26 Януари, 2018 20:01 2 307 27

Мария Габриел: За нас в България мъжете и жените са физически пол

  • мария габриел-
  • домашно насилие

Тази конвенция по никакъв начин не цели да промени това, което ние имаме като модел, заяви евродепутатът

Истанбулската конвенция е най-значимият международен договор, който осигурява системна защита на жертвите, обясни пред бТВ българският еврокомисар Мария Габриел.

„Той слага акцент от превенцията до наказателните мерки срещу престъпниците, до криминализирането на домашното насилие – над жени, над мъже и над деца. Това е инструмент, който не е панацея, но може да ускори от част от процедурите“, каза тя, като посочи, че „голяма част от жертвите се сблъскват с това безвремие, което много често, за съжаление, като последствие има обратно връщане към порочния кръг на насилието“.

Тази конвенция дава импулс да актуализираме законодателството си и излъчва много силен сигнал към всички, които могат да вземат участие в борбата с този феномен, посочи Габриел. По думите ѝ документът „казва на жертвите: „Имайте смелостта да не мълчите“, тъй като мълчанието е най-големият проблем.

„От друга страна трябва да заработят всички, участващи в този процес – от жертвата, през кризисния център, психологическата помощ, неправителствените организации и стигнем до повече обучения за полицаите да разпознават много бързо формите на насилие и жертвите, до прокурорите, до съдебните наказания, които трябва да бъдат бързи“, каза Габриел.

За притесненията за трети пол еврокомисарят посочи, че в конвенцията, специално в чл. 3, „ясно е казано, че за всичко, което засяга тази конвенция, пол означава социални роли и характеристики, които определено общество смята за характерни за мъжете и жените. Ние сме това „определено общество“. За нас в България мъжете и жените са физически пол. Тази конвенция по никакъв начин не цели да промени това, което ние имаме като модел. Но тя ни дава възможност да си кажем, че за насилието толерантността е нулева“.

Що се отнася до обучението на деца, Габриел коментира, че в текста е казано: „когато е подходящо, съобразено с потребностите на учениците“. „Ето, отново ролята, която е дадена на националната държава – ако България реши, че има необходимост от повече обучение за такива програми, тя ще ги въведе. И конкретно в тази конвенция се говори за програми, отнасящи се до социалните характеристики за мъже и жени, борбата със стереотипите“.

Стана ясно, че има нужда от истински дебат по темата, който да позволи всички общности – религиозната, академичната, неправителственият сектор, институциите, от които зависи решаването на този проблем, да седнат с много ясни тези, разумно и спокойно да обсъдят различните мнения, каза тя.

Габриел посочи, че е имало време това да се случи, тъй като междуведомствената група е създадена още след подписването на документа през април 2016 г. Но може би наистина в рамките на обществото имаше нужда от повече такива дебати, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    27 2 Отговор
    ПСИХОФАШИЗЪМ
  • 2 Мъж

    43 2 Отговор
    Изключително нагло и безпочвено изказване. Сега изкараха, че всеки трети мъж биел жена си в България. Никаква нужда няма от тази Конвенция. Имаме закони, да засилят наказанията и толкова. А, техният си социален пол в признати в Германия около 32 пола, да си ги заврът в зад-ка, който спокойно могат да си приемат за безполово, защото го има и при жените и при мъжете.
  • 3 Бесен Язовец

    33 3 Отговор
    Абе какво ми я пробутват тая конвенция гербаджиите на Бойко като му е толкова зор да се вземат със Цецко да ходят в Холандия и да подпишат
  • 4 Подвеждане

    30 2 Отговор
    В текста стоят две понятия: ПОЛ, СОЦИАЛЕН ПОЛ. Ако са едно и също, защо ги пише и двете? Явно са две различни неща: биологичния пол и някакъв друг пол, които се определял от обществото. Но точно тази част е отворена към произволни интерпретации. Всички казват ами това са биологичния пол, но тогава СОЦИАЛНИЯТ ПОЛ е излишен. Ако остане неопределен, то утре ще се намери някой да си го определя както си иска. Товага всичко с добрите намерения ще бъде забравено. За да не се стига до там или не трябва да се ратифицира в този вид документа, или трябва да се ратифицира с ясна дефиниция: за България пол и социален пол е едно и също. По принцип според този текст ако остане само ПОЛ, то вече всеки е предпазен от насилие, т.к. всеки човек има ПОЛ. Няма логика, да има повече определения, ако не се цели нещо друго. Но явно Борисов е обещал вече нещо на някого и няшето мнение (на живеещите в България, а не на друго място) не е от значение.
  • 5 ДСК

    35 2 Отговор
    Много долни хора са тия от ГЕРБ.

    Коментиран от #6

  • 6 Тази мацка даже не живее в България

    32 2 Отговор

    До коментар #5 от "ДСК":

    Тя отдавна не зашитава българските интереси, а на своите приятели от западна европа
  • 7 глупости

    28 2 Отговор
    Защо не спрете тогава насилитето по филмите и в игрите и клиповете по интеренет?! Не се ли сещате, че от там започва всичко..или по-скоро сте лъжливи лицемери анти хриситяни
  • 8 САП

    20 2 Отговор
    В конвенцията има много неща за защита на жените и децата, но има неща, които я превръщат в нещо друго.

    Член 6 — Политики, отчитащи особеностите на пола
    Страните се ангажират да включват перспектива, основана на пола, в изпълнението и
    оценката на въздействието на разпоредбите на настоящата Конвенция, както и да
    насърчават и ефективно да внедряват политики за равнопоставеност между жените и
    мъжете и за овластяване на жените.

    Не знам превода ли не струва или ......

    Но на мен ми звучи първо изравняваме двата пола. Което е добре.

    След, което даваме повече власт на жените. Демек пращаме постигнатото равновесие по-дяволите. И подлагаме на дискриминация мъжете.
    Това ми звучи, като феминистка мокра мечта жените да са на власт.

    Такива неща в нея я превръщат, в документ налагащ приемането на ултрафеминистки възгледи. Водещи до обратна дискриминация.

    Има още доста такива заровени умрели кучета в текста. Ако е превода да го оправят. Но ако е записано това, което се разбира, тази конвенция не трябва да се приема.

    Коментиран от #27

  • 9 НАТО ВЕЦ

    22 2 Отговор
    Айде и снахата скочи с комисарски плам на амбразурата. Пари са това ей. Трябва да се "оправдаят". Нищо че ги вадят от нашият джоб.
  • 10 народ

    20 2 Отговор
    В текста било казано:Когато е съобразено с потребностите на учениците.
    А кой ще определя потребностите на учениците?Ти ли ма?
    Я престанете с тая конвенция!За всичко си има закони и когато се спазват,всичко е наред!Не ни трябват никакви конвенции!Иначе ще си навлечете омразата на народа!
  • 11 изчезни

    18 2 Отговор
    Взимай си дърмите и заминавай там, където е ратифициран - това у нас няма да се случи!!!
  • 12 Бацо

    10 2 Отговор
    Тая като я гледам не ми прилича на жена.Тя за това не харесва българските мъже.Да си стой в еврогейският Брюксел и тук да не се връща.
  • 13 Аристотел

    13 2 Отговор
    Марийче, обществото от хиляди години е маркирало наличието на два пола=джендъра,мъжки и женски!Всяка религия в основата на съществуването ни дава два пола=джендъра,мъжки и женски.Кой измисли останалите видове полове=Джендъри?Не е Бог,не е Обществото,а някой който иска да превърне Лъжата в Истина!Няма да мине тая Гнусна Лъжа и Бог ще накаже всички извратени,които искат да се наложат агресивно над нормалното и Доброто!Доброто ще победи Лошата Лъжа на измислените полове!:):):)
  • 14 Све

    9 1 Отговор
    Толкова опростено тълкуване
    Такъв изпростял дебат…..
    Всичко е толкова просто
    Дамо ТЕХНОЛОГИЯ за намаляване населението на земята.
  • 15 Аристотел

    16 2 Отговор
    Срам е една жена да защитава лъжлива теория,че друг вид жена може да я замени ,като Майка,Съпруга и Божие създание!Лошото води към по-лошо,а не към Добро!Това е валидно и за Лъжата,че има и други полове освен жени и мъже!Социалната роля не е Обществен избор,а Индивидуален!Индивидуалното надделява над Общественото само при Психично болни около които не се върти Света и Слънцето!:):):)Бог е над вашите Лъжи,не го забравяйте!Който сее Лъжи,ще жъне Зло!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аристотел

    11 2 Отговор
    Лесбийките,жени ли са или мъже?:)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    13 2 Отговор
    Девойчето знае защо си получава заплатата и не очакаам да каже, че не подкрепя конвенцията. По-възпитано би било обаче да замълчи или поне да врътка агитации в други страни, а не да предава собствената си страна!

    Коментиран от #26

  • 20 Роман дизел

    9 1 Отговор
    Ей вие от Содом и Гомор що вървите срещу природата си?
  • 21 Румяна Костова

    9 2 Отговор
    Ето,чухме я и тази,прехвалената Мария Габриел.Но кой ли пък е очаквал здравомислието от нея,нали веднага ще и резнат заплатата?Като дава вид,че се замислила за съдбата на жени и деца,нека се изкаже за приетия закон в Швеция за разрешение брак с малолетни.И става ли въпрос за защита на тези момиченца на по 10-11 години,някои от които ще бъдат подложени и на перверзии и на побой.Разбирам безполови и гей политици да подкрепят тази конвенция,но когато нормална на пръв поглед жена ни облъчват с подобни дрън,дрън глупости,ми се иска да и пожелая,,Да даде Бог детето ти ,провокирано от тази нова мода да се мята в догатки дали е мъжко или женско!!!,,
  • 22 Димитър Кънев

    6 1 Отговор
    Обяснете ми имат ли права хомосексуалистите.Не нямат и защо Истанбулската конвенция ги защитава.За мен така се узаконява насилието от педофили и да се похарчат грешни пари.
  • 23 гост

    5 0 Отговор
    Докато такива като Габриел мислят,че всички сме неодушевени предмети т.е. табуретки, ще има и насилие , и убийства и ЕС за назидание на мислещите.
  • 24 соросоидни кърлежи

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: И конкретно в тази конвенция се говори за програми, отнасящи се до социалните характеристики за мъже и жени, борбата със стереотипите“. Утре ще се вречем и в педафилия , ще ги пуснем в детските градини и училища,защото ще измислят някоя конвенция и ББ. ще каже--няма мърдане,трябва да го приеме,само малко да го подобрим...
  • 25 Driving pleasure

    3 0 Отговор
    Ама изчезни ма!!! По глупаво изказване има само Дружинната Цецка. Във ваща партия само трансджендъри ли са събрани или кво?!!! БЪЛГАРИЯ КАЗА НЕ НА ТАЗИ ВИ ЕВРО-ПРОСТОТИЯ!!! Ако искате да ви трошим главите - дерзайте, тоя път си мисля, че няма да ви се размине! Българина все още не е с толкова промит мозък, че да ви прости подобна гей-заигравка! Ти може да взимаш милиони да я пробуташ, но няма да ви мине изродския номер!
  • 26 Бесен

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Девойче?!! Ма ти май много я издигна ;)
    Сигурно половината брюкселски зелки ще потвърдят, че отдавна не е такова :D
  • 27 НЕразбирач

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "САП":

    НЕ! "...Но на мен ми звучи първо изравняваме двата пола. Което е добре. " Не се прави на много "модерен"!! За какво "изравняване" на полове говориш - ние сме създадени РАЗЛИЧНИ и именно това му е ценното! Мъж + жена = допълване един другиго!
    Пика* на подобни конвенции, джендъри и "женски еманципации"!
    Равноправие искали жените - ми ходете да копате у мината тогава, нормално ли ще е? НИЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ. ТОЧКА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове