15 Февруари, 2018 10:06 1 646 12

„Зелените“ оставят без парно 13 000 души в Сливен

  • парно-
  • сливен-
  • зелените

„Топлофикацията“ в града жертва на поредния „екологичен рекет“

Сливен е на път да стане поредната жертва на „зеления рекет“, който спира инвестиции за милиони в България и спъва развитието на икономиката на страната. Близо 13 000 души в града са застрашени да останат без парно, след като три „екологични“ организации обжалват издаденото ново разрешително за работа на местната „Топлофикация“. Така „зелените“ искат да спрат дейността й. Това разкрива в. „Труд“.

Документът е от Изпълнителната агенция по околна среда, но Институтът за зелена политика, Сдружение за дива природа „Балкани“ и „За земята – достъп до правосъдие“ подали жалба.

Зад тези организации стоят добре познати лица, показа проверка на „Труд“.

Ръководител на Института за зелена политика е Петко Ковачев – един от лидерите на протестите уж в защита на Пирин. В качеството си на шеф на Института той атакува с жалби и столичния завод за преработване на отпадъци. Ковачев е и в Комитета за наблюдение на строежа на автомагистрала „Струма“, където прокарва интересите на псевдоекологините организации. Именно те бавят изграждането на лот 3.2 от аутобана, който трябва да мине през Кресненското дефиле. В момента пътят там е един от най-смъртоносните в България – всяка година на него десетки губят живота си в катастрофи.

В управителния съвет на СДП „Балкани“ са Катерина Раковска и Андрей Ралев. Раковска е съпруга на друг лидер на протестите – Андрей Ковачев. Тя е в българския клон на швейцарската офшрока WWF. А Андрей Ралев отговаряше за финансите на партия „Зелените“, които дефакто са едно с коалицията „За да остане природа в България“. В това обединение са СДП „Балкани“ и WWF-България. Ралев е и неуспял кандидат за депутат от ПП „Зелените“ на последните парламентарни избори.

В управата на третата организация - „За земята – достъп до правосъдие“ е Ивайло Попов, който като Ралев, бе в зелените листи на последния вот за НС. Сдружението също е част от „За да остане природа в България“, а Попов за последно бе сниман как крещи „Оставка“ на конференцията за екоиновации, провела се в София 5-6 февруари. Той е протестиращ уж в защита на Пирин и по време на конференцията реши да се покаже пред гостите от цяла Европа, които не му обърнаха внимание.

Трите организации на практика са оплетени помежду си и действат по изпитаната схема за зелен рекет, каквато са жалбите.

За да бъде прекъсната тази практика е необходимо да бъдат продължени промените в Закона за околната среда, с които обжалването на ОВОС за обекти от национално значение вече става само на една инстанция. В корекциите трябва да се включат и обектите от първостепенно общинско значение и инвестициите клас А.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ярко червен

    11 9 Отговор
    До кога ще траем своеволията и рекета на псевдо зелените,нека законодателя им отнеме рекетьорските инструменти,а ние като избиратели да не ги допуснем да припарят до парламента!
  • 3 гост

    9 4 Отговор
    Че още ли има тъпанари да ползват услугите на "Топлофикация" ?

    Коментиран от #8

  • 4 смях

    13 3 Отговор
    Я кажете КОЙ СЕ ПЛАШИ ТОЛКОВА ОТ ОБЖАЛВАНИЯ? Дали не са само тези, които знаят, че нарушават закона? Ако проекта е изряден най-много да има забавяне, което би трябвало да е предвидено от инвеститора. Защо всичко трябва да става по втория начин? Защо пишете против хора които защитават ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС, а именно - да бъде спазен закона? Били мафия, били какви ли не. А тези с "проектите" и приятелите по най-високите етажи на властта са най-големите филантропи? Хайде бе!
  • 5 Дедо

    0 1 Отговор
    Зелените за зелени,защото им плащат в зелено!Крайно време е Георгиус Георгиу да ги купи!

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо":

    Топлофикация Сливен работи на лигнитни боклуци от Марица Изток , които има наглостта да нарича въглища , при това без грам очистване на изхвърляните газове !!! Ако беше минавал скоро по околовръстното на Сливен щеше да видиш , че сгуроотвала е станал огромна планина , която отдавна закри града , но вече почва да закрива Балкана зад него !!! Собственост е на Ковачки и разчита именно на извиването на ръце , че "топлела" града !!! А въпроса е просто , че ако мине на газ (както и трябва) , печалбата на въпросния господин не че ще изчезне , но ще намалее драстично , което пък се прикрива със "загриженост" , че щели да се изгубят работни места , макар че целия град най-после ще може да диша спокойно !!!! Та преди да плюете малко се информирайте !!!
  • 7 ЦЕЦО

    0 5 Отговор
    Цялата ли държава ще изнудват бе?!!!! Стига!
  • 8 Шоп от Сливен

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Както има тъпанари, които не ползват.
    Цените на Топлофикация-Сливен са съвсем приемливи. Там има опашка за присъединяване, но няма вече мощности.
    Не са чак такива обирджии и рекетьори като ТоплофЕкация-София.
    Когато е проектиран ТЕЦ-Сливен е взета предвид "роза-та на ветровете" и димът не застрашава града.
  • 9 Иван

    2 2 Отговор
    Затвор трябва за "зелените"!
  • 10 1234

    0 0 Отговор
    Тия зелените защо не ги напръскате с РАУНДЪП,че да не се бъркат там където не им е работата.По добре ли е да умират хора по пътищата от колкото някакви си животни да можели да се разхождат
  • 11 Пацо

    0 0 Отговор
    Мда, алчни зелени терористи...
  • 12 Макето

    1 0 Отговор
    Това вече преминава всякакви граници. Заради лакомията и изнудването на шайката "зелени" рекетьори жителите на Сливен могат да останат на студено. Абсолютен парадокс!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове