Last news in Fakti

1 Февруари, 2018 15:40, обновена 1 Февруари, 2018 15:56 2 246 19

Борисов в Брюксел: Не е справедливо да не сме в Шенген (ВИДЕО)

  • бойко борисов-
  • брюксел-
  • европредседателство-
  • съвет на ес-
  • балкани-
  • мигранти

България е единствената на Балканите, която няма нерешен проблем, заяви премиерът

Борисов в Брюксел: Не е справедливо да не сме в Шенген (ВИДЕО) - 1
Снимка: Архив

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където пристигна днес за официалния концерт по повод откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Има държави в ЕС, чиито управления станаха коренно различни от традиционните само заради мигрантската вълна. Истината е, че войните, които се проведоха, донесоха огромни щети. Външната ни дипломация се провали в цялата си част - милиони жертви, опустошени държави", сподели министър-председателят.

"Всеки, който се занимава със строителство, може да си представи колко трилиони долари или евра са нужни за възстановяването на Афганистан, Сирия. Ако тук ни целят с ракети сега, и ние ще бягаме. Провалът ни е във външната политика, всичко се обърна и дойде като проблем в Европа. Това са истините и до този момент никой не е могъл да ме обори", каза още Борисов.

"България е пример как бързо успяхме да направим заграждения. Тук има и една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди вляха, а ефектът е много малък? България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо", заяви премиерът. "И си измисляте някакви мотиви, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измисляте".

"Българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност. Релокацията не работи, тези хора искат да дойдат в Германия, те не искат да стоят в българия. Прибираме ги, те пак бягат. Другият въпрос за релокацията е да направим затвори, това обаче няма как да стане заради хумаността. Виждате как преминаха изборите, дори виждате една Германия, която винаги е била пример, месеци наред не може да състави правителство заради проблема с мигрантите. В Австрия е същото, в Унгария също", продължи речта си премиерът.

"Ние решаваме кой колко мигранти да вземе, няма логика за мен. Огромно уважение имам и към САЩ, Русия, Китай и Турция, но ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони. Много неща в Турция не ни харесват, много от тях са в пълен разрез с нашите ценности, но без тях не можем да се справим с миграцията", каза още Борисов.

"Терминът "Западни Балкани" не го харесвам много, защото Балканите сме едни. Докато не се реши проблемът с името, Македония не може да тръгне към ЕС. Без Косово, без Сърбия - няма как да стане. И на президента Вучич, и на президента Тачич им благодаря, че успяха да успокоят ситуацията след стрелбата в Косовска Митровица. Това показва зрялост, което е хубаво за елита на Балканите. Босна и Херцеговина днес е спокойна, утре може да стане война. България е единствената, която няма нерешен проблем на Балканите", коментира Борисов.

"Неслучайно сме неформалният лидер на Балканите, за да може да моделираме ситуацията. В момента мисля, че можем да се похвалим с това. Балканите са Европа, те не са задният двор. Задният двор са, ако гледаш от Лондон насам, ако гледаме оттук, са коридор", заключи той.

"Колкото и да говорим, че Балканите са малък фактор, нека не забравяме, че 2 войни тръгват оттам. Затова ние предложихме два варианта. Комисията за техническото присъединяване на страните от Западните Балкани да ускорят процеса - не е в нашата компетенция да им даваме срокове. Но трябва ясно да кажем - трябва да се даде перспектива на всички, не можем да оставим в "челна дупка" Косово или Черна гора, или който и да е", каза министър-председателят.

"И днес имахме много добра среща с Европейската инвестиционна банка. Благодаря още веднъж за форума. Има огромно финансиране, пари има предостатъчно. Тук, разбира се, слагам една голяма скоба - кохезията е без алтернатива, тя не може да се пипа, така че финансиране има от банките, бюджетите и кохезията", допълни Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепа Русо

    18 0 Отговор
    И библейско не е!
  • 2 Аааа

    46 3 Отговор
    А да сме най бедни в ЕС , справедливо ли е бе , тикво продажна ?
  • 3 Филолог

    42 7 Отговор
    Мале, мале и това е официална реч - първична мисъл, неграмотен изказ, беден речник!!! Жална ни майка, и “кохезията” не маже да помогне на кухата тиква.
  • 4 гост

    33 2 Отговор
    Бря да му се невиди, за роуминга и магистралите нищо не спомена.
  • 5 Бесен Язовец

    28 2 Отговор
    Тоя е крадец е най не справедливото нещо през целя боклучарски БГ.капитализъм
  • 6 Русенец

    24 1 Отговор
    А нима управлението на Тато Джуниър е Справедливо ? По-голям лъжец и наглец в БГ историята от него няма. ЕС явно скоро ще го отсвири, защото почна да им посяга и на тях.
  • 7 чисто луд

    22 2 Отговор
    Този е за 4-ти километър... до сега го знаехме само ние, вече и цяла Европа го знае!
  • 8 onq s konq

    13 16 Отговор
    Еми прав е човека да им се сърди че не сме в шенген и не сме приели еврото!Ние сме за пример на цела европа а не ни искат!След тая реч претполагам ше се позамислат малко защото наистина заслужаваме да сме в челната тройка на тоя саюз!
  • 9 ХХХ

    18 2 Отговор
    ОООО....Свещенна простотиьо -слез ГОСПОДИ и си прибери ВЕРСИЙТЕ..Гладната кокошка ЕВРО сънува ....КАК НЕ СЕ НАЯДАХТЕ БЕ..
  • 10 Ани

    11 2 Отговор
    Защо да ни взимат във шенген, за да фалирате европеиски банки и после да се криете у сърбия .Много бързате първо Румения , щтото са много по напрет от нас .
  • 11 Лост

    11 1 Отговор
    " Кохезия". Брей да му се не види, какви думи излизат от премиерската уста!
  • 12 Боклуци

    12 1 Отговор
    Най бедната държава, в шенген ,, още толкова ще обеднеем ,,Шенген е добре за вас,, Бандити,, като взимате на месец по 5-6 бона заплати и толкова крадете.
  • 13 Варна

    16 2 Отговор
    Не е справедливо да ми говориш че те е срам от договора за Американските ТЕЦ-ве , ама ние плащаме! Не е справедливо да изпълняваш заповеди от чужди държави ама ние го търпим!
    - Не е справедливо да крадеш с Пеевски и В.Златев ама се случва!
    - Не е справедливо оградата по границата да струва над 1 млн. за км но ти ги плащаш с нашите пари. Не е справедливо да плащаме 2 млрд. заем без лихвите за стиропор, ама го плащаме!
    Не е справедливо да те държим на власт щото партията ти е същата както навремето БКП- управленски орган на шурободжанашки принцип.
    - Не е справедливо Брендо да си купува в центъра на София хотел, ама се случва!
    - Не е справедливо да харчиш парите ни само за шибаната София , но го правим!
    - Не е справедливо да плащам данъци, а циганите не!
    - За каква справедливост говори тоя, откровен тъпанар?
  • 14 007

    6 1 Отговор
    Докато си на власт, всичко е справедливо, бай Х... Мутра неприятна, кой да те пусне в Шенген? А?
    Хайде сега, модераторчето да ми изтрие соментара:)
  • 15 Бойко верваш ли си

    10 1 Отговор
    Само ти и твоите шефове може би нямате нереш проблем. Но народът има огромно количество проблеми, които ти нищо не направи, за да решиш. Почваме с по-леките: Войната на пътя. Нищо не се прави. Мръстния въздух в София и другате. Нищо съществено. Все още не е мито, не са спрени замърсяващите автобуси. Кражби като КТБ не се наказват. Заплатите на учители и лекари са прекалено ниски. Последните увеличения трябваше да се направят през 2009. Сега трябва да са двойни. Няма заплати и добро отношение, няма образование, т.к. няма качествени учители (масово) и т.н. Специално за Шенген ти го казаха: корупция и организирана престъпност. Тук няма никакво действие. Така наречен нов закон, по-скоро цементира корупцията, отколкото й се противопоставя.
  • 16 АЛО АЛО

    2 3 Отговор
    Ало комуняги и на вас да ви....
  • 17 народ

    3 0 Отговор
    А проблема с циганската престъпност?
    А проблема с обезлюдяването на България?
    А проблема с бездомните кучета?
    А проблема с разбитите улици/не само в София/?
    А проблема с ниските заплати?
    А проблема с безработицата?
    и т.н и т.н.........?
  • 18 народ

    3 0 Отговор
    Странно,кои са ти решените проблеми?
    Или ти говориш за личните ти проблеми?
  • 19 Тиквата

    1 0 Отговор
    Най важния проблем за една държава са хората бе Тикво ....През твоето Мутробандитско управление хората станаха най Болни и най
    Бедни в Европа...А бе на този човек ,, диагнозата" му с обоостря"" и става много опасен за държавата .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове