Last news in Fakti

8 Февруари, 2018 20:31 1 084 18

Станишев: Държавата е абдикирала от борбата с насилието над жени

  • сергей станишев-
  • насилие-
  • жени

Държавата е абдикирала и не води борба с насилието над жени и деца и домашното насилие, коментира председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в профила си във Фейсбук.

"Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието горещата национална телефонна линия за пострадали от насилие спира на 14 февруари. Каква ирония – точно на деня на влюбените. А цялата грижа на държавата за жертвите е 200 000 лв. годишно. Ако изобщо я има, тъй като за 2017 г. процедурите още не са проведени.

Темата е неудобна. Човешка болка, отчаяние, недобри статистики.

Изумен съм, че държавата проявява търпимост, а управляващите нехаят и не изпълняват задълженията си по​ закон. Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017 г. е била предложена за обществено обсъждане едва през ноември, а би трябвало да предвижда мерки за цялата година. През ноември! Навременно. Затова пък е удължена и за 2018 г.

Защо е нужна програма? Въз основа на нея МС отпуска на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. всяка година, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите, програми за обучение на полицаи.

По данни на НПО-тата само 200 000 от тези 500 000 лв. стигат по предназначение! Цялата грижа на държавата в борбата с насилието е сведена до тези 200 000 лв! При положение, че всяка четвърта българка е била обект на насилие - близо 1 милион български жени! (по данни на Агенцията на ЕС за основните права)​

Въпреки това процедури за миналата година въобще не са били провеждани – дори и за тези крайно недостатъчни 200 000 лв. Психолозите и специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите, защитници на жертвите, са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита pro bono.

На 14 февруари денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка и няма обявена следваща. Доброволци я поддържат през деня, но съгласно Кодекса на труда нощният труд не може да е доброволен и затова им трябват средства.

Управляващите се уплашиха от изкривения дебат по приемането на Конвенцията и заради това се бавят още повече с процедурите.

Всички политически партии се обявиха за борба с насилието срещу жени и деца и домашното насилие. Цялата подкрепа обаче е само на думи. Нито има такава за неправителствените организации, които единствени се занимават с проблема, нито има алтернатива. Блокират се работещите решения и проблемът се задълбочава. Жертвите се сблъскват с нехайството и неангажираността на институциите. Не е учудващо, че едва 14% от жертвите докладват за насилие.

Ако държавните институции и политическите партии не поемат отговорността да направят кампания, да видят проблема и да се изправят срещу последствията на насилието над жени и деца и домашното насилие, то те трябва да поемат отговорността за това, което следва.

Насилие в семейството. В детските градини. В училище. Над лекари. По улиците.

И ако сега темата е неудобна и институции, и партии си затварят очите, след години децата ни ще живеят в общество, в което всеки е насилник или е жертва на насилие. Няма да ни хареса. Но ще е твърде късно", пише Сергей Станишев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антикомунист

    23 0 Отговор
    Вие Абдикирахте пред Йончева и не можахте да направите Семейство,та не ни давайте акъли от позицията на потент!:):):)
  • 2 Реалност

    25 0 Отговор
    СерГеевски работи. Гледа да заработи заплатата си и ако е възможно с всички средства левите да го изберат още един мандат. Имаме достатъчно закони наказващи насилието само дето органите трябва да работят на терен а те са пълни с кабинетни чиновници. Имаме национален спешен телефон на който всеки в нужда може да се обади а от там да го прехвърлят където е необходимо.
  • 3 Анонимен

    17 0 Отговор
    Сер-гей
  • 4 Черепа

    22 0 Отговор
    Безполовият гей пак изпълзя.Любимеца на факти.
  • 5 Бат Ман

    23 0 Отговор
    Я му вижте на този наглата гейташка физиономия.Въобще на му дреме за жените и децата,гледа да прокарат Истанбулската конвенция,защото после му е обещана ръководна службица в организацията контролираща изпълнението на конвенцията,със 100 хил.евро годишна заплата.Всичките му напъни,демагогия,лъжи са за тези 100 хил.евро.
  • 6 Борис

    18 0 Отговор
    Държавата абдикира от джендъри като теб , ама това явно е прифатливо щом целия народ си трае като мас..я слет гаврите с него.
  • 7 българина

    18 0 Отговор
    ти твоятА биеш ли я да ти е ба май ката еврейска
  • 8 Знаещия

    5 5 Отговор
    Станишева ако се чувствате застрашена отидете при путьов той ще Ви пази.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ВМОРО

    1 4 Отговор
    Защото сме социалисти.
  • 11 Гост с име

    4 0 Отговор
    И гейовете не защитава сранишев и гейовете. И за това трябва да се изумиш плужек такъв.
  • 12 Zax

    7 0 Отговор
    Тя държавата не е абтикирала само от взимането на данъци и такси и вдигането на цени ако става дума. Ама той като беше министър преседетал много направи за защитата на гражданите та сега дава акъл чак!
  • 13 656

    1 0 Отговор
    Този паразит е сер гей
  • 14 мнение

    1 0 Отговор
    Човекът говорил, говорил, къде вярно, къде не съвсем, сменил позицията, вече не обвинява партията си, защото са му дръпнали ушите. Корнелия е строга господарка, с нея шега не бива! Пък и те си знаят всичките ризи, предимно кирливи, така че бързо пресичат говорене, което не им харесва. Друго е интересно! В българския език се появи нова дума - ДЖЕНДЪР! Явно много ни харесва! Какво точно значи, май почти никой от употребяващите я не е наясно, но затова пък, как само звучи! Джендър, джендър, джендър, джендър... Обогатяваме езика си ежедневно, ежечасно, ежеминутно! Умен народ! Най-умният и великият!
  • 15 ГРОБ

    1 0 Отговор
    Да бъде изключен от БСП.Има попривлекателни партии като ГЕРБ.С тях много ще си допаднат.Те са от една порода.
  • 16 СерГеят СтаниШеф

    0 0 Отговор
    Не ми пречете да си захлебвам сред ПЕСовете!!!
  • 17 BG citizen

    1 0 Отговор
    Съсел, и без да ни казваш знаем че жена! Остава само и една лека модификацийка или тунинг, за да махнеш пикалото между краката, където само ти пречи и си готова ма!
  • 18 1234

    2 0 Отговор
    Кой те насилва пък тебе бе?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове