ И НАС НА КРАЯ И ДА СЕ СВЪРШВА С ТОЯ ЦИРК.
  • 22 hmhmhm

    0 0 Отговор
    Вие общинарите предлагам да се хвърлите от язовирната стена на язовир Искър и повече никога да не ви видим и да незавърсявате света с глупавите си идей
  • 23 koko

    1 0 Отговор
    Малко отдалеч да почнем. С02 се счита за замърсител. По последните данни и доклади на European Environment Agency в България, подобно на много други страни, над ►50%◄ от емисиите са от енергийната индустрия - https://goo.gl/rsFN8z. Тези емисии са резултат от горенето на твърди горива. В България по-малко от 50% от националното потребление на ток се обслужва от АЕЦ (дори оперативно да има нищожни С02 емисии, С02 отпечатъкът на АЕЦ по време на строеж и евентуалното прекратяване на експлоатацията имат сериозен принос).
    Останалите над 50% потребление се осигуряват по електродобивни методи с изгаряне на твърди горива/биомаса/отпадъци, които освен С02 емисси внасят твърди частици и серни съединения, които са част от причинителите на смога.
    ..
    ..
    На второ място по емисии е индустриалният сектор заедно с продуктовото му потребление.
    ..
    ..
    Транспортът според профилните данни, цитирани в първия документ, представлява около 13% от общите емисии - https://goo.gl/BYYLWX.
    ..
    ..
    Нямам информация какъв брой автомобили дневно оперират в централните части, но дори и да ни подарят по една Тесла (ако си представим, че производството и рециклирането им не беше свързано с огромни количества вредни емисии), пак щяхме да окажем въздействие с по-малко от 10% на вредните въздушни емисии.
    ..
    ..
    Този план с паркирането е или, за да се прибират повече пари за зона, или за да се замажат очите на хората, докато тежките бизнесмени експлоатират мощностите с най-голям емисионе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове