Last news in Fakti

24 Януари, 2018 15:02 1 239 24

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

  • истанбулска конвенция

ПГ на „БСП за България" поиска спиране на гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание и референдум „за" и „против" нея.

БСП настояват за широка обществена дискусия относно т. нар. Истанбулска конвенция за борба срещу насилието над жени.

"Внасяме подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция – само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

По закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако конвенцията вече е ратифицирана, затова БСП иска първо да се спре процесът на ратификация в парламента, да се направи обществена дискусия и народът да се произнесе, поясни Нинова.

По думите й необходимите подписи за всенародното допитване ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в утрешния ден.

БСП предлага въпросът на референдума да бъде: „За“ или "против“ сте ратификацията на Истанбулската конвенция?“.

"Ако управляващите бързат и настояват и тази ратификация бъде направена, то тогава народът няма да може да се произнесе", каза Корнелия Нинова и посочи, че има разделение в обществото относно приемането на т. нар. Истанбулска конвенция за борба срещу насилието над жени.

Според нея внасянето на закони е верният път в битката срещу насилие.

"Ние продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над деца. Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него и затова продължаваме да внасяме тези закони“, каза Нинова и припомни, че ПГ на „БСП за България“ вече внесе промени в Наказателния кодекс, а сега ще предложат изграждане на центрове за пострадали от насилие.

По възможността Истанбулската конвенция да се ратифицира с резерви и към нея да се приеме тълкувателна декларация, Корнелия Нинова коментира, че в самата конвенция е записано по кои текстове могат да се изразяват резерви чрез такива декларации и спорните текстове за българското общество не са сред тях.

Тази тълкувателна декларация просто би била прах в очите на хората, за да успокои духовете, смята лидерът на БСП.

Още повече, че имаме вече прецедентът на Полша, която е ратифицирала с декларация и в последствие тази декларация не е призната като правен акт, добави тя.

От БСП не одобряват текстовете, с които се въвежда понятието "социален пол" и се говори за нестереотипни роли на пола.

Да не се бърза с ратификацията на конвенцията, призова по-рано и президентът Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    19 3 Отговор
    Браво моме! Само така!!!

    Не на Истанбулската конвенция!!!

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Патето Яки

    12 3 Отговор
    Бойко да хвърля в кошчето тази конвенция, стига са ни занимавали с полови глупости.
    За ЕС или за НАТО не ни бръснаха за сливи да направят референдум та сега за глупости да се харчат пари.
  • 4 Сиромаха

    5 2 Отговор
    Къде може да я прочета тая Цариградска кон. ала бала????
  • 5 бесният язовец на оня с коня

    6 8 Отговор
    ле-ле, майкооо! Сега пък референдум! Повече от половината население е неграмотно, вие ще го карате конвенция да чете, че да гласува за нея! Представям си тумбите братя пред училищата- те само тогава влизат на тези места.

    Коментиран от #19

  • 6 Българин

    10 9 Отговор
    БСП правят демонстрации, че все още са живи. Много добре знаят, че според закона за да е легитимен един референдум трябва да е събрал не по-малко гласове от тези на последните избори. А на изборите за НС през 2017 гласуваха 3 682 151. Дали спорде червените кратуни над 3,5 милиона души ще се вдигнат да гласуват на измисленият им референдум?. Преди няколко години друг червен лидер - Сергей Станишев инициира референдум за АЕЦ, който също бе нелегитимен. но бяха изхарчени над 12 милиона лева. Да събере сега БСП 15 милиона и да си провежда каквото си иска.
  • 7 Истината винаги боли

    9 7 Отговор
    Казват че тази мома в Брюксел,е дигала ръчичка заедно с другарите от ПЕС,за същата Истанбулска гадория. Ще я видим тази работа!!.Тя Курнелия е ,,От стара коза-яре"С опит в тези игри за рейтинг!!!!
  • 8 Геро

    7 9 Отговор
    Има нещо криворазбрано в цялата работа. Смятай, щом и Турция са я приели и на всичкото отгоре се казва истанбулска!
    Пак някой се опитва да ни прави по-големи светци от папата!
  • 9 Агата

    20 0 Отговор
    Да ви го сложа на всички вас долни предатели управляващи и политици изгонихте бъдещето на България, баби и дядовци мизерстват, продадохте всичко което са го изградили и не се наядохте постоянно отклоняването вниманието на народа, и нашите 'свободни медии' ви помагат за това докога бе долни мизерни душици и противостявате едни срещу други да може на спокойствие да си действате., а сте родолюбци но така е разделяй и владей дано някога и този наш народ накрая се опомни, нас ни наричате турци но ние много повече милеем за тази наша родина, отделете един ден и отидете на летище София и вижте колко много от нашето бъдеще заминава с надеждата да се спаси от всичко това, което сервирате всеки ден!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 куку руку ку

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "нато и ес форевър":

    Ще! Ако се ратифицира конвенцията на разврата.
    И да, четох я, няколко пъти.

    Коментиран от #16

  • 13 999999

    0 1 Отговор
    Истанбулската конвенция

    на български

    http://pastir.org/istanbulska-konventsiya-2011-palen-tekst/

    на английски
    https://rm.coe.int/168046031c

    Коментиран от #15

  • 14 нато и ес форевър

    5 6 Отговор
    Комунистите се мъчат по всякакъв начин да съботират председателството на България в ЕС. Путин им натиска бутона и те веднага писват.
    Референдум в нашите условия е все едно да отидете на лекар и той да направи референдум сред пациентите, от какво сте болен.
    Прост народ, слаба държава!

    Коментиран от #20

  • 15 нато и ес форевър

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "999999":

    Хвърлих един бърз преглед на английската версия, защото не вярвам на превода и не открих нищо обезпокоително!
    Нека всеки, който е против да каже ЗАЩО?
    Искате да биете жената и децата? Това вече е друга тема на разговор!
    Gender в превод е ПОЛ! Конвенцията най-общо поставя равенство между половете и се бори против насилието срещу жени и деца!
    Кой реши в крайна сметка, че е вредна за България?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "нато и ес форевър":

    Май така приказваш защото не си срещал мъж който да си иска от теб.

    Коментиран от #18

  • 18 нато и ес форевър

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Няма как да го срещна, защото съм си мъж и се държа мъжки, в панделата не съм ходил, но пък ходя във фитнеса и с излъчването си не привличам гейовете.
    Нямам нищо против тях! Всеки е свободен да живее, както желае, стига да не пречи на останалите.
    Въпросът ми е, на кой и защо му пречи конвенцията? Има линк към текста по долу и след, като я прехвърлих много набързо не открих нищо обезпокоително, даже напротив, защитава по добре жените и децата, което е голям плюс за нашето общество.
    Пак казвам, който има против, да каже защо?
  • 19 РОМ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "бесният язовец на оня с коня":

    Ще има ли кебапчета? Ще върви ли надника в него ден? За 50 лева чува ли се нещо? Нашия катун винаги гласува! Дайте инфо!
  • 20 Румяна Костова

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "нато и ес форевър":

    Редно е малко да се образовате относно политическите партии в Русия преди да пишете.Там има комунистическа партия и неин лидер е Генади Зюганов,а не Путин.Като сериозен опонент на Путин на изборите се явява Павел Грудинин,олигарха,предприемам комунист.Така,че нашите социалисти биха могли да приемат съвети от тези двамата,Грудинин или Зюганов и никак от Путин,на който въобще не му дреме за нашето председателство,защото никое дело в Европа не зависи от нас.
  • 21 Румяна Костова

    1 2 Отговор
    От написаното в статията става ясно,че можем да се обявим против насилието на жени и деца само в комплект с признаването на трети пол!Нека някой грамотно да ни обясни какво общо имат гей браковете с побоя над слабия пол.Значи,ако не искаме да пълнят главите на децата ни с перверзии от най-рано възраст,то ние сме за насилието.Егати парадокса.Няма нужда от референдум,а от логика в мислите и действията на ония,самозабравилите се в парламента,които хрантутим.
  • 22 няма нужда

    1 1 Отговор
    да се отвлича вниманието на хората с измислени проблеми.Внесете предложение за Референдум-трябва ли да понесат съдебна отговорност,онези от управлявалите след 89г.,които разграбиха България!Ум ще ви зайде от активност на тези,които бяха мачкани и ограбвани вече 28 години.Не случайно ни сочат за най-бедни в ЕС!
  • 23 аве фюрер

    3 1 Отговор
    Тук Корнела печели моето браво . Иначе , това беше единственият и правилен ход след фиаското с вота на недоверие .
  • 24 Тито

    0 1 Отговор
    Пада и рейтинга на Корнелия, след поредната порция приватизационни скандали и документи изнесени тази седмица, все се чудех как ще се върне в медиите а то какво се оказа, референдум иска милата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове