12 Февруари, 2018 20:37 3 644 15

Българин спи в мухлясала стая, къпе се с канчета, за да работи в Англия

  • българи-
  • ферми-
  • великобритания

Без топла вода, извънредно работно време и по-ниско заплащане. Tакива са условията на труд според българи, работещи във ферма в Югозападна Англия. Наши сънародници споделят, че трудно напуснали стопанството. В бунгала в Майкълстоу са настанени българи, които събират нарциси.

Йордан Райков от Горна Оряховица е там от месец и показа мястото където е настанен. Спи в малка стая, по чиито стени има мухъл. За да запали лампата, трябва да пусне няколко паунда в машина, която е свързана с електромера.

"Пуска се по един паунд и електричеството работи около 2 часа. Има моменти, в които токът спира", обясни Йордан пред bTV.

Душове, ток и вода нямало. Къпят се с канчета. Работа за Йордан нямало, от дни собствениците му отказали да бере цветя на полето. Заплащането също се оказва по-ниско от договореното.

Лошите условия разочароват и Гергана и Мария. Двете момичета напускат веднага, щом пристигат, миналия петък. Сега са в Лондон.

„Ние отказахме да си дадем личните карти и парите, при което те казаха, че ако не си дадем документите и парите, трябва да напуснем същата вечер”, обясни Гергана.

По думите й други хора са си тръгнали на следващия ден.

„Ако не бяха нашите познати, щяхме да си стоим на станцията, да си плащаме за тока, там пускаш пари в една кутия, оказва се, че за тази позиция, за която ни наеха, няма работа. Нито имаше офис там, дори ни казаха, че работното ни място е на 80 километра от мястото, на което ще спим, и ще си плащаме за пътните”, допълни Гергана.

А, Йордан, който е с висше икономическо образование разказва, че дошъл във фермата за цветя, за да спечели бързи пари за стартирането на собствен бизнес у нас. Разочарован от отношението мъжът се прибира утре в България.

Офисът на фирма "Омега", изпратила българите във Великобритания, е затворен след като избухна скандала с работници. Надписът „Ремонт” стои от дни. Собственикът е в Англия и е освободил служителите си.

Още през 2016 г. фирма „Омега” е извършвала дейност в нарушение на изискванията и лицензът й е отнет. Дружеството обаче обжалва и регистрацията му е възстановена.

„През октомври 2017 г., на последна инстанция, съдът е отменил заповедта на Министерството на труда за отнемането на регистрацията на този посредник. „Омега уърк енд травъл” има нова регистрация и тя е валидна към момента”, каза Лиляна Георгиева от Агенцията по заетостта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 радев

    10 15 Отговор
    КАТО БРИГАДИТЕ ПРЕЗ СОЦА

    Коментиран от #12

  • 2 Диди

    20 7 Отговор
    Такива фирми има навсякъде.А нима българите са очаквали да живеят в 5 звезден хотел?Да отидат на квартира и плащат така както са цените за наемите.Според тях,кой трябва да поеме тези разходи ?Не всички фирми осигуряват нормални обстановки за живеене,и това ли не знаете.Сега трябва да съжаляваме съналодниците си,за това,че на единият 12 часа работен ден му е дълъг,на други условията за живот са недопустими,трети пък,,с висше образование,,искал БЪРЗО ДА СПЕЧЕЛИ ПАРИ,за да отвори бизнес в България. ХОРА,ЗА КАКВО ИМАТЕ ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ СИ?
  • 3 Преминаващ

    17 4 Отговор
    Какво знаеш пък ти за бригадите по време на соца?
  • 4 гост

    8 16 Отговор
    Българите, да не искат да спят на Дауинг стрийт. Цялата патаклама по тв и сайтовете е заради излизането на UK от помиярника ес. Кода не е грешен.
  • 5 Иван

    21 5 Отговор
    Аз живея от години в Германия и от опит знам,че в началото е трудно и мизерно.Те какво са очаквали?!Номера е да се развиеш,да се учиш...и ако си упорит успяваш да излезеш от блатото.Само за справка-в Германия съм виждал хора да живеят в бус и да се къпят в реката.Други да живеят в контейнери(знаете ли колко горещо става през лятото и студено зимата вътре),трети да живеят в квартири пълни с хлебарки,или по 30 човека в стая(като в казармата).Виждал съм двама съвсем непознати да спят на смени в едно легло за което плащат и по 100 евро на месец......Тия да не се оплакват много....
  • 6 Иван

    18 3 Отговор
    Забравих да напиша-виждал съм и хора да спят на улицата през зимата,наредени като сардели.На тях в тия бунгала ще им се стори Хилтън.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Юбряяяяяя

    7 6 Отговор
    Ето това е ДЕМОКРАЦИЯ - робуване и простотия до шия!
  • 10 хае

    8 2 Отговор
    аз пък робувам на българския работодател, построих си къща с 3 бани, топло ми е и нямам хлебарки и др. дом. животни. до 5години ще си изплатя и заема, така че вие дето се измъквате от чуждото блато скоро бял свят няма да видите!

    Коментиран от #15

  • 11 Петър

    8 1 Отговор
    А иначе като се върнст в бг са големи гъзари. Живеят като плъхове
  • 12 незнайко

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "радев":

    Вие изобщо ходили ли сте на бригада през "соца" ??? Хранеха отлично, легловата база организирана, баня след работа когато поискаш . Явно сте много малък за да говорите за СОЦА !!! Най хубавото нещо бяха бригадите .
  • 13 Соца

    2 1 Отговор
    Обичах си соца,защото не работех като сега в чужбина,но нали искахте демокрация
  • 14 Кака Гинка

    4 0 Отговор
    Българинът отдавна се е простил с достойнството си и се е превърнал в евтина и лесно заменима работна ръка.И всеки "европеец" може да го тъпче защото е "тъмен балкански субект",по-низш и от колониалната измет,която си имат в изобилие.А от повечето коментари съдя,че това е напълно нормално и приемливо.Да ме прощавате,но за мен не е!
  • 15 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "хае":

    Браво - много ТОЧНО им го казахте !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове