Last news in Fakti

9 Февруари, 2018 14:46 43 911 56

Ново изискване за шофьорска книжка

  • изискване-
  • шофьорска книжка

Документ за завършен десети клас ще се изисква за издаване на шофьорска книжка. Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина, уточнява в. "Труд".

Промяната въвежда на практика гласуваното завишено изискване в Закона за движение по пътищата, което е в сила от септември 2017 г., като е съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Мотивите за промяната в наредбата: Във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование и направени промени в чл. 151, ал. 2 от Закона за движението по пътищата, се налага да бъде извършена промяна в Наредба № I-157 от 1 октомври 2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина.

Промените касаят необходимия документ, който трябва да се представи за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство, съгласно чл. 13, ал. 1, т. 7 от Наредба № I-157/2002 г. – съгласно чл. 151, ал. 2 от Закона за движението по пътищата следва да се представя копие от документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средно образование, съгласно чл. 73, ал. 3, т. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование – X клас, вместо досега изискуемия документ за завършено най-малко основно образование по вече отменения Закон за народната просвета.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    111 3 Отговор
    Ще има бум на търговията с "десетокласни дипломи",което със сигурност ще измести търсенето на такива за висше образование.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Я изкарай Гано

    27 5 Отговор

    До коментар #2 от "ключаря":

    Да, ама шведски, немски и холандски шпрехат перфектно на втората година.
    Това се прави за делигираните бюджети - те "мнозинствата" са единствен контингент в повече от 35% от страната(1/3). Какво им преподават Магелан, Нютон, Платон... живота е шампанско и сълзи
  • 4 Митев

    127 4 Отговор
    Ти циганин в учебна кола виждал ли си аз не???

    Коментиран от #16, #39, #46, #49

  • 5 гочо

    85 2 Отговор
    Първия изпит за вземане на свидетелство за управление трябва да бъде четене на глас на ЗАКОНА.
  • 6 Иванчо l-ви

    73 10 Отговор
    Да бяха добавили допълнители часове по кормуване...
    Според мен повечето от новобранците са неподготвени за трафика в големите градове.

    Коментиран от #15

  • 7 Иванчо l-ви

    61 3 Отговор
    Миналата година докато чаках за технически преглед чух двама цигани да си говорят.
    Единия разказваше че си купил книжката в Полша за да може да си докара едно БМВ с десен волан до тук...

    Коментиран от #44

  • 8 гост

    40 6 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Дам, само това означава. И циганите ще трябва да крадат и обират повече, за да си купят книжка.
  • 9 Гост

    35 15 Отговор
    Поредната глупост! Никакъв ефект няма да има това и всички много добре го знаят! Не знам само защо се правят на щрауси! Изискването от основно образование е напълно достатъчно, стига да е наистина завършено такова. Счита се, че щом имаш завършено основно образование, то можеш да четеш и асимилираш текст, т.е. можеш да четеш и разбереш ЗДП и Правилника за прилагането на ЗДП. Както представят фалшиви дипломи за основно, така и ще представят за завършено средно. Да не говорим, както бе споменал някой по-горе, че могат да карат и с книжки издадени от други държави.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 волен сидеров

    29 6 Отговор
    айдеее идва парата пак
    всеки закон предпоставка за подкуп
    всяка забрана предпоставка за подкуп
    рибата се вмирисва от към главата
    честито
  • 12 народ

    32 2 Отговор
    Като идея супер!Но...
    1. Ще трябва да се удостоверява дали дипломата е законна.
    2.Отговорност за органите,които си затварят очите за нарушения.
    3.Да се направи проверка на издадените до сега шофьорски книжки.
    4.За свидетелства изкарани в чужбина да се иска легализация.
    5.Глобите за тези нарушения от всички замесени в престъпни схеми да се увеличат десеторно.
    6.Да се провеждат писмени и устни изпити на кандидат-водачите от орган,независим от МВР и КАТ.
    7.Срещу хванатите в измама освен парична глоба трябва да се образуват дела за фалшификация на документи.
    И може би тогава ще имаме ред,закон и спокойствие по нашите пътища!

    Коментиран от #50

  • 13 Петър

    13 3 Отговор
    Стига глупости,като в рекламата-имаше един период от около 10,12 и това е около 2000г до 2012г в който не се изискваше никаква диплома и това е съвсем умишлено занижение на изискванията,даже и първи клас да нямаше някой можеше да изкара СУМПС,какво правим с тия дето са изкарали през това време СУМПС
  • 14 Жан

    16 3 Отговор
    А сега , Манго как ще си кара Аудито 89г , Сега ще трябва и диплома да си купува.

    Коментиран от #40

  • 15 Alcho

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо l-ви":

    Да това е вярно те излизат и се шашкат при всяка втора ситуация. Подвижни ПТП-та малко са часовете аз си доплатих 15 часа допълнително .
  • 16 Рамбо Силек

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "Митев":

    Т'ва е все едно да видиш циганин международен шофьор..

    Коментиран от #47, #52

  • 17 dragula

    16 2 Отговор
    Нали се въвежда електронно управление. Всяко учебно заведение като издаде диплома за някакво ниво на образование да я отразява в съответен регистър.
    И никой никаква диплома да не представя. Просто от КАТ проверяват в съответния регистър дали има нужната диплома кандидатът за шофьорска книжка или не.
    Да се въведат и вече издадените дипломи и да се засече информацията с издадените вече книжки и ако се окаже, че са представени фалшиви дипломи, да се отнемат книжките.
  • 18 Селянина с колелото

    17 6 Отговор
    Арееееее, честито, даскалите ще станат като ченгелите, с хотели по морето....що мангалска сган ще си купи по един 10 клас лелееее
  • 19 Именно

    9 8 Отговор
    Пак поредната простотия!
    Проблемите по пътищата са основно от липса на култура, а не на образование (вкл. и най-вече сред полицаите)!
    Вместо да затегнат мерките с обучението по самите шофьорски курсове, за да не се минават по допирателната и по другия начин, и когато шофьор стане рецидивист да не се измъква с рушвет (тоест все едно ти казват: "не че това и това е забранено, просто ей толкова ще ти струва") те решили да прехвърлят отговорността на друга институция и да си измият ръцете.
    Аз лично няма проблем със образователните степени (освен докато не поискат и докторантура де :)), но ми се струва че и хора без средно или висше образование трябва да могат да карат кола (и особено да си вадят хляба с това) ако искат, МОГАТ и СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА!
    ...
    или може би тия "реформи" включват и шофьорския изпит да се приравни към средно образование? ;)
  • 20 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    Не дипломи за образование - трябват дипломи за възпитание, култура и морал !!!
    Естествено, че основното образование, като такова, е предостатъчно да водиш автомобил, стига да е завършено нормално , в нормално учебно заведение .
    Ами даскалите не са ли "ора" ? Нека и те изкарат някой лев......
    " Гочо", не разбрах какво трябва да можем да четем - Закона или Корана ?
    "dragula" № 17. Уважаеми, давате ли ли си сметка, на колко чиновници ще "изядете хляба"? Електонно управление ??!! Знаете ли колко пара е потрошена ВЕЧЕ, за въвеждането му и не се вижда това да стане в осезаемото бъдеще !!! Друго си е да изринеш на улицата работниците от стотици заводи или "текезарите" от хиляди ТКЗС-та! Да се оправят - свят широк. Демокрацията и нашите политици им дадоха "свобода" - нека ходят по света. Ще ги "коткат" само по избори, че са българи !
    Ама как се съкращават стотина чиновника ??
    Първо: Те са много ценни кадри - от специалист нагоре.
    Второ: Като са протрили по 4-5 ката панталони по столовете и нищо друго не умеят, къде ще отидат, в коя Европа? Че и те челяд въдят и хранят ? О, ами ако са хубавици от женски пол ...??
    Трето: Как се става чиновник? / особено от по-висок ранг/ Нали трябва у нас човека да е човек на някого.Ами този някой как така ще "изхвърли" този , когото сам е устроил, въдворил, назначил и т.н., дори да не му е роднина, само някой друг литър хубава грозданка да носи по празниците - стига, нищо, че вече пие най-често уиски ?
    Може
  • 21 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    .... да поискат от догодина и университет!?
    №12 "народ" дава чудесни 7 /седем/ предложения !! Дали някой от 240-те ще чуе, ще разбере, ще осмисли и реши да даде живот на някоий от тях ???
    Едва ли....За да прогласуват средно за шофьор, значи много от тях не са"в час" !
  • 22 шовинист

    4 2 Отговор
    Как пък всички се сетихте за унтерите??? Аз редовно имам проблем с шофиращи дами, а не с цигани. И друго- не знам дали страната е 35 % циг ани, обаче като пообиколи столицата човек и там има бурен растеж на всякакви цветове хора. И трето - у нас има прекалено много коли. Вече сме далеч над средното за ЕС. Предвид населението 4.3 млн. МПС си е цифра. Няма да коментирам, че за толкова години в ЕС управниците дегене . рати дори пътя Варна Бургас не оправиха...но пък събориха паметника пред НДК :)))
  • 23 ИНСТРУКТОР

    10 4 Отговор
    Заповядайте в учебния ми автомобил да се повозите 4,5часа.
    Може да ви звучи невероятно но интелигентните хора се учат много трудно и бавно.Даже после след като започнат да шофират самостоятелно,те не подобряват уменията си.Ако се води статистика за образованието на виновните водачи на ПТП,почти съм сигурен,че образованите са най лоши водачи.Аз знам какво е решението,но не е мястото тук за коментари.
  • 24 Защот

    1 3 Отговор
    Защото си сляп
  • 25 ССсссссс

    8 2 Отговор
    Дано да го приемат и като условие за право да гласуваш!?
  • 26 Чичака

    11 0 Отговор
    А защо не въведът същият закон и при гласуване? Щото не им изнаса на нещасниците.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хомофоб

    2 2 Отговор
    По-добре би било да искат средно, а не 10-ти клас. Това го имаше до скоро, но явно е било признак на нетолерантност към паразитите.
    Аз веднъж видях това чудо - циганин в учебна кола.
  • 30 незнайко

    1 4 Отговор
    Как ще искат диплома за 10 клас, като задължителното обучение е до 8 клас !!! Веднага изплува противоречието в нашите закони !!! Да направят и задължително обучение до 10 клас !!! НА ЦИГАНИН НИКАКВА КНИЖКА ДО 2025 гОДИНА. Сегашните цигани първолаци, ако учат до тогава ще са 8 клас !!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 осмн

    4 0 Отговор
    маикави деиба гявури
  • 33 осмн

    7 0 Отговор
    само турците шива ебът
  • 34 салим

    5 0 Отговор
    гьвури мръсни
  • 35 Angel

    6 0 Отговор
    Еии педали само в бг искат образувание в чужбина не е така и кфо само циганите са ви в устата маикави свинска деба
  • 36 Шваба

    2 0 Отговор
    Ей хора най-тъпата държава сме си и тва е.
    Изкарах преди години книжка в германия.изкарваш часовете шофиране,
    Курс за първа помощ ,явяваш се на изпита по кормуване и си тръгваш.
    А тука то са завършени образования(това го няма никъде в европа междудругото),
    То са формуляри то е чудо.те да се погрижат първо за тия наши и ваши дето уреждат
    Да работят по различните общински институций.То там са пълните неграмотните.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Миглена Илиева

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Митев":

    А ти циганин виждал лиди дае катастрофирал а все вие учените се трепите всеки божи ден книжката или образованието не кара колата а човека ясно лие БАИ прост
  • 40 Миглена Илиева

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Жан":

    Манго го може всякак ти за неговия гроб не плачи плачи за своя
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 martin

    1 1 Отговор
    Балгарияа няма да има роботна рака секи си утихва германияа
  • 43 Taner

    4 1 Отговор
    Не разбирам защо сте толкова глупави никаде не се изисква основно или средно образование вие гоните народа по този начин принождавате народа да върши глупости нали разбирате??????
    Върнете назад народа си ???????.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Boris.Rusenliqta

    1 1 Отговор
    Po smotan zakon ot toq nemoje da ima. Kak moje ot celiq evropeiski sayuz samo v BG. da iziskvat takuv zakon. I kvo kato izmislixte tozi smotan zakon danebi da sa namaleli putnite transportni proishestviq. Smotana darjava smotani predstaviteli na parlamenta
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "народ":

    Познавам човек САС висшо образование и е шьофиор но от тези не кадърните винаги е в нарошение колата му е удряна много крартно та искам да кажа че това няма гаранция че дали си Силистра или с пети клас като ти е писано така не можеш да го избегнеш.мисалта ми е такава стига да знае да чете и да пише това му стига за книжката а такива дето не знаят да Петър те няма да се записват за шьофиор много е просто при една проверка и незнаен да чете тогава ела че ми трябваше
  • 51 проста българия

    1 0 Отговор
    след като искарах шафиорска книшка пред даи листовки курумуване бечека и сичкп на на един път искарах но в кат благоивград викат че не може с мпита диплома да ди порчам лнишката не лие проста държа кои го е измислил тоия закон за 10 -ти клас веднага да го искарат тоия не помислил за хората в момента ас се пренуждавам да купия не закона диплома за зашто да е така като си имам оргинална ах проста държава и прости хора
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Лъв

    0 0 Отговор
    Скапан закон
  • 56 Мммм

    0 0 Отговор
    Преди две години биях си издържал испит във бг. Обаче във кат не ми дадоха книшката защото нямалсъм 10 клас обачв във англия пак издържах испит и хората нищо не ме питаха до една сенмица ми дойде книшката до сдрес
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове