Last news in Fakti

17 Януари, 2018 11:50 5 560 24

Николай Василев: Ако въведем еврото, ще кажат, че сме първа категория държава

  • николай василев-
  • чакалня-
  • еврозона

Бабини деветини и измишльотини на хора, които не са специалисти или са популисти – така бившият министър на икономиката Николай Василев определи опасенията, че след евентуалното въвеждане на еврото у нас цените автоматично може да скочат и кафето, например, да стане от 1 лв. 1 евро.

„Като се погледне инфлацията на всички, влезели в еврозоната, се вижда, че (за инфлацията – б. ред.) няма никакво значение дали са влезели или не – т.е. няма удвояване на цените. В Литва дори цените са паднали”, посочи той пред бТВ.

„Може да има и няколко закръглени цени, но вероятно цени на стоки като коли, компютри и дрехи, например, ще паднат – заради намаления риск”, каза още Василев.

„Най-малко трябва да говорим за цените, това е 10% от цялата тема. 40% от нея е регулацията и интеграцията на банковия и финансовия сектор – ако бяхме в еврозоната, щяхме да имаме втори, европейски, банков надзор и някои неща отпреди години може би нямаше да се случат”, посочи той, визирайки случая с КТБ.

„На следващо място, държава от еврозоната има различен имидж. Ще ни вземат по-сериозно, ще има повече инвестиции, ще ни се повиши кредитният рейтинг, ще имаме по-ниски лихви (…) Може да има среди, които не искат европейски банков надзор, сигурно преди 20 години е имало контрабандни среди, които не са искали да влезем и в ЕС”, каза той.

„През 2005 г. щях да ви кажа, че България е готова да влезе в еврозоната, но по-късно това не беше голям политически приоритет, други теми бяха излезли на преден план. Както и за ЕС – когато и да влезем в еврозоната, винаги е по-добре за нацията и за държавата, а всякакви страхове са измислени”, убеден беше бившият министър.

Винаги може да се намери някоя държава по света, която е различна, отговори той на примера с Унгария.

„Унгария беше голям шампион през 90-те години и беше пример за източноевропейските държави в почти всичко, в момента не е пример за почти нищо”, каза още той и допълни: „Словения, Словакия, трите прибалтийски държави – да виждаме някой да се оплаква? Те забравиха кога са имали други валути.”

След като България кандидатства за еврозоната, ще трябват няколко години – три или повече. Въпросът е официално да изявим своето желание, подчерта Василев.

Няма да има аргументи за отговор „не”, ако си поставим кандидатурата, смята той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Costelo

    35 12 Отговор
    Уникален глупак! Коли, компютри и дрехи ли купуваш всеки ден за да поддържаш физическото си съществуване?
  • 2 Истината винаги боли

    23 8 Отговор
    Всичко в България е по скъпо от чужбина.Та може и да е прав Николайчо(важно е да повЕрваме)Когато цените са в Евро ще изчезнат и хилядите валутни бюра !!!
  • 3 Глупак

    21 9 Отговор
    Канят такива пропагандатори
    Защото сме 80% д….… .
    Избрахме си Сакса, Боко…… .
    Тъпо

    Коментиран от #9

  • 4 Гошо

    13 19 Отговор
    Четох доста материали за държави, които са минали на еврото. Поскъпване или няма, или е минимално (няколко процента). Случаите, в които поскъпването е по-високо, се дължат на други фактори (като инфлация на старата им валута), а не на въвеждането на еврото. Стига вече конспирации.
  • 5 БРАХМАПУТРА

    28 11 Отговор
    Лелеее , какъв лъжец и предател е този! Със сигурност ниското Ники гледа отвисоко на своята Q7-ца. Дреме му за българите , изпълнява поръчките! Представете си , Унгария не е първокласна държава ,само защото са още на форинти! НЯМА такъв лаком г@з. Не им вярвайте - еврото ще ни направи истински роби!
  • 6 ХХХ

    11 5 Отговор
    Ако BG реално ще влиза в Евро-зоната, то сега е момента.
    И друг по-подходящ, едва ли ще има.
    Всичко обаче, зависи от воденето на интелигентни преговори.

    P.S. Смятам, че корупцията и сивият сектор биха били с редуцирани нива, при наличието на регламентиран външен контрол. И съответно ше заживеем малко по-добре.

    Но до колкото познавам родните ни алчни депутати, вероятно все така ще си останем утайката на дъното, обслужваща определени интереси и нищо повече.
  • 7 Николова

    20 2 Отговор
    Не бива да правим сравнения, с която и да е друга държава. У нас всичко става по "български". Както е удобно на върхушката. Колко им е лакомията. Никой не мисли за "обикновения" човек.
  • 8 извън категориите

    20 4 Отговор
    Докато Ники-то не влезе в затвора за безобразията, които направи като министър България ще е извън категориите. Влизането някъде не те прави първа категория, а е обратното трябва да си първа категория, за да влезеш. Не сме дорасли като категория, за да бъдем там и няма и да ни пуснат.
  • 9 Анонимен

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "Глупак":

    Много точно си се опреличил.
  • 10 onq s konq

    7 4 Отговор
    За да не се притеснява една определена част от населението че преминавайки към еврото цените щели да скочат,най разумно е стоките да си имат 2 ЦЕНИ-ЕДНАТА В ЛЕВА,ДРУГАТА В ЕВРО и всеки да си решава с какво ще плаща на място.
  • 11 Аве Фюрер

    17 2 Отговор
    Тая НДСВ измет продължава да наглее и да ръси лъжи и небивалици .
  • 12 Гост

    16 2 Отговор
    Дори Германия преживя макар и лек ценови шок при преминаването към еврото, а за по- слабите икономики си беше направо сътресение,( справки Гърция), а за нас няма да говоря, че ще ни трябват 5, 6 г. да достигнем сегашния си стандарт, който е невероятно "висок"
  • 13 Мууууу хахахаха

    13 2 Отговор
    Имаше едно предаване за гарция по темата един грак не каза добра дума за еврото всички си искаха драхмата ЗАЩО ЛИ питаите наще разбирачи тапи
  • 14 ссср

    7 2 Отговор
    Какво ще стане: цените ще ги изравнят по курса- кафе 0,5 лв (50ст.) ще стане 1 евро; а заплатите 500лв ще станат 500 евро
  • 15 Аааа

    16 3 Отговор
    Работил съм в няколко европейски държави и не съм чул добра дума за еврото ! Всички са категорични , че са се повишили цените след въвеждането му и изпитват носталгия към собствените си валути !
  • 16 Еле

    8 1 Отговор
    Боже, прости му за наглостта и лъжите! В една малка Германия, когато въведоха еврото хората се видяха в чудо. Заплатите им се приравниха към еврото, а цените станаха 1евро=1марка. Та в тая връзка ние от Велика България ще цъфнем и вържем с еврото.Особено добре ще са старите хора като им дойдат 100 евро пенсия и тръгнат да купуват хляб по 1 евро! Въобразявайте си, че сме малоумни и горим от желание за нова валута!ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!!!НАГЛЕЦИ!
  • 17 The TRAPPER

    12 1 Отговор
    Г-н Василев , когато бях в Гърция и гледах как им се тресеше икономиката ти караше ферарито на приятеля си и те писаха по вестниците. При смяната драхма-евро тогава едно кафе от 800драхми тоест 2,5евро моментално скочи на 3евро. И така всичко останало. А аз взимах надница- 10 000 драхми-30 евро , после пак си взимах 30евро. Тоест цените се закръглиха нагоре , но заплатите-не. И българинът понеже е тарикат ще направи същото. И тогава ще го д..хаме повече от сега. А в Германия не е станало така-говорил съм с хора които са били там по това време. Гърците сега защо си искат драхмата обратно ? Защото с еврото го изядоха големия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 незнайко

    5 1 Отговор
    Преди месец ,германски политик ни съветваше да приемем еврото, а този ,който беше създал МВФ и ни прикачи към него , съветваше точно обратното !
    На кого да се вярва ?
  • 20 The TRAPPER

    5 0 Отговор
    Ние и сега сме първа категория , - познай по какво!!!
  • 21 ЗИДАРОВ

    7 0 Отговор
    ВЪВЕДЕМ ЛИ ЕВРОТО ПАДАМЕ В КЕРЕЧА....
  • 22 Siegfried

    1 1 Отговор
    Пътят на България : Еврозона , Шенген , не съюзник на НАТО ,а да е самото НАТО !

    Коментиран от #23

  • 23 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Siegfried":

    Бъркаш блато с НАТО , защото е едно и също .
  • 24 Пешо

    2 1 Отговор
    Пореден тъпак изпълзя от нафталина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове