21 Януари, 2018 10:35 2 025 30

София продължава да е най-мръсната столица в ЕС

  • замърсяване-
  • въздух-
  • фини прахови частици

България се намира в състояние на „екологична катастрофа”, категоричен е експертът Стефан Димитров

София продължава да е най-мръсната столица в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на европейската агенция по околна среда България е най-замърсената столица в ЕС, така беше през 2016, ситуацията не се промени и през 2017. След като от началото на годината много граждански организации скочиха срещу невземането на мерки срещу мръсния въздух, следващата седмица на 25 предстои гласуване в общината.

Четни и нечетни номера на колите, забрана за влизане на автомобили в определени зони, евтин градски транспорт в дните на замърсяване – са част от предложените мерки, ще проработят ли – коментираха пред "Нова телевизия" експертът по устойчиво развитие Боян Рашев и Стефан Димитров, един от създателите и ръководител на Гражданска мрежа за измерване на чистотата на въздуха.

София ли е най-мръсната столица в Европа?

„Очевидно да, няма как да не повярваме на осъдителната присъда от Европейския съд”, каза Стефан Димитров.

България се намира в състояние на „екологична катастрофа”, според него. Традиционните мерки срещу това, не са налични. „В момента трябва да се взимат мерки за управляването на една катастрофа”, каза той.

„Проблемът с качеството на въздуха, не се решава с мерки”, заяви експертът по устойчиво развитие Боян Рашев. Той подчерта, че това не става „от днес за утре”.

Въпреки, че София е най-мръсната столица в Европа, качеството на въздуха се подобрява, каза той, цитирайки данни на европейските агенции.

Стефан Димитров подчерта, че проблемът не е само политически, а и на обществото. Той каза, че гражданите са длъжни да съблюдават тези въпроси и да се отнасят отговорно към тях.

Предложението за четни и нечетни номера на автомобилите е неефективно, смята Боян Рашев. Той каза, че във всеки град, в който е била предприета тази мярка, резултатът е бил повече от незадоволителен.

Главните мерки са насочени към транспорта и отоплението, каза той. Определени дългосрочни ефекти на предприетите политики, повлияват все още негативно върху въпроса с чистия въздух в цяла Европа каза тай, като даде пример за по-ниските дизелови акцизи на континента.

Стефан Димитров от своя страна подчерта, че данъчната политика трябва да бъде променена, за да се направи решителна крачка в решаването на този проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    15 3 Отговор
    Много индианци дойдоха в София и си е.. майката вече!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Индианеца

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    Е как няма да идват , те за да са по-близо до вожда
  • 3 На Дървени

    9 4 Отговор
    Е че в София има 2,5милиона население а 300-400 хиляди автомобила всеки ден киснат по задръстванията защото от Бай-Тошово време са прокарани едва 3-4 улици а са посторени 1 милион нови жилища
  • 4 Глупак

    13 5 Отговор
    Един отвратителен сребролюбец стана кмет и унищожи София.
    Още по-перверзно е , че се казва Софиянски.
    Паркове, междублокови пространства, ВОДА…
    Гнусно
    София беше европейска столица
    Днес е като бедно арабско градче
    Затвор за такива
    ДПС, НДСВ, ГЕРБ…..

    Коментиран от #19

  • 5 гъзарче

    11 5 Отговор
    Ами така ще е, щото всеки келеш си взе 25-годишно БМВ да се прави на гъзар, а те тия гробници горят и замърсяват много. Не може пеша, с колело или с метро - защото не е гъзарско, обаче с 30-годишна гробница за 2000 лева е турбо гъзария! А това, че не дишаш въздух, а сажди - няма значение.
  • 6 Я. Петров

    6 2 Отговор
    С билет за 1,6лв. ,а бензин за 2 лв. - Ти какво ще предпочетеш нередовния, претъпкан и смрадлив градски транспорт
  • 7 onq s konq

    6 11 Отговор
    "Нередовен и претъпкан транспорт"...И Метрото ли е такова?Ами ако Борисов не го беше построил с Европари?А нали плачехте че 1.6лв са много за билет и Фандъкова тр. да подаде оставка и изведнъж-"претъпкан транспорт",и море от коли които карат с по 2лв на литър-да стане 3 лв ли?Излиза че българинът савсем не е толкова беден,независимо че ревете че сме най-бедната държава.А целта ви е след като не успяхте да да разклатите правителството с тая мантра,сега да "подплатите" усилията си и с УДАР ПО ЕВТИНИЯТА,та дано падне та да дойдат да ни управляват "Путин и Кадиров"/думи на ваши фенове/!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Политолога

    8 4 Отговор
    Това не е истина! Поредната лъжлива информация. Връщам се от Лондон и Берлин. Там въздуха беше много по замърсен, много хора виждах по улиците с маски
  • 10 БУДНАТА СЪВЕСТ

    6 1 Отговор
    Циганките да престанат да метат улиците,защото вдигат прах до небето.Фандъкова да асфалтира улиците в кварталите с новостроящи се жилища и да изгради тротоари.И след това редовно измиване на цялата улична мрежа.

    Коментиран от #12

  • 11 Истината винаги боли

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кольо кварталния":

    София,винаги ми е бил,много противен град.Винаги съм я посещавал със огромно нежелание.Преди години дори и поживях в нея около година,но с голямо удоволствие я напуснах,а за това че сега има много селяни в нея,не е голям проблем,защото тя винаги си е била едно скапано голямо село!!!

    Коментиран от #29

  • 12 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "БУДНАТА СЪВЕСТ":

    А ти ли ще плащаш после данъци по 2-3000 лева годишно , като много раздаваш акъл ??? Или си въобразяваш , че парите растат по дърветата ?? Имаш ли си поне идея колко ще струва ЦЯЛА София да се мие ВСЕКИ ДЕН ???? Тва да не ти е партийно събрание с "дайте да дадем " !!!! Ама ако може друг да ги даде , а ти да раздаваш лозунги , карайте си кюмбетата в Надин , докато не са гласували такса за изхвърляне , като във всички бели държави !!!
  • 13 гост

    1 2 Отговор
    За да приключим със глупостите на селски "експерти" тука , една цистерна измива има няма 50 метра улица с ДВЕ ПЛАТНА !!! И за 8 часа прави 3-4 курса максимум !!! И това удоволствие струва 4-500 лева !!! Без да смятаме надниците на тия с маркуча , а ако е без тях е просто мокрене , а не миене !!!! Айде сега умници сметнете при няколко ДЕСЕТКИ хиляди км улична мрежа колко струва ЕДНО измиване , да не говорим за всеки ден !!! Чистенето на сняг дето е десетина дена в годината струва повече от 30% от целия бюджет за чистене за годината !!! Пак питам , КОЙ от вас е съгласен да плаща над 3000 лева годишен данък жилище , щото там някъде ще иде , че да не е и повече ???

    Коментиран от #14

  • 14 onq s konq

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Нека бъдем точни-ТИЯ ХОРА КОИТО АКТИВНО ПЛЕДИРАТ ЗА ИЗМИВАНЕ,ПАРФЮМИРАНЕ И "ВСИЧКО КВОТО ТРЯБВА" НА СОФИЙСКИТЕ УЛИЦИ НЕ ЖИВЕЯТ В СОФИЯ!Нещо повече-ТЕ НЕ ЖИВЕЯТ И В БЪЛГАРИЯ, а се подвизават основно в Русия и по-малко-на Запад.Така че тях ИЗОБЩО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ХИГИЕНАТА В СФ,А ЧАС ПО-СКОРО ДА ДЕТРОНИРАТ КМЕТА ФАНДЪКОВА ЗАЩОТО Е ЧАСТ ОТ ГЕРБ,А ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА - И ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАМЯНАТА МУ С ПРО-РУСКО!И точно това е хибридната руска политика:Събиране ОТ ТРОЛОВЕТЕ на 100 дребни и незабележими на пръв поглед неща и превръщането им в едно ГОЛЯМО,тъй-както снежната топка става в последствие лавина.Към тая "дейност" се прибавя и едно щедро руско финансиране и...нещата МОЖЕ и да се случат!
  • 15 Я. Петров

    3 2 Отговор
    До Ония с Коня. Никой не реве, а само ТИ. На хубавото лошо не съм казал, но това е тезултата от 1.6 лв. Дори и пенсионерите се качиха в колите си. Явно като караш не гледаш !

    Коментиран от #17

  • 16 Я. Петров

    1 1 Отговор
    До Ония с Коня - чалнати. Мразя политическите марионетки и ако търсиш различни то все още си чалнат.

    Коментиран от #18

  • 17 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Я. Петров":

    Билет от 1,60 могат да плащат само хора дошли в София за един ден !!!!! Не виждам кой нормален с ума си , който живее и пътува всеки ден в София няма да си купи карта , където цената пада в ПЪТИ !!!! Тримесечна карта за всички линии е 130 лева или 1,30 НА ДЕН !!!!!!!! Срещу които можеш да обикаляш цяла София цял ден с каквото си искаш и където си искаш и в повечето случаи , особено на по-големи разстояния с метрото ще стигнеш два пъти по-бързо , отколкото с кола !!!! Да е говорим с 1,30 за нафта колко ще минеш , а това са само началото на разходите за кюмбето !!! 20-30 милионни градове в Европа и Америка 90% от хората са в метрото , ама в София трябва да сме с кюмбето и някой да ни осигурява и безплатен паркинг даже !!!!
  • 18 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Я. Петров":

    Годишната карта е 365 лв !!!!! 1 лев на ден !!!! Скоро само гражданската на кюмбето ще е ПОВЕЧЕ , да продължавам ли с другите разходи или още ще претендираш , че градския транспорт е "скъп" ?????
  • 19 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глупак":

    И коментара ти е като ника!
  • 20 К.К.

    0 0 Отговор
    След като няма регулация и пренасочване на инвестициите в други райони в т.ч. и отваряне на факултети в други градове, презаселването и мръсния въздух са нормалните, очаквани последствия. Почти никой устроил се вече в София няма да се върне в провинцията, както и 60-70% от завършващите университет.

    Коментиран от #21

  • 21 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "К.К.":

    Пак не разбрахме какво общо има живеенето и работата в София с разкарването за щяло и нещяло на кюмбета и претенциите , че някой трябвало да ви го осигури за по-малко от цената на градския транспорт , която и без това е една от най-ниските в Европа ???? Ако ми покажеш европейски град където можеш с 0,5 евро на ден да се возиш цял ден в целия град , тогава се обяснявай ! Преди 30 години града не беше много по-малък и пак си беше близо милион , да си спомняш задръствания и такъв смог ??? Ама таралясниците бяха 10 пъти по-малко , да не кажа 20 !!!
  • 22 Бесен Язовец

    5 1 Отговор
    Боли ме г-за за София, София не е България.
  • 23 Глупак

    4 0 Отговор
    След 30г без урбанизационна идея
    Нормално е , че София не прилича на нищо
  • 24 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    София бабам, София !Друго е да живееш в Престолнината. То ти стига само да дишаш въздуха на тези, дето имат месечен доход над 3-4 хиляди лева и се возят в "Мерцедеси" !!
    Най-красива и зелена София бе преди шестдесет и по-вече години. НО, голямо НО !! И тогава имаше отвратителни дни в есенно-зимния период, на безветрие, мъгла и дим от горени дърва и въглища , когато не можеше да се диша, въпреки малобройното население !!
    Който някога е избирал София за столица, е мислил само политически и тя е избрана единствено по политически причини !! Защото не е помислил/ и М.Дринов, и никой от Учредителното събрание/ за географското положение на селището, имащо в края на войната 1877-1878 г по-малко от 12 000 души.
    Градът е заобиколен от 12 /дванадесет/ височини, ридове и планини. И неминуемо в софийското равно поле се създават условия за смог.
    Сега / "Блиц" обосновано го съобщава / през деня София прехвърля 3 милиона човеци, а нощем - не са по-малко от 2 - 2,2 милиона !
    Това са отоплителни средства, автомобили, производствени предприятия... дори цигарен дим.
    Ще се проясни въздухът в столицата само при:
    - тотална газификация
    - намаляване цената на градския транспорт
    Аман от " умници", които постоянно ни говорят, че всичко тук е по-евтино, отколкото в Европа, без елементарно сравнение на доходите на плебеите у нас и на тези в Европата! Същите "капацитети" решават всичко само с УВЕЛИЧЕНИЕ на цени,такси,данъци, акцизи, мита и прочие

    Коментиран от #30

  • 25 бай село

    1 0 Отговор
    До гост ! ОТ твоите коментари стана ясно , че искаш да живееш в столицата , да ти е чисто и разринато от сняг , но някой друг да плаща! Няма такъв филм , щом живеете и замърсявате , ще си чистите , няма ние от провинцията да ви ринем боклуците. Искате да вие чисто плащате , иначе живеете в кочината , и не навдигате глас.
  • 26 hmhmhm

    2 0 Отговор
    Направете обществения транспорт безплатен и ще видим кой ще използва кола. Айде нещо смислено да вършите най-накрая
  • 27 Жец

    0 0 Отговор
    България 681-1989 амин
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Петър Андонов

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Истината винаги боли":

    Аз пък съм роден и винаги живял в София и мога да ти кажа, че до началото на 90-те София беше едно много чисто, зелено и уютно местенце. Не мога да разбера тези негативни изказвания от много хора от другите градове спрямо София. В крайна сметка хората,които са родени и живеят в София са сигурно вече под 25% от населението й. Градът стана свинщина след като се изсипа и трайно засели в него цяла България. Разбирам ги хората,защото просто са принудени. Но защо и много хора донесоха простотията и лошото си възпитание тук? Яде сандвич, хвърля си хартията на улицата, д.сере му се, с извинение-направи го на пътя. Нека се замислим поради кого главно града е в такова мърляво състояние. Мисля,че поради мнозинството ,живущо в него. Когато всички станем хора, и мястото в което живеем ще почне да изглежда човешко.
  • 30 Петър Андонов

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шаран БГ":

    Правилно си си избрал ника. София е предложена за столица,защото се е намирала в средата на картата на България ( Македония също е била част от нас тогава) . Била е най-удобна като комуникация с цяла България именно поради тази причина. Чети повече, имаш нужда!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове