8 Февруари, 2018 11:06 1 811 23

Румен Гечев: България е №1 по корупция в ЕС и извън него

  • бсп-
  • румен гечев-
  • контрабанда

Бойко Борисов бодряшки ни подканяше да обръщаме и кофите за боклук

Румен Гечев: България е №1 по корупция в ЕС и извън него - 1

„България е номер 1 по корупция. Това сочи изследване на МВФ за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа с 29,6 от БВП. Турция е на второ място.” Това заяви пред БНТ проф. Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България”.

Той добави, че средното ниво за ЕС е 15%. Той показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година. „Първото им изречение от изследването им за ЕС е, че- България е не е само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната”, каза той и добави, че не опозицията, а международни организации констатират това.

Професорът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван само дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари sса за 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса.

На предположението на водещия, че много хора са отказали да пушат цигари, Гечев се усъмни, че половината пушачи у нас са ги спрели заради кризата. По отношение на заловения тютюн, данните в митническия доклад са идентични. „През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г. Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е №1 по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него”, отсече Гечев.

Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари. „В доклада пише, че повишени цените на суровия петрол за 2017 г. са с 23,4% спрямо предходната”, посочи професорът, но поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години е почти един и същ.

Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИС, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това- кой е влизал в нея.

„Бойко Борисов бодряшки ни подканяше да обръщаме и кофите за боклук и ако не намерим цигари без бандерол, то значи, че сме преборили корупцията и контрабандата. Пред МС сигурно няма кутии без бандерол в кофите за боклук, но около пазарите и други места не е така”. Това заяви пред бТВ Христо Проданов, депутат от ПГ на „БСП за България”.

Той посочи, че в доклада на Агенция за „Митници” ясно е посочено, че има неизпълнение в събрания акциз от цигари в размер на 50 млн. лева за 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    21 9 Отговор
    С това законодателство дълги години приемано от ГРОБ-арите, ще сме първенци още много столетия.
  • 2 Дон Тони

    18 2 Отговор
    България е ном1 по корупция защото от 44г насам бълваме само материал, след като иззмемват частния бизнес хората не могат да се занимават с това което им харесва, занимават се да крадат
  • 3 ххх

    16 3 Отговор
    Направо се" изненадах "от тази констатация 😂😂😂Слепите го видяха,че е така!

    Коментиран от #6

  • 4 Марио Ангелов

    12 12 Отговор
    Долу тиквата крадлива!

    Коментиран от #12

  • 5 Дон Тони

    15 1 Отговор
    Няма как в една държава в която няма развит частен бизнес, а държавата не ни храни, да няма корупция
  • 6 ВАЖНА КОНСТАТАЦИЯ

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "ххх":

    Това че е така не означава че Гечев би могъл да направи нещо

    Коментиран от #7

  • 7 ххх

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "ВАЖНА КОНСТАТАЦИЯ":

    Така е,но поне го казва на висок глас,белки някой се осети

    Коментиран от #18

  • 8 ГЕЧЕВ Е КОРУПЦИЯТА

    15 6 Отговор
    Гечев е ном.1 по корупция
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 hard

    12 5 Отговор
    Много добре помним и няма да забравим никога годините 1990, 1996г когато Генчевци ни фалираха държавата и бяхме на купонна система и дори и на хляба и млякото даже!Няма да забравим и времената от 2001г до 2008-9г и също така и 97- 2001г.Изобщо след 89г до 2008-9г беше великото разграбване на България, а корупцията изобщо няма да говорим как се ширеше като номер 1 от целия свят!

    Коментиран от #13

  • 11 писна ми

    10 3 Отговор
    Гечев е комунистически динозавър! Като раздаваш щедро мнение, вземи че го докажи, нещастнико, да се говори е лесно! Писна ми от тази злоба и омраза, която се лее в парламента, извън него, от фалша, от истеричните крясъци. Какво би станало, ако корнелио-ниновците се докопат до властта? Ще ни затварят в лагери ли, ще ни стрелят по улиците, за да могат да разполагат с държавата така, както на тях им се иска? Ще доведат войските на Путин с калашниците и ботушите, с ушанките и цялата тази сволач ще ни командва, докато те крадат безнаказано, както са свикнали от много десетилетия! Ужас!
  • 12 чалга

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Марио Ангелов":

    Тя тиквата е избяга в Брюксел в Пес и остави бкп на автопилот и самоизяждане.А сега Краднелия довършва делото на тиквата по самоизяждане и самоунищожаване на бкп!
  • 13 ххх

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "hard":

    Извинявай, но защо говориш се в минало време,да не би сега да е розово положението?Всички знаем,че има корупция и то на всички етажи на властта,и то в огромни размери,не е ли в здравеопазването,в съдебната система, полиция...с една дума на всякъде

    Коментиран от #14, #16

  • 14 hard

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ххх":

    Така ли?!
  • 15 Ads

    6 1 Отговор
    Помним какво направи 1996г.
  • 16 hard

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ххх":

    Ами я виж какво коментира коментатора Ads!Той също говори в минало време!Какво ще го питаш него?!И между другото какво съм ти направил и казал, че ми коментираш казаното от мен?!Аз нещо да си казал когато ти си коментираш?!Хайде моля без глупости.Пиши си коментарите без да засягаш който да е!

    Коментиран от #17

  • 17 hard

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "hard":

    Имам грешка......исках да кажа...'Аз нещо да съм казал когато ти си коментираш'?!
  • 18 ТОТО ТЪПОТО

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "ххх":

    НЕКА ДАКАЖЕ НА ВИСОК ГЛАС КАК УСПЯ ДА СИ ПРИБЕРЕ ПАРИЧКИТЕ ОТ СОЛОМОН АНЖЕЛ,А ДРУГИТЕ АКЦИОНЕРИ ИЗГЪРМЯХА.
  • 19 коко

    5 0 Отговор
    Факти защо ограничавате коментарите или по точно ги забранявате.Имали свобода на словото или за вас не важи.Истрийте го и аз ще ви истрия вас.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бойко Борисов

    5 3 Отговор
    А защо Румен Гечев още не е лежал в Затвора за Масовия Фалит на Банките,когато Той беше Министър на Финансите?:):)Това е доказателство,че той е Корумпирал съдебната система и лежането в Затвора е забавено условно!Ако иска Ефективна присъда ще го обвиня веднага точно за Корупция и Масов Грабеж!:):):)
  • 22 НАП

    2 1 Отговор
    Мисля, че трябва да говорим за текущото състояние на събитията, а не за изминали вече периоди.
    Сега имаме управляващи и те са под прицела заради текущата им политика. Без значение кой ги казва той цитира данни констатирани от трета страна. Тези данни не са манипулативни и е ясно че са верни!

    - Хайде кажете че не съм прав!
  • 23 Гого

    2 0 Отговор
    Ако можехме да продаваме корупцията щяхме да бием Китай по износ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове