7 Февруари, 2018 12:10 53 829 28

Бездимна печка на дърва стана хит на 21-вия Европейски форум по екоиновации

  • печка-
  • екомобил-
  • ековелосипед

Европа завива към зелена енергия

Бездимна печка на дърва стана хит на 21-вия  Европейски форум по екоиновации - 1
Снимка: МОСВ

Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на болиди и електровелосипеди бяха сред най-атрактивните екологични иновативни решения, представени на 21-вия Европейски форум по екоиновации* в София.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среда и водите.

На събитието, за което бяха регистрирани над 500 гости от страната и чужбина, участваха 13 изложители, които показаха свои екологични решения и продукти.

Сред посетителите на изложението голям интерес предизвика екопечката на дърва за битово отопление „Гамера“. За разлика от стандартните печки при тази няма пушек, а вместо това излиза пара, а вредните емисии са сведени до минимум. Според производителите от хисарската фирма „АГНОН“, когато печката работи стаята не се задимява, защото горивната камера със сила засмуква въздух от самото помещение и така прави вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне. Производителите твърдят, че продукта им освен екологичен е и икономичен. По думите им за затоплянето на жилище печката използва между 50 и 80% по-малко дърва.

Бездимна печка на дърва стана хит на 21-вия  Европейски форум по екоиновации
Снимка: МОСВ

На форума бяха представени и екологични решения в сферата на транспорта. Български студенти, участвали в състезанието Shell Eco-marathon показаха електроболиди, които могат само с 1 kWh да изминат 400 км. С едно зареждане на батерията пробегът е 90 км., а максималната скорост, която електроавтомобилите достигат е 36 км./ч.

Друг пример за екологично придвижване са представените от варненската фирма Eljoy електрически велосипеди, при които въртенето на педалите се подпомага от електрически двигател. На форума бе показан ръчно изработен модел на електровелосипед с дървена рамка. Батерията му се зарежда на всеки 60 км пробег, а максималната скорост, която развива е 25 км/ч. В момента компанията работи и по инсталиране на система за наемане на електровелосипеди в София.

Иновация, която допринася за намаляването на вредните емисии е създадената от друга българска фирма „Експертите“ машина за почистване на филтри за фини прахови частици. Целта е по този достъпен и устойчив начин да бъдат рециклирани филтри DPF/FAP за дизелови автомобили и катализатори.

Бездимна печка на дърва стана хит на 21-вия  Европейски форум по екоиновации
Снимка: МОСВ

На екофорума беше показана и бързозареждаща станция за електрически превозни средства. В зависимост от модела на автомобила зареждането може да стане за около 1,5-2 часа, което е до два пъти по-бързо отколкото със стандартните зарядни станции, обясниха производителите от „Елпром ЕМЗ“.

Българската компания NanoBoost показа иновативна нано структурирана горивна добавка, която може драстично да намали емисиите на моторни превозни средства.

По време на форума бяха представени и близо 30 проекта на институции, общини и фирми от ЕС, целящи подобряване качеството на въздуха. Италианският регион Ломбардия представи свой план за намаляване на въздействието на изгарянето на дървесина върху качеството на въздуха в региона чрез въвеждане на нови екостандарти за уредите за отопление на дърва. Проектът има за цел да намали замърсяването от битовото отопление на дърва, които са причина за 44% от емисиите на фини прахови частици в региона. Програмата предвижда постепенна забрана за използването на най-замърсяващите уреди и въвеждане на нови енергийно ефективни инсталации с ниски емисии.

Интересна система за електромобилност на три италиански общини беше представена на форума. Тя предвижда електрически лодки да свързват италианският курортен град Орбетело с плажовете, както и с бреговете на Аргентарио и Гилио. Електрическа автобусна линия пък ще снове между жп гарата и центъра. На разположение на гражданите и туристите ще има споделени електрически автомобили, скутери и велосипеди.

Унгарският град Сегед развива платформа за споделяне на пътувания в уебсайт, който предлага и информация за услугите за обществен транспорт, опциите за наем на колело и планиране на мобилността.

Българската компания „Соларпро“ демонстрира решения за фотоволтаично захранване на мрежата на градския електротранспорт.

В Рим се реализира пилотен проект за инсталиране на специални уреди (АПА скубери) за пречистване на въздуха, които се поставят на пътната настилка и абсорбират фините прахови частици. Също в Италия, в долината По е разработен проект LIFE-IP PREPAIR за подобряване качество на въздуха чрез конкретни действия в областта на земеделието, биомасата, транспорта и енергетиката.

Представен беше проектът GrowSmarter , който предлага „12 интелигентни градски решения“ и се реализира пилотно в Кьолн и Барселона. Той обединява усилията на градската управа и индустрията за реализиране на решения в областта на енергетиката, инфраструктурата и транспорта за намаляване на замърсяването на въздуха.

В рамките на форума бяха представени и градски системи за контрол на трафика с цел намаляване на замърсяването, както и различни системи за мониторинг на качеството на въздуха в градовете. Хелзинки представи свой проект на мрежа за прогнозиране на замърсяването на въздуха и измерване на неговото качество. Различни научни институти от ЕС пък обединяват усилия за интегрирането на ресурсите за наблюдение на Земята в инструменти за информиране и вземане на решения за хората и местните власти в рамките на концепцията за „интелигентен град“.

Големи индустриални компании като КЦМ, „Аурубис“, „Шел“, и др. представиха свои технологични решения и програми за намаляване на замърсяването на въздуха. Иновативни компании демонстрираха технологии за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт, електромобилност и алтернативни енергоизточници. Куриерската компания „Спиди“ обяви, че започва да доставя с електромобили пратки в София. Белгийци пък разработват хибридни автомобили за събиране на отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    37 4 Отговор
    Печка "Гамера". Някой е фен на филма "Свръхчудовище"... :D
  • 2 топлата вода

    119 11 Отговор
    21 век в софия техпарк измислиха кюмбето ;)
  • 3 Попа

    111 2 Отговор
    На бездимната печка много ме кефи кюнеца долу ниско който го вкарваш през стената у комшията.
  • 4 Гост

    26 31 Отговор
    Ако ще живея 3600 г мога да карам с 36км/ч, понеже ще живея 54 г искам да се движа 5400 км/ч. Екологията е за да икономисат някои оари върху гърба на будалите!
  • 5 JEEP

    58 4 Отговор
    Страшен напредък. Напишете в нета ракетна печка и вижте от кога го има това нещо. Тази от снимката даже я продаваха в БГ преди време.
    Горенето се извършва в излишък от кислород, поради високата темп в камерата почти няма сажди.... но почти :)
  • 6 Tre

    73 10 Отговор
    Боже, Боже.. какво му трябва на бедния и изстрадал българин.. след мръсния въздух, водата с уран, отровите в храните, първенството по инсулти, инфаркти и ракови заболявания..... ЕВРИКА идва спасението - ПЕЧКА на ДЪРВА, която не ЗАДИМЯВА!!!!!! Боже, Боже, колко мъка има по този свят Боже!!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Tre

    34 5 Отговор
    И да добявя, че Илон Мъск само си милси, че прави нещо като .... изстрелва някакви си ракети
  • 9 Я изкарай Гано

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Tre":

    Спокойно, не останаха гори в страната, всичко върви за Кроношпан, паркетния край Казанлък и Гърция.
  • 10 ИнтерНационал

    13 6 Отговор
    Най-иноватичното и креативно изобретение, ще научава българите да се придвижват с велосипед, обикновен велосипед без батерий. Дано да доживеем да го видим това изобретение и ефекта от него.

    Коментиран от #11

  • 11 Батерий

    36 3 Отговор

    До коментар #10 от "ИнтерНационал":

    Кой тоз батерий бре?
    Виден римски пълководец или?
  • 12 гост

    25 2 Отговор
    Може да го наредят до чушкопека като българска гордост. Сами си преценете дали си струва 1300лв: гориво с максимален диалетър 6см и зареждане с дърва (трески) на 45мин, за да топлите 20+20кв.м. Супер напредък.

    Коментиран от #18

  • 13 1234

    9 1 Отговор
    В Русия и казват РЕАКТИВНА печка,хубава е но трябва един чирак да слага преч 20 минути понеже няма как да се слагат големи дървета,и е малко опасно да не тръгне пушека обратно през капака откъдето се слагат дървата.Иначе е фурия,като бензинова горелка работи и много малко гори.То има и такива ,,котлони" в една тенекия от сирене се монтира един криволв долния му край който е хоризонталин се слага една ламаринка да разделя кюнеца на две и гоната част върху ламаринката се слагат треските а под неа влиза въздуха,а отгоре на другия край на кюнеца излиза огън като от горелка.Става идеално да пържиш риба на вън.Направо за нула време,а гориво почти никакво две шепи трески дето си цепил дървата.СУПЕР Е.
  • 14 мамо аз съм пилот

    16 3 Отговор
    не ми трябва такава печка. Аз мисля да заложа за следваща зима на крематориум с водна риза и система от радиатори. Изкарваш парички, пък и вкъщи ще е топло.
  • 15 Инженер Химик

    24 2 Отговор
    Пиролизен котел, откриха топлата вода.... буквално!
  • 16 Карли

    11 0 Отговор
    Преди години от форума ОФ роуд се запалих по ракетната печка и започнах сериозно проучване. Използва се принципа на суплото при ракетният двигател.Тоест при печката огънят се разпалва отделно от печката, както е горивната камерата на снимката и от там ускорен от подаващият се въздух се получава вертикално развихряне на пламъка във вертикалният цилиндър върху който е надянат подвижен такъв, за да може да се чисти. Всичко това е много хубаво поради това, че се получава вторично изгаряне на горивните газовете заради това, че печката е дву ходова. Тоест кюнеца винаги е от долу.
    Има един недостатък, че дървата трябва да са СИТНО НАЦЕПЕНИ и както някой забеляза и редовно трябва да се слагат поне през 15- 20 мин. Не е като да сложиш две цепеници.
    Такива печки с вторично изгаряне има внос от Швеция, изработени от специален чугун, много са ефективни и икономични, но има едно условие, че дървата трябва да са сушени максимум 2 години.
    Най-важното струват над 2000 лв.
    https://www.youtube.com/watch?v=cBal1k7TDf4 ,https://www.youtube.com/watch?v=oVoJ14qMvPs
    Има много модели ракетни печки на дърва и пелети споделям само тези.Но всички са за бързо затопляне.Тези които имат търпение и желание могат да се пробват- няма съжаляват. Успех!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 червени боклуци

    10 11 Отговор
    Вчера САЩ изстреляха най-мощната ракета носител в Космоса ,а ние изобретихме еко кюмбе.Нерде Ямбол,нерде Стамбул. Но си имаме БАН ,а в Америка си нямат.Хайде да го духате мръсни капиталисти и изедници.С нас Москва в мир и в бой.То май ще ядем бой с Москва,но ние сме свикнали.
  • 18 Stanislaw

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Японците създали супер мъжки слип с мн. екстри. БГ да отвърне на удара съдадохме много по добър- с калкулатор, жпс, телефон и т.н. Японците го видяли и ахнали-невероятно, страхотно, но не се разбира от всичката техника кое е отпред и кое отзад. Оооо, така е само първия път, отговорили българите, после отпред жълтото, отзад кафявото.
  • 19 dfadf

    10 1 Отговор
    На цена от 1200 , е глупава работа . Китайски климатик за тия пари . ще върши чудеса !
  • 20 дядо поп

    17 0 Отговор
    Някой ни мислят на сериозно за дебили и се опитват да
    ни пробутват стари простотии,като блажат със солидни
    суми за тъпи екофоруми без никакъв реален ефект.
  • 21 незнайко

    6 1 Отговор
    Печка на дърва за отопление и електрически велосипед, са две взаимно изключващи се иновации ! Защо не показват горивната камера за горене на дърва с браунов газ ?
  • 22 Чичо

    7 0 Отговор
    То бива тъпанарски "новини", но това ..... Да се хвалиш, че някой заварил две ламарини, имитирайки стара руска печка, дошла като модел у нас с първите завърнали се дървосекачи от Коми преди 50-60 години..... Безценно! ГЕРБерастка академична мисъл от епохата на еднокнижния!
  • 23 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ами изсмуква топлия въздух от помещението и го праща в комина. Като затопли следващия пак го праща там
  • 24 Винету от Банкя

    2 0 Отговор
    Тази технология не е нова, Интернет е пълен с най-различни вариации на тези печки. Наситина са далеч по- бездимни от обикновените печки. Хубаво е че има българско производство и ako не е чак иновация поне ще придобият популярност на този форум.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Василев

    0 0 Отговор
    КЛато е без дим,защо ли има тръби /кюнци? Газовата ми печка е без дим и няма кюнци?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове