Last news in Fakti

3 Февруари, 2018 12:55 2 375 16

Станишев срещу Радев за Истанбулската конвенция

  • сергей станишев-
  • истанбулска конвенция-
  • жени-
  • насилие

За така спорния термин „джендър” лидерът на ПЕС даде своя превод

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев обяви в ефира на БиТиВи, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел категорично заяви, че Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира: „Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера”, подчерта Станишев.

„Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. Крайно време е политическите партии в България, както и институциите да спрат да си затварят очите пред този проблем и да организират мащабна обществена кампания срещу насилието над жени и деца". Това заяви в студиото на „Тази събота“ президентът на ПЕС. В ефира на БТВ той разказа за вчерашното си посещение в центъра на Фондация П.У.Л.С , където се срещна с жени, претърпели насилие.

"Изкривеният дебат за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие запуши устите на жертвите, надигна вълна от насилие и демотивира и малкото хора, които доброволно помагат на тези жени.", подчерта Станишев.

Той посочи: "Дадохме абсолютно погрешен сигнал на жертви и насилници – че като общество толерираме това. Политиците трябва да внесат спокойствие и разум в дебата, а не да истеризират и да се възползват от страховете на хората. В противен случай ще трябва да понесат отговорността за насилието в семействата – над жени и деца, в детските градини, в училищата, над лекари, по улиците.", каза още лидерът на ПЕС.

Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази Конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове загърбва реалния проблем. Заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове и телефонните линии за жертви на насилие.“

На въпрос на водещата Марияна Викилска защо е необходима ратификацията на Конвенцията, Станишев отговори, че: „Тя е най-всеобхватният международен договор, чрез който 45 от 47 държави в Съвета на Европа поемат ангажименти за борба с насилието над жени и домашното насилие. По този начин това няма да е въпрос на конюктура – на една партия това е приоритет, за друга – не е и постоянно променяме законодателството. С конвенцията България ще поеме ангажимент да се бори с насилието, да финансира центрове за жертви на насилие, както и да отделя средства за програми за жертвите и работа с извършителите на тези деяния. Ще се опростят процедурите и най-вече – ще се говори за това, за да не се толерира насилието и така да постигнем здраво общество, изградено от здрави и щастливи семейства. Конвенцията съдържа философията на борбата с насилието и най-добрите международни практики. Промяна в законодателството не може да постигне този обхват и ангажименти.“

Марияна Викилска цитира Декларация на Съвета на Европа, в която изрично се посочва, че Истанбулската конвенция не въвежда задължение за държавите да въвеждат обучение за сексуалната ориентация на децата в училище, нито еднополовите бракове, нито тълкуването на т.нар. „трети пол“.

Станишев посочи, че далеч по-консервативни държави като Турция, Грузия (в която са забранени еднополовите бракове), Македония, Албания и Черна гора са ратифицирали конвенцията. „Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят. Преди 100 години жените нямаха право да гласуват, право на развод или дори да носят панталон. Днес е различно.“

„Човешкото достойнство е фундаментално човешко право. Още през 70-те години в документа от Хелзинки държавите се съгласяват, че въпросите за човешките права не са въпрос на вътрешна политика. Затова съм притеснен от реакцията на президента Радев. Тезата, че домашното насилие е работа на полицията е несъстоятелна. А позицията, че видите ли ще се дадат могъщи функции на НПО-тата не отговаря на истината. И в момента те са единствените, които водят борбата с насилието и се грижат за жертвите, държавата е абдикирала от темата.“

Станишев беше категоричен, че у нас документът е станал обект на „безумни интерпретации” и в него ги няма нито „третия пол”, нито „еднополовите бракове”, които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото.

По думите му Истанбулската конвенция „не е някаква конвенция на османския султан”, а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва.

За така спорния термин „джендър” лидерът на ПЕС даде своя превод: „Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи”.

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че Конвенцията не въвеждат сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но, по думите на Станишев, „не беше чута”.

Той отново даде да се разбере, че социалистическата партия е подкрепяла на по-ранен етап конвенцията на международни форуми и затова сегашната й позиция се възприема като 180-градусов завой.

„В политиката често има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно”, заяви Сергей Станишев.

Лидерът на ПЕС призна, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция: „Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера”.

Той се възпротиви и срещу твърдението, че борбата с насилието над жените е работа само на полицията: „Това е комплексен обществен проблем, който започва от създаването на културни нагласи за ролята на жената. Това означава „джендър” – какво може да прави жената, какво не може, каква е ролята в семейството – дали е равноправна, дали е подчинена”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    29 3 Отговор
    Отговор на лицето стани-шеф са дали богословите от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“ в това тяхно становище-
    http://legalworld.bg/68648.istanbulskata-konvenciia-vmeniava-na-edno-neiuridichesko-poniatie-(znakovo-za-lbgt-sredi)-iuridichesko-znachenie.html Моето мнение е вписано в коментарите под статията под № 1. Никой не е виновен, че г-н стани-шеф не разполага с понятийният апарат и интелектуалният капацитет, за да разбере аргументите и на богословите, и на юристите, които , впрочем, се припокриват над 99%.
  • 2 по света и у нас

    35 1 Отговор
    Вече българите се нагледахме как под благовидни предлози ни натрисат чуждото мислене и последствията от това, та нека не изкарват противопоставянето да се подпише тази конвенция, че едва ли не сме били за насилието над жени и т.н. Направете законите действащи и ефективни, и тая конвенция не ни трябва.
  • 3 Grip

    30 1 Отговор
    Станишев ти си мижитурняк някакъв... не и срещу човека избран от всички Българи, разбрали мелез нещастен
  • 4 копеле

    23 1 Отговор
    На жените много им пораснаха патките, Серго я се скрий бе келеш
  • 5 Пратеници на САТАНАТА

    22 3 Отговор
    Това изчадие няма нищо общо с Българският народ и Държава.Първо се е пръкнало в империята на убийците на свещеници и второ е ШЕФ на интернационала.Тези който се доказаха че са Човекомразци и поклонници на дявола...Колко ли паспорта си има Сер-Гейчето??
  • 6 JJivanov Geolog

    18 1 Отговор
    НЕ Се ратифицира Истамбулската конфенция заради нагло престъпни античовешки позиции ..
    АМАН от нагли престъпници манипулиращи наркомани на власт.
  • 7 Айде-айде

    9 15 Отговор
    Кой предложи фатмака за президент?
    Коя партия реве като изоглавена по въпроса само защото лидерката и е видяла начин за привличане на гласоподавателите?
    Ти не беше ли лидер на тая партийка/шайка?

    Да вземеш да си затваряш плювалника и да се омиташ заедно с цялата номенклатура на бкп/бсп...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 българин

    17 1 Отговор
    ТВОЯ ПРАЗНИК БЕШЕ ВЧЕРА!
  • 10 Насах

    20 4 Отговор
    Президентът е Мъжкар и едва ли ще се огъне пред гейското многословие на антибългарите,антихристияните и сатанински слуги!
  • 11 Баш майстора

    13 0 Отговор
    И сега в държавите където е приета конвенцията няма насилие над жени, деца и т.н. Ето, даже Турция се превърна в пример за останалите държави по отношение на правата на гражданите и. Добре че има светли личности като другаря станишев(с малко "с"), да ни просветлят, че сме задръстени примати, които бият жените си. Адмирирам желанието им да ни направят хора, и да имаме "здрави и щастливи семейства", но мисля че ментално сме много по-далеч от Истанбул, отколкото изглежда на картата. А държави като Швеция след едно поколение време ще влязат в учебниците по история.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 един българин

    13 0 Отговор
    серГЕЙ! ДЖЕНДЪР!! ПРОДАЖЕН!!!
  • 14 емо73канар

    11 0 Отговор
    Напълно го разбирам серГЕЙ. Иска личните му права и тези на цялата му гей банда от Брюксел и Българският парламент да са гарантирани.
  • 15 gost

    2 10 Отговор
    Всъщност никой не чете въпросната конвенция(,а я има преведена), но всички я коментират и разискват и отричат... Нямам думи. За трети пол говорят, вместо да вникнат в истинския смисъл на конвенцията...
  • 16 възмутен

    4 0 Отговор
    КОЛКО ТИ ПЛАТИХА, ЧЕ ДЪРЖИШ ТАЗИ ПОЗИЦИЯ?????????????
    НА ВРЕМЕТО ПРЪМОВИЦА ПРИБРА ЯКИ ПАРИ, ЗА ДА НЕ СЕ СТРОИ КОЗЛОДУЙ. ТАКИВА СТЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТЬОРСТВОТО - БЕЗСРАМНИЦИ!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове