26 Януари, 2018 17:21 2 011 25

Иво Христов срещу новите учебници: Промиват мозъци

  • иво христов-
  • учебници-
  • тоталитаризъм

Според него не е ясно кой и по какви критерии е определил периода като тоталитарен

Министърът на образованието си позволи да направи инсинуация и да сравни български период от време с хитлеризъм и фашизъм. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков от парламентарната трибуна.

По време на парламентарен контрол Красимир Вълчев заявява: „Не отричаме постиженията през периода 44-та – 89-та година. Има безспорни постижения в редица области - в културата, спорта, науката. Не искаме да отнемем носталгията към младостта. Но постижения е имало и по времето на хитлеризма – строителство, спорт, но това не реабилитира режима. Режимът все пак е определен като тоталитарен и има своите специфични белези като такъв. Това е, което е заложено в програмата по история“.

Таско Ерменков призова да не се правят явни опити за подмяна на историята на България. „Когато един министър застане на трибуната на НС, да се държи като министър на България, с цялата отговорност. И носталгията, която има към младостта, както той се изрази, да бъде изразена с признателност към образованието, което е получил тогава, а не със сравняването с неща, които никога не са били в нашата история. Не се учудвам защо програмите са такива, след като министърът има подобно мнение за миналото на България“, коментира народният представител.

„Въпросът за определянето на близкото минало навежда на мисълта и думите на Оруел: „Който контролира настоящето, той контролира миналото, а който контролира миналото, той ще контролира и бъдещето“. Целта е да бъдат промити мозъците на нашите деца, а когато това се случи, ще имат такова бъдеще, каквото господарите на света поискат“, допълни народният представител Иво Христов.

По неговите думи битката за предишните 45 години е битката за нашето настояще и бъдеще – дали ще бъдем народ или биологична маса. „През тези 45 години, през които е живяло нашето общество, е имало своите провали и невероятни постижения“, подчерта той.

Според него не е ясно кой и по какви критерии е определил периода като тоталитарен. „Какво е тоталитарно общество и какво - не, е спорно“, отбеляза народният представител. Според него историята не е тясна кабинетна наука. „Това е инструментът, чрез който настоящето моделира бъдещето, в което всички ние участваме“, каза още депутатът.

Иво Христов подчерта, че авторитетни имена в българската историческа наука, поканени да се запознаят със съдържанието на въпросната учебна програма и проектирания учебник, изказват негативни оценки както по отношение на учебника, така и по отношение на цялата програма.

„Чуха се критики за целенасочено и едностранчиво представяне на периода след Втората световна война до 1989 година, описан в учебника като един от най-мракобесните в нашата история. Напомням, че в България все още има живи свидетели на това историческо време и затова учениците са объркани и казват, че вкъщи им говорят едно, а в училище учат друго“, коментира Христов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българофил

    26 26 Отговор
    Професорът умишлено забравя, че въпреки ентусиазма на социализма, България банкрутира през 1990г.Икономика , но нерентабилна.Липса на индивидуална свобода.През 1989 външен дълг близо 9 млрд. долара, който не можеше да се погасява.Лукановата зима 1990г.-празни рафтове на магазините.Това остава като се сложи дробната черта.И до 13.10.1991 икономическата власт и влияние мина в ръцете на ДС...

    Коментиран от #2, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 нещо Бойко почва да ми пада в очите

    7 4 Отговор
    ИЗВЪН ТЕМАТА: Защо ни е истанбулска конвенция, като и сега можеш да осъдиш някой за лека, средна или тежка телесна повреда????????????????????????????????? ?????????????????? ?????????? ??????????????? ?????????......... ???????????...Много моля да се помисли внимателно върху логичният въпрос, които задавам! Просто ние в България сме добри хора и жените ни са добри хора и не искат да съдят мъжете си, ами искат да си оправят семействата! Слава Богу тук в България бесният феминизъм все още не се вихри с пълна сила, както вече е в целият свят. Винаги съм бил за ГЕРБ, обаче Бойко не знам колко е религиозен и колко казва че е, и дали е чел в библията Исус какво казва - "Жената да слуша и да се подчинява за всичко на мъжа, а пък мъжа да я люби и обича, както Господ възлюби нас и даде Синът си за нас"
  • 5 кирил

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    запознай се с икономическия доклад на цк на бкп от 1989 г.спри да ръсиш простотии по форумите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българофил

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Доклад на Петър Младенов-12.декември 1989 в "Работническо дело" или как Петър Младенов оцени управлението на Тодор Живков и състоянието на страната. "Икономическа катастрофа"! Така хората от Политбюро на ЦК на БКП сами оцениха себе си. Не е нужно демагози да оценят сега!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Пророка М

    14 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българофил":

    Чтете фалшиви доклади на фалшиви политици които продадоха тогавашната държава.Един е само извода,че як бой трябваше и трябва да им се удари на продажниците.
  • 9 демократ

    15 14 Отговор
    Червените вият срещу всяка промяна, не им обръщайте внимание, историята беше изопачена от тях и сега трябва да се оправи, а те нека вият, вече са никои.
  • 10 Бат Саше

    16 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българофил":

    Естествено, че така ще пише в доклада на Младенов. Та нали трябваше да поправят тази "икономическа катастрофа" като си поделят държавните капитали и превърнат държавата ни в една олигархична, корпоративна групировка. Но докато Ганьо е толкова наивен и първосигнален, ще е винаги на дъното в калта и ще бъде евтина проститутка! А Иво Христов е един от най-умните и начетени хора на жалкото ни съвремие.
  • 11 Българофил

    9 4 Отговор
    Гений, но зъл Гений! И Ленин е бил такъв!
  • 12 впечатлен

    11 12 Отговор
    Този сайт е предназначен за настървени привърженици на партията БСП, по-рано БКП, кой знае как ще се преименува по-нататък. Всъщност това е една многоглава ламя, която бълва злоба, омраза, хомофобия, от която ти настръхва косата, под различни наименования. По едно време даже имаше една глава, която се зовеше СДС. Величае верния на Корнелия Нинова президент, и неотлъчно вярва как ще победи и ще си възвърне собствеността върху държавата, която несправедливо й е отнета, и ще я поднесе като подарък на товарищ Путин заедно с робите в нея, така и иначе свикнали да работят без заплащане. Какво ли би последвало, ако това се случи? Ярък пример - застрашителното непоносимо поведение на Нинова, омразата, която излъчва към всички, които не одобряват миналото и настоящето на столетницата, заканите. Този тормоз май никога няма да спре, заплахата също. Да се отричат неоспорими факти от българската история е повече от нахалство. Много семейства са непосредствени свидетели, техни близки са станали жертви на комунистическия режим, те помнят!
  • 13 Уморен

    11 11 Отговор
    Другари, уморих се от Вас! Не ви ли омръзна да живеете само с миналото.Миналото, което самите Вие си отрекохте. Дори от името на партията си се отказахте. Какво повече. Слезте от немските и японски коли тогава. Вижте накъде отива емигрантския поток. Иво Христов Ви заподозря, че сте 80%. Много ми се ще да сте по-малко дебилите. Уморен съм вече от Вас. Моля Ви бъдете честни и спрете да ни връщате назад.Иначе се откажете от всички придобивки на свободата!

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 14 Бат Саше

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Уморен":

    Същите другари ни управляват и сега приятелю. Просто адресатът на икономическите интереси вече е друг, поради разпада на СССР. И управлението е също толкова порочно и некадърно, както тогава. Но с някой леки промени за обикновения човек. Да сега той може да си купи евтина стара кочина, на четири колела и да гледа 150 телевизионни канала. Може и да пътува в чужбина, ако има парички. И си прав за благините на свободата. В България те са много. Имаш пълната свобода да умреш на пътя, блъснат от наркоман или неграмотен циганин. Свободен си да го направиш и заради корумпиран, безхаберен лекар. Свободен си да страдаш от ненаказаността, на всеки който ти причинява страдание. Свободен си да търпиш яловите институции, които се гаврят с теб, но ядат от данъците ти. Свободен си и да работиш за смешна заплата и да пълниш крадливите гуши на селските парвенюта, които сам си избираш. И мноого други свободи имаш тук. Е, конкретно с теб може и да не е така, ако си от "тарикатите", но то от тези тарикати сме на тоя хал. Аз мразя комунизма и съм най-големият поддръжник на Запада, но не и в американо-израелския му вариант.

    Коментиран от #17

  • 15 Белене

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Уморен":

    Ръжгева тилиси ма или мирчо спасов.как няма да си уморена малко ли невинни хора изтрепа и ги хвърли на прасетата.
  • 16 Заключение

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Уморен":

    Пич не се връщаме назад , нито отиваме напред , отиваме на бетермиш.
  • 17 Уморен

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бат Саше":

    От една кръвна група сме, приятелю! Мечтата ми е за шведски социализъм, а не за шведска маса!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българофил

    6 1 Отговор
    Песимизмът идва от факта,че нашият капитализъм почна върху социализъм. Не еволюционно, а криминално.Какъв да бъде резултата, когато грамадна част от капиталистите пропагандират леви идеи.А по-бедните споделят десни. Още от 1989 всичко ни е объркано. Уж пада Живков заради изчерпания модел,а пък уж било хубаво.Уж искаме да сме като другите развити народи по на запад, ама хленчим за лади и москвичи. Трагедия е да не знаеш какво искаш. И такъв е резултатът сега.
  • 20 Ads

    2 1 Отговор
    Мистър 80℅ пак излезе на припек
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Насо

    2 0 Отговор
    Вместо да демагогстват,защо не го направят поне децата да изучават реални неща? Могат да ползват например докладите на базираната в Ню Йорк централа на ООН. Например в докладите за Индекс на Човешкото Развитие. Там се вижда,как след Втората световна война започва да се развива много бързо ,и постоянно напредва в класациите,като кривата на развитие сочи нагоре,към изравняване с кривата на страните от Западна Европа...! В срвнение с някои от западните държави сме станали и по-добре. И в доклада от 1987 г например, България е на 27-мо място в света ,като първа е Япония,втора Норвегия и т.н. Сащ тогава са на 16-то място. След 1989 г. България започва да губи позиции,като десетилетие по-късно сме вече към 45-50 -то място,след което на власт идват герб и спада става по-бърз,кривата е по-стръмна надолу. След първия им мандат станахме 60-ти ,преди 3-4 год бяхме 65-ти,а по-миналата година вече бяхме 85-ти...! Напоследък не съм проверявал,но за 2017 едва ли да е излязъл още. като извод,набива се на очи,че до 1989 г. България стои много по-близо до средният показател на ЕС тогава (и посоката е приближаване до тях), след това (и особени като станахме и член) ,вече сме се отдалечили от средното за ЕС ,като ножицаъа продължава все повече да се отваря,т.е.посоката е още отдалечаване. Като на онова "нашето" 26-то място от времето на соца,сега стои Испания (която тогава е много по-назад от нас). САЩ например от 16 преди тогава (1987г.) ,напоследък са си подобрили показ
  • 23 Насо

    2 0 Отговор
    ..показателите и сега са около 7-ми (ако не ме лъже паметта). Всеки ,може да чете годишните доклади на ООН за индекса на човешкото развитие (на английски език е: Human development index report)
  • 24 Патриот

    0 0 Отговор
    Един истински умен българин. Всяка дума излязла от неговата уста е истина. Ето една поредица негова, която у хубаво да видите и проумеете.
    Някъде в епизодите:
    Въпрос към него: Трябва ли да има трети пол? Мнението ви за истанбулската конвенция:
    Уважаемия професор Иво Христов: Истанбулската конвенция е заблуда. В света 3 от 4 долара са собственост на 1% от населенеито. Именно този трети пол има за цел отвличането на вниманието на обществото от тази социална несправедливост. Вместо обществото да пита "как така" негово внимение е отвлечено от глупости от сорта на трети, четвърти и пети пол.
    Много е прав. Много истини има казани в тази поредица.
  • 25 аве фюрер

    1 0 Отговор
    Скрий се бе дебилник , разбрахме вече, че си заработваш московските парички , не е нужно повече да се изтропваш .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове