11 Февруари, 2018 12:31 3 544 20

Защо говорим отново за фашизъм? - II част

  • луковмарш-
  • фашизъм-
  • неонацизъм-
  • слово на омразата

Фандъкова стана патрон на „София казва „не“ на словото на омразата и екстремизма“

Защо говорим отново за фашизъм? - II част - 1
Лидерът на националистическата партия "Атака" вече избягва атрактивни речи

Столична община, университетски преподаватели, неправителствени организации и граждани обединяват усилия в противодействието на враждебното слово и антисемитизма.

Конференцията „София казва „не“ на словото на омразата и екстремизма“, на която fakti.bg е медиен партньор, ще се проведе на 15 февруари 2018 г. от 9:30 до 18:00 ч. в Аулата на Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Събитието ще се състои две седмици след като вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер връчи на премиера Бойко Борисов петиция с над 170 000 подписа, с която се настоява пред българската изпълнителна и местна власт да се спре демонстрацията на крайнодясното движение „Луковмарш“.

Целта на Международния форум е да демонстрира в началото на председателството на
България на Съвета на ЕС, че гражданското общество и местната власт в столицата са единни във волята си да противодействат на словото на омразата, ксенофобията, расизма и екстремизма.

Конференцията ще състои в три части: политическа, гражданска и академична. Освен кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, участие ще вземат и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар, председател на Комисията по дискриминация Ана Джумалиева, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, както и изтъкнати интелектуалци, политици, преподаватели, журналисти, общностни лидери и кметове на
европейски градове. Всички те ще споделят своя опит и идеи в противодействието срещу словото на омразата и екстремизма.

Специален гост на форума е г-н Андреас Холщайн, кмет на германския град Алтена, който в края на 2017 г. бе нападнат в закусвалня поради своите позиции в подкрепа на търсещите убежище и бежанците.

За организацията и замисъла на форума разговаряхме с журналиста и основател на "Маргиналия" Юлиана Методиева и политолога проф. Антоний Тодоров (Част II): Част I виж тук

Темата, по която проф. Тодоров ще говори е "Радикална демокрация или тоталитарна демокрация", каква е българската демокрация днес?

А. Т.: Смятам да говоря как с демократични инструменти може да се злоупотребява от онези, които разрушават демокрацията. В случая тези неофашистки движения. Действителният проблем са референциите към едно фашистко минало. Как механизмите на нашата представителна либерална демокрация могат да бъдат използвани за недемократични цели.

Може ли от всяка една позиция да се изработи някаква крайност или екстремизъм. Оказва се, че и от либералната, толерантна позиция може да се произведе крайност. Тази, която казва „всичко е позволено“, тази, която релативизира изцяло всичко казано, всяка идеология и практика. Плурализъм казват – всеки има правото да казва всичко и оттам – да прави всичко. Включително тези, които ще ликвидират самите основи на демокрацията. И тук има крайност, срещу която трябва да се надигат гласове.

В момента истинската крайност, която мен ме притеснява, е надигащата се фашистка вълна, която върви заедно с една ултраконсервативна вълна.

Нашата демокрация е олигархична. Демокрация, в която олигархични елити се състезават пред очите на една публика за това да контролират властта. Все още сме доста далеч от народовластието. Това не е единствено български феномен.

Колкото и да е ограничена нашата демокрация, основана на гражданските права и свободи, на конституционния ред и парламентаризма, може много лесно да бъде провалена. Да бъде превърната в авторитарна и оттам в тоталитарна под формата на най-различни проекти, например за въвеждане на президентска република, където да има силна фигурна, която да решава еднолично. Може би искаме да бъдем като турската република, като руската федерация или като Полша или като Унгария?

Защо покрай национализма "мръсна" дума стана и "патриотизмът"?

А. Т.: Национализмът е идеология, която е била прогресивна в началото на 19 век, но от края на 19 век е реакционна. В края на века национализмът започва да изключва другите и ни докара двете световни войни.

Злоупотребата пък с понятието „патриотизъм“ е чудовищна. Тези псевдопатриоти, които се бият в гърдите и се гордеят със славното минало. За славното минало нито един от нас няма никакъв принос. Можем да имаме принос за бъдещето. За мен патриотът е този, който смята, че родината му има добро бъдеще и това, което прави днес ще го отведе някъде за в бъдеще. Там трябва да спорят патриотите, другото е театрална постановка, в която се опитват да ни пробутват „неоспорими ценности“. Например да видиш Васил Левски в съчетание с пречупен кръст е абсолютно скандално. Той сигурно се е обърнал 100 пъти в гроба му, ако и да го забравихме, заринахме и така и не намерихме с нашия патриотизъм.

Какво прави Христо Ботев като емблема на движения, които са неофашистки? Възмутително е. Един космополитен анархист – това е истинският Ботев.

Има ли почва в обществото ни за развитие на фашистката идея?

А.Т.: Има и такава благоприятна среда. Въпросът е дали да не се захванем като един национален проект да поработим върху тази благоприятна среда. Да се опитаме да я ограничим, да предложим други модели. Представям си много младежи, които са фрустрирани, недоволни от всичко, от липсата на демокрация, че нямат кой знае каква перспектива да се развият професионално, житейски, дори сегрегирани.

Някой трябва систематично и от самото начало да им обяснява, че решението на това недоволство не е в национализма, екстремизма, фашизма. Няма там изход. Там е задънена улица. Там нещата стават много по-лоши, отколкото дори те ги изживяват, че са. Но, разбира се, това значи и да им се даде друга перспектива.

Ю.М.: Аз искам да добавя, че нашето общество е съставено от много различно малцинства и те са потърпевшите на въпросния националпопулизъм. Тези мишени на националистите се намират сред турците, сред евреите, сред ромите, хомосексуалистите. Това, което напоследък изостри словото на омразата, е темата за бежанците. Тези движения имат за цел да направят етнически чиста България. Това вече е чисто определение за фашизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ггйлгйжмйжйлгймгймгъмкъ

    14 5 Отговор
    ФАШИЗМА, КАПИТАЛИЗМА, КУМУНИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА. ...ПРИМЕР ...СОРОС, ХИТЛЕР, СТАЛИН, ЧЪРЧИЛ, МЕРКЕЛ, ПУТИН, МАКАРОНА, ЛЕНИН, ТРОЦКИ, ШУМЕН КАБЕЛАРОВ, ЦЕЦО ШЕСТЕ АПАРТАМЕНТА, ПРОФЕСОРА БРОЯЩ СЪС СМЕТАЛОТО ГЛАСОВЕТЕ ПРИ ИЗБОРИ, РОТШИЛД, РОКФЕЛЕР, ДАЖЕ ВАШАТА ЛЮБИМА ТИКВА Е ЧИФУТ. ...../МАЙКА ЧИФУТКА /
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 კავკასიონი

    6 0 Отговор
    Единствената нужда на всеки с власт е да я упражнява над душите ни за да се храни с енергия било позитив или негатив няма по голям наркотик от власта над душата да те обожават мразят и всички емоции вс е са храна отдавна имат всичко целия ресурс но друго и е да те обожават феновете без значение категорията
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 питащ

    14 6 Отговор
    Защо нищо не се споменава за съвременния агресивен военно-любив американски фашизъм ?
  • 8 Стефан

    10 5 Отговор
    За мен статията е много подвеждаща, т.е. с послание да не се занимаваме с патриотизъм и национализъм, нещо такова. Хората с какво да се гордеят - естествено с националните си герои. Факти дайте думата и на други хора! Прочетох автобиографията на този човек - НБУ - остави.... И как успява да се занимава с толкова фондации, специализации и какво ли не още....

    Коментиран от #9

  • 9 НБУ

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Стефан":

    Като не си губи времето като теб - да пише глупости по форумите.

    Коментиран от #10

  • 10 Стефан

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "НБУ":

    Проф. Антоний Тодоров много добре зне как стоят нещата, но се прави на разсеян. Защо не каже нещо -например за унищожението на българската армия? От около 1800 танка през 1990г. сега останахме с около 80 танка. От тях не се знае колко са в движение. За 30г. не е проведено едно пълномащабно учение - поне на някой род войски. Унищожаването на ракетни войски. Техника на инжинерни войски в под. на гара Пловдив стои на произвола на съдбата, толкова ли не могат да направят една покривна конструкция и да се прибере. Две ескадрили Миг - 23 също стоят на произвола на съдбата. Началникът на Ген. щаб е пенсионер, кои зне колко още са пенсии, които най-вероятно не ги интересува армията, не се дава път на по-младите офицери. Това глупости ли са? Някой хора не са съгласни да се унищожава армията и държавата. Ти НБУ ли те стана яд - че раздават дипломи ей така, нали си плащат таксите.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Обективен

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Стефан":

    Много точен коментар.
  • 12 НБУ

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Стефан":

    Как успяваш да събереш толкова глупости в толкова кратък коментар - идея си нямам. Да оставим настрана факта, че през 21. век войните не се водят с танкове, както е било преди 100 години (явно - в твоята младост...), а с модерна авиация и високотехнологични оръжия, които, макар нашата държава да не може да си позволи, партньорите ни от НАТО имат и, поне докато сме част от алианса, отбраната ни е последният проблем. Проф. Тодоров, в изказването си, говори за радикализма и как национализмът докарва две световни войни - какво искаш да каже - "национализмът е нещо хубаво, хайде всички да станем нацисти и да започнем Третата световна война, че на някой си Стефан от форума на Факти, му се иска военната ни техника да влезе в употреба"?... Относно НБУ - преподавател съм там и мога да ти гарантирам, че колкото и да плащат студентите, процентът на дипломиралите се е под 50 - редовно късаме студентите на изпитите и тези от тях, които не отговарят на изискванията ни (които са доста по-високи от тези на повечето държавни университети), никога не завършват. Но ти си реви за танковете от твоята младост, мрази хората, които учат/работят в модерни частни университети и си вярвай, че си патриот, а не изкукал пенсионер - твоето време е отдавна отминало и на никой не му дреме за теб.

    Коментиран от #16, #19

  • 13 Евроскептик

    4 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Може би искаме да бъдем като турската република, като руската федерация или като Полша или като Унгария"
    ... интересно защо тук господинът, който ревностно поддържа така наречените евроатлантически уж ценности не споменава изобщо за Франция и САЩ които са също президентски републики. А и не виждам и не само аз нищо лошо в това да си отстояваме интересите като Унгария например. Нима нашествениците от изток заслужават по - добър и достоен живот от нашите пенсионери и работници?
  • 14 аве фюрер

    3 3 Отговор
    Про еврейската пропаганда никога няма да свърши , както и невежите пратени клакьори ,които я разпространяват . Безпредметно е да обръщаме внимание на този еврейски слугинаж .
  • 15 впечатлен

    3 3 Отговор
    Сидеров, страхотна снимка! Я се погледни! Какво си се разкрещяло, малко зло човече?! Напомняш много на един друг, известен с истеричните си крясъци, също малък и зъл, само че той с мустачки! Все си мисля, че някои усещания за нещата от живота са генетично определени. Не от всеки става фашист, нито комунист. Повечето хора просто искат да живеят нормално. Оказва се изключително трудна работа, вместо това сме принудени да слушаме истерични крясъци, мнения на този и онзи, вместо всеки да се занимава с работата си спокойно, законите да важат за всички и така нататък!
  • 16 факт

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "НБУ":

    Да ви припомням ли "професоре" от НБУ, как партньорите от НАТО се биха за остров Кипър?! На първо място са националните интереси, всичко друго е след това.
  • 17 само питам

    2 1 Отговор
    Г-н Тодоров, с какво е по-различен национализмът на великите сили днес, от този от миналия век? Нима Тръмп не иска САЩ да е пръв или в германския химн не се пее " Германия над всичко" или Русия няма имперски амбиции?
  • 18 Стефан

    1 1 Отговор
    Сериозен учен като вас, както вие се изтъквате, да твърди, че армията на България е последна грижа е доста странно твърдение....
  • 19 Стефан

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "НБУ":

    Ха-Ха. Точно за тези неща които пишеш, ние сме ги имали на въоръжение в Българската армия:
    1. Височинен изтребител прехващач МИГ-25, с таван на полета до 20км., пригоден за радио-електронна борба и възможности за бомбомятане. Най-модерния изтребител бил на въоръжение в армиите на Балканския полуостров. С поставен световен рекорд за скоростно изкачване на височина - 30км. - 4мин и 3,86еск. - 1973г. На въоръжение в България до 1992г. С победи над ф18 и ф15 в регинални конфликти, е разбира се има и загуби.
    2. Оперативно - тактически ракетни системи с балистични ракети -Фрог - 3, 5 и 7; след 70те години - комплекси - "Луна М", р-300, "ОКА" - сс23. Знае се съдбата на ракетни войски - унищожихме ги.
    Може да се напише и още.....
    В спора се ражда истината..... Успех ти пожелавам професоре или учен от нбу!
    Използвана литература:
    1.Библотека "Авиоклуб Криле" н.8 - МИГ-25
    2. Библиотека "Оръжие" н.9- Руските оперативно - тактически ракети

    Коментиран от #20

  • 20 НБУ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стефан":

    Не съм още професор, но благодаря за пожеланията. Това, което не мога да разбера, е тезата ти и най-вече - връзката ѝ с темата на проф. Тодоров... Той говори за това, че в България сме все още много далеч от истинска демокрация, за това, че национализмът е изключително опасна идеология, довела до две световни войни в последните 100 години и за това, че националистите злоупотребяват с думата - "патриотизъм", която няма нищо общо с идеологията им... Ти говориш за това - какви оръжия сме имали в миналото... Каква връзка има едното с другото, идея си нямам..? Но пак казвам, не мисля, че в момента страната ни има нужда да се въоражава в такива мащаби, в каквито го е правила по време на Студената война. Не, че не може, но съгласи се, че оскъдният ѝ бюджет е по-приоритетно да се харчи за неща, като модерна инфраструктура, здравеопазване, наука и образование, и т.н., вместо за скъпи оръжия, които е много малко вероятно някога да влязат в употреба... Иначе, и аз ти желая всичко добро.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове