Last news in Fakti

11 Февруари, 2018 14:06 7 941 22

Българин, работил в английска ферма: 12-часов работен ден, номер вместо име

  • българи-
  • ферми-
  • великобритания

Десетки българи, които работят в английски ферми в Корнуол, се страхуват да говорят за условията на труд. Собствениците на селските стопанства забраняват контактите им с журналисти, показа проверка на bTV.

Работа по 10 – 12 часа, номер вместо име и отношение като към роби – за това разказа млад мъж, който се е завърнал след работа във ферми на британския остров. Дамян Драганов е работил в английски ферми два пъти-през 2013 г. и 2014 г.

Заминал чрез българска фирма с офис във Велико Търново, а в Англия го посрещнали представители на вече скандално известната фирма. Договорът му бил стандартен –за шест месеца, но и в двата случая се прибрал по-рано заради тежките условия на труд, различни от договорените.

Първата ферма е в Мейтън, област Кент и е за бране на ягоди, а втората – в градчето Скелмерсдейл, между Манчестър и Ливърпул, за бране на праз.

Заради 12-часовия работен ден и лошите условия на труд мъжът поискал от фирмата посредник да бъде преместен. Те обаче не му вдигали телефона и той се прибрал с България, след като едва събрал пари за обратен билет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостенин

    51 13 Отговор
    А при нас няма ли 12-часов работен ден

    Коментиран от #11

  • 2 Гостенин

    32 12 Отговор
    А при нас няма ли 12-часов работен ден
  • 3 Бат Саше

    65 6 Отговор
    И кой му е виновен? Като иска да е слуга и бял роб, хората са му осигурили тази възможност. Само народ без интелект, достойнство и умения, може да се натиска с всички сили да бъде слуга и пета ръка човек, на някакви западни мишоци. Това е мечтата на масата от народа ни, за съжаление....и вече десетилетия е така.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Хасан

    45 3 Отговор
    Вместо да си гледа ягоди и праз в България ,отива да слугува на друг...робството не е черта на кожата ,а е в главата...
  • 5 Равин

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Саше":

    бат саше бат саше и ти ли? амчи нъл и ти за нас работиш

    Коментиран от #9

  • 6 Хасан

    32 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Саше":

    По добре да работиш 24 часа за себе си отколкото 12 часа за друг
  • 7 onq s konq

    23 5 Отговор
    Защо никога под подобни статии няма призиви от рода на "Спасявайте се час по-скоро от България","Пътят е един-Терминал-2" и т.н?Е аз като кореняк-българин имам обяснение и то е,че девизът на дребномислещите подобни индивиди-аутсайдери винаги е бил "Защо пък само аз да съм зле-нека и другите".Извод-НИКОГА НЕ ВЗЕМАЙТЕ АКЪЛ ОТ ПРОСТИ ХОРА-ИМАТЕ СИ СВОЙ!
  • 8 НЕОБРАЗОВАНОСТТА ВОДИ ДО ТУК

    22 3 Отговор
    А ТОЯ ЯВНО НИ ВЕСТНИК ЧЕТЕ НИ ТВ. ГЛЕДА СИГУРНО СТО ХИЛЯДИ ПЪТИ СА ПИСАЛИ И КАЗАЛИ КВО СТАА С ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙЦИТЕ ВЪВ ЗАПАДНЯШКИТЕ ФЕРМИ/ КОНЦЛАГЕРИ/ АМА БАЛАМУРНИЦИТЕ КЪТ ТОА ПАК НЕ СВЪРШВАТ.КОТ САМ ЧОВЕК СИ НАПРАЙ И НАЙ ГОЛЕМИЯ МУ ВРАГ НЕ МОЙ ДА МУ НАПРАЙ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    29 4 Отговор
    Работих във Англия през 2007година във ферма във областа Кентърбъри.работата ни се състоеше в това да берем ягоди.ами какво да ви кажа трудоемка работа но пък си заслужава.значи стигах на ден по 40,55касети една касетка струваше ,2,2.50 паунда .Направете си извода колко пари съм изкарвал на ден!Имаше хора които едвам набираха по 20 штаиги!Та мисълта ми че който няма гъзец да си стои тука.там се работи яко но си заслужава.със две думи там се вижда кой кой е!

    Коментиран от #13

  • 11 гоги

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гостенин":

    Има даже и 6 дневна работна седмица
  • 12 Родопчанин

    34 3 Отговор
    Кво се оплакват тия!Ами да дойдат със мене във Германия и да видят как се работи!Работим всеки божи ден смените са повече от три следобед до три заранта и това всеки ден по някой път оставаме изванаредни часове по 12,14 часа когато се наложи !Нощен труд не се плаща !Но накрая на месеца като вземеш около 2хиляди евра подсигурена квартира и храна и превоз до работата!!Та забравяш за всичко и бачкаш !Просто такива са времената ,другия вариант оставаш тука и работиш за,300евро.та се иска дупе за да работиш на запад!

    Коментиран от #14

  • 13 Диди

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Този българин се оплаква че работил по 12 часа на ден.Абе хора,като не ви се работи,стойте си на задникът.Дисциплина,ред,трудолюбие и т.н.,тези неща са чужди за много българи,за съжаление.Никой не ви кара насила да работите за нископлатена работа.
  • 14 Диди

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Родопчанин":

    Би трябвало нощният труд да се заплаща по добре в сравнение с дневният.Германците са дисциплинирана нация,за разлика от нас българите.

    Коментиран от #15

  • 15 Родопчанин

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "Диди":

    Диди така е но ние не работим директно при немци!!Имаме шеф посредник грък който взема работа от немците.а нали ги знаеш гърците и турците гледат да минат по тънко!Докато мой познат работи при немец какво да ти кажа !Просто момчето е със късмет .Да работиш при немец е мечта за всеки но е много трудно да се оправиш защото хората искат да разговарят със теб.а повечето българи незнаем нито немски нито англииски

    Коментиран от #17

  • 16 Хасан

    11 6 Отговор
    Правете като нас турците...не търсете работа ,а създавайте работа
  • 17 Диди

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Родопчанин":

    Най често това се случва в строителният бранш,където като посредници са изброените от теб нации,но най вече и сърби.Некоректни са,не изплащат редовно заплатите а хората.И много от работниците работят на черно.
  • 18 Реалист

    7 2 Отговор
    Политиците убедиха народа че щом влезем в ЕС парите ще валят като из ведро. Е народа все още чака ...

    Коментиран от #19

  • 19 Диди

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Кой вярва на такива обещания?В другите държави,хората са дисциплинирани не само спрямо работата си,а и в общественният живот.Ние имаме лош манталитет,който допринесе нивото,в което се намираме.Не може да чакаме наготово помощи от другите държави.Не може постоянно да плюем по ЕС,че е виновен за това състояние.
  • 20 мнение

    12 0 Отговор
    У нас има толкова много некоректни работодатели, че бедна ви е фантазията. Кой знае защо темата се отбягва, неплащането на заплати не се криминализира, безобразията продължават до такава степен, че примерно миньорите в мините на Христо Ковачки след поредния си протест поради липса на заплати и празни магазини за храни, бяха заплашени със съд. Никой не коментира, нещата се потулват. Доколкото стана ясно един от тях се самозапали в знак на безизходица и протест. Така и не стана ясно как ще бъде осъден затова, че работи, без да получава заплата, че му дават някакви купони за храна без покритие и затова че е в безизходица. Така че да пишете за случващото се в Англия и други държави, само по думите на разказвачи е някак неуместно. В това отношение проблемите у нас са предостатъчно. Омръзна ми да гледам гузната физиономия на главния прокурор, който тича по региони при криминални престъпления, а прокуратурата дезертира от съдбата на работещите.
  • 21 боб със зеле

    4 1 Отговор
    Зле е! - зле и ще бъде! Нищо няма да се оправи .... щото спряхте да ходите на черква и забравихте какво е добро, и какво е лошо, и за нищо не ви пука, а само на вас да си ви е добре... ама тъй не може да продължава!
  • 22 Сегзгийн

    0 1 Отговор
    Робите на комунизма сега робуват на запада! Това,че си робувал на чужда държава, не те прави по умен и по велик! Ти си без достойнство, морал и чест! Ти си изменник на родината си!!! БОКЛУЦИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове