18 Януари, 2018 07:35 13 529 26

18 януари 1985 г. Възродителният процес

  • възродителен процес-
  • българия-
  • турция

Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти

18 януари 1985 г. Възродителният процес - 1

На 18 януари 1985 г. на среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци, и за първи път са говори за „Възродителен процес“.

На 10 декември 1984 г. със заповед на вътрешния министър Димитър Стоянов се нарежда на окръжните управления на МВР и на първите секретари на ОК на БКП да подготвят преименуването на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население”. Кампанията започва в края на декември 1984 г. и завършва през февруари 1985 г. Най-напред са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг, а после и в Североизточна България, където евентуалните „провокатори” били вече арестувани или мобилизирани за военно обучение. Повтаря се вече отработеният с помаците сценарий: селищата биват блокирани от силите на реда (милиция, войски на МВР, гранични войски) и сплашвани със стрелба във въздуха, вкарват се танкове и бронетранспортьори. Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти: за изключително краткия период на кампанията са сменени личните документи на над 800 000 души. Също като при помаците, не са забравени и имената на покойните роднини, а на места биват унищожени мюсюлманските гробища.

Още в самото начало на „Възродителния процес” се стига до сблъсъци и жертви. Най-масови протести се организират в Бенковски, Кърджали, Момчилград, село Груево (Момчилградско), Джебел, Крумовград и др., като навсякъде са разпръснати с въоръжена сила. В Ябланово (Котленско) местните блокират пътищата към селото, което е превзето впоследствие с танкове. Сблъсъци има и в Търговищко и Шуменско. Броят на ранените остава неясен, както и на убитите: 7 етнически турци, според участвали в кампанията „възродители”, 24 само в Югоизточна България, според сведения на ДПС. Мнозина умират по-късно от нанесените им побои, хиляди са изпратени в лагери и затвори, цели семейства са интернирани.

Вероятно за пръв път изразът „възродителен процес” е официално използван от секретаря на ЦК на БКП и бъдещ министър-председател Георги Атанасов в доклад, изнесен на съвещание на партийно-държавния връх от 18 януари 1985 г. Кампанията е видяна като „исторически акт, с който се заличава последният белег на турското робство върху снагата на нашия народ”, а самото преименуване е оруеловски наречено „възстановяване на българските имена”. Същевременно се българизират последните две периодически издания на турски, спират се радиопредаванията на същия език, продължава премахването на турски топоними и т.н. Ако обаче преименуването на помаците от началото на 70-те е успешно скрито от международната общност, „възродителният процес” не остава без отглас. Ситуацията особено се усложнява от факта, че в случая съществува и съседна „държава-майка”.

Втората половина на 80-те години е време на истинска дипломатическа и пропагандна война между София и Анкара, макар и двустранните отношения да не се прекъсват. Двете държави не изпускат възможност за заклеймяване на съседа на международни форуми като ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, и пред съюзниците си от Варшавския договор, съответно от НАТО. Докато Турция критикува бруталното нарушаване на основни човешки права в България, последната се позовава на проблема с кюрдите, инвазията в Кипър, арменския геноцид и др.

Все до 1989 г. Живковото ръководство очаква външнополитическата ситуация да се успокои, позовавайки се на деликатната позиция на Турция около кюрдската съпротива. Но в конфронтацията се включват и западните медии и правозащитни организации, които разгласяват потъпкването на правата на турското население в България. На всичкото отгоре и Съветският съюз е резервиран, особено след предприетата от Михаил Горбачов „перестройка”. Отношенията с Турция не се нормализират дори след подписването с тази цел на двустранен протокол в Белград (23 февруари 1988 г.). Нещо повече: изостря се и вътрешнополитическият контекст, тъй като новопроизведените „граждани с възстановени имена” не приемат тезата за българското си потекло. В периода 1985-1989 г. са разкрити десетки нелегални съпротивителни групи на етнически турци. Около 100 души са арестувани като членове на тайната организация „Дългата зима”, а след това – още 200 активисти на Турско националноосвободително движение в България.

Към началото на 1989 г. българските партийно-държавни ръководители започват да си дават сметка, че „Възродителният процес” е изправен пред провал. Въпреки всички мероприятия, говоренето на турски език на обществени места не спира и дори става демонстративно, „българите с възстановени имена” използват вместо тях рождените си, продължава носенето на обичайното мюсюлманско облекло и честването на религиозни празници и ритуали.

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спомени

    61 19 Отговор
    Бай Тошо трябваше да го направи това постепенно още от 56 та нататък.Който се роди в България си избира българско име и си го пише в паспорта.Но както винаги комунистите правят глупости.Караха насила хората да се пишат македонци а сега ще се чудим как да им обясняваме че такова чудо няма. Даваха предимство на тъпи фесове да учат а българите оставаха заради тях извън ВУЗ овете.После същите тези изучени екземпляри плюеха срещу България. Тези плювачи не знаят че ако им бяхме приложили мерките които Турция приложи на арменци и българи помен нямаше да има от тях.Но така е като проявяваш толерантност към субекти които хабер си нямат от света и живеят в 15 век.
  • 2 Random

    37 17 Отговор
    Трябва пак!
  • 3 гощо

    40 10 Отговор
    2-ра серия трябва! Ма много продажни предатели има вече! За дребни монети си дават задника!
  • 4 Реалист

    22 13 Отговор
    Щом БКП не успя да затрие турците скоро ние ще станем турци :)))

    Коментиран от #20

  • 5 толераст

    20 4 Отговор
    БКП както всичко така и това го изврати.След освобождението /1878г./ периодично имало изселнически кампании /1904,1922,1936-37,1951,1960,1978/.Добре би било да се работи в това направление систематично и "културно",но няма и е нямало дипломация.Иначе, държавата "майка" ги ползва тези хора за манипулиране, държавата "мащеха" инвестира в обучението им и не трябва да ги губи като "матрял"-сега уж няма раб.ръка ит.н.Тук лъжепатриотите "ръкопляскат" обаче като бягат децата ни на запад/за там може,нали?/.Политиците да обърнат внимание-защо са "живи" селата с етнически "други" българи-ремонтират се къщи,има училища!Тем подобни анализатори може да имат отговор,даже закъсняват!
  • 6 толераст

    18 7 Отговор
    Снимките са от по-късното извращение на БКП-от 1989 г.Не се казва най-важното-БКП организират изселването!Предварително се раздават по къщите заявленията и се правят списъци за колоните с автомобили.Всичко е с организиран натиск.С цел да се затрудни Турция-за 2-3 месеца се изсипват 0,5млн. оттатък/всички тези хора до вчера са работили на 100% за България,тогава няма безработни,лекари,учители,професионалисти/.БКП ги гони, взема им покъщина и животни на безценица или безпари-цял живот спестявано заминава за месец-два."Мащехата" ги взема наготово,без да е инвестирала в тях, даже казват, че в тамошната Тракия/ хората са по-бели и работливи.Между другото, върнаха се мързеливите!.Направете аналогия и с историята за "братята" македонци-пак БКП ги отлъчи от България!

    Коментиран от #9

  • 7 толераст

    21 4 Отговор
    Безсмислено е да ги обвиняваме тези хора за каквото и да е сега!Най-малко, че не обичат България и подобно. Който е в България, ремонтира и стяга дома си, учи децата си тук, работи - това е патриот. Ако споделяш несгодите с останалите тук, участваш в обществения живот, не значи ли, че вярваш в бъдещото на Родината.
  • 8 гробар

    22 10 Отговор
    Те това тогава е било ДЪРЖАВА,сега не ми се говори....
  • 9 чалма тв

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "толераст":

    Това ми харесва " Между другото, върнаха се мързеливите!" и трябва да добавим и с повече тен. А какви са останаха ,да не говорим...
  • 10 соросоидни кърлежи

    21 10 Отговор
    Защо са си върнали? нали там е исляма, свобода,демокрация, имате си ваши имена.Когато турците изгониха българи от български земи през 20век, колко ги заклаха ? за какви 7човека говорите, тук убитите българи са стотици хиляди... Кой от българите се върнал обратно в Турция,защо не се говори за това. Къде са обезщетения за имоти? Каква е тази свободия и толерантност към други,защо да сме добри към тях, кажете една причина, само без общи приказки,примерно защото сме демократи...и либерали...
  • 11 пак ли

    17 5 Отговор
    Никой не ги обвинява обикновените хора, говорим за политиката на Турция, враждебна към България. Още Черчил е казал "Нямаме приятели, имаме интереси". А за тер.актове в България от тур.служби? някой да каже една дума...
  • 12 дуло

    22 7 Отговор
    в Турция могат да колят и бесят българи,кюрди,арменци и др., тук само за едни имена се надигна вой до небесата. Имената се сменят ,такава е практиката в Европа и Америка, ще носиш имена които ще изговарят местните по лесно, без излишни глупости и приставки...
  • 13 ЕХА

    7 4 Отговор
    Белгийски родители сменят имената на децата си, наречени Джихад
  • 14 Слот

    18 5 Отговор
    Атентата на гара Буново от терористичната организация на Доган преди да бъде заловен и вербуван от ДС- 5 жертви от които 2 деца и 1 жена, като има още 9 ранени с 2 деца. Турския геноцид над българите от беломорска Тракия в началото на 20-ти Век с откраднати земи, къщи и имущество се равнява на ХИЛЯДИ избит и изнасилени по най-жесток начин, като десетки от жертивте са изтезавани публично умишлено- драни живи и набивани на кол в 20-ти Век...

    За зверствата и заграбването на имуществото, съответно изселването поради никаква алтернатива на българското население няма ни вопъл ни стон от турска страна... няма обезщетения.
    Статистиката за "възродителния процес" в уикипедия и на други места е умишлено манипулирана, като най-нагло жертвите от терористичните атентати на турските терористични групировки са сложени към общите жертви на процеса заблуждавайки незапознатия с темата човек. Изобщо помията и срутването на държавността след 89-та година тече с пълна сила основно от турска страна с главно действащо лице Доган и неговата клика.
  • 15 kick

    15 7 Отговор
    Точно 88г. бях войник във вътрешни войски в Нови Пазар, от там започва делиормана! Какво сме ги правили фесовете...денонощно яко бой, че много крадяха от ТКЗС-тата и палеха умишлено продукция. Който знае какво беше вътршни войски може да се досети какво се получаваше!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 бачо мачо

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "kick":

    Това бяха червените барети - пълни изроди, имаше няколко такива поделения, и сега трябва да има!
  • 17 Родолюбец

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "kick":

    Затова сега съдбата ви бие така жестоко, и България е в такъв хал, жалко.
  • 18 Един българин

    3 1 Отговор
    Наскоро четох, че още не били забравили тогавашните събития ... е и аз не съм забравил "съжителството", Батак, разорението на тракийските българи, Буново и още ред други неща. В новата история на България има няколко екскурзии в посока Турция преминали без рев, сълзи и каквито и да е било драми. С какво тази от '89-та е по-различна? Истината е, че мюсюлманите в България бяха излъгани, не от българите, БКП, ДС и Тодор Живков, че в "майчицата" Турция ще бъдат посрещнати с разтворени обятия, на ръце ще ги носят, хляба в устата им ще слагат, че ще си живеят като в рая, а тук ще стане турско. Когато видяха, че нищо от това няма да се случи се юрнаха да се връщат, забравяйки приказките как ще се върнат с танковете. Нека да въдим какви са имената на хората в съседните ни държави и да не се правим на по-демократи от демократите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Sadık Türkay

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Не за съжаление, такива ако сте ще сте горди и Велики, обаче със сигурност ще сте цигани и на там отивате.Вижте се времето на къде ви води.
  • 21 Господин Садък

    2 1 Отговор
    Не за съжаление, такива ако сте ще сте горди и Велики, обаче със сигурност ще сте цигани и на там отивате.Вижте се времето на къде ви води.Питам Ви само това Къде са ви децата? Къде ви е икономиката производството? Къде ви образованието и културата? Къде ви е армията? Къде ви е здравеопазването? Отговорете си сами Къде сте ажаба?
  • 22 Садък

    3 1 Отговор
    За лечение отивате за Турция, за работа в Европа, не ви признават дипломите ви че са купени Няма образование. Поставят ви грешни диагнози,че не ви остана кой да ви лекува дори колко жалка държава е вече нали и зависима както беше на Съюза. Сега за Европа скоро и то е на разпадане Брегзита е първият сигнал Какво бихте Какво останахте и питайте се Какво ще ставате цялата истина е там Една жалка Държава изгубена и окрадена от политици, има я на карта ,а всъщност вече е загиваща и оставаща за цигански рецепти.
  • 23 Доктор до Садък

    0 1 Отговор
    За докторлък не ми говори В Турция го "докарват"на докторлък-добер външен и вътрешен вид на болницата,доктора с костюм усмихнат вежлив-ииии до тук знания и умения йок такива батаци се връщат от там
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин

    0 0 Отговор
    Названието "турчин" е въведено от Мустафа Кемал след извършения от него преврат и представлява сбирщина от какви ли не етноси. Дядовците на някои от тукашните мюсюлмани са помохамеданчени християни, а на други са дошли по тези земи доста преди Мустафа Кемал. Така че със сигурност можем да кажем, че в България турци НЯМА.
  • 26 XXL

    0 0 Отговор
    Искам да правя секс в дупето на всеки, който се смята за турчин, да му пълня устенцата с топлото си семе за добро утро, за обяд и за лека нощ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове