Last news in Fakti

29 Януари, 2018 08:34 1 483 5

Схемата в Медицинския университет е заплаха за националната сигурност

  • румяна арнаудова-
  • медицински университет-
  • студенти-
  • корупция-
  • медицина

Обвиняемите са с мярка за неотклонение "парична гаранция"

Схемата в Медицинския университет е заплаха за националната сигурност - 1

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е привлечен като обвиняем за ръководенето на организирана престъпна група. Срещу други 5 лица са повдигнати обвинения за участие в престъпна група. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследването тече в две направления.

Първото - дейността по прием на чуждестранни студенти се възприема като заплаха за националната сигурност. Лицата, които се разследват, са основни с арабски произход. Те са били приети да учат медицина с английски език в учебното заведение, но част от тях дори не владеели английски език. Голяма част от тези чуждестранни студенти не са открити на адресите, фигуриращи в базата на МУ, което може да означава, че това са абсолютно мними студенти. Когато едно лице е приети в университет, то автоматично получава статут на временно пребиваващ в България, с което получава правото свободно да пътува в рамите на ЕС, обясни Арнаудова и допълни, че в тази си част престъпленията в университета са заплаха за държавната сигурност, защото каналът можел да се използва като прикритие за незаконен трафик на мигранти и навлизане на лица, членуващи в терористични организации.

Второто направление на разследването по думите на говорителя на главния прокурор се отнася до дейността на служител на Медицинския университет. Служителят нанесъл щета на заведението от безстопанственост при изпълнението на обществени поръчки. Става въпрос за престъпление, извършвано в 2-годишен срок, размерът на щетата се изчислява, стойността за сега не ясно, но става въпрос за безстопанственост в особено големи размери.

По първото направление са събрани над 200 тома доказателства по досъдебното производство. Обемът на данните е изключително голям, добави Арнаудова.

Взети са досиетата на 150 чуждестранни студенти, приети в университета по другия начин. Към момента са прегледани досиетата на 20 от тези студенти, останалите предстои да се разгледат. За сега няма данни лицата да са свързани с дейността на опасни организации, представляваща опасност за страната, но това ще стане напълно ясно, след като се прегледат всички досиета, обясни още Арнаудова. По думите ѝ каналът вече не съществува и по този начин е предотвратена нова евентуална заплаха за страната.

В хода на разследването до сега са извършени 40 претърсвания, най-вече на територията на София. 27 лица са обискирани. Разследването продължава.

Всички обвиняеми са се възползвали от правото си да не дават обяснение по обвиненията. Един от разпитаните обаче заплашил разследващите полицаи и прокурори. Арнаудова обясни, че обвиняемият е казал на органите "ще плащате с кървави сълзи". По думите ѝ е възможно лицето да е действало под влияние на емоция, но заплахата е породила основателен страх сред разследващите.

Обвиняемите са с мярка за неотклонение "парична гаранция".

Припомняме, на 19 януари ГДБОП и ДАНС проведоха акция в Медицинския университет в София по подозрения за корупционна схема, свързана с приема на чуждестранни студенти. Тогава бяха запечатани кабинетите на ръководството и администрацията за щателна проверка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РедИн

    10 0 Отговор
    както се казва - не е важна корупцията и националната сигурност.. ВАЖНА е стабилната коалиция.. че да се пълнят сметките
  • 2 пловдив

    10 0 Отговор
    Е не е лошо да минете и към Пловдивския медицински и Дентален факултет там нещата са още по зле от години наред....

    Коментиран от #3

  • 3 мнение

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "пловдив":

    Тя рибата се вмерисва откъм главата
  • 4 koko

    3 3 Отговор
    Всичко разбирам,само не мога да разбера,как британски граждани/каквито са студентите от арабски произход/ ще искат да получат право на постоянно пребиваване в България,нали и те са граждани на европа.Според мен просто е абсурдно,и това може да се превърне в международен скандал,за който ще трябва да отговаря прокуратурата,ако тези студенти потърсят сметка за обявяването им за терористи.
  • 5 долар

    0 0 Отговор
    Продали са се.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове