18 Януари, 2018 20:09 1 114 2

ВМРО: Третият пол няма да разбие коалицията

  • вмро-
  • истанбулска конвенция-
  • домашно насилие

Според БСП, не сме изгубени в превода

„Нашата коалиция не е създадена, за да ратифицира тази конвенция” – по този начин депутатът от „Обединени патриоти”/ВМРО д-р Калин Поповски отговори пред бТВ на въпроса дали гласуването на Истанбулската конвенция може да доведе до сътресения в управлението.

Документът предизвика сериозна полемика даже вътре в правителството, където се оказа, че 8 от министрите имат опасения, че под прикритието на по-добра защита за жертвите на домашно насилие всъщност външни сили се опитват да въведат третия пол и да узаконят еднополовите бракове.

„Ако мине без нашите гласове не вярвам да създаде толкова сериозен трус”, коментира Поповски. По думите му за излизане от управлението може да се говори по-скоро при сблъсък с ГЕРБ например за бюджета.

Като лекар той призна, че има хора, при които човек се ражда като представител на единия пол, но изглежда като представител на другия. В същото време депутатът подчерта, че говорим за изключително малко подобни случаи.

Поповски обясни, че според филолози конвенцията „отваря вратичка” всеки да може да се определя като мъж или жена след пубертета си, а това не е приемливо „понеже ние сме консервативна партия и коалиция, изповядваме консервативните християнски ценности”. Според него е „все едно”, че евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки не е гласувал „против” конвенцията, а само се е въздържал в ЕП.

По думите му знакови фигури от ГЕРБ като бившият конституционен съдия Георги Марков и Вежди Рашидов са против документа и вероятно ще има и други. Нямало и официална позиция на БПЦ.

"Премиерът би променил мнението си като чуе обществения натиск срещу ратификацията", смята д-р Калин Поповски.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пък подчерта пред БНТ, че проблемът с Истанбулската конвенция не е въпрос на превод. Той увери, че БСП подкрепя борбата срещу домашното насилие и ще инициира законодателни промени в тази посока, но въпросът с т.нар. „социален пол“ е като капката катран, която разваля кацата с меда. Той изрази надеждата, че Европейският съюз ще окаже също толкова силен натиск срещу корупцията, какъвто по думите му е оказал за приемането на Истанбулската конвенция.

Драгомир Стойнев заяви, че БСП подкрепя борбата с домашното насилие, но това няма да стане с обсъждането на т.нар. „социален пол“. Според него от въпроса се интересуват неправителствени организации, които след приемането на конвенцията, ще следят дали джендър теорията се спазва например по училищата.

"Не сме загубени в превода, ние сме реалисти, които отстояват семейни и християнски ценности, и не приемаме тази теория. Ако не вярвате на БСП, вижте целия интелектуален свят, професори, учени, доктори, които се изказват срещу тази конвенция", каза той.

Той сравни елемента със т.нар. „социален пол“ с катрана, който разваля кацата мед. Стойнев се обяви да се приеме всичко от конвенцията без спорните елементи. Затова БСП инициира промени в Наказателния кодекс, както и да се създават центрове за жени-жертви на домашно насилие.

Той заяви, че БСП не бламира Сергей Станишев, а решението да не се подкрепи конвенцията е на Националния съвет, не на ръводството на партията.

След приемането на бюджета идва и вотът на недоверие, напомни Драгомир Стойнев. Според него десет месеца партията е разкривала корупционни схеми като случая с НДК, програмата за саниране, „Суджукгейт“ и т.н. Той увери, че ще има дебат и нова информация за подобни практики.

"ГЕРБ не трябва да се притесняват от това, което мисли Европа. Трябва да се притесняват от мнението на българските граждани", заяви Стойнев.

Стойнев заяви, че БСП е конструктивна опозиция и докадателство за това е единодушното приемане на Договора за добросъседство с Македония. Той отрече антикорупционният закон да е конкретна стъпка на управляващите за борба с корупцията.

Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП: 88% заявяват, че са притеснени от корупцията в страната. Това казва и българският бизнес - че 90% от поръчките са нагласени. Има хора, които искат да отделят Северозападна България, заради корупционни схеми. Това го казват българсикте граждани.

Той подчерта, че според БСП сегашното правителство не носи стабилност в държавата, както твърди ДПС. Според Стойнев алтернативният бюджет на БСП се изпълнява в момента де факто от ГЕРБ, като доказателство са последните допълнителни разговори. Това според него е доказателство, че Столетницата е способна да управлява.

Стойнев потвърди, че БСП иска да се разсекрети докладът на ДАНС за контрабандата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    8 0 Отговор
    Истанбулската конвенция: Нашите попове какво чакат още - снишат се като мишоци. Да не би половината от църковния клир да са от "третия" пол, както се говори. Ваше Високо Преосвещенство Патриар Български - да чуем веднага Гласът Ви.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове