31 Януари, 2018 17:17 1 973 7

1 лв. на час за "Синя" зона във Варна

  • синя зона-
  • варна-
  • паркиране

Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата "Синя" зона в града

1 лв. на час за "Синя" зона във Варна - 1
Снимка: Личен архив

Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата "Синя" зона в града. На днешното заседание съветниците приеха промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, като бяха включени и цените за почасово платено паркиране.

Таксата за час престой в "Синя" зона ще бъде 1 лев. Единствено във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой.

Живеещите в обхвата на зоната ще ползват преференции. Те ще плащат по 5 лева на месец и по 55 лева на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лева, а годишната – 110 лв.

За служебен абонамент в централната градска част ще се плаща 350 лева на месец и 3 850 лева на година. За широк център цената ще бъде 300 лева месечно, съответно 3 300 лева годишно. За всички улици и площади извън обхвата на "Синя" зона абонаментните карти за служебни коли ще струват 120 лева на месец и 1 320 лева на година.

Облекчения ще има и за търговците при ползване на зоната за кратковременно паркиране. В ядрото на града те ще плащат по 150 лева на месец, съответно по 1 650 лева на година. В широкия център месечната такса ще бъде 120 лева, а годишната – 1 320 лева.

Плащането в "Синя" зона ще може да се извършва по три начина. Освен чрез SMS, каквато е практиката в повечето български градове, ще може да се плаща и със специално интернет приложение „Виртуален паркинг метър”. Чрез него ще се използват индивидуални предплатени сметки за паркиране. Третият начин на плащане ще е в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната. Варна ще бъде единственият голям град в страната, в който ще може да се плати и кеш в магазин или заведение.

Зоната за паркиране ще разполага с два типа места – за общо ползване и запазени. Паркоместата за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените ще се отдават под наем на компании и техният брой ще е ограничен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и ползвани само от коли на полицията, общината, хората с увреждания.

На днешното заседание съветниците отмениха старата наредба за организация на движението на територията на общината и приеха нова, с която се регламентира режимът на кратковременно платено паркиране.

Съгласно документа работното време на "Синя" зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно.

Освободени от такси ще бъдат и собствениците на електромобили. Те не само ще могат да спират по всяко време на денонощието в "Синя" зона, но ще имат и възможността да зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно.

Отначало се предвижда да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. „П. Славейков“, ул. „Александър Дякович“, пл. „Мусала“, на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. „Сан Стефано“ и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чурулик чурулик

    7 6 Отговор
    Ка по живково немаше такъв рекет и па имаше пари в общината?а сега вечно реват че няма въпреки новите демократични рекети

    Коментиран от #2

  • 2 Иванчо

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Чурулик чурулик":

    Ти по живково време имеше ли кола и ако си имал - каква беше ?

    Коментиран от #6

  • 3 Варна

    7 2 Отговор
    Дааа...,
    Почти като в Бевърли Хилс станахме! - 3850 лв. на година за паркиране в центъра.
    - "Браво бе пичове"! - Да вземете да спрете "белото" ли?

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цветан

    0 0 Отговор
    1лев за клоа и 10 лева за ловджиите и текезесарите със джипове.
  • 6 Чурулик чурулик

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    По живково съм бил дете иначе колата ни беше лада
  • 7 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Добре са ги измислили варненските съветници ! Така се хазна пълни! Й.Фандъкова да дойде на обмяна на опит !
    Най-много ми харесва това, че тези, които са го измислили, няма да плащат нито лев!
    Разбрахте ли сега , какво е демокрация? Избирате някой, който да работи във Ваша полза, а той Ви бърка........в портфейла - с две ръце!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове