Last news in Fakti

6 Февруари, 2018 09:10 8 521 19

Край на горивата с лошо качество от следващата зима

  • нено димов-
  • горива

Няма как да влезем в домовете на хората, затова насочваме усилията си към контрол на изхода на тези нерегламентирани горива

Край на горивата с лошо качество от следващата зима - 1
Снимка: БТА

През март ще бъдат приети нови наредби, свързани с мерките срещу мръсния въздух в страната. Решаването на проблема с мръсния въздух няма да изисква законодателни промени. Това обяви министърът на околната среда Нено Димов на форум за екоиновации, който се провежда в "София тех парк".

От следващата зима на пазара няма да бъдат допускани за продажба горива за отопление, които са с лошо качество, гласи една от тези мерки, на които акцентира Димов пред журналисти по време на събитието. Социалните помощи под формата на въглища за битово отопление обаче няма да бъдат спрени, допълни Димов с обяснението, че ако на пазара няма въглища с лошо качество, няма как бедните да си ги купят.

Отговорните институции няма да търсят законови промени, с които да засилят контрола срещу нерегламентирано горене на гуми и пластмаса в частни домове. Това сe разбра от думите на министър Димов, който прехвърли отговорността за справянето с "проблема с горенето в гетата" към общините и напомни, че те са тези, които правят проверките в частни домове. "Няма как да влезем в домовете на хората, затова насочваме усилията си към контрол на изхода на тези нерегламентирани горива (автосервизите)." По думите му ефектът ще бъде много по-голям, ако се справят с горивата, които се предлагат на пазара, макар и да отнеме по-дълго време.

И в приветствената си реч пред участниците във форума Димов също отбеляза, че според него много е трудно да се контролира кой какво гори в собствения си дом. "За да се справим с това предизвикателство, освен институционални мерки имаме нужда от обществена подкрепа и промяна на съзнанието. Мерките трябва да са насочени към регламентиране и контрол на съдържанието на горивата и към висок качествен стандарт на използваните горивни инсталации.

Разчитаме на екоиновациите за спешните решения и на тези днешни проблеми, но и за стратегическата цел за изцяло чисто отопление на бъдещето", каза министърът на околната среда. В същото време тази вечер граждани от кварталите "Красна поляна" и "Красно село" протестират пред общината именно заради липсата на действия от страна на отговорните институции срещи масовото горене на непозволени субстанции като пластмаса, гуми и дрехи втора употреба в техните квартали.

"Европейската комисия настоява държавите членки с наднормено мръсен въздух да изпълнят спешни мерки, а не да гласуват нови планове и стратегии", заяви пред журналисти Даниел Креспо, директор на Генералната дирекция по околна среда на ЕК. Той напомни и заявката на еврокомисаря по околна среда Кармену Вела от миналата седмица пред държавите, които не спазват европейските директиви за качество на въздуха, че ЕК очаква конкретни решения на проблема.

Във видео обръщение към участниците еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела каза: "Където и да живеете, почти е сигурно, че замърсяването на въздуха е проблем. Това не е проблем за България или Европа, това е глобален проблем. Всяка година в Европа умират 400 000 души заради лошото качество на въздуха. Трябва всички заедно да работим на всички нива, за да осигурим по-чист въздух на гражданите."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симитлийски

    52 4 Отговор
    димов и сега да не стане така за една въшка да изгорите юргана.За една шепа кресльовци да страдат всички българи защото май това се каните да правите.защо не мислите за жизнения им стандарт на българите и ако го имаха 80-90 % щяха да са на газ и пелети а не кюмюр и дърва а пък циганите на каквото им дойде!
  • 2 лошо качество

    55 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: От следващата зима на пазара няма да бъдат допускани за продажба горива за отопление, които са с лошо качество"
    Много добре обяснено, че до сега спокойно някой цървул е позволявал горива с лошо качество.....Не се наядохте, прасета!
  • 3 Георги

    40 0 Отговор
    И какъв беше проблема,че до сега не направихте нещо за лошите горива?!
  • 4 хаха

    23 0 Отговор
    ХАХАХАХА
  • 5 Димoff

    27 0 Отговор
    Тоя цървул, минал през доста партии признава,че слуша само тези,които са го предложили за поста.
  • 6 Митко

    43 2 Отговор
    АЕЦ Белене и евтин ток за всички. Да изплащаме КТБ можем да взимаме кредити а за благото на целия народ не можем! Аз ако имам евтин ток ще мъкна ли дърва до третия етаж? Ама като платих 2 сметки по 340 лева... искаш-не искаш, екология или не не можеш да стоиш на кучи студ вкъщи.

    Коментиран от #15

  • 7 аие

    17 0 Отговор
    Тая сага с обещанията няма край. До сега къде бяхте? Хем некачествени , хем и скъпи.Колко още преди този министър обещаваха и само ни замаяват с обещания или с хвалби.
  • 8 моя страна моя България

    12 0 Отговор
    ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ
  • 9 1234

    36 1 Отговор
    Те некачествените струваха по 400/450лв за тон,а сега ,,качествените"няма да можем и да ги купуваме.КАКВО ЩЕ ПРАВИМ ЗИМАТА? Ще дойдем в София да хвърляме павета по парламента,че да се стопляме.Големи паразити сте.Нито плащате на народа нормални заплати,нито намаляте цените на горивата.Ще ви запукаме накрая,натам отиват работите.
  • 10 Писна ми

    19 0 Отговор
    Абе намерете работа на народа оправете и заплатите стига с тия еко-евро норми че взе да ми писва
  • 11 ГГГГГ

    4 0 Отговор
    Говори и .......нищо не казва! Това е БГ политик.
  • 12 Андрей Николов

    3 0 Отговор
    Свърши то , не останаха хора в България....
  • 13 Андрей Николов

    6 0 Отговор
    Ще трябва да си внесете бежанци да попълните генофонда и да имате кого да лъжете и кой да ви вярва безхаберници!
  • 14 Бат Мишо

    3 0 Отговор
    що коне ли ша яздим или на платна минаваме
  • 15 Пурко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Митко":

    Отиваш и се записваш като циганин,не плащаш нищо.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Юбряяяяяя

    0 0 Отговор
    Трай коньо за зелена трева.... Трай Ганьо за чисти горива и зелена енергия!
  • 19 Патриот

    0 0 Отговор
    А качествените и европейски заплати кога?
    10 години вече чакаме светлото бъдеще от ГЕРБ и все не идва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове